4 brza savjeta kako uzgajati ruže u loncima

1682625483 4 schnelle Tipps wie man Rosen in Topfen anbaut

Ruže mogu biti prekrasan dodatak svakom vrtu, ali jeste li znali da se mogu uzgajati i u posudama? Ako ste u nedostatku prostora ili želite uživati ​​u ružama negdje drugdje, ruže u saksiji su pravi izbor. Evo četiri brza savjeta o tome kako uzgajati ruže u loncima.

Rastu li ruže dobro u loncima?

Ruže su poznate po svojim prekrasnim cvjetovima i nježnom mirisu, što ih čini popularnim izborom za vrtlare svih razina vještina. Mnogi ljudi misle da ruže uspijevaju samo u uvjetima koji pogoduju punom suncu i plodnom tlu, ali to nije uvijek slučaj. Zapravo, ruže se mogu prilično uspješno uzgajati u posudama sve dok im se daje prava kombinacija hranjivih tvari i vlage. Kao i svaka druga biljka, ružu je potrebno redovito prihranjivati ​​i zalijevati, ali sve dok su te osnovne potrebe zadovoljene, može uspjeti čak i ako je posađena u maloj posudi, a ne u velikom vrtu. Dakle, ako tražite prekrasan primjerak biljke koja ne zauzima previše prostora, razmislite o uzgoju ruža u posudama! Iznenađujuće su otporne i neće vas razočarati nakon što počnu cvjetati.

1) Pregledajte osnovne zahtjeve za njegu ruža

Bilo da želite uzgajati ružu u kontejneru ili u zemlji, morate znati kako se brinuti za nju. Svaka vrsta ruže može imati jedinstvene potrebe rasta. Međutim, postoji opći popis preferencija njege koji dijele gotovo sve ruže:

 • Sunčeva svjetlost: Ruže najbolje rastu na punom suncu. Dok neke ruže mogu preživjeti u djelomičnoj sjeni, pokazalo se da šest sati sunca ili više dosljedno proizvodi bolje cvjetanje i jači rast.
 • Uvjeti tla: idealno vrtno tlo za uzgoj ruža u posudama je kiselo, dobro drenirano i bogato organskom tvari. Miješanje zemlje za posude s drugim materijalom bogatim hranjivim tvarima poput komposta jedan je od načina da stvorite izvrsno okruženje tla za svoju ružu.
 • Zalijevanje: Zalijevajte svoju ružu otprilike jednom dnevno ili jednom svaki drugi dan. Redovito provjeravajte tlo u posudi kako biste se uvjerili da nije presuho, a istovremeno se učinkovito isušuje.
 • Hranjenje: Ruže su teške hranilice koje najbolje rastu ako se hrane više puta tijekom vegetacijske sezone. Ove biljke zahtijevaju sva tri glavna hranjiva, ali fosfor je često najvažniji jer može potaknuti poboljšana svojstva cvjetanja.
 • Orezivanje: Većina sorti ruža cijeni proljetno orezivanje kojim se uklanjaju slabe, mrtve i bolesne grane. Također pomaže u uklanjanju uvelog cvijeća kasnije tijekom sezone. Rezidba je također odličan način za održavanje dobrog protoka zraka kroz lišće, smanjujući rizik od pepelnice, gljivičnih bolesti i drugih problema povezanih s vlagom.

Briga o ruži može iziskivati ​​puno posla i izvan gornjeg popisa. Međutim, navedene kratke točke dat će vam pouzdan pregled najvažnijih zahtjeva za njegu ruže.

4 brza savjeta kako uzgajati ruže u loncima

2) Odaberite vrstu ruže koja dobro raste u posudama

Ruže postoje u mnogim oblicima, neki su prikladniji za uzgoj u zemlji, dok su drugi idealni za uzgoj u posudama. Općenito, ruže koje rastu više ili se šire nisu najbolje ruže za kontejnere. Nasuprot tome, kontejnerske ruže poput ovih ispod obično su kompaktnije, što im omogućuje da dobro stanu u većinu lonaca:

 • mini ruže, ružičasta, spp.
 • August Seebauer ruža, Rosa ‘August SeebauAh’
 • ljetna modna ruža, ružičasta ‘ljetna moda’
 • ženska ruža od marmelade, Rosa ‘Lady Marmelade’
 • pomponella ruža, Rosa ‘Pomponella’
 • tepih od cvijeća grimizna ruža, Rosa ‘Flower Carpet Scarlet’
 • ruža za vatromet, ružičasti ‘kreker’

Sigurno ćete pronaći mnoge druge ruže koje mogu uspijevati u loncima. Ali ako vam ponestaje ideja koju sortu koristiti, potražite inspiraciju u ružama koje smo gore naveli.

3) Pronađite savršenu posudu za svoje ruže

Spremnik koji odaberete za svoju ružu nevjerojatno je važan i mora imati neke posebne značajke. Prvo, vaša posuda mora omogućiti dobru drenažu. Posude s velikim drenažnim otvorima ili platnene vrećice za uzgoj izrađene od propusnih materijala dvije su mogućnosti koje omogućuju učinkovito isušivanje tla.

Odaberite veliku posudu, jer veće posude obično imaju dovoljno mjesta za smještaj korijenskog sustava vaše ruže nego manje posude. Odabirom premalog spremnika biljka će ostati bez prostora za rast i biti će vezana za korijenje.

4) Ispravno posadite svoju ružu

Jedan od prvih i možda najvažnijih koraka u uzgoju ruže u kontejneru je sadnja. Pravilnom sadnjom ruže pripremate je za život u stalnom i zdravom rastu. S druge strane, loša sadnja može uzrokovati brzo opadanje vaše ruže. Kada sadite ružu u posudu, slijedite ove korake i sigurno ćete uspjeti:

 • Izvadite ružu iz postojeće posude: kada kupite biljku ruže, ona dolazi u posudi, često plastičnoj. Ove plastične posude su fantastične za kratkoročno skladištenje, ali nisu dobar dugoročni dom za vašu ružu. Uhvatite svoju ružu za bazu glavne stabljike, malo iznad razine tla, i nježno povucite ružu i posudu dok se ne razdvoje.
 • Olabavite korijensku kuglu: Nakon što ste izvukli svoju ružu iz posude, vjerojatno ćete otkriti da je njezin korijenski sustav krut i da je zadržao oblik izvorne posude. Ako je to slučaj, prorahlite tlo i korijenje koje čini korijensku balu. Ogrubljivanje vanjske strane korijenske bale olakšava širenje korijena prema van umjesto da se međusobno zapetljaju.
 • Napunite posudu zemljom: Odaberite mješavinu zemlje koja zadovoljava karakteristike koje smo spomenuli ranije u ovom članku, a zatim djelomično napunite svoju posudu.
 • Posadite svoju ružu u tlo: iskopajte rupu u tlu koja je šira od korijenove bale i otprilike onoliko duboka koliko je visoka korijenova kugla. Stavite svoju ružu u rupu, pazeći da korijen bude točno iznad površine tla.
 • Po potrebi dodajte još zemlje: Nastavite puniti posudu zemljom dok korijenje ne bude pokriveno i dok posuda ne bude gotovo puna.
 • Zalijte svoju ružu: Temeljito zalijte svoju ružu nakon sadnje. Znajte da će joj vjerojatno trebati puno vode i sljedećih mjeseci.
1682625482 437 4 brza savjeta o tome kako uzgajati ruže u loncima

Kako presaditi ružu u saksiji

Povremeno ćete morati izvaditi svoju ružu iz posude i presaditi je u veću. Kada presadite svoju ružu u lonce, proces će biti vrlo sličan onom kad ste svoju ružu posadili prvi put.

Ako primijetite da je vaša ruža prerasla sadašnju posudu, uklonite je laganim povlačenjem za podnožje biljke. Otpustite sve korijenje i zemlju koji su se spojili i odrežite sve korijenje koje je otkinuto ili umrlo.

Na kraju napunite novi, veći lonac zdravom mješavinom zemlje za ruže. Zatim stavite svoju ružu u novu rupu za sadnju, baš kao što ste učinili kada ste je prvi put posadili.

Često postavljana pitanja o uzgoju ruža u posudama

Koji je najbolji mjesec za sadnju ruža?

Što se tiče sadnje ruža, ne postoji jednoznačan odgovor. Različite vrste ruža imaju različite potrebe i važno je uzeti u obzir te potrebe kada planirate svoj vrt. Međutim, postoji nekoliko stvari koje bi svi ljubitelji ruža trebali imati na umu kada biraju najbolji mjesec za sadnju svog voljenog cvijeća. Za početak, rana jesen često se smatra idealnim vremenom za novu sadnju. Ruže uspijevaju u ovo doba godine zahvaljujući vlažnom tlu i nižim temperaturama. Osim toga, mnoge sorte ruža cvjetaju kasno tijekom godine, pa će pokušaj uzgoja prije zime osigurati velike cvjetove u proljeće. Mogu li ruže preživjeti zimu u posudama?

Da, ruže mogu preživjeti zimu u saksiji. Jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom prezimljavanja ruža je odabir posude koja osigurava odgovarajuću drenažu i cirkulaciju zraka. Osim toga, važno je odabrati tlo za posude koje dobro zadržava vlagu, ali i omogućuje brzo otjecanje viška vode. Ako su ovi uvjeti ispunjeni, vaše bi ruže mogle izdržati čak i najoštrije zime. Kako biste ih održali u vrhunskom stanju tijekom hladnijih mjeseci, možda ćete im trebati posvetiti malo više pažnje i njege. To može uključivati ​​zaštitu od jakih vjetrova ili hladnog vremena, kao i osiguravanje da su stalno dovoljno zalijevane.Koliko velike moraju biti posude za ruže?

Kada sadite ruže u posude, važno je biljkama dati dovoljno prostora za rast. Općenito, vaše posude bi trebale biti dovoljno velike da je baza biljke točno iznad površine tla. To pomaže osigurati da vaše ruže imaju dovoljno prostora za širenje korijena, a da ne budu previše vezane za korijenje i podložne bolestima. Za najbolje rezultate pokušajte odabrati posude promjera najmanje 10 do 12 inča – ako ste manji, moglo bi se dogoditi da vaše ruže ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari ili vode, dok veće posude može biti teško premjestiti i postaviti u idealne uvjete . U konačnici, postizanje dobre ravnoteže između veličine i prenosivosti ključno je kada je riječ o uzgoju zdravih ruža u saksijama. Koje se biljke mogu saditi u saksije?

Neke dobre opcije uključuju lavandu, koja može odvratiti štetočine; Echinacea, koja nudi dašak boje; i citronela, koja pomaže u tjeranju komaraca. Neke druge popularne opcije uključuju ljiljane, ljubičice i snapdragons. Sve ove biljke su relativno male i mogu se ugurati pod grane većih ruža. Također imaju slične potrebe za vodom, što ih čini jednostavnim za njegu. Što ne saditi oko ruža?

Budući da su ruže osjetljive na brojne bolesti, važno je ne saditi drugo cvijeće i biljke koje bi im mogle prenijeti bolesti. Osobito izbjegavajte sadnju impatiensa, nevena i cinija u blizini svojih ruža. Također je važno ružama dati dovoljno prostora za rast, pa ih izbjegavajte saditi preblizu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: