Kako se brinuti za kalateju orbifoliu

Preveliki listovi kalateje orbifolie su prugasti srebrnastim trakama koje su ukusno lijepe na jednostavan način. To je jedna od onih biljaka koja izaziva kupnju koju morate imati – ali njega kalateja orbifolia može biti izazov ako želite da vaša biljka izgleda blistavo. Ovaj će članak objasniti što je potrebno učiniti kako biste se brinuli za kalateju orbifoliu i zadržali da izgleda kao tropska ljepota u koju ste se zaljubili.

Sažetak njege kalateje orbifolie: kalateja orbifolia voli dobro drenirajuće tlo koje nikada ne postaje suho ili vlažno, srednje svjetlo i visoku vlažnost. Uspijeva na temperaturama od 18°C do 24°C i zadovoljan je uravnoteženim gnojivom koji se primjenjuje mjesečno u 1/4 do 1/2 jačine tijekom vegetacije.

Pregled kalateje orbifolie

Južnoamerička molitvena biljka čuvana zbog čistog lišća dizajnerske kvalitete, orbifolia je jedna od najvećih kalateja. Njegovi odvažni ovalni listovi mogu narasti preko 30cm- čini klasičnu biljku.

Kalateja može biti izbirljiva i orbifolia nije iznimka. Njegovo atraktivno lišće i dobro izbalansiran profil privlače zadivljene vlasnike, od kojih neki tužno gledaju kako se ljupka biljka polako unakaže i propada. Zašto? Jer ljubav nije dovoljna.

Orbifolije zahtijevaju visoku vlažnost i dosljednu vlažnost tla da bi uspjele. Vlasnici koji se hvale kako je lako zadržati orbifolije često zaborave spomenuti da žive u tropskom području. Ako je vaš dom suh, vi ste u nepovoljnom položaju.

Međutim, ne morate se bojati kalateje orbifolie, samo da biste je razumjeli. Omogućite mu uvjete poput džungle koji uključuju toplinu i vlagu i oboje ćete biti sretni.

Sigurna je za kućne ljubimce i djecu: vjerojatno će biti u većoj opasnosti od vas ako ga pojedu. Kalateju orbifoliu može biti teško pronaći, iako postaje sve lakše kako njihova popularnost raste.

Zahtjevi za njegu kalateje orbifolie

 • Znanstveni naziv:  Calathea orbifolia (sada službeno Goeppertia orbifolia )
 • Porijeklo:  Bolivija
 • Zahtjevi za svjetlo:  Srednje, filtrirano svjetlo
 • Zalijevanje:  Održavajte vlažno tlo redovitim zalijevanjem, ali nemojte dopustiti da se tlo razmoči. Idealno koristite filtriranu, destiliranu ili kišnicu.
 • Tlo:   dobro drenirajuća mješavina tla. Dobra mješavina je dva dijela treseta/kokosa i jedan dio perlita.
 • Temperatura:   18°C do 24°C
 • Gnojivo:  Mjesečno uz aktivan rast s 1/4 jačine, uravnoteženo gnojivo. Isperite tlo nekoliko puta godišnje.
 • Vlažnost:  Potrebna je visoka vlažnost zraka kako bi lišće izgledalo dobro.
 • Obrezivanje:  minimalni zahtjevi za rezidbom. Obrežite staro ili požutjelo lišće.
 • Razmnožavanje:  Razmnožavajte diobom u kasno proljeće/početak ljeta. Može biti nezgodno.
 • Presađivanje:  Kalateja orbifolia ne voli da se prečesto presađuje. Samo jednom vezan za korijen.
 • Bolesti i štetnici: Vlažni uvjeti mogu potaknuti pojavu gljivica, pepelnice i pjegavosti lišća, ali njihova najsmrtonosnija ranjivost je trulež korijena. S vremena na vrijeme mogu se pojaviti tripsi i drugi lisnici.
 • Toksičnost:  Nije otrovna za ljude i životinje.

Karakteristike orbifolije

Orbifolia je trajnica koja živi na šumskim tlima u svojoj rodnoj Boliviji. To je član obitelji Marantaceae ili Molitvena biljka koja preferira polusjenu; može podnijeti slabo svjetlo, ali ne i izravno sunce.

Zaobljeni ovalni listovi imaju oštre srebrnosive i zelene trake i debele pojedinačne stabljike. Njihove donje strane su blijedozelene. Biljka može doseći oko 90cm visine i širine kada se uzgaja u zatvorenom prostoru.

Ako pogledate biljku i čini se da je drugačija, vjerojatno to nije vaša mašta. Kao molitvena biljka, listovi Orbifolije su vrlo živahni i kreću se tijekom dana.

Orbifolia ima strukturu korijena rizoma i sklona je truljenju. Potrebna mu je bogata mješavina koja dobro drenira, ali ne podnosi ni pretjerano suho tlo.

Zahtjevi za svjetlošću kalateje orbifolie

Orbifolije prirodno rastu u svijetloj šumskoj sjeni i potrebno ih je čuvati od izravnog sunca. Pretjerano svjetlo će izblijedjeti, pa čak i oštetiti njihovo lišće.

Najbolje uspijevaju pri srednjem ili čak nižem svjetlu, iako biste trebali izbjegavati prigušene uvjete. Jedan od načina da saznate je li svjetlo dovoljno je ako možete lako čitati u njemu.

Prozor okrenut prema sjeveru često je idealan, ali oni mogu uzeti malo nježnog jutarnjeg sunca s istočne izloženosti.

Kako zalijevati kalateju orbifoliu

Zalijevanje je ključna tema u održavanju vaše orbifolie zdrave i izgleda najbolje. Njegova tropska priroda znači da voli da tlo bude ravnomjerno vlažno i nikad potpuno suho.

Da biste postigli odgovarajuću razinu vlage, provjerite tlo i ponovno zalijte kad se gornji centimetar ili dva gotovo osuše. To pomaže u sprječavanju štetočina i bolesti povezanih s vlagom, ali ne dopustite da se previše osuši. Listovi vam neće reći da su žedni; samo odbijaju. Možete provjeriti ručno ili koristiti mjerač vlage za veću točnost.

Znati kada i kako zalijevati sobne biljke, posebno kalateje, iznimno je važna i podcijenjena vještina.

Napomena: Ako listovi vaše biljke postanu manje dinamični ili se ne savijaju noću, to može biti znak da im treba više vode.

Posuda od terakote može učiniti da se tlo prebrzo osuši. Jedna dobra opcija je korištenje plastične posude koja zadržava vlagu i stavite je u ukrasnu posudu bez drenažnih rupa. Dodajte sloj šljunka na dno vanjske posude kako biste podignuli unutarnju žardinu: to osigurava prostor za drenažu dok unosi malo vlage u zrak koji okružuje lišće.

Možete jednostavno navlažiti zemlju prilikom zalijevanja, ali povremeno zalijte temeljitije i pustite da se posuda ocijedi 10-ak minuta. To pomaže u ispiranju tla i osigurava da treset ostane ravnomjerno vlažan.

Neki vlasnici imaju uspjeha s uređajima za samozalijevanje koji polako ispuštaju vodu u tlo. Ako rade ispravno, reguliraju se vlagom tla i postupno otpuštaju vodu kako bi smjesa bila ravnomjerno vlažna.

Kalateja orbifolia je osjetljiva na vodene soli, klor i nakupine od starog gnojiva, pa se preporučuje korištenje filtrirane ili pročišćene vode. Ako vidite promjenu boje lišća, krivac bi mogla biti kvaliteta vode.

Kalateja orbifolia treba tlo iz džungle

Tlo vaše kalateje orbifolie važan je element u održavanju točne razine vlage. Trebao bi se brzo ocijediti, ali zadržati malo vode. Također bi trebao uključivati ​​organsku plodnost za najbolje rezultate.

Treset ili kokos kokos zadržava vlagu dok korijenje diše, ali dodajte dovoljno drenažnog materijala kako biste izbjegli kvašenje. Perlit i plovućac su dobri za drenažu, ali vermikulit zadržava malo previše vode.

Dobra mješavina je dva dijela treseta/kokosa i jedan dio perlita ili plovućca. Kora orhideja također može poslužiti za organsku drenažu, ali se s vremenom razgrađuje.

Uključivanje organskih dodataka za izgradnju bogatog tla sigurnije je od korištenja sintetičkih gnojiva. Korijenje Orbifolia slabo reagira na anorganske ostatke. Razmislite o dodavanju komposta: ne samo da je hranjivi medij u kojem biljke prirodno rastu, već pomaže u kondicioniranju tla da ima idealnu vlagu i drenažu.

Potrebe za temperaturom kalateje orbifolie

Naše normalne unutarnje temperature savršene su za ovu nježnu tropsku regiju – vole od 18°C do 24°C. Mogu potrajati i par stupnjeva više, ali ako im se listovi počnu uvijati temperatura je previsoka. 15ºC pomiče njihove donje granice.

Listovi su skloni pokazati štetu ako se biljka čak i malo ohladi. Oni protestiraju protiv propuha i kratkih padova ispod željenog raspona. Ni oni ne cijene nagle promjene.

Gnojidba kalateje orbifolie

Orbifolia nije zahtjevna, ali cijeni laganu, redovitu gnojidbu tijekom vegetacije. Organsko hranjenje je dobra opcija jer izbjegava oštećenje njihovog osjetljivog korijena.

Koristim uravnoteženu formulu topljivu u vodi, sastavljenu na 1/4 preporučene jačine. Koristim ga jednom mjesečno od proljeća do jeseni, a zadržavam tijekom zime. Ako koristite suho gnojivo, nanesite ga nekoliko centimetara od baze biljke radi sigurnosne granice.

Visoka vlažnost

Drugi ključni čimbenik za održavanje sretnih orbifolia je visoka vlažnost od 50% ili više. Biljka može preživjeti na sušijem zraku, ali neće izgledati najbolje – i onda, koja je svrha?

Jeftin higrometar je dobra investicija za osiguravanje pravih uvjeta. Evo načina za povećanje vlažnosti:

Grupiranje – Ova prokušana metoda je prirodan način. Nemojte prenatrpavati biljke – ne želite da dijele bube ili ometaju cirkulaciju zraka – ali ih držite dovoljno blizu kako bi međusobna transpiracija učinila svoje.

Vlažna lokacija – Kupaonice nude tretman parom uz svaki tuš i čine sjajna mjesta s visokom vlagom ako je svjetlo ispravno. Kuhinje i praonice rublja su druga mjesta koja treba uzeti u obzir.

Profesionalni savjet: Objesite rublje da se suši u sobi s orbifoliom; dobro je za pet ili deset posto više vlage na par sati.

Posude punjene šljunkom – postavljanje malih rezervoara vode oko biljaka povećava vlagu u okolini isparavanjem. Nije ogroman učinak, ali je postojan i siguran. Također možete koristiti kamenčiće za postavljanje njihovih posuda iznad vodene linije u tanjuriću ili pladnju.

Morske školjke – proširite koncept isparavanja postavljanjem nekih školjki šupljom stranom prema gore na tlo. Napunite ih vodom kako bi listovi dobili blizinu vlage.

Zamagljivanje – Uspostavite raspored zamagljivanja kako biste nadopunili vlažnost. Koristite raspršivač s finim kapljicama i pročišćenom ili filtriranom vodom. Jutarnje zamagljivanje najbolje je da biljci pruži dobar poticaj za dan.

Ovlaživač zraka – Maksima da je za ljepotu potreban trud je primjer dobivanja sobnog ovlaživača zraka za svoju biljku. To je trošak i posao održavanja, ali s pravom jedinicom možete imati cvjetne orbifolije čak i ako živite u pustinji.

Zaboravite cvijeće

Kalateja orbifolia uzgaja se zbog slojeva prekrasnih listova, a ne zbog cvjetova. Postoje glasine da biljka proizvodi bijeli cvijet nalik stabljici u divljini, ali možete sigurno zaboraviti na njih.

Orezivanje nije potrebno

Budući da je ova biljka u osnovi skup jednolisnih stabljika, nema grana za obrezivanje. Jedino održavanje koje im je potrebno je uklanjanje smeđih, požutjelih ili oštećenih listova. To neće utjecati na budući rast.

Izrežite blizu baze blizu glavne stabljike. Ne zaboravite sterilizirati svoje alate prije i poslije: brzo je obrisati alkoholom.

Razmnožavanje kalateje orbifolie

Unatoč popularnosti i kolekcionarskoj privlačnosti Orbifolia, to je još uvijek neuobičajeno – poteškoće u njihovom razmnožavanju veliki su razlog zašto. Razmnožavanje sjemenom ili reznicama nije uvijek uspješno; podjela rizoma je prihvaćena metoda.

Oprez je da orbifolije ne vole da ih se uznemirava. Mogli biste riskirati biljku, stoga nastavite pažljivo!

Najbolje vrijeme za pokušaj razmnožavanja je u ranom dijelu njihove vegetacijske sezone kako bi se odjelima dalo vremena da se oporave. Izbjegavajte traumatizaciju korijena.

 • Odmaknite matičnu biljku i nježno otrgnite rizom iz zemlje.
 • Izrežite dio gomolja steriliziranom oštricom, pazeći da sadrži barem jednu stabljiku i nekoliko korijena.
 • Presadite u prikladno tlo.
 • Biljke održavajte toplim i vlažnim dok se oporavljaju. Pokrijte novu(e) biljku(e) prozirnim plastičnim kućištem i svakodnevno ga raspršite.
 • Kada vidite novi rast, uklonite plastični pokrov. Pažljivo zalijevajte kako se biljke uspostavljaju.

Savjeti za sadnju kalateje orbifolie

Orbifolia može slabo reagirati na uvjete koje druge biljke prihvaćaju. Evo savjeta kako izbjeći nevolje:

Kvaliteta vode

Tropsko korijenje orbifolia osjetljivo je na kemikalije, a svaka negativna reakcija koju imaju na onečišćenja odražava se na njihovom lišću. Preporuča se korištenje kišnice ili pročišćene vode; u najmanju ruku treba ga deklorirati. Isto vrijedi i za vodu koja se koristi za zamagljivanje.

Neka se nova biljka odmori

Putovanje potresa ovu biljku, stoga je nemojte uznemiravati više nego što je potrebno. Stavite ga na prikladno mjesto, zalijte po potrebi i pustite da se opusti: nemojte ga rezati, presađivati ​​ili slikati na svom krevetu. Postupno ga dovedite do redovitog rasporeda hranjenja.

Zadržite istu posudu

Čak i dobro aklimatizirana Orbifolia voli da njezino korijenje i tlo ostanu stabilni. Stavite ga u ukrasniju posudu ako želite; ali, osim ako postoji stvarni problem s izvornim tlom, dajte mu sezonu prije presađivanja.

Presađivanje kalateja orbifolia

Presađivanje može stvarno opteretiti orbifoliju, stoga polako. Neki primjerci žive godinama u istom tlu, ali ne morate ići u ekstreme: davanje svježe zemlje ili presađivanje u veći spremnik (ako je potrebno) može se obaviti svake godine ili dvije.

Ako vidite sporiji rast, možda je vrijeme za presađivanje. Ne voli biti vezan za root.

Posuda promjera 20-25cm obično je dovoljna za sobnu biljku. Pokušajte ne ometati korijenje. Utapkajte zemlju, ali nemojte pritiskati previše čvrsto – želite da smjesa zadrži malo pahuljavosti.

Sorte

Postoji preko tri stotine sorti kalateja , ali samo jedna Orbifolia. Može se zvati Goeppertia ili Maranta orbifolia, ali to je ista biljka.

Bolesti i štetočine

Vlažni uvjeti koje Orbifolia treba mogu potaknuti bolesti koje vole vlagu kao što su gljivice, pepelnica i pjegavost lišća, ali njihova najvažnija i najsmrtonosnija ranjivost je trulež korijena. Ostavite da se gornji sloj zemlje malo osuši prije zalijevanja je korisna prevencija. Pazite kako biste rano uhvatili probleme.

Preveliki, raskošni listovi prirodno privlače insekte poput lisnih uši, brašnastih buba, bijela muha i tripsa. Redovito provjeravajte ima li izmjenjenih područja ili mreža. Na prvu naznaku nepoželjnih posjetitelja, upotrijebite ulje neema ili hortikulturni sprej prema uputama.

Posebno tripsi mogu brzo isisati život iz vašeg eksponata. Infestacija proizvodi smeđe i žute mrlje na lišću, a ispod možete vidjeti područja koja izgledaju modrice. Njihova su jaja premala da bi se mogla vidjeti, ali se mogu položiti u tlo, stoga promijenite gornjih 5cm mješavine kada ih tretirate.

Ako sprejevi nisu dovoljni, grabežljive grinje mogu biti još jedno prirodno rješenje. Odredite što jede vaše biljke i odaberite razne grinje koje ih smatraju plijenom. Grinje se zaprašuju po biljci i tlu i bezopasne su za kućne ljubimce i ljude.

Stalno vlažno tlo također privlači komarce. Ostavite da se gornji sloj zemlje osuši između zalijevanja najlakša je prevencija. Neki vlasnici posipaju oko 1cm pijeska po površini; pijesak se brzo suši kako bi obeshrabrio štetnike. Drugo rješenje je miješanje dijatomejske zemlje koja se koristi za hranu u gornji sloj tla – ovaj proizvod silicijevog dioksida ubija ličinke i prekida njihov životni ciklus.

Toksičnost

Kalateja orbifolia nije toksična za kućne ljubimce i ljude. To ne znači da će biti dobra salata.

Česta pitanja o njezi kalateje orbifolie

Zašto moja kalateja orbifolia ima smeđe rubove na lišću?

nedovoljno zalijevanje i niska vlažnost zraka najčešći su uzroci smeđeg lišća kalateja orbifolia, bilo u mrljama ili na rubovima.

Ponekad nedovoljno zalijevanje dovodi do kroničnih problema. Treset je uobičajen u tlima Orbifolia, ali ako se osuši može zapravo odbiti vodu i ostaviti mješavinu suhom na mjestima. Jedan neinvazivan način provjere je umetanje drvenog štapića prije zalijevanja. Izvucite štapić iz natopljene smjese i provjerite je li ravnomjerno vlažan.

Niska vlažnost također može uzrokovati smeđe lišće; zalijevanje ili zamagljivanje nefiltriranom vodom iz slavine je još jedna mogućnost. Prekomjerna gnojidba može posmeđiti vrhove.

Zašto mi kalateja orbifolia visi?

Ovo može biti siva zona. Nedovoljno zalijevanje je glavna sumnja, ali prije toga provjerite ima li truleži korijena: ako je trulež uzrok, zalijevanje je posljednja stvar koju treba učiniti. To mogu uzrokovati kukci, ali lišće će obično početi žutjeti ako ima zarazu.

Ponekad opušteno lišće jednostavno počinje opadati od starosti. Mogli bi samo reagirati na svjetlo. Ako ne možete pronaći točan uzrok, držite biljku pod nadzorom zbog vidljivih oštećenja na listovima.

Zašto se moje lišće kalateje orbifolie kovrča?

Najčešći razlog je nedostatak vlage, stoga provjerite tlo i lokalnu vlažnost. Orbifolia će također uvijati svoje lišće ako je temperatura niža nego što im se sviđa.

Zašto mi kalateja orbifolia visi nakon presađivanja?

Presađivanje može šokirati orbifoliju, stoga očekujte neko vrijeme oporavka. Pobrinite se da je tlo stalno vlažno i da ima visoku vlažnost i srednju svjetlost bez izravnog sunca. Nemojte ga ponovno kopati, orezivati, gnojiti ili pomicati da biste vidjeli trenutne rezultate. Benigni zanemarivanje može učiniti čuda s ovom biljkom sve dok imaju dobro svjetlo i odgovarajuću vlagu.

Kako spriječiti žutilo lišća na kalateji orbifoliji

Žuto lišće često je uzrokovano problemima s navodnjavanjem kao što je prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. Lišće će također požutjeti kada je biljka pod stresom zbog ekstremnih temperatura, propuha ili nedavne promjene mjesta.

Ponekad će lijepa nova kalateja orbifolia razviti nešto požutjeti listova dok se aklimatizira na vaš dom. Usredotočite se na pružanje idealnih uvjeta i biljka bi se trebala oporaviti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj rajčice u stakleniku

Rezidba i orezivanje Travnjaci i ukrasno bilje

Trava raste na betonu: Evo što trebate znati