Zašto moja Aloe Vera postaje smeđa? (9 jednostavnih rješenja)

Zasto moja Aloe Vera postaje smeda 9 jednostavnih rjesenja87693545445 wop

Aloe vere nije teško uzgajati, ali imaju nekoliko posebnih potreba koje zahtijevaju pažnju. Ako te potrebe nisu zadovoljene, možda ćete primijetiti da vaša aloe vera postaje smeđa.

Srećom, nije previše teško identificirati problem i vratiti svoju biljku u dobro zdravlje. Ovaj članak će objasniti uobičajene uzroke smeđe aloe vere, pokazati vam kako ih prepoznati i pomoći vam da popravite svoju biljku.

Zašto vaša Aloe Vera postaje smeđa?

Najčešći razlozi zbog kojih aloe vera postaje smeđa su sljedeći;

 • Prekomjerno zalijevanje
 • Nedovoljno zalijevanje
 • Pretjerana toplina
 • Promaje ili hladan zrak
 • Opekline od sunca
 • Previše gnojiva
 • Štetočine
 • Bolesti
 • Oštećenja biljaka
wop Aloe vera87368703678933

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog prekomjernog zalijevanja?

Ako se vaša aloe vera previše zalijeva, prvo ćete početi vidjeti mrlje koje se pojavljuju na lišću koje izgledaju nekako mokro i mokro. Na kraju će se vlažne mrlje proširiti, a cijeli će list početi izgledati mokar, a zatim će postati smeđi.

Ako se ovaj problem ne riješi brzo, lišće će otpasti i biljka će uginuti. Vaša biljka također može patiti od truleži korijena, što je stanje u kojem korijenje počinje trunuti i propadati zbog predugo sjedenja u previše vode.

wop nuihvb387hg30g8723ggh

Presadite i smanjite zalijevanje

Kako biste svoju aloe veru spasili od prekomjernog zalijevanja, morat ćete je odmah presaditi. Nježno okrenite biljku i posudu na bok na tvrdu podlogu, te pažljivo izvucite biljku iz posude. Htjet ćete obrisati vlažnu prljavštinu što je više moguće, a pritom pazite da ne oštetite krhko korijenje.

Ako je neko od korijena trulo ili kašasto, morat ćete ga ukloniti oštrim, čistim škarama. Izbjegavajte uklanjanje zdravog korijena. Zamijenite mokro tlo u posudi svježom zemljom i nježno ponovno zasadite svoju aloe veru.

Trulež korijena i smeđe mrlje također mogu biti znak da je vaša aloe vera posađena u neodgovarajućem tlu. Prilikom presađivanja, možda ćete htjeti isprobati komercijalni kaktus i sočnu zemlju ili upotrijebite zemlju pomiješanu s puno perlita kako biste osigurali dobru drenažu.

Možda ćete htjeti koristiti i drugu posudu kada presađujete svoju aloe veru. Posuda koja je plastična ili metalna će zadržati više vode, dok će se posuda od gline ili terakote brže sušiti.

Većina sukulenata bolje će rasti u posudi od terakote nego u plastičnoj jer brže odvode vlagu. Pazite da uvijek koristite posudu s drenažnim rupama. Ako na posudi vaše biljke postoji ukrasni omotač, uklonite ga kako bi se tlo moglo slobodnije ocijediti.

Zalijevajte svoju aloe veru mnogo rjeđe. Pazite da se potpuno osuši između zalijevanja i ne dopustite da voda sjedne na korijenje ili biljku. Ne biste trebali zalijevati svoju biljku više od jednom tjedno, a još manje u zimskoj sezoni kada je u mirovanju.

Postaje li vaša aloe vera smeđa zbog nedovoljno zalijevanja?

Općenito govoreći, bolje je sukulentne biljke nedovoljno zalijevati nego prezalijevati. Međutim, ako vidite smeđe vrhove listova na aloe veri, to je pokazatelj da ona ne prima dovoljno vode.

S vremenom će se listovi zgusnuti i stvrdnuti, a smeđi vrhovi će se početi širiti duž cijele biljke. Lišće vaše aloe vere može izgledati smežurano i skupljeno.

Zalijevajte svoju aloe veru kad se tlo osuši

Ne zaboravite zalijevati svoju aloe veru kada je tlo suho. Temeljito i potpuno zalijte sve dok voda ne iscuri iz otvora za odvod na dnu posude. Ovo bi trebalo biti dovoljno vode da vaša aloe vera bude zdrava i uspješna.

Pustite da sav višak vode iscuri iz posdue, a zatim nemojte ponovno zalijevati biljku dok se tlo ne osuši. Ako vašoj aloe veri treba češće zalijevanje nego inače, možda ćete morati pogledati temperaturu, vlažnost i količinu svjetlosti kako biste utvrdili postoje li drugi problemi koji uzrokuju probleme vašoj biljci osim rijetkog zalijevanja.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog prevelike vrućine?

Aloe vere lako se mogu šokirati naglim promjenama temperature i ekstremnom vrućinom. Ako svoju aloe veru ljeti premjestite iz zatvorenog na otvoreno, možda ćete primijetiti da lišće počinje posmeđivati ​​od šoka iznenadnog izlaganja toplini.

Iako su aloe vere urođenici u pustinji, najbolje uspijevaju između 15-28°C. Više temperature, osobito tijekom duljeg razdoblja, mogu biti štetne za vašu aloe veru. Također se može prebrzo osušiti ili izgorjeti na suncu, što komplicira problem.

wop nuv3h90873454r5hgg783h5

Prilagodite svoju aloe veru na otvorenom

Kako biste izbjegli oštećenje od udara ili topline, svoju aloe veru morate polako priviknuti na vanjske temperature. Najprije ga premjestite na sjenovito i hladnije mjesto kako biste mu dali vremena da se prilagodi vanjskom okruženju. Postupno aklimatizirajte svoju biljku na toplija ili svjetlija mjesta, počevši od nekoliko sati.

Ljetna vrućina još uvijek može biti prevelika za vašu aloe veru, a izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine. Ako smatrate da je vanjska strana previše za vašu aloe veru, jednostavno je vratite unutra i dopustite da ponovno postane zdrava.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog propuha ili hladnog zraka?

Ako vaša aloe vera pati od hladnog šoka, lišće će početi klonuti i požutjeti. Na kraju, smeđa će putovati niz lišće prema dnu biljke. Najprije će se izgubiti listovi najbliži izvoru hladnoće. Ako se ne liječi, cijela biljka će umrijeti od hladnoće ili hladnog šoka.

Održavajte aloe veru toplom

Aloe vere su najugodnije na istoj temperaturi kao i ljudi – između 15-28°C. Ako temperature padnu ispod 15°C ili ako se naglo promijene, vaša aloe vera mogla bi se previše ohladiti ili doživjeti šok.

Održavajte svoju aloe veru toplom! Htjet ćete ga držati na temperaturama iznad 15°C, kao i čuvati ga podalje od iznenadnih, hladnih propuha.

Držite svoju aloe veru podalje od klima uređaja, ventilatora, prozora i bilo kojeg mjesta gdje bi hladni propuh mogao doći u dodir s vašom biljkom. Svoju aloe veru želite držati podalje od vanjskih vrata tijekom jeseni i zime kada se često dešavaju hladni propusi. Mala zaštita pomoći će vam da vaša biljka bude zdrava.

Ako živite u zoni uzgoja u kojoj aloe vere mogu prezimiti na otvorenom, trebat ćete staviti malo slame ili druge izolacije oko podnožja biljke kako se ne bi smrzavala na hladnoći.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog opeklina od sunca?

Iako se aloe vere često koriste za liječenje opeklina od sunca, same mogu biti vrlo osjetljive na opekline. Aloe vere koja izgori na suncu počet će postati crvena ili smeđa, počevši od vrhova zbog inhibicije fotosinteze. Listovi biljke mogu se pretvoriti u izblijedjelu zelenu boju ili se na lišću mogu razviti smeđe mrlje, koje se ponekad nazivaju i sunčane pjege.

Također možete primijetiti da ga treba zalijevati više od jednom tjedno jer se tlo prebrzo suši. Ovo su znakovi da vaša biljka pati od previše izravnog sunca, što rezultira opeklinama.

wop v78g973882gh983gv3

Držite aloe vere podalje od izravnog sunca

Ako mislite da vaša aloe vera ima opekline od sunca, odmah je uklonite s izravnog sunčevog svjetla. Ako je vani, možda ćete ga trebati premjestiti u hlad ili ga možda želite vratiti unutra.

Ako vaša biljka izgori jer se nalazi na prozoru s izravnom sunčevom svjetlošću, morat ćete je pomaknuti dalje od izvora svjetlosti. Razmislite o premještanju vaše biljke na prozor na suprotnoj strani kuće.

Nakon što svoju aloe veru odmaknete od previše izravne sunčeve svjetlosti, poželjet ćete biti sigurni da vaša aloe vera dobiva dovoljno vode. Dodatna sunčeva svjetlost može ga prebrzo isušiti i povećati problem. Pravilno zalijevanje pomoći će vašoj aloe veri da se brže oporavi.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog previše gnojiva?

Aloe vere ne trebaju puno gnojiva. Previše gnojiva uzrokovat će nakupljanje kemijskih soli u tlu, spaljivanje korijena. Oštećenja na korijenu će se početi pokazivati ​​kada lišće počne smeđiti.

Isperite tlo i štedljivo gnojite aloe veru

Svoju aloe veru možete spasiti natapanjem tla kako biste isprali dio gnojiva. Postavite svoju aloe veru u posudi u sudoper ili vani i temeljito isperite zemlju nekoliko minuta.

Pustite da sva dodatna voda iscuri iz posude. To će isprati gnojivo nakupljeno u tlu. Nemojte ponovno zalijevati dok se tlo potpuno ne osuši.

Nemojte pretjerano gnojiti svoju aloe veru. Jednostavno im ne treba. Gnojite samo jednom godišnje u proljeće sukulentnim gnojivom upola jačine. Ako je u tlu već umiješano gnojivo, nekoliko godina uopće nećete morati gnojiti svoju biljku.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog štetočina?

Smatramo da su biljke aloe vrlo otporne i zapravo nisu podložne štetočinama ili bolestima. Ali istina je da aloe vera može biti podložna nekoliko vrsta štetnika koji mogu oštetiti biljku i uzrokovati pojavu smeđih mrlja na lišću.

Grinje, muhe, brašnaste bube i gljivice mogu uzrokovati probleme vašoj aloe veri. Ova šteta može biti ružna i još gore, može biti smrtonosna za biljku.

Borba protiv štetočina

Bilo koje jako zaraženo ili bolesno lišće možete orezati škarama ili oštrim škarama. Nakon što to učinite, shvatite koja vrsta štetnika zarazi vašu biljku i postupajte u skladu s tim kako biste riješili problem.

Brašnaste bube probuše biljku i isišu sok. To uzrokuje zastoj i neravnomjeran rast. Ako se ne liječi, biljka će početi žutjeti, a zatim smeđa. S vremenom, zaraza brašnastim bubama može biti kobna za biljku.

Brašnaste bube, kao i muhe, mogu se isprati ravnomjernim mlazom vode. Ostavite biljku da se osuši kako vlaga ne bi nanijela dodatnu štetu biljci.

Grinje, s druge strane, uzrokuju nepovratnu štetu rastu biljke. Ako djelujete brzo, možda ćete uspjeti spasiti biljku komercijalnim sredstvom za ubijanje iz vrtnog centra. Ako to ne ubije grinje, možda ćete morati potpuno zbrinuti biljku.

Zaraženu biljku držite podalje od drugih sobnih biljaka, posebno drugih aloe vera, kako zaraza ne bi prešla na druge biljke i napravila više štete.

Gljivice općenito su rezultat previše vlažnog tla. Dopuštanje tla da se osuši će ubiti komarice i spriječiti njihovo širenje. Gljivice je lako spriječiti u potpunosti ne zalijevanjem.

Sve preostale bube možete obrisati pamučnim štapićem umočenim u alkohol.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog bolesti?

Vaša biljka aloe vere mogla bi dobiti smeđe pjege na lišću od bolesti lišća kao što su:

 • Aloe vera antraknozna bolest
 • Bolest pjegavosti listova aloe vere
 • Cladosporium pjegavost lista
 • Pjegavost lišća i bolest lišća

Ove gljivične bolesti često su posljedica prekomjernog zalijevanja. Možete pokušati orezati oboljelo lišće i smanjiti zalijevanje, iako ishod za ove zaražene biljke nije sjajan. Možda ćete morati jednostavno zamijeniti svoju biljku.

Kako biste spriječili pojavu ovih bolesti, pazite da ne pretjerate s zalivanjem biljke. Zalijevajte samo u podnožju biljke i u tlo, a ne s visine kako se biljka ne bi smočila. Također, zalijevajte rano ujutro kako bi voda mogla ispariti tijekom dana.

Postaje li vaša Aloe Vera smeđa zbog oštećenja?

Znatiželjne mace i pustolovna djeca mogu nehotice oštetiti vašu aloe veru. Ugrizi, savijanja i zgnječeno lišće mogu se pretvoriti u smeđe mrlje. Blaga šteta neće trajno naštetiti vašoj aloe veri, iako može izgledati neugledno. Grubo rukovanje ili teška oštećenja mogu ubiti vašu biljku.

Ako je list jako oštećen, možete ga orezati oštrim škarama. U suprotnom, oštećenje lista bi trebalo prestati nakon nekoliko dana.

wop gbz8v3h78gh327v8hrtbs

Kako održati svoju aloe veru sretnom i zdravom?

Ako se još uvijek borite s održavanjem svoju aloe veru sretnom i zdravom, postoji nekoliko smjernica koje morate zapamtiti kako biste joj pomogli da napreduje.

 • Posadite svoju aloe veru sočnu zemlju u posudu s dobrom drenažom.

Zapamtite da aloe vere vole da se zemlja osuši između zalijevanja kako ne bi bile mokre.

 • Nemojte previše zalijevati svoju aloe veru; zalijevajte temeljito i duboko kada se tlo osuši.

Nakon što ste dobro zalili biljku, pustite da se višak vode ocijedi kako korijenje biljke ne bi ostalo u vlažnom tlu. Navlaženo tlo i prekomjerno zalijevanje uzrokovat će truljenje korijena i smrt biljke. Trulež korijena se može spriječiti ako su vaši uvjeti tla ispravni.

 • Postavite svoju aloe veru tamo gdje dobiva jarko, neizravno svjetlo.

Previše izravne sunčeve svjetlosti izgorjelo će i potencijalno ubiti vašu aloe veru. Ako je prozor na kojem držite svoju aloe veru previše osunčan, pokušajte je premjestiti na prozor na suprotnoj strani kuće ili je odmaknuti od prozora gdje će dobivati ​​samo neizravno svjetlo.

 • Neka vašoj aloe veri bude udobno.

Aloe vere preferiraju temperature i vlažnost slične onima koje prirodno imamo u našim domovima, od 15-28°C s razinom vlage od 40-50 posto. Previše hladno ili previše toplo moglo bi ih dovesti u šok i trajno oštetiti vašu biljku.

 • Nemojte pretjerano gnojiti svoju aloe veru.

Aloe vere ne trebaju puno gnojiva. Dajte im komercijalno sočno gnojivo upola jačine jednom godišnje u proljeće. Ovo bi trebalo biti dosta hranjenja kako bi vaša biljka bila zdrava i rasla.

Ako počnete vidjeti smeđe mrlje na aloe veri, znat ćete što trebate učiniti kako biste otkrili problem i poduzeli odgovarajuće korake da ga ispravite. Naravno, najbolji lijek za vaše biljke je dobra njega i prevencija. Spriječite probleme prije nego što se dogode izvrsnom brigom o svojoj aloe veri.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: