Švedski bršljan – Vodič za njegu Plectranthus Verticillatusa

Za sve ljubitelje biljaka, švedski bršljan je jedna od sljedećih najboljih biljaka koje možete dodati u svoj unutarnji vrt. Ova biljka će svakom kutku vašeg doma dodati lijepu mrlju zelene boje. Ako ste se ikada zapitali što je švedski bršljan, odakle potječe i kako se brinuti o njemu, došli ste na pravo mjesto!

Švedski bršljan ( Plecranthus verticillatus ) je ukrasna biljka iz obitelji metvica ( Lamiaceae ) poznata po lijepom lišću. Najbolje ju je držati kao sobnu viseću biljku jer ima grane koje se zavlače preko stranica lonca. Ima sjajno zeleno lišće, od kojih su neki obojeni kremasto bijelom ili žutom bojom, a većina sorti svake godine daje male, svijetloljubičaste ili bijele cvjetove.

Ako ste vrtlar (ili ambiciozni), švedski bršljan bi mogao biti upravo ono što tražite da dodate sjaju vašeg zatvorenog vrta. U nastavku ćete pronaći sve bitne detalje o ovoj biljci, od zalijevanja preko sadnje do čuvanja štetnika. Nadamo se da će vam poznavanje vrste njege koju Swedish Ivy zahtijeva pomoći da odlučite je li to prava stvar koju možete dodati svom domu.

Švedski bršljan: osnove

Prvo što treba znati o švedskom bršljanu je njegovo porijeklo. Suprotno svom nazivu, švedski Ivy zapravo nije porijeklom iz Švedske. Umjesto toga, porijeklom je iz južne Afrike. Švedski bršljan također nije pravi bršljan. Umjesto toga, član je obitelji Mint i prirodno se ne lijepi za zidove kao prave biljke bršljana.

Švedski bršljan je najpoznatiji po svojim dugim, tekućim stabljikama koje se kreću i šire kako biljke sazrijevaju. Ima sjajno zeleno lišće (ponekad obojeno žuto/bijelo) i obično ima bijele ili svijetloljubičaste cvjetove koji cvjetaju i nestaju tijekom cijele godine. Kao što vjerojatno možete pretpostaviti, to je ime zaslužio zahvaljujući svojim puzavim stabljikama i raširenim listovima.

Zalijevanje švedskog bršljana

Redovito zalijevajte svoj švedski bršljan. Općenito, ovu biljku možete zalijevati svaki put kada se gornji centimetar smjese za posude osuši. Ovu biljku možete zalijevati odozdo (tako da je stavite u sudoper s malo vode) ili malom posudom za zalijevanje. Ako je moguće, izbjegavajte da lišće bude previše vlažno kako biste izbjegli gljivične bolesti. 

Zahtjevi za rasvjetu za švedski bršljan

Švedski bršljan uzgojen u zatvorenom prostoru može se držati u područjima s umjerenim osvjetljenjem, iako možete prilagoditi izloženost svoje biljke suncu ako vam se čini da izgleda klonulo ili na neki drugi način nemarno. Švedski bršljan uzgojen u zatvorenom prostoru vjerojatno će imati koristi od dodatne rasvjete iz jednostavne LED žarulje za biljke ili grupirane s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za uzgoj.

Imajte na umu, međutim, da ga ne biste trebali držati na pravom suncu ako ga imate izloženu na trijemu jer takva oštra izravna sunčeva svjetlost može spaliti lišće i potencijalno uzrokovati ozbiljna oštećenja biljke.

Temperatura i vlažnost okoliša za švedski bršljan

Švedski bršljan može izdržati temperature i do 2°C, ali pazite da ga uvijek držite na toplom od 10-25 stupnjeva što je češće moguće. Može podnijeti umjereno niske temperature, ali bi ga jedan dobar mraz mogao itekako izbrisati. Neka soba u svojoj kući bude lijepa i topla za vaš švedski bršljan i trajat će vam dosta vremena.

Iako švedski bršljan voli umjereno vlažno okruženje, bolje će podnijeti suhi zrak od nekih drugih tropskih područja. Najučinkovitiji način za podizanje razine vlage je ovlaživač zraka. Možete koristiti obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučiti za specijalizirani ovlaživač zraka iz trgovine biljaka.

Najbolje tlo za švedski bršljan

Švedski bršljan će napredovati i biti sretan u gotovo svakoj vrsti visokokvalitetnog tla za saksije koje odlučite koristiti. Trebao bi, naravno, biti dobro drenirajući, jer ne želite da voda stoji u vašoj sadilici. Kao što je gore spomenuto, to može dovesti do razvoja ozbiljne truleži korijena. Za najbolje rezultate potražite organsku mješavinu za zalivanje koja sadrži perlit ili plovućcu za drenažu.

Upotrijebite svježu zemlju za saksiju da presadite svoj švedski bršljan kako biste izbjegli prijenos bolesti koje se prenose iz tla.

Posude za švedski bršljan

Što se posuda tiče, na vama je da odaberete onu koju želite. Međutim, prilično je popularna i jednostavna praksa posaditi švedski bršljan u viseću košaru. To je uglavnom zbog široko rasprostranjenih listova i stabljika koje se povlače.

Obješenje u košari olakšava biljci da raste vlastitim tempom i koliko god treba. Samo pazite da bilo koji lonac za sadnju koji odaberete ima drenažni otvor (ili ima unutarnji lonac s drenažnom rupom).

Štetočine i bolesti koje utječu na švedski bršljan

Jedna od najljepših stvari koju ljubitelji biljaka mogu čuti je da biljka nema previše problema s kojima se može boriti. To se posebno odnosi na švedski Ivy. Naravno, podložna je truleži korijena kao i većina biljaka, ali to se može izbjeći sve dok pazite da stajaća voda ne dospijeva u sadilicu.

Najčešći znak truleži korijena je venuće lišća. Kada se to dogodi, vjerojatno ćete morati iskopati biljku, odrezati trule dijelove i možda je čak presaditi u svježu, suhu mješavinu zemlje.

Ostale stvari na koje stvarno trebate pripaziti je previše svjetla (lišće će početi klonuti), nedovoljno svjetla ili gnojiva (malo ili nimalo cvjetanja) ili pamučne mase skupljene oko vaše biljke popraćene rupama (što je znak da paukove grinje ili brašnaste bube stigle su do vaše biljke).

Za tretiranje vaše biljke od štetočina možete koristiti nešto poput ulja neema ili sličnog organskog pesticida . Te bube su dosadne, ali ako ste temeljiti u tretiranju svoje biljke, kao i da držite višak vode podalje od biljke, ne biste se trebali previše brinuti o štetnicima. Što se tiče ostalih problema, samo pazite na svoju biljku i potražite simptome. Po potrebi možete prilagoditi položaj postrojenja i okolinu i vaš problem(i) se može riješiti odmah i tamo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: