Presađivanje pothosa u novu posudu

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222231

Pothosi su među sobnim biljkama koje je najlakše presaditi u novu posuduPresađivanje pothosa može pomoći da se korijenu da više prostora za širenje i dugoročno dovede do mnogo zdravije biljke.

Ovdje su osnove za presađivanje Pothosa ( Epipremnum aureum ):

 • Odaberite posudu koja je nešto veća od sadašnje;
 • Potražite posudu s drenažnom rupom (ili koristite plastični unutarnji lonac s drenažom);
 • Zalijte Pothos prije ponovne sadnje;
 • Nježno otpustite korijenje koje kruži oko korijenske kugle
 • Stavite malo visokokvalitetne organske zemlje za saksije na dno lonca;
 • Rasporedite pothosove loze oko posude;
 • Napunite posudu zemljom za lonce (nježno);
 • Zalijte Pothos nakon presađivanja.

Presađivanje Pothosa je proces koji se isplati i oprašta, čak i za vrtlare početnike i nove roditelje biljaka. Pogledajmo detaljno cijeli proces presađivanja Pothosa.

Odabir nove posude za pothos

Pothos biljke često brzo prerastu plastične saksije od 10-15cm u kojima se obično prodaju. Ove entuzijastične vinove loze stvarno imaju koristi od toga da imaju više zemlje za širenje. Evo što tražiti u posudama za Pothos.

Prvo što treba uzeti u obzir je veličina. Uobičajeno je da se Pothos digne u posudu koja je nekoliko centimetara šira od sadašnje. Na primjer, ako ste kupili pothos u loncu od 10cm, možete ga presaditi u posudu od 15 ili čak 20cm. Većina roditelja biljaka izbjegava saditi jako male biljke u stvarno velike posude jer zemlja može dugo ostati vlažna i biljka izgleda pomalo čudno sa svom tom zemljom oko nje.

Sljedeća stvar koju treba tražiti je drenažna rupa. Općenito, želite ponovno posaditi Pothos u kontejner koji ima drenažu . Ako posuda koja vam se sviđa ima rupu za drenažu, samo naprijed i posadite Pothos izravno u novu posudu. Uz to, mnoge sobne sadnice nemaju rupe za drenažu jer su namijenjene zaštiti tvrde površine na kojoj sjede. Za ove posude nalik zdjelicama, možete jednostavno ponovno saditi biljku Pothos u veći plastični lonac za rasadnike koji služi kao unutarnja obloga (sve dok stane u ukrasnu posudu). Zatim možete izvući lonac s podstavom i odnijeti ga u sudoper da ga zalijete.

Priprema pothosa za presađivanje

Pothos biljke su puno lakše (i vjerojatnije će uspjeti) uz odgovarajuću njegu prije presađivanja. Najvažnije je zapamtiti da korijenje ostane vlažno . Pokušajte ne dopustiti da se osuše na otvorenom. S korijenjem pothosa puno je lakše raditi (i manje je sklono lomljenju) kada je korijenje hidratizirano i fleksibilno.

Zalijte biljku pothos prije presađivanja u novu posudu. Možete ga zalijevati dan ili dva prije, ili čak 15-60 minuta prije. Poanta je dati korijenu malo vremena da upije malo vode kako bi im se pomoglo da se opuste i postanu što fleksibilniji.

Nježno izvucite biljku Pothos iz postojećeg spremnika. Pogledajte korijensku kuglu. Ako korijenska kugla nema previše korijena koji se vidi s vanjske strane, lako se može presaditi u novi lonac bez daljnje pažnje na korijenje. Međutim, ako biljka ima puno korijena koji kruži oko vanjske strane korijena, može biti korisno za biljku vezanu za korijen da joj pomogne da izađe iz svog oblika koji se vrti.

Kako biste pomogli da se uvrnuto, vezano korijenje oporavi, namočite grudu korijena Pothosa u zdjelu s vodom . Možete ili nježno odvojiti korijenje od kuglice, ili čak pažljivo razbiti zemlju za lonce kako biste pobliže pregledali korijenje. Radite polako i nježno kako biste izbjegli nenamjerno lomljenje korijena. Možda ćete otkriti da se Pothos zapravo sastoji od nekoliko odvojenih stabljika koje su sve ukorijenjene u istom loncu mješavine za saksije. Pojedinačni Pothosi se mogu odvojiti i razmnožavati u vlastite posude .

Presadivanje Pothosa u novu saksiju3457543714

Presađivanje pothosa u novu posudu

Sada kada je Pothos spreman za sadnju, možemo se baciti na presađivanje! Započnite pronalaženjem kvalitetne mješavine zemlje. Ako je moguće, tražim organski odobrenu mješavinu zemlje koja sadrži perlit i kokos kokos. Također volim potražiti mješavinu za saksije koja sadrži malo organskog gnojiva, jer tada ne moram brinuti o biljnoj hrani u bliskoj budućnosti.

Počnite tako da stavite mjericu ili dvije zemlje na dno nove posude. Šire posude općenito su također dublje, a postojećoj grudi korijena trebat će jastučić zemlje na koji će se smjestiti kako bi se podigla blizu vrha novog lonca. Nakon što dobijete podlogu od tla za saksije, stavite Pothos u novu posudu. Baza biljke, gdje se stabljike susreću s tlom/korijenom, trebala bi biti oko 1-2cm ispod samog vrha posude. Ovo malo prostora omogućuje zalijevanje biljke bez prelijevanja tla preko vrha posude. Možda ćete morati dodati ili ukloniti malo zemlje za lončanice ispod korijena da biste dobili bazu biljke na odgovarajućoj visini.

Presadivanje Pothosa u novu saksiju3457543713

Rasporedite loze oko lonca . Ako je biljka bila loše vezana za korijen i zahtijevala je natapanje, potpuno je prihvatljivo nježno rastaviti sve odvojene biljke i dati im svoj vlastiti mali prostor u novom loncu.

Nježno napunite posudu za sadnju s više zemlje za lonce. Pokušajte staviti malo zemlje između korijena tako da se korijenje proteže nešto bočno od stabljike, poput sunčevih zraka. Pokrijte korijenje zemljom za lonce i pazite da ostavite 1-2cm prostora na vrhu posude.

Nakon što ste zadovoljni količinom tla za lončanice i postavljanjem loze, vrijeme je da zalijete tek presađen Pothos . Pažljivo ulijte čistu vodu u posudu, trudeći se da ne prelije preko stranica. Zalijevanje biljke će vjerojatno pomoći da se tlo prirodno stisne, a možda ćete otkriti da je razina tla nakon zalijevanja malo niska. Ako je potrebno, dodajte još malo zemlje za lončanice i ostavite biljku na stranu da se ocijedi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: