Francuska lavanda: Vodič za njegu Lavande Dentate

Francuska lavanda Vodic za Lavandula Dentata75375375310

Lavanda je vrtna biljka koja slobodno cvjeta i lijepog mirisnog mirisa. Dok su neke vrste lavande prilično zahtjevne za održavanje, francuska lavanda poznata je po svojoj prirodnoj eleganciji i opuštenoj prirodi u vrtu.

Francuska lavanda ( Lavandula dentata ) je mala cvjetnica poznata po svojim ukrasnim ljubičastim cvjetovima, dugom vremenu cvatnje i jedinstvenoj teksturi lišća. Ovu biljku koja nije potrebna za održavanje lako je brinuti se u vrtu, cvjeta od ranog ljeta do jeseni. Francuska lavanda najbolje raste u klimama s vlažnim zimama i suhim, sunčanim ljetima.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o francuskoj lavandi!

LAVANDA pereglin.com98675

Francuska lavanda: osnove

Francuska lavanda ( Lavandula dentata ) je cvjetni grm porijeklom iz Mediterana. Francuska lavanda poznata je po dugoj sezoni cvatnje, sivo-ljubičastim ukrasnim cvjetovima i teksturiranim lišćem. Miris francuske lavande manje je sladak od nekih drugih vrsta i pomalo podsjeća na ružmarin. Drugi uobičajeni nazivi za francusku lavandu ( Lavandula dentata ) uključuju nazubljenu lavandu i lavandu s resama (nakon nazubljenih/nazubljenih rubova listova).

Francuska lavanda se uglavnom uzgaja kao ukrasna vrtna biljka, a povremeno i zbog lijepog rezanog cvijeća. Ima manje zahtjeve za održavanjem od drugih vrsta lavande (osobito u pogledu obrezivanja). Cvjetovi francuske lavande obično se koriste u cvjetnim aranžmanima i ukrasnim potpourrijem. Ova je biljka svestrana u vrtu, a može se saditi čak i u posude kao kontejnerska biljka ili ukrasni topijar.

Francuska lavanda se obično ne koristi u kulinarstvu ili za proizvodnju ulja lavande. Čak i autentični francuski med od lavande proizveden u Francuskoj se proizvodi tako da se pčele hrane onim što zovemo engleska lavanda ( L avandula angustifolia ), a ne francuska lavanda ( Lavandula dentata ).

Francuska lavanda Vodic za Lavandula Dentata75375375314

Njega francuske lavande

Francuska lavanda je mediteranski grm koji uspijeva u toplim, sunčanim klimama s dobro dreniranim tlom. Ove biljke su tolerantne na različite tipove tla i imaju tendenciju da najbolje rastu tamo gdje su zime blage i vlažne, ali su ljeta relativno suha.

Zahtjevi za sunčevu svjetlost za francusku lavandu

Francuska lavanda uspijeva u zonama punog sunca koje primaju najmanje 6-8 sati izravnog sunčevog svjetla dnevno. Biljke lavande imaju tendenciju da se bore kada su posađene na sjenovitim mjestima gdje ne primaju dovoljno sunčeve svjetlosti da proizvedu energiju potrebnu za prezimljavanje i cvjetanje.

Vrtno tlo za francusku lavandu

Lavanda najbolje raste na laganim, dobro dreniranim tlima poput pješčane ilovače koja lako odvodi višak vode. Biljke lavande obično mogu izdržati vodu iz ribnjaka samo kratko vrijeme i ne vole imati “mokre noge”. Biljke lavande tolerantne su na niz vrijednosti kiselosti tla, ali imaju tendenciju da najbolje rastu na neutralnim ili blago alkalnim tlima.

U vrtovima s glinenim tlom, lavanda se može uzgajati na uzdignutim brežuljcima poboljšanog tla koji dopuštaju da voda nesmetano istječe. Uzdignuti humci za lavandu na tlu na bazi gline mogu se poboljšati organskim kompostom i malo vrtnog vapna (za podizanje pH tla).

Francuska lavanda Vodic za Lavandula Dentata75375375312

Zalijevanje francuske lavande

Biljke francuske lavande mogu postati prilično otporne na sušu kada se postave, ali zahtijevaju često zalijevanje kada su mlade. Tek zasađenu lavandu prvih nekoliko godina potrebno je redovito zalijevati navodnjavanjem kap po kap ili ručno. Često je zalijevanje najvažnije prvih 4-6 tjedana nakon presađivanja. Provjerite da li tlo dobro drenira vodu i da se voda ne nakuplja u području nakon kiše.

Dosljedno zalijevanje mladih biljaka francuske lavande pomaže da se korijenje učvrsti u okolnom tlu. Opsežan korijenski sustav pomaže biljkama da izdrže suhe ljetne uvjete i proizvedu više cvijeća. Izbjegavajte sadnju trajnica ili jednogodišnjeg cvijeća odmah uz lavandu ako će te biljke zahtijevati često zalijevanje.

Klimatski uvjeti za uzgoj francuske lavande

Francuska lavanda je nježna vrsta lavande koja nije otporna u hladnim klimama s hladnim zimama. Francuska lavanda ima vrlo nisku otpornost na hladnoću i lako se ošteti od mraza. Korijenje ustaljenih biljaka moglo bi izdržati kratke dijelove temperatura ispod nule, iako će većina nadzemnog lišća propasti ispod nule.

Gnojidba francuske lavande

Francuske lavande mogu imati koristi od dodanih hranjivih tvari kada je tlo siromašno, i od izmjene tla vrtnim vapnom gdje je tlo pretjerano kiselo. Sloj domaćeg komposta debljine 2cm može osigurati neke hranjive tvari kada se raširi kao organski malč po površini tla. Prirodna gnojiva sa sporim otpuštanjem također se mogu koristiti tamo gdje su potrebne dodane hranjive tvari.

Biljke lavande obično se gnoje u proljeće. Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni. Vrtno vapno se može ubrizgati u tlo prije sadnje ili primijeniti u proljeće ili jesen.

Obrezivanje francuske lavande

Francuska lavanda zahtijeva mnogo manje rezidbe od većine drugih vrsta lavande. Francuska lavanda koja se uzgaja kao samostalna biljka obično ne zahtijeva posebno obrezivanje osim odumiranja cvjetova (što potiče ponovno cvjetanje po kojem je francuska lavanda poznata). Francuska lavanda uzgojena u živici može se ljeti oblikovati laganom rezidbom.

Francuska lavanda Vodic za Lavandula Dentata75375375311

Razmnožavanje francuske lavande

Francuska lavanda se razmnožava uzimanjem reznica s matične biljke i ukorjenjivanjem kako bi se stvorile klonirane biljke. Ove se reznice stavljaju u vlažan medij za uzgoj dok ne razviju korijenje.

U proljeće odrežite reznice mekog drveta dugačke oko 7-10cm od ustaljene biljke za razmnožavanje. Uklonite lišće s donje polovice stabljike i umočite stabljiku u hormon za ukorjenjivanje . Stavite u vlažan medij za uzgoj koji slobodno drenira. Reznice mekog ili polutvrdog drveta također se mogu uzeti u jesen i ukorijeniti u zatvorenom prostoru ili u hladnom okviru preko zime. Redovito promatrajte reznice za znakove novog rasta.

Francuska lavanda ( Lavandula dentata ) se obično ne uzgaja iz sjemenki francuske lavande, jer nisu lako dostupne u katalozima sjemena. Sjeme lavande može biti teško klijati, a rezultirajuće biljke su također prilično varijabilne u smislu veličine, oblika i oblika cvjetanja.

Berba francuske lavande

Cvjetovi francuske lavande beru se za upotrebu u cvjetnim buketima i cvjetnim aranžmanima. Klasovi se mogu ubrati kada se prvi cvjetovi počinju otvarati za najdugotrajnije rezano cvijeće. Lavanda se obično bere ujutro nakon što se rosa osuši, ali prije nego što temperatura postane prevruća.

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na francusku lavandu

Biljke francuske lavande prirodno su otporne na bolesti, ali mogu patiti od nekoliko biljnih bolesti u vlažnoj klimi. Izbjegavajte uzgoj lavande u područjima s viškom vlage i nedostatkom cirkulacije zraka.

Gljivične bolesti, osobito gljivice pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i trulež korijena uzrokovane plijesni Phytophthora , mogu se pojaviti u biljkama lavande koje se uzgajaju u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke.

Biljke lavande ponekad su zahvaćene virusom alfalfa Mosaic Virusa , koji stvara žuti “mozaični” uzorak na lišću zahvaćenih biljaka. Smatra se da se ovaj virus širi lisnim ušima i nesterilnim alatima za obrezivanje.

Uobičajeni vrtni štetnici koji utječu na francusku lavandu

Biljke francuske lavande ponekad napadaju vrtni štetnici kao što su pljuvačke, brašnaste bube i lisne uši. Ove bube se općenito mogu prskati po biljci oštrim mlazom vode, ali može biti potrebno prskanje kao što je Bug Buster nakon što se štetnici postave na biljci(e).

Francusku lavandu rijetko napadaju sisavci zbog jakog mirisa. Jeleni općenito izbjegavaju lavandu, pogotovo ako biljka ima cvjetove. Mlade biljke mogu napasti zečevi i drugi manji sisavci koji se kopaju. Kunići su skloni kopati oko korijena umjesto da jedu lišće ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Tlo i gnojenje

Miješanje starog malča u tlo? smjernice i koristi

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

10 savjeta za početnike za projektiranje cvjetnjaka

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto vaša sobna biljka vene

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Mahovina pobijeli: uzroci, rješenja i savjeti za pravilnu njegu