11 zapanjujućih sorti kalateja koje ćete voljeti

Dovoljan je samo jedan pogled na privlačno i razrađeno lišće da biste shvatili zašto su kalateje tako popularne sobne biljke. Najbolje od svega, postoji toliko mnogo sorti kalateja koje možete izabrati, od kojih svaka ima svoje lišće jedinstvene boje u koje ćete se zaljubiti.

Sorte kalateja

Bez obzira na raznolikost, sve kalateje zahtijevaju sličnu njegu za zdrav rast bez problema. Raste na bogatom, dobro drenirajućem tlu koje se održava ravnomjerno vlažnim, stvara umjerenu do visoku vlažnost, raste u toplom okruženju sa jakim neizravnim svjetlom i hranite se mjesečno.

Lako je zaljubiti se u kalateje i njihovo egzotično lišće, stoga se nemojte iznenaditi ako ne možete odoljeti njihovoj živopisnoj i egzotičnoj ljepoti. Moja vlastita kolekcija započela je samo s jednom i to je ubrzo izmaklo kontroli.

Dok su mnoge uobičajene kalateje na ovom popisu široko dostupne i lako ih je pronaći, neke od neobičnijih sorti najbolje je kupiti putem interneta.

Kalateja Orbifolia

Ako tražite kalateju, onda bi kalateja orbifolia mogao biti dragulj za vas. Kalateja orbifolia zasigurno će privući vašu pažnju svojim velikim robusnim listovima koji nose svoj gotovo metalni uzorak.

Zeleno lišće srebrno prošarano je okruglo i kožasto, naraste gotovo 35cm u širinu, a zrele biljke rastu oko 70cm visoke i široke. Kalateja orbifolia formira se u guste biljke, s novim rastom koji se formira iz središta biljke. Sigurno će unijeti tropski osjećaj u vaš dom.

Kao i sve sorte kalateja, kalateja orbifolia najbolje djeluje u toplom zatvorenom okruženju s temperaturama u rasponu od 15°C do 28°C. Može se oštetiti kada temperature padnu ispod 15°C. Da bi uspjela, uzgajajte na jednolično vlažnom (ne vlažnom), bogatom tlu koje dobro drenira. Stvorite visoku vlažnost kako biste spriječili uvijanje lišća ili smeđe rubove.

Držite svoju kalateju podalje od mjesta s hladnom propuhom. Osim toga, jaka filtrirana svjetlost će proizvesti najbolji rast i boju listova, jer premalo svjetla dovodi do dugonogih biljaka, a previše izravne sunčeve svjetlosti opeče lišće.

Osjetljive na sol kao i sve kalateje, gnojite ne više od jednom mjesečno tijekom vegetacije koristeći upola jako gnojivo za sobne biljke topivo u vodi. Osim toga, povremeno isperite tlo kako biste uklonili sve nakupine soli od gnojiva.

Kalateja Warscewiczii

Podrijetlom iz Kostarike i Nikaragve, kalateja warscewiczii se smatra nježnom zeljastom višegodišnjom zimzelenom biljkom. To je jedna od najpopularnijih sorti kalateja i moj apsolutni favorit. Nazvano po herojskom poljskom botaničaru, Józefu Warszewiczu , ima ime koje sam pokušavao, ali nisam uspio izgovoriti nekoliko godina.

Baršunasti i tamnozeleni listovi u obliku koplja imaju jasne pojaseve svjetlije zelene boje koji se oblikuju u uzorak ribljeg repa, s donje strane bogato ljubičaste boje. Navečer se listovi sklapaju kao još jedan rođak u njihovoj obitelji Molitvene biljke.

Svaki list naraste oko 35cm u visinu, a biljka naraste do 90cm visoka u zrelosti s navikom skupljanja. Tijekom zime i kasnog proljeća, visoki klasovi se pune bijelim cvjetnim listovima koji traju tri do četiri tjedna.

Kad je riječ o njezi kalateje warscewiczii, uzgajajte na ravnomjerno vlažnoj (ne mokroj), bogatoj bazi tla koja dobro drenira i gdje se unutarnje temperature kreću između 15°C i 28°C i stvarajte visoku vlažnost tako što ćete svoje biljke grupirati, stavljajući ih na ladicu za vlagu ili korištenje ovlaživača zraka.

Čuvajte se podalje od hladnih mjesta i mjesta s propuhom i osigurajte jako filtrirano svjetlo. Premalo svjetla dovodi do dugonogih biljaka, a previše izravne sunčeve svjetlosti prži lišće i ono gubi boju.

Kalateja warscewiczii osjetljiva je na opekline od soli gnojiva, stoga hranite mjesečno tijekom vegetacije mješavinom sobnih biljaka topive u vodi koja se primjenjuje u pola jačine i isperite tlo kako biste uklonili nakupljanje soli svakih nekoliko mjeseci.

Kalateja Makoyana

Kalateja makoyana je obično poznata kao biljka pauna ili prozori katedrale, a razrađene i šarene oznake na lišću u obliku jaja objašnjavaju zašto. Papirnati tanki listovi s ljubičastim donjim stranama svijetlozeleni su s tamnozelenim paunskim oznakama okruženi kremastim perjem i narastu do 35cm.

Svaki list je pričvršćen za crvenkasto-ružičastu stabljiku, a novoformirani listovi se motaju naglašavajući njihovu ljubičastu donju stranu. To donosi još više boje ovoj nisko rastućoj i kompaktnoj biljci, koja sazrijeva do oko 35cm visine. Bijeli beznačajni cvjetovi koji se formiraju u proljeće, iako sobne biljke rijetko cvjetaju.

Kako biste osigurali dobru njegu kalteje makoyane , uzgajajte u plodnoj mješavini zemlje s dobrom drenažom i održavajte tlo ravnomjerno vlažnim. Visoka vlažnost i temperature između 15°C i 25°C su poželjne i držite kalateju izvan područja s hladnim propuhom.

Kada je u pitanju gnojenje, kalateja makoyana je osjetljiva na sol kao i sve kalateje. Gnojite mjesečno mješavinom za sobne biljke topljivom u vodi u pola snage i povremeno isperite tlo od nakupljanja soli.

Kalateja Crocata

Relativno nova kalateja koja se probija na sceni sobnih biljaka je kalateja crocata. Također poznat kao Vječni plamen zbog privlačnog i snažno svijetlog cvijeća. Nažalost, ovaj tropski podrijetlom iz džungle Brazila sve je teže pronaći u divljini zbog štete po okoliš.

Zadivljujući cvjetovi nalikuju plamenu u svijetlonarančastim ili žutim bojama, uzdižu se na klasovima i miješaju se među valovitim listovima u obliku koplja. Svaki cvat nudi dva do tri mjeseca dugotrajne boje. Međutim, kada cvjetovi izblijede, tamnozeleno metalno lišće stvara svoju privlačnu predstavu. Zrele biljke u prosjeku su visoke i široke 30-60cm.

Kada je u pitanju preferirano okruženje kalateje crocate, ova kalateja voli toplo i vlažno. Dobit ćete najbolje performanse uzgoja u prostoriji sa stabilnim temperaturama od 15°C do 27°C i visokom vlagom.

Kako biste promovirali zdrav rast, uzgajajte kalateju crocatu u dobro dreniranom plodnom tlu koje se održava vlažnim redovitim zalijevanjem. Međutim, nemojte držati tlo vlažnim. Iako voli toplinu, kalateju crocatu ne podnosi puno sunce. Smjestite se u zatvorenom prostoru na mjestu sa jakom do srednje neizravnom sunčevom svjetlošću. Dodatno, gnojite mjesečno tijekom aktivnog rasta pomoću mješavine sobnih biljaka topive u vodi koja se primjenjuje u pola jačine.

Kalateja Ornata

Jedan pogled na kitnjasto prugasto lišće i lako je shvatiti zašto je dobila svoje uobičajeno ime, Pin-Stripe Plant. Podrijetlom iz Kolumbije i Ekvadora, kalateja ornata je popularna sorta kalateje koja se obično smatra kućnom biljkom.

Tamnozeleni i sjajni duguljasti listovi s ljubičastim donjim stranama pričvršćeni su na duge zelene stabljike. Međutim, ružičasto-bijele pruge s pribadačem koje tvore pernati uzorak na lišću su ono što predstavlja najveću vidljivost. Osim toga, lišće može narasti i više od 30cm. kalateja ornata ima naviku skupljanja koja je u prosjeku visoka i široka oko 60cm i sigurno će dodati tropski osjećaj gdje god se nalazi.

Zahtjevi za njegu slični su drugim vrstama kalateja, stoga posadite u plodnu, dobro dreniranu mješavinu zemlje koja se redovito održava vlažnom kroz redovito zalijevanje. Mjesto gdje se unutarnje temperature kreću između 15°C i 28°C i stvaraju visoku vlažnost koristeći jednu od ovih sjajnih metoda.

Jaka filtrirana svjetlost je najbolja, jer izravno sunce dovodi do gubitka boje lišća i mogućeg pečenja, a premalo svjetla usporava rast. Tijekom vegetacije, hranite se mjesečno koristeći mješavinu sobnih biljaka topive u vodi. Povremeno isperite tlo kako biste uklonili nakupljanje soli gnojiva.

Kalateja Zebrina

Tropsku trajnicu porijeklom iz jugoistočnog Brazila, kalateju zebrinu, lakše je locirati od nekih sorti kalateja. Upečatljivi svijetlozeleni i baršunasti listovi s ljubičastim donjim stranama zaslužuju svoje uobičajeno ime zbog tamnozelenih pruga koje prolaze preko njih nalik na zebru.

Svaki list može narasti preko 35cm, presavijati se noću, a zrele biljke mogu narasti preko 60cm široke i visoke. Iako kalateja rijetko cvjeta kao sobne biljke, kalateja zebrina u proljeće daje beznačajne bjelkasto-ljubičaste cvjetove.

Čuvajte svoju kalateju zebrinu zdravom tako da je uzgajate u vlažnom, plodnom tlu s dobrom drenažom i gdje se unutarnje temperature kreću između 15°C do 28°C i stavite dalje od propuha i hladnih mjesta.

Osim toga, jako filtrirano svjetlo daje najbolji rast. Premalo svjetla dovodi do dugonogih biljaka, a previše izravne sunčeve svjetlosti dovodi do gubitka boje lišća i mogućih opeklina.

Održavajte visoku vlažnost i hranite se mjesečno tijekom vegetacije koristeći mješavinu sobnih biljaka topive u vodi. Osjetljivi na opekline soli, povremeno isperite tlo kako biste uklonili sve nakupine.

Kalateja Lancifolia

Kalateja lancifolia poznatija je kao biljka čegrtuša zbog jedinstvenih oznaka na lišću koje podsjećaju na zmiju. Ovo je viša sorta kalateja, sa zrelim biljkama koje rastu oko 40cm. Dugi kopljasti i sjajni listovi su valoviti i blijedo do žućkastozeleni na vrhu, s ljubičastim donjim stranama.

Obje strane listova su pjegave s raznim tamnozelenim mrljama. Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, kalateja lancifolia rijetko cvate, međutim, u proljeće žuti cvjetovi cvjetaju na klasovima od 10cm, ali vam neće nedostajati cvjetovi s atraktivnim lišćem biljke.

Održavajte svoju biljku zdravom sadnjom u bogatu, dobro dreniranu mješavinu zemlje koja se održava vlažnom, ali ne vlažnom, osobito tijekom vegetacije. Omogućite unutarnju temperaturu između 15°C i 25°C i jako filtrirano svjetlo, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost.

Osim toga, osigurajte dovoljno vlage i hranite mjesečno tijekom vegetacije koristeći mješavinu sobnih biljaka topive u vodi. Povremeno isperite tlo kako biste uklonili nakupljanje soli.

Kalataeja Rufibarba

Iako njezino lišće možda nije tako detaljno obilježeno i obojeno kao neke sorte kalateja, kalateja rufibarba je još uvijek ljepotica koja nudi tropsku privlačnost u zatvorenom prostoru

Ovaj brazilski domorodac ima uspravni grudvasti oblik s polusjajnim lišćem nalik na koplje koje je zeleno na vrhu i tamnocrveno ispod. Listovi imaju duge bordo stabljike, a biljke mogu narasti 60-90cm visoke sa sličnom širinom.

kalateja rufibarba preferira toplo zatvoreno okruženje s temperaturama između 15°C i 28°C i izvan hladnog propuha. Za najbolji rast i obojenost listova, stavite na jako filtrirano ili neizravno svjetlo, a ne na izravno sunce. Osim toga, uzgajajte na plodnom tlu koje dobro drenira i održava se stalno vlažnim, ali ne vlažnim, osobito tijekom aktivnog rasta.

Kao i većina kalateja, kalateja rufibarba ima visoke zahtjeve za vlagom. Treba ga gnojiti mjesečno s polovičnom mješavinom formule sobne biljke topive u vodi. Ne zaboravite povremeno ispirati tlo kako biste uklonili nakupljanje soli.

Kalateja Roseopicta

Kalateja roseopicta, također nazvana kalateja oslikana ružama, zasigurno je zaslužila svoje ime upečatljivim lišćem i svijetlim uzorcima. Sve se radi o velikim ovalnim i sjajnim listovima koji su zeleni odozgo i ljubičasti na dnu. Svaki list ima prepoznatljiv uzorak koji izgleda kao obris manjeg lista.

Kalateja roseopicta ima naviku skupljanja, a biljke su prosječno visoke i široke oko 50cm. Osim toga, dostupni su brojni kultivari s različitim bojama i uzorcima listova.

Kako biste održali svoju biljku u izvrsnoj formi, uzgajajte kalateju roseopictu u ujednačeno vlažnoj, bogatoj zemljinoj podlozi koja dobro drenira. Držite unutarnju temperaturu između 15°C i 28°C i držite je podalje od mjesta s hladnom propuhom.

Jarko filtrirano svjetlo daje najbolju boju i rast listova. Premalo svjetla dovodi do dugonogih biljaka, a previše izravne sunčeve svjetlosti prži lišće. Hranite mjesečno tijekom vegetacije s mješavinom upola jače mješavine sobne biljke topive u vodi. Povremeno isperite tlo kako biste uklonili nakupljanje soli i stvorili vlažnost zamagljivanjem nekoliko puta tjedno.

Kalateja Roseopicta

Kalateja roseopicta je kultivar ili sorta uzgojena od kalateje roseopicte (gore navedeno). Kao i njezina matična biljka – sve je o velikom, sjajnom lišću. Listovi će zasigurno privući pažnju svojim ovalnim oblikom obojenim u duboku zelenkasto-crnu boju zbog čega izgledaju gotovo crni.

Kako bi ih još više istaknuli, svaki je list ocrtan svijetlo ružičastom, gotovo fuksija. Ovo se proteže niz središnji rub lista i podsjeća na ružičasti obris drugog lista. Poput svoje majke, biljke u grozdovima prosječno su visoke i široke oko 50cm u zrelosti. Kalateja roseopicta ima iste zahtjeve za njegu kao i kalateja roseopicta.

Kalateja Ornata

Ova kalateja će svojim širokim kožastim i sjajnim listovima zasigurno dodati tropski i šareni osjećaj. Na vrhu imaju tamnozelenu boju s pernatim prugama s nijansama ruže i krem, s donje strane tamnoljubičaste boje. Listovi su pričvršćeni za ljubičaste stabljike i narastu do oko 60cm visine i oko pola širine u zrelosti. Možete je održavati sretnom i zdravom brigom za nju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljke kamenice (Tradescantia spathacea)

Sjeme Zaštita biljaka

4 načina za brzo klijanje sjemena

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Odabir najbolje pumpe za vodu za akvaponiku

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje Sobne biljke

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?