8 povrća pogodnih za spremnike i kako ih uzgajati

8 containerfreundliches Gemuse und wie man es anbaut

Ako volite vrtlariti, malo je stvari koje donose veće zadovoljstvo od berbe i jedenja ukusnog domaćeg povrća koje ste uzgojili iz mladih presadnica.

Ako niste bili blagoslovljeni prostorom za povrtnjak u svom dvorištu ili nemate mjesta da ugurate nekoliko boba u svoje ogranice, pokušajte uzgajati povrće u kontejnerima.

Mnogo se povrća može uspješno uzgajati u kontejnerima, evo našeg izbora usjeva:

1. Krumpir

8 povrća pogodnih za spremnike i kako ih uzgajati

Ukusan krumpir jedna je od najboljih biljaka za uzgoj u posudi. Lako ih je uzgajati i zajamčena vam je velika žetva budući da su tako produktivni. Možete očekivati ​​da ćete ubrati 3-5 kilograma krumpira za svaki kilogram koji posadite.

Primamljivo je posaditi krumpir iz supermarketa, ali za najbolje rezultate trebate posaditi sjemenski krumpir.

Salata i mladi krumpiri bolje uspijevaju u kacama od krumpira glavnog usjeva, a mladi krumpir možete saditi od sredine ožujka. Provjerite najbolje vrijeme sadnje krumpira u vašem području.

Prije sadnje, najbolje je pustiti da vaš sjemenski krumpir ‘čikne’, što znači da će izrasti bočni izdanci. Stavite krumpir u posudu za sjeme ili kutiju za jaja i ostavite na hladnom, ali svijetlom mjestu. Klijanje traje oko 6 tjedana.

Nakon što izrastu izdanci dugi 1-2 inča, posadite ih oko 4-6 inča duboko u plodno tlo i pokrijte s 2 inča zemlje, pazeći da mladi izdanci budu okrenuti prema gore. Za krumpir vam je potrebna posuda dimenzija najmanje 40 x 40 cm.

Stavite posudu na sunčano mjesto i dobro je zalijevajte. Kada je biljka visoka oko 6 inča, možete početi gomilati zemlju oko biljke.

Pokrijte donje listove biljke i nastavite dok biljka ne dosegne vrh posude.

Dopustite da gornjih nekoliko centimetara biljke vire iz zemlje. Krompir brzo raste, pa to trebate činiti redovito.

Vaš krumpir u saksiji bit će spreman za berbu kada biljka procvjeta. Kad cvjetovi uginu, možete pobrati sve preostale krumpire.

2. Tikvice

1682629129 334 8 Povrće pogodno za spremnike i kako ga uzgajati

Tikvice su još jedan izvrstan izbor za uzgoj u kontejnerima i obilno rađaju. Jedna biljka može proizvesti do 6-10 funti tijekom vegetacijske sezone; To je otprilike 3-4 tikvice tjedno!

Ako vam se ne jedu tikvice za doručak, ručak i večeru, jedna biljka će vam vjerojatno poslužiti.

Tikvice možete uzgojiti iz sjemena ili kupiti mladu biljku.

Posijte sjeme u zatvorenom prostoru ili ga posadite vani u posudu u kojoj će ostati. Kad proklijaju, uklonite sadnice slabijeg izgleda i ostavite najjače.

Ako su vaše sadnice proklijale u zatvorenom prostoru, svakako očvrsnite biljke postupnim povećanjem vremena koje provode vani za otprilike tjedan dana prije nego što se trajno preselite vani.

Biljke tikvica narastu prilično velike, pa će vam trebati posuda široka najmanje 18 inča. Prije sadnje, napunite posudu bogatom zemljom, dodajte malo višenamjenskog gnojiva i stavite na sunčano mjesto za najbolje rezultate.

Svoju biljku morate gnojiti svaka 2 tjedna. Berite tikvice kada su manje (oko 5 inča). Redovito branje potaknut će veći rast.

Također možete jesti cvjetove biljke tikvice; Ukusno su punjene sirom i pržene.

3. Patuljasti grah

1682629129 146 8 Povrće pogodno za spremnike i kako ga uzgajati

Budući da patuljasti grah naraste samo do 16 inča, ne treba mu potporanj i savršen je za uzgoj u posudama.

Patuljasti grah lako se sije i brzo raste. Sjeme možete posaditi izravno u posudu u kojoj će ostati vani. Odaberite posudu široku najmanje 16 inča i napunite je kvalitetnim organskim kompostom bez treseta.

Grah posijte na oko 5 cm dubine i uzgajajte jednu biljku po posudi. Dobro namočite sjeme i održavajte ga vlažnim dok klija, što može potrajati i do 2 tjedna. Možete dati tekuće gnojivo kada se pojave mahune graha.

Grah je biljka dugog uroda, tako da proizvodi grah kroz nekoliko tjedana. Što ih više uberete, više će rasti!

4. Paprike

1682629129 420 8 povrće za spremnike i kako ga uzgajati

Sa svojim jarkim duginim bojama i mesom slatkog okusa, paprika je jedno od najatraktivnijih povrća za uzgoj u kontejnerima.

Paprici su potrebni topli uvjeti da bi uspjela, pa je najbolje uzgajati na otvorenom u blažim zonama; Inače ih možete uzgajati u stakleniku ili na sunčanoj prozorskoj dasci.

Sjeme paprike posijte na otvorenom u ožujku/travnju. Sjeme koje ostane u zatvorenom prostoru može se posaditi nešto ranije.

Sjeme se tijekom klijanja mora prekriti plastičnom vrećicom ili staviti u propagator. Sadnice po želji možete kupiti i u rasadniku.

Posijte presadnice u vlastite bogate, kompostom napunjene posude široke najmanje 12 inča. Mlade biljke potrebno je očvrsnuti prije iznošenja van.

Paprike dobro zalijevajte i otcijepite mladice kada biljka bude visoka oko 8 inča. To će pomoći potaknuti biljku da se razgrana i u konačnici proizvede više paprike.

Paprike su teške, pa ćete možda trebati staviti biljku u kolac da izdrži njenu težinu.

5. Listovi zelene salate

1682629129 882 8 povrće za spremnike i kako ga uzgajati

Ukusna tijekom ljetnih mjeseci, imati zalihe hrskavih, svježih listova salate u svom vrtu nevjerojatno je zadovoljavajuće.

Listove salate izuzetno je jednostavno uzgojiti. Odaberite rezane i povratne sorte za stalnu zalihu ili sadite serije sjemena salate svaka 2 tjedna kako biste osigurali dugotrajnu zalihu ukusnog lišća.

Listovi salate imaju plitko korijenje i rastu u gotovo svakoj posudi, sve dok je duboka najmanje 6 inča. Sjeme pospite po posudama napunjenim kompostom i lagano ih prekrijte zemljom. Sjeme možete posijati na otvorenom ili u stakleniku ako su temperature preniske za sadnice.

Kad lišće izgleda dovoljno veliko za jelo, možete ga ubrati tako da ga odrežete škarama. Pazite da ne oštetite središte biljaka.

6. Mrkva

1682629129 124 8 Povrće prikladno za spremnike i kako ga uzgajati

Ukusne i hranjive, mrkve dobro rastu u posudama ako su duboke najmanje 14 inča. Napunite posudu koju ste odabrali bogatom mješavinom za saksije koja se ne grudi i stavite je na sunčano mjesto.

Sjemenke mrkve su sitne i vrlo brzo odlete, pa za sjetvu odaberite miran dan. Pospite sjeme po tlu i lagano ga prekrijte zemljom. Lagano pritisnite, dobro zalijte i sadnice bi se trebale pojaviti unutar 3 tjedna.

Sadnice možete prorijediti odsijecanjem slabića pri dnu. Ostavite 3-4 inča između mrkvi kako biste imali dovoljno prostora za rast.

Redovito zalijevajte mrkvu i gnojite je. Spremni su za žetvu 12-16 tjedana nakon sjetve.

7. Cikla

1682629129 171 8 Povrće prikladno za spremnike i kako ga uzgajati

Lako se uzgaja u kontejnerima u zatvorenom ili na otvorenom, repa je idealna biljka za početnike uzgajivače povrća.

Sjeme cikle posijte u posude duboke najmanje 25 cm kako bi se ukusno korijenje moglo dobro razviti. Lagano pokrijte sjemenke i dobro zalijte.

Sadnice bi se trebale pojaviti unutar 2 tjedna. Prorijedite sadnice ostavljajući oko 3 inča između biljaka.

Cikla voli vlažnu zemlju, pa lonce redovito zalijevajte. Kad biljke budu stare otprilike mjesec dana, možete dodati gnojivo kako biste osigurali obilnu žetvu.

Berite ciklu kada bude promjera oko 2 cm. Također možete uživati ​​u lijepim listovima cikle u salatama. Čak su i hranjiviji od korijena!

8. Mahune

1682629129 895 8 povrće pogodno za spremnike i kako ga uzgajati

Posljednje, ali ne i najmanje važno, fava ili bob čine prekrasno povrće za kontejnere. Odaberite patuljaste sorte ako ne želite dodati potporu.

Posijte bob 2-3 inča duboko u posude ispunjene višenamjenskim kompostom u proljeće ili u studenom i veljači u blažim područjima. Različiti sojevi beru se u različito vrijeme, stoga svakako provjerite smjernice na pakiranju sjemena.

Dobro zalijte sjeme i dobro ga zalijevajte kada se pojave sadnice. Kao i sve povrće uzgojeno u kontejnerima, suši se brže od biljaka posijanih u zemlju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako pripremiti zemlju za tegle: ​​savjeti i trikovi za kućne vrtlare

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke kadifa

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia)

Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj