Vodič za njegu i uzgoj lavande Hidcote

Vodic za njegu i uzgoj biljaka lavande Hidcote2222222221

Tražite razne vrste lavande s tamnoljubičastim cvjetovima i slatkim mirisom? Ne tražite dalje od Hidcote lavande!

Hidcote Lavanda nasljedna je sorta engleske lavande poznata po svom slatkom mirisu, tamnoljubičastim cvjetovima i kompaktnom obliku. Ova sorta otporna na sušu može se uzgajati u raznim klimatskim uvjetima i ima tendenciju cvjetanja u rano ljeto. Hidcote lavanda najbolje raste na sunčanim mjestima za sadnju s pješčanim ilovastim tlom i dobar je izbor za cvjetnu biljku otpornu na jelene. Godišnje održavanje uključuje redovito zalijevanje dok se korijenje ne uspostavi, hranjenje gnojivom sa sporim otpuštanjem u proljeće i tvrdu šljivu biljci u kasno ljeto/ranu jesen nakon što cvjetovi izblijede.

Hidcote lavanda: osnove

Hidcote lavanda ( Lavandula angustifolia ‘Hidcote’) je sorta lavande koja je naslijeđe poznata po svom kompaktnom obliku, gustim sivo-zelenim uskim listovima i bogato obojenim tamnoljubičastim cvjetovima. Uzgajana od strane  majora Lawrencea Johnstona  u Engleskoj, ova sorta je također vrlo mirisna s traženim slatkim cvjetnim mirisom. Hidcote je jedna od najpoznatijih sorti engleske lavande (True Lavender, L. vera ) koja je dostupna i dobila je RHS nagradu Garden Merit 1993. godine.

Hidcote lavanda može se saditi sama kao kompaktna biljka, ali njena najčešća primjena u je uređenju okoliša sa niskim živicama, rubnim vrtovima ili vrtovima s ljekovitim biljem. Uvriježene biljke narastu do oko 60 cm visine u zrelosti. Ovi mali zimzeleni grmovi otporni su na hladnoću i na jelene i na uvjete suše. Njegovi mirisni cvjetovi prilično su privlačni leptirima, kolibrima i pčelama oprašivačima.

Šiljci lavande Hidcote obično se beru zbog svog visokokvalitetnog mirisa. Cvjetni klasovi se mogu koristiti kao rezano cvijeće u svježim buketima ili sušeni za cvjetne aranžmane ili potpourri. Sušena hidcote lavanda posebno je tamnoljubičaste boje u usporedbi s drugim sortama i obično ima jači slatki miris od većine sušene lavande. Ova sorta je poželjna za izradu cvjetnih aranžmana od sušene lavande, rukotvorina, parfema i potpourrija.

Gdje posaditi hidcote lavandu

Ova sorta je sorta engleske lavande, koja je porijeklom iz Mediterana, ali ima dovoljno otpornosti na hladnoću da se uzgaja u hladnijim klimatskim uvjetima kao što je Velika Britanija i hladnija klima. Biljke koje se uzgajaju u zonama najhladnijih zimskih temperatura mogu zahtijevati dodatnu zimsku njegu kao što su zimske zaštite ili malč.

Hidcote Lavanda treba posaditi na osunčanom mjestu s dobro dreniranim tlom. Što se tiče sunčeve svjetlosti, listovi biljke bi trebali dobiti najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Dobro drenirano tlo na mjestu sadnje omogućuje lako prolazak viška vode, ostavljajući male zračne džepove u tlu (i izbjegavajući prekomjernu vlagu). Izbjegavajte sadnju lavande na mjestima gdje voda ima tendenciju da se nakuplja nakon padalina. Ako morate saditi u glinenom tlu, dopunite tlo organskim kompostom, tresetom i/ili kokosovim kokosovim vlaknom kako biste stvorili laganiju i sušu mješavinu.

Lavanda također najbolje raste u neutralnom do alkalnom pH tlu , iako je ova sorta donekle tolerantna na blago kiselo tlo. Previše kiselo tlo prije sadnje treba dopuniti vrtnim vapnom .

Hidcote je jedna od manjih sorti engleske lavande , što je čini dobrim izborom za nisko rastući mali zimzeleni grm ili čak kao kontejnersku biljku na terasi ili pokraj ulaznih vrata. Grmoliki, kompaktni nagnuti oblik ove biljke također je prikladan za obrubljivanje većih gredica ili kao mirisnu živicu od lavande duž šetališta. Također se može saditi u kamenim vrtovima ili terasama od graška šljunka. Ove klasične engleske vrtne biljke također su kao kod kuće u graničnom vrtu ili cvjetnoj gredici.

Lavanda je otporna i na jelene i na zečeve. To ga čini dobrim izborom za područja s puno gladnih zečeva i područja koja često posjećuju jeleni.

Kako posaditi hidcote lavandu

Lavandu Hidcote najbolje je saditi u rano proljeće ili u jesen. Presađivanje je obično najuspješnije kada se obavi rano ujutro, na oblačan dan ili kada je područje sadnje inače zaštićeno od oštre izravne sunčeve svjetlosti. Sadnja izvan pravog vremena za sadnju može dovesti do stresa biljke i odgoditi rast korijena u okolno tlo.

Evo osnovnih koraka za sadnju lavande Hidcote :

  1. Iskopajte rupu za korijen biljke. Rupa bi trebala biti otprilike dvostruko šira od lonca u kojem je biljka prodana, ali ne dublja od tla za lonce unutar žardinjera. Ulijte malo vode u rupu i pazite da voda lako otječe u tlo.
  2. Izvucite biljku lavande Hidcote iz dječjeg lonca. Pogledajte korijenje, ako se s vanjske strane korijenove kugle ne vidi previše korijena, može ići ravno u rupu za sadnju. Međutim, ako oko korijenske kugle kruži debelo bijelo korijenje (osobito na dnu), možda ćete htjeti nježno olabaviti korijen i izvući deblje korijenje iz kružnog uzorka prema van.
  3. Nježno napunite rupu za sadnju oko stranica korijenske kugle biljke lavande. Upotrijebite zemlju koja je izašla iz rupe da je zatrpate, lagano je nabijajući dok idete. Ako je vaše tlo siromašno hranjivim tvarima, možda ćete poželjeti umiješati organsko gnojivo za presađivanje.
  4. Nanesite ~2cm debeo sloj komposta kao organski malč preko površine tla kako biste spriječili korov, zaštitili tlo od promjena temperature i osigurali prirodni izvor hranjivih tvari za biljke koje se sporo oslobađaju.
  5. Nakon sadnje dobro zalijte tek posađenu lavandu.

Kako uzgajati i brinuti se za lavandu Hidcote

Hidcote lavanda je biljka za uzgoj i njegu koja nije potrebna za održavanje.

Zalijevanje lavande Hidcote

Hidcote Lavanda relativno je otporna na sušu kada se jednom uspostavi u krajoliku, ali treba godinu ili dvije da korijenje naraste dovoljno da podupire biljku u suhom tlu. Pažljivo pratite vlažnost tla godinu dana nakon sadnje i zalijevajte svaki put kada se gornji centimetar tla osuši.

Zalijevanje može biti rijetko u vlažnom proljetnom/jesenskom vremenu, ali biljke mogu zahtijevati navodnjavanje nekoliko puta tjedno tijekom toplinskih valova ili suhog ljetnog vremena. Zalijevanje točno na razini tla (kao što je navodnjavanje kapanjem) poželjno je od zalijevanja iznad glave jer redovito vlaženje lišća može dovesti do gljivične bolesti. Bolest može biti veći problem u vlažnim klimama s visokom vlagom.

Nakon što biljke imaju dobro uspostavljeno višegodišnje korijenje u okolnom tlu, Hidcote lavanda je prilično tolerantna na suho tlo i biljke ne trebaju redovito zalijevanje u većini uvjeta. Nemojte pretjerati s zalivanjem razvijenih biljaka jer pretjerano vlažno tlo može opteretiti biljku i potencijalno dovesti do truleži korijena ako je tlo slabo drenirano. Ograničite dodatno zalijevanje osim u previše sušnim klimatskim uvjetima. Hidcote lavanda ima tendenciju da se malo održava kada se jednom ustali u krajoliku.

Gnojidba Hidcote lavanda

Lavande Hidcote možda će se trebati hraniti organskim gnojivom kada tlo nedostaje hranjivih tvari. Iako će organski malč koji se primjenjuje tijekom sadnje vjerojatno pomoći, neka tla zahtijevaju dodane hranjive tvari (pogledajte ispitivanje vrtnog tla da naučite kako testirati tlo na hranjive tvari za biljke).

Biljke lavande mogu se hraniti gnojivom u proljeće nakon što biljke prekinu zimsko mirovanje i ponovno u kasno ljeto nakon završetka cvatnje . Vrijeme gnojidbe ovisit će o zoni sadnje, s hladnijim klimama koje čekaju da se tlo odmrzne prije gnojidbe biljaka i toplim zimskim područjima koja se gnoje već u kasnu zimu. Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni. Na mjestima za sadnju s prirodno kiselim tlom, možda ćete poželjeti primijeniti i vrtno vapno u proljeće ili jesen.

Obrezivanje lavande Hidcote

Kao sorta engleske lavande, biljke Hidcote zahtijevaju godišnje obrezivanje za najbolje rezultate. Hidcote lavanda najčešće se orezuje u tjednima nakon cvatnje ili u ranu jesen. Ovo godišnje obrezivanje općenito je prilično značajno za biljke zrele veličine, uklanjajući 1/3 do 1/2 nadzemnog lišća biljke. Ove biljke se također mogu lagano ošišati uz strane u proljeće ako su posađene u formalnu živicu. Proljeće je također dobro vrijeme za traženje i uklanjanje svih stabljika koje su umrle tijekom zime.

Za obrezivanje lavande Hidcote u kasno ljeto/ranu jesen, odrežite cijelu biljku za 1/3 do 1/2 njezine veličine. Na primjer, ako je većina stabljika s lišćem dugačka oko 40cm, svaka se može rezati na 25-30cm. Također iskoristite priliku da uklonite sve stabljike koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene. Ove stabljike se mogu ukloniti sve do temelja biljke. Ako niste sigurni oko vremena, ovdje je detaljan članak o tome kada smanjiti lavandu .

Ako se lavanda Hidcote ne orezuje jako godišnje, ove biljke imaju tendenciju razviti drvenasta središta koja je teško oblikovati u budućim godinama. Vrtlari koji preferiraju biljke manjeg održavanja mogu razmisliti o sadnji francuske lavande ili španjolske lavande umjesto engleske lavande. Ove vrste su različite vrste lavande koje ne zahtijevaju obilno godišnje obrezivanje.

Berba Hidcote lavande

Hidcote lavanda se obično bere početkom ljeta kada na biljci počinju cvjetati prvi cvjetovi. Ubrano cvijeće može se sušiti na stabljici, koristiti u cvjetnim buketima, dodati u potpourri ili koristiti u kuhanju (osobito desertima).

Kada ubrati Hidcote lavandu

Vrijeme berbe lavande ovisi o tome kako će se lavanda koristiti. Većina vrtlara pokušava ubrati lavandu Hidcote kao prve cvjetove na klasu, jer se tada lavanda može koristiti u više različitih primjena.

Ako želite cvjetne klasove, uberite lavandu Hidcote početkom ljeta nakon što su prva dva cvijeta na klasu procvjetala. Lavanda ubrana u ovoj fazi može se koristiti u svježim cvjetnim aranžmanima koji će trajati tjedan ili dva, ili se može sušiti u mirisne suhe klasove lavande.

Ako je lavanda ostavljena da cvjeta na biljci, još uvijek se može ubrati za trenutni prikaz u buketima ili osušiti za upotrebu u potpourriju ili vrećicama s mirisnom lavandom. Pupoljci lavande koji su procvjetali imaju tendenciju da padaju sa stabljike i ne koriste se obično za klasove osušenog cvijeća. Uz to, suho cvijeće je prekrasno mirisno i savršeno prikladno za labave aplikacije poput potpourrija ili pravljenja sapuna.

Korištenje Hidcote lavande

Hidcote lavanda je vrlo prikladna za upotrebu u potpourriju, proizvodnji eteričnih ulja, parfemima, pa čak i u kulinarstvu. Ova lavanda se obično koristi u pekarskim proizvodima, ljetnim pićima i specijalnim sirupima za deserte.

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na hidcote lavanda

Iako su ove lavande općenito prilično otporne, postoji nekoliko gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti koje ih mogu utjecati.

Gljivične bolesti poput gljivica pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i truleži korijena uzrokovane plijesni Phytophthora mogu utjecati na Hidcote lavandu. To se općenito događa u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem iznad glave. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke. Bolest je najčešća u kišnim, vlažnim klimama.

Ove lavande ponekad su zahvaćene virusom mozaika alfalfe , koji stvara žuti “mozaični” uzorak na lišću zahvaćenih biljaka. Smatra se da se ovaj virus širi lisnim ušima i/ili nesterilnim alatima za obrezivanje.

Uobičajeni vrtni štetnici koji utječu na lavandu Hidcote

Biljke lavande Hidcote ponekad napadaju vrtni štetnici kao što su brašnaste bube i lisne uši. Ove bube se općenito mogu poprskati po biljci oštrim mlazom vode, ali mogu zahtijevati raspršivanje organskih pesticida nakon što se štetnici postave.

Lavandu sisavci rijetko napadaju zbog jakog mirisa. Jeleni općenito izbjegavaju englesku lavandu, pogotovo ako biljka ima cvjetove. Mlade biljke mogu napasti zečevi i drugi manji sisavci koji se kopaju. Kunići imaju tendenciju kopati oko korijena umjesto da napadaju lišće ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Azaleje i rododendroni- sve što trebate znati

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca postaje smeđe?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)