Kako uzgajati kalateju lancifoliu

Kalateja lancifolia upečatljiv je primjerak s lišćem koje vrti glavu koje izgleda jednostavno nevjerojatno. Nije baš tako zahtjevno za održavanje kao neke druge kalateje, što ju čini odličnim ulazom u opsesiju ovim egzotičnim sobnim biljkamaPogledajmo sve što trebate znati o njezi kalateje lancifolie kako bi vam pomogli da ova prekrasna sobna biljka izgleda sjajno.

Kako biste osigurali sjajnu njegu kalateje lancifolie, stavite svoju biljku na jako, neizravno svjetlo i održavajte tlo stalno vlažnim, ali ne vlažnim. Posadite u laganom, dobro drenirajućem tlu, osigurajte temperaturu od 18°C do 30 °C i održavajte visoku vlažnost. Lagano gnojite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije.

Pregled kalateje lancifloie

Kalateja lancifolia, nedavno je znanstveno preimenovana na Goeppertia insignis. U čast brojnih obožavatelja kalateje koji još uvijek rade na tranziciji, biljku ćemo nazvati njezinim prihvaćenim uobičajenim imenom. Samo znajte da ime Goeppertia ovdje ostaje, ali trebat će neko vrijeme dok se svi ne naviknemo na njega.

Kalateja lancifolia potječe iz južnoameričkih prašuma i smatra se jednom od najlakših za održavanje u obitelji kalateja Goeppertia ). To je vrsta Marantaceae, i dijeli šarmantno fotoaktivno lišće grupe koje se kreće sa svojim izvorom svjetlosti i savija se noću.

Toplo, vlažno, tamno šumsko tlo prirodno je stanište kalateje lanciofolie. To je zimzelena trajnica s korijenskim sustavom rizoma koji u idealnim uvjetima raste umjereno. Veliki primjerci mogu doseći visinu od tri metra ili više s širenjem do 90cm.

Izvanredna karakteristika kalateje lancifolie je njeno lišće. Dugi, uski listovi su jarke svijetlozelene boje s tamnozelenim uzorkom koji maštovito podsjeća na svog imenjaka. Svaki ima valovite rubove i ljubičastu podlogu.

Sažetak njege kalateje lancifolie

Znanstveno imeGoeppertia insignis ( kalateja lancifolia je prihvaćen sinonim)
PodrijetloBrazil
Zahtjevi za svjetloUmjereno, neizravno svjetlo. Ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost.
ZalijevanjeDržite tlo lagano vlažnim cijelo vrijeme. Zalijevajte čim se gornji centimetar tla počne sušiti. Svaki put temeljito zalijte i pazite da sav višak dobro ocijedi.
TloDva dijela treseta ili kokosovog vlakna i jedan dio perlita ili neki drugi prikladni dodatak za drenažu dobro funkcioniraju.
Temperatura18°C do 30°C. Neće im se svidjeti da termometar padne ispod 15°C.
GnojivoGnojite svaka 2-4 tjedna dok aktivno raste. Radije koristim ovo uravnoteženo gnojivo razrijeđeno na polovicu preporučene jačine. Bolje je redovito koristiti malo nego jači preparat rjeđe. neće tolerirati pretjeranu gnojidbu.
VlažnostVisoka vlažnost zraka od najmanje 50% vrlo je važna da bi lišće izgledalo dobro.
CvjetanjeRijetko daje beznačajne, bijele ili žute cvjetove na kratkim klasovima koji izlaze izravno iz tla.
ObrezivanjeMinimalno potrebno. Po potrebi uklonite oštećeno ili mrtvo lišće.
RazmnožavanjeVeće biljke razmnožavajte diobom.
Ponovno zalijevanjePresadite samo kada je prilično vezan za korijen. Podnosi presađivanje bolje od većine kalateja
Bolesti i štetočineOsjetljiva na najčešće štetnike sobnih biljaka. Važno je rano otkrivanje i liječenje. Nije sklon nikakvim specifičnim bolestima, osim truleži korijena uslijed prekomjernog zalijevanja.
ToksičnostNije otrovan za ljude i životinje

Zahtjevi za svjetlošću kalateje lancifolie

Budući da je kalateja lancifolia nastala u slabom filtriranom osvjetljenju šumskog tla, njezin je odnos sa svjetlom malo čudan. Cijeli njihov sustav je usmjeren na traženje svjetlosti – pokretni listovi se pomiču kako bi uhvatili svaku dragocjenu zraku, njihove boje i podloge zahvaćaju svaki zalutali lumen – ali ne može se nositi s uvjetima koji su previše svijetli.

Njihov preferirani raspon svjetlosti je od srednjeg do niskog. Svjetlo mora biti neizravno: izravno će ih sunce brzo spržiti. Čak i ako ne izgore odmah, lišće blijede na jakom svjetlu.

Ako im boje izblijede, smanjite svjetlo. Boje kalateje lancifolije najdublje su kada pokušava sačuvati svjetlost– izazov je pronaći razinu koja održava njihove boje, a istovremeno ih održava u rastu i zdravlju. Kao opće pravilo, trebali biste moći udobno čitati na svjetlu koje prima vaša kalateja lancefolia.

Prikladna je djelomična ili prošarana sjena, a može se podnijeti i blago rano sunce. Oni također rade dobro kada se nadopunjuju umjetnom rasvjetom.

 • Prozor okrenut prema istoku odlična je ekspozicija. Nudi nježno izravno svjetlo svakog jutra i cijeli dan neizravnog osvjetljenja.
 • Prozor okrenut prema zapadu je također dobar, ali budite spremni odmaknuti ih za 30-60cm od prozora kako biste izbjegli vruću kasnopodnevnu sunčevu svjetlost.
 • Prozori okrenuti prema sjeveru nude najmanje svjetla; možda ćete morati dodati dodatnu rasvjetu.
 • Prozori okrenuti prema jugu mogu biti nezgodni. Morat ćete zaštititi biljku prozirnim zavjesama ili je odmaknuti metar ili dva od stakla kako biste izbjegli izravno sunce.

Uravnoteženo zalijevanje

Iako je briga o kalateji lancifoliji manje zahtjevna od ostalih kalateja ( Goeppertias ), one i dalje imaju stroge zahtjeve za vlagom u tlu.

Cilj je da njihov medij uvijek bude blago vlažan. Trebat će vam dobro drenirajuće tlo, a ne možete zalijevati prema zadanom rasporedu – morate ih pratiti.

Općenito pravilo je zalijevati kada je gornji centimetar tla suh. Također možete naučiti procijeniti težinu posude kako biste znali treba li mu voda.

Evo savjeta:

 • Zimi ćete morati manje zalijevati, ali nemojte dopustiti da se potpuno osuše.
 • Ako se tlo previše osuši, dobro ga natopite. Tresetnu mahovinu posebno je teško rehidrirati.
 • Ako dobijete savjet da se biljka malo više osuši između zalijevanja, imajte na umu da tlo donatora može imati veće zadržavanje vode od vašeg. Slušajte biljku.
 • Kada zalijevate, provucite višak količine kroz tlo da se smjesa temeljito zasiti i ispere. Ako se tlo vrlo brzo cijedi, možda ćete ga morati dulje namakati – ali ne dopustite da tlo stoji u vodi. 
 • Žutilo na lišću obično je znak prekomjernog zalijevanja. Biljka je vrlo osjetljiva na truljenje, stoga pregledajte korijenje ako vidite bilo kakav znak problema.

Osjetljivost na vodu

Ako naiđete na probleme s režimom njege kalateje lancifolie, svakako biste trebali razmotriti kvalitetu vode kao potencijalni problem. Kalateja lancifolia ( Goeppertia insignis ) je osjetljiva na klor, minerale i druge nečistoće u vodi, a nelagodu pokazuje u lišću.

Ako je vaša voda iz slavine jako mineralizirana, najbolje je dati im destiliranu ili filtriranu vodu, pa čak i kišnicu. Vodu koju koristite uvijek treba deklorinirati i zagrijati je na sobnu temperaturu kako biste izbjegli hladni šok.

Zahtjevi tla za kalateje lancifolie

Osiguravanje odgovarajućeg tla ključno je za pružanje dobre njege kalateje lancifolie. Želite mješavinu koja zadržava prozračivanje nakon što je temeljito natopljena, ali koja također zadržava dovoljno vlage kako bi biljka bila hidratizirana između zalijevanja.

Postoji nekoliko puteva do savršene prljavštine. Jedan uobičajeni recept je kombiniranje dva dijela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna s jednim dijelom perlita ili drugog dodatka za prozračivanje.

Ovdje su prikladni materijali za korištenje za tlo vaše kalateje lancifolie:

Osnovni materijali

 • Tresetna mahovina – Treset zadržava vodu i daje određenu strukturu, ali dodajte anorganski materijal za prozračivanje kako bi bio otvoren i dobro drenirao. Tresetna mahovina čini tlo pomalo kiselim i teško ga je rehidrirati ako se osuši.
 • Kokosovo vlakno– Ovaj materijal dobro zadržava vodu, ali ne zakiseljuje tlo i ne razlaže se kao treset. Dodajte elemente za prozračivanje za idealnu konzistenciju.

Materijali za prozračivanje

 • Perlit – Klasični materijal za prozračivanje. Perlit se ne raspada i pruža izvrsnu drenažu. Neće promijeniti ni pH tla… ali ima tendenciju da pluta na vrh tla i dolazi posvuda!
 • Plovac – Izvrstan – iako skup – anorganski materijal za prozračivanje za mješavinu bez zemlje. Neće promijeniti pH.
 • Kompost – Iako se ponekad koristi umjesto perlita, organski materijali se raspadaju i zbijaju kada se održavaju vlažnim i moraju se redovito mijenjati.
 • Vermikulit – Ovaj dodatak za prozračivanje zadržava vodu malo previše dobro i najbolje je dodati u malim omjerima.
 • Krupni pijesak – štedljiv element koji može pomoći da vaše tlo ostane pahuljasto i otvoreno, ali koristite samo grubu ocjenu. Umjesto toga, sitni pijesak će zbiti tlo.

Zahtjevi za vlagu

Jedan od razloga zašto obitelj ove biljke ima reputaciju teške su njezini zahtjevi za vlagom. Kalateja lancefolia je tolerantnija od svojih bliskih rođaka; ali, iako će se neke tropske biljke prilagoditi niskoj vlažnosti, kalateje nisu jedna od njih.

Kalateja lancefolia treba 50% ili više vlažnosti kako bi izgledala najbolje. Ako je vaša vlažnost niža od te i niste voljni preseliti se u bazen Amazone, evo nekoliko opcija:

Grupiranje biljaka – Najjednostavniji način je oponašanje prirodnog okruženja biljke okružujući je drugim tropskim zelenilom. Ova metoda zahtijeva malo održavanja: samo zalijevajte biljke normalno i pustite ih da si pomažu.

Dobit ćete samo manji nalet vlage; ali, ako vaša vlažnost nije preniska, grupiranje bi vas moglo dovesti do vrha. Provjerite postoji li dobra cirkulacija zraka.

Posuda za vodu – Postavljanje posuda napunjenih vodom u blizini vaše biljke također će malo povećati lokalnu vlažnost zraka. Neće nadoknaditi sušne uvjete, ali podiže vlažnost za nekoliko postotaka.

Napomena: Neki uzgajivači štede prostor tako što napune posudu s vodom kamenčićima i stave posudu na vrh. Kontejner ostaje sigurno iznad vodene linije . Morat ćete držati ladice ispunjene, ali inače, ovo je jednostavan plan niske tehnologije.

Sobni ovlaživač zraka – skočimo na veliko rješenje. Iako je to ulaganje u vrijeme i trud, ako želite lišće spremno za Instagram, ovlaživač je pravi način.

Zamagljivanje – Nažalost, ne možemo uključiti maglicu za podizanje vlage. Magla se jednostavno ne zadržava dovoljno dugo da napravi razliku. Također, navlažiti lišće nije dobra ideja.

Pazite na suhe rubove ili bez sjaja lišća i poduzmite korake ako je potrebno. Imajte na umu da zimsko grijanje također utječe na vlažnost: biljka koja se dobro snalazi u toplijim mjesecima može imati problema.

Zahtjevi za temperaturu kalateje lancifolie

Kao tropski domorodac, vaša kalateja lancifolia preferira temperature na toplijem kraju raspona od 18°C do 30°C. Neće im se svidjeti da termometar padne ispod 15°C.

Gnojidba kalateje lancifolie

Kalateja ima umjeren rast tijekom tople sezone i, iako im je potrebna dodatna prehrana – osobito u mješavini bez zemlje – nemojte pretjerivati. Osjetljiva je i loše reagira na višak gnojiva i ostatke koji ostaju. Kada je u pitanju gnojidba, manje je više.

Organsko gnojivo sigurnije je od sintetičke mješavine, a također pogoduje ekologiji tla na način koji je zdrav za biljke. Malo dodatnog dušika je dobrodošlo; formula 10-10-5 NPK dobro funkcionira.

Bolje je hraniti malo i često nego davati veće doze. Uobičajen je režim primjene gnojiva svaka 2-4 tjedna u polu- ili četvrtini razrjeđenja.

Gnoji se samo od ranog proljeća do kasnog ljeta.

Manje cvjetanje

Cvjetovi kalateje lancifolie u toploj sezoni pomalo su apokrifni i rijetko se – ako uopće – mogu vidjeti na primjerku u lončanici. Bijeli ili žuti cjevasti cvjetovi su ispod 3cm u promjeru i izbijaju na kratkim klasovima.

Rezidba nije potrebna

Sada za lakši dio: ne morate rezati ovu biljku. Čak je i dotjerivanje rijetko potrebno.

Osim ako se previše osuše ili nešto drugo nije pošlo po zlu, kalateja lancifolia ne odbacuje redovito svoje lišće. Uklonite staro ili oštećeno lišće, ali inače samo pustite biljku da raste prirodno.

Presađivanje

Kalateje lancifolie obično je potrebno presađivati ​​svake godine ili dvije. Pričekajte dok korijenje ne ispuni tlo ili dok rast lišća ne nadjača spremnik.

Biljka dobro uspijeva u raznim posudama, samo pazite da imaju odgovarajuću drenažu. Povećajte posudu samo za jednu veličinu (promjera 3-5cm). Previše suvišne zemlje bez korijena da apsorbira vodu može odbaciti vaš režim zalijevanja i dovesti do tla koje ostaje prevlažno.

Budite nježni s korijenjem. Ne morate rahliti tlo korijenske kugle: novi izbojci će izrasti u svježu zemlju.

Zamijenite tlo na istoj razini kao prije – zakopavanje stabljike potiče truljenje.

Kako razmnožiti kalateju lancifoliu

Ako možete održati matičnu biljku u dobrom zdravlju, razmnožavanje vaše kalateje nije previše teško. To je zabavan, jeftin način da proširite svoju kolekciju.

Glavna metoda razmnožavanja je dijeljenjem. (Kalateju lancifoliu možete uzgojiti iz sjemena ako možete pronaći renomirani izvor; ali, iako na taj način možete uzgojiti više novih biljaka, potrebno je više vremena i truda da se proizvede primjerak u kojem možete uživati.)

Dijeljenje je najbolje obaviti u proljeće: to brzo pokreće novu biljku i pomaže matičnoj biljci da se brzo oporavi. Presađivanje je idealna prilika.

Zalijte biljku dan prije operacije – suho korijenje ima manje elastičnosti i sklonije je pucanju i oštećenju. Tijekom cijelog procesa nježno tretirajte osjetljivi korijenski sustav biljke.

Evo koraka:

 1. Odaberite odgovarajuću posudu i pripremite novu zemlju istog sastava kao i matična zemlja.
 2. Nježno izvadite roditeljsku biljku. Malo razdvojite korijenje i pronađite najbolje mjesto za podjelu. (Uobičajeno je podijeliti biljku na pola, ali po želji možete odvojiti korijenje velikog primjerka u više nakupina.)
 3. Upotrijebite svoje prste da napravite stvarnu podjelu. Pokušajte ne trgati korijenje. Bolje je ostaviti zemlju na korijenu, a ne skidati je.
 4. Presadite podjele u svježu mješavinu. Provjerite dolazi li linija tla na isto mjesto na bazi svake biljke kao u originalnoj posudi. Temeljito zalijte i stavite biljke na isto svjetlo kao i prije.
 5. Izborno : Za podijeljene biljke korisno je da budu u šatorima od prozirne plastike. To podiže vlažnost i održava dosljednu vlažnost tla kako bi se pomogao oporavak.
 6. Održavajte odgovarajuću vlažnost tla. Nakon što vidite novi rast, počnite uklanjati plastiku za postupno povećanje intervala.

Savjeti za njegu kalateje lancifolie

 • Budite oprezni na promjene unutarnje vlažnosti, koje se mogu promijeniti s vremenom ili korištenjem grijanja ili klimatizacije.
 • Smeđi rubovi na lišću mogu imati nekoliko uzroka: niska vlažnost, suho tlo, izravna sunčeva svjetlost, prekomjerna gnojidba ili neravnomjerno zalijevanje.
 • Držite vodu s lišća! Promjena boje i gljivična infekcija mogu biti posljedica mokrog lišća.
 • Ako su temperature niske, razmislite o tome da biljka bude malo suha kako biste spriječili oštećenje listova.
 • Listove povremeno očistite mekom, vlažnom krpom. To ih održava netaknutima, pomaže biljci da diše i pruža priliku za pregled štetnika.

Netoksičan

Ova biljka je bezopasna. Sigurno je za ljude i neće otrovati pse ni mačke. Obično se koristi u vivarijima.

Sorte

Postoje deseci vrsta kalateja Goeppertia ) i stotine kultivara – ali samo jedna kalateja lancifolia.

Štetočine i bolesti

Iako njihovo debelo lišće nije posebno ranjivo, kalateja lancifolia i dalje je podložna uobičajenim štetnicima. Posebno, paukove grinje mogu postati problem zimi ako su uvjeti na suhoj strani. Napad lisnih uši i/ili brašnara također je prilično čest.

Najbolja politika je rano uhvatiti probleme. Brza intervencija štedi biljku i olakšava kontrolu zaraze.

Ako nađete nepoželjne posjetitelje, najbolje je za vas i biljku da koristite nježne tretmane. Razrjeđivanje izopropilnog alkohola (trljanje) može biti sigurno i učinkovito. Lagano hortikulturno ulje i insekticidni sapun drugi su pouzdani pripravci.

Evo nekoliko savjeta:

Prvo testiranje na licu mjesta – Prije tretiranja cijele biljke, nanesite otopinu na malo područje kako biste bili sigurni da nema štetnih reakcija.

Primjenjujte pod povoljnim uvjetima – Osim ako imate hitan slučaj štetnika, nemojte tretirati biljku koja je pogođena sušom, opečena od sunca ili pod nekim drugim stresom. Također, izbjegavajte korištenje ulja kada su temperature visoke.

Temeljito pokrijte biljku – Ovi blagi tretmani moraju doći u kontakt sa štetnicima da bi imali učinak.

Praćenje prema potrebi – U većini slučajeva, jedna primjena neće u potpunosti iskorijeniti zarazu. Ponavljajte svakih pet do sedam dana dok štetnici ne nestanu.

Liječenje bolesti

Njegu kalateje lancifolie ne ometaju nikakve specifične bolesti, ali vlažni uvjeti koji su im potrebni su gostoljubivi za brojne patogene, osobito one koji uzrokuju pjegavost na lišću. Naravno, trulež korijena uvijek predstavlja opasnost ako tlo ostane prevlažno.

Zadržavanje vode s lišća i dopuštanje da se gornji centimetar tla pravilno osuši pomaže u sprječavanju problema. Uklonite zahvaćene listove i bacite ih na siguran način kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju.

Zadnja riječ

Nadam se da sam odgovorio na sva vaša pitanja o njezi kalateje lancifolie i da će vaša tropska ljepota rasti dugi niz godina. U potpunosti me zahvatila ovisnost o kalateji i moja kolekcija postaje sve veća

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke

Evo koliko je sobnih biljaka previše (što sam ja pronašao!)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

7 problema Kentia palmi (i rješenja)

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)