Top 10 sorti ukrasne trave za vaše cvjetne gredice

Ako niste sigurni oko ukrasnih trava, razmislite o njima. Oni su uzbudljivi i savršena strategija za dodavanje teksture, raznolikosti i boje svakom komadu zemlje.

Postoji vrsta ukrasnog korova koja će zadovoljiti svačije jedinstvene potrebe, bilo da želite nešto što privlači poglede ili manji korov koji će popuniti rubove, živahno cvjetanje ili onaj koji je neutralan i umirujući.

Općenito, ukrasne trave vrlo je lako uzgajati i brinuti se za njih. Međutim, svaki ima svoj specifičniji skup uputa, stoga provjerite jeste li razumjeli njihove potrebe i sklonosti prije kupnje.

Ako ste novi na sceni ukrasne trave, evo 10 najboljih sorti ukrasne trave za vaše cvjetne gredice.

1. Otporna fontanska trava

Top 10 sorti ukrasne trave za vaše cvjetne gredice

Znanstveno poznata kao Pennisetum villosum, ova sorta proljetne trave otporna je trajnica koja može izdržati zimske temperature od čak 14 stupnjeva Fahrenheita.

Ova će ukrasna trava zainteresirati vaš vrt, s nježnim bijelim cvjetovima poput gusjenica s brkovima.

Otporna proljetna trava je savršena, pogotovo ako se nalazite u području bez mnogo padalina. Ne treba puno da bi napredovao, ali će se mnogo vratiti.

Ova trava će sama sebe zadržati; Međutim, u toplijim klimatskim uvjetima, rizomi uzrokuju širenje biljke.

2. Meksička perjanica

1682629385 886 Top 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Meksička perjana ima nježan, raščupan izgled i savršena je za manja dvorišta i gredice.

Iako može prerasti i napasti neko područje, uz pažljivu njegu kako bi ga držali pod kontrolom, uspijevat će i donositi teksturu tijekom cijele godine, uglavnom kada druge trajnice zimi miruju.

3. Zlatna japanska šumska trava

Top 10 sorti ukrasne trave za vaše cvjetne gredice

Zlatna japanska šumska trava je trava koja okreće glavu s bujnim zelenim lišćem koje se slaže jedno na drugo i spušta na okolno tlo.

Lako raste u vlažnom tlu, ali umire po hladnom vremenu i zimi. U tim slučajevima odrežite lišće posvuda i ono će se ponovno pojaviti sljedeće godine.

Zlatna japanska šumska trava je neinvazivna i sporo raste tako da se ne morate brinuti da će vas zavladati. Savršeno je za mali vrt jer ne prelazi 24 inča visine.

4. Modra vlasulja

1682629385 63 top 10 vrsta ukrasne trave za vaše gredice

Plava vlasulja posebno je šarena ukrasna trava koja svijetli akvamarin plavom bojom i dat će umirujući dodir vašem vrtu. Lijepo funkcionira između cvijeća s bijelim, ružičastim i koraljnim nijansama.

Plava vlasulja, također poznata kao Elijah Blue, raste u malim nakupinama, nisko pri zemlji, i pruža savršen kontrast višim biljkama, ali također izgleda lijepo sama.

Ne morate se brinuti da će ova ukrasna trava napadati vaše krevete; ostat će kad ga posadite.

5. Muhly Grass

1682629385 922 Top 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Savršen za ljubitelje ružičastog, ovaj spektakularni korov učinit će svaki cvjetnjak dostojnim princeze. Ona raste u skupinama i doseže 2-3 metra visine, ali je nevjerojatno laka za uzgoj i sretna u sušnim uvjetima.

Muhly Grass je trajnica koja će, nakon zimske rezidbe, ponovno izrasti i bujati svojim ružičastim cvjetovima sljedećeg proljeća.

6. Mala plava stabljika

1682629385 130 najboljih 10 sorti ukrasne trave za vaše cvjetnjake

Little Bluestem je dragulj za vaš vrt. Dodat će nevjerojatnu plavu nijansu vašim gredicama i granicama, a lako ju je uzgajati i podnosit će bilo koju vrstu tla sve dok ima odličnu drenažu.

Ne morate ga nužno podrezati, ali je dobra ideja odvojiti ga svakih nekoliko godina.

7. Trava od stakloplastike

1682629385 680 top 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Trava od stakloplastike je fantastičan dodatak vašem vrtu, pogotovo ako živite u vlažnijim regijama ili imate ribnjak.

Ova lijepa, mala ukrasna trava voli vlagu i rado će sjediti u plićaku vašeg ribnjaka, osiguravajući prijeko potreban kisik za stvorenja koja žive u njemu.

Iako zapravo nije vrsta trave, ova sorta iz porodice šaša nazvana je tako jer vrlo nalikuje stakloplasti; Duge, tanke stabljike završavaju nečim što izgleda kao točka jarkog svjetla.

8. Fazan rep trava

1682629385 105 najboljih 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Nazvana po shemi kestenjaste boje fazana, fazanova trava izvrsna je opcija koja će dodati teksturu i boju vašem vrtu tijekom cijele godine.

Zeleni izdanci razvijaju se kao mlada biljka, a sazrijevanjem dobivaju narančaste tonove.

Podrijetlom iz Australazije, fazanova trava voli svijetle, sunčane uvjete, ali nije pretjerano zabrinuta za vrstu tla sve dok ima odličnu drenažu.

9. Srebrna trava

1682629385 223 Top 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Silvergrass je savršen ukras za dodavanje naglasaka u boji na vaše rubove i krevete.

Njegovi prigušeni, neutralni tonovi pružaju dobrodošlicu u boji, ali dodaju zanimljivost i raznolikost tijekom cijele godine. Silvergrass raste visoko i ima fantastične pernate dodatke kojima ptice vole uživati.

Srebrna trava porijeklom dolazi iz suptropskih područja Afrike i Azije, pa voli sunce i toplinu. Budući da srebrna trava raste u ovakvim skupinama s ogromnim, gustim sustavom korijena, možete je koristiti za suzbijanje erozije tla.

10. Pampas trava

1682629385 718 Top 10 sorti ukrasne trave za vaše gredice

Pampas trava je pogodna za veći vrt. Može narasti do 13 stopa i grmolikog je izgleda kojem je potreban prostor da bi uspijevao.

Pampas trava je poznata po svojim neutralnim, velikim, pernatim perjanicama, što je čini savršenom za sadnju uz živahnije cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Zašto biljke u mojem vrtu ne rastu?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Zašto mojem božićnom kaktusu opada lišće? (riješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Koja je razlika između vrta i običnog povrtnjaka?