Zašto moja biljka žada ima bijele mrlje?

Zasto moja biljka zada ima bijele mrlje8645099 wop

Vidjeti bijele mrlje koje se pojavljuju na lišću ili stabljici vaše biljke žada (Crassula ovata) može biti zabrinjavajuće. Bijele mrlje na biljkama žada čest su prizor i mogu pokvariti izgled inače lijepe biljke. Srećom, identificiranje i učinkovito liječenje uzroka lakše je nego što mislite.

Zašto moja biljka žada ima bijele mrlje? Glavni razlozi zbog kojih biljke žada imaju bijele mrlje uključuju rast plijesni kao što je pepelnica, prekomjerno izlučivanje soli ili zaraza kukcima. Svaki od ovih uzroka može se identificirati i liječiti slijedeći nekoliko jednostavnih koraka.

Identificiranje uzroka bijelih mrlja na vašoj biljci žada zahtijeva malo znanja. Ovaj vodič ima za cilj razložiti važne informacije kako bi vam pomogao da vratite svoju biljku žada u optimalno stanje. Prepoznavanje temeljnog problema i primjena učinkovitih lijekova lako je ako znate dolje navedene informacije.

1. Pepelnica uzrokuje bijele mrlje na biljkama žada

Pepelnica može biti razlog zašto vidite bijele mrlje na biljci žada. Ova bijela plijesan je gljivična bolest koja obično pogađa razne sobne biljke.

Kada ova gljivica prvi put počne rasti, proizvodi male bijele kružne mrlje na najširim dijelovima biljke. Za biljku žada, ove se mrlje prvo pojavljuju na lišću. U kasnijim fazama pepelnicu se može prepoznati po pahuljastim gljivičnim nitima koje se šire duž drugih dijelova biljke.

Ako uzmete u obzir fizički izgled pepelnice, ali još uvijek niste sigurni vidite li zbog toga bijele mrlje na biljci žada, uzmite u obzir okoliš vaše biljke.

Rast pepelnice uobičajen je u uvjetima slabog osvjetljenja, slabog kruženja zraka, niskih temperatura i visoke vlažnosti. Ako vidite bijele mrlje i vaša je biljka u staništu s tim značajkama, tada su mrlje vjerojatno pepelnica.

wop biljka zada8734678364647527598576

Lijek protiv pepelnice za biljke žada

Ako vidite da je pepelnica u ranoj fazi, liječenje bi trebalo biti prilično jednostavno i malo je vjerojatno da će vaša biljka naštetiti. Popularni kućni lijek za prskanje listova vaše biljke žada sastoji se od jedne žlice sode bikarbone, jedne čajne žličice sapuna bez deterdženta u kombinaciji s jednim galonom vode.

Ovo se može koristiti svakodnevno, ako i dalje vidite da se bijele mrlje ponovno pojavljuju. Pepelnica proizvodi spore koje ne možete vidjeti, a ovaj sprej ih drži pod kontrolom.

Postoji niz drugih dobrih prirodnih lijekova za uklanjanje pepelnice.

2. Višak soli može uzrokovati bijele mrlje na biljkama žada

Biljke žada su sukulenti koji većinu svoje vode pohranjuju u svojim mesnatim listovima. Kada se zalijeva s visokim udjelom soli, vlaga u lišću će postati neuravnotežena. To ponekad može uzrokovati da vidite bijele mrlje na biljkama žada.

Kada biljka žada pokuša ponovno uravnotežiti sadržaj soli u lišću, ona se izlučuje i eliminira sol kroz pore lista. Zatim će slana voda ispariti i ostaviti ostatke soli na listu.

Nažalost, ova bijela pjega izgleda vrlo slično početnim fazama pepelnice. Zalijevanje iznad glave također može uzrokovati pojavu mrlja na lišću vaše biljke žada, jer višak vode isparava, ostavljajući naslage soli na lišću.

Najlakši način da razlikujete gljivičnu infekciju i višak soli je da obrišete lišće vlažnom krpom i pričekate tjedan dana. Ako se pjege brzo ponove i počnu izgledati poput pahuljastih gljivica, vjerojatno je pepelnica. Naslage soli treba dulje da se ponovno pojave.

3. Infestacija insekata uzrokuje bijele mrlje na biljkama žada

Stres od najezde insekata mogao bi uzrokovati klorozu u vašoj biljci žada. Kloroza se javlja kada biljka ne može pravilno proizvesti klorofil, a lišće počinje gubiti boju i opadati.

Poznato je da biljke žada postaju zaražene brašnastim kukcima i paukovim grinjama. Razlike između ove dvije stvari važno je uzeti u obzir kada tražite lijekove.

Brašnaste bube

Brašnaste bube jedna su od najčešćih zaraza kukcima u biljkama žada. Brašnaste bube možete prepoznati po njihovom izgledu kao male, ravne, bijele stjenice. Naći ćete ih kako se pokušavaju zabiti u granu i stabljiku biljke žada.

Nakon identificiranja, možete pokušati ukloniti ove bube. Popularni lijek uključuje trljanje alkohola na pamučni štapić za brisanje pojedinačnih kukaca i jaja s biljke žada. Preventivna mjera uključuje prskanje mješavinom alkohola i vode preko cijele biljke žada svakih nekoliko dana tijekom cijelog mjeseca.

wop ngzu8435zz78934z34wzgbizuw344httug4w5lnhghg4h67845hjbg

Paukove grinje

Paukove grinje mogu se prepoznati kao mali, mali crveni pauci koji se ukopavaju u tlo. Najprije ih možete prepoznati po bijelim mrljama na lišću. U kasnijim fazama, također možete pronaći paukovu mrežu na lišću i stabljici vaše biljke žada. Ako se ne riješi, paukove grinje mogu ubiti biljku.

Da biste utvrdili jesu li paukove grinje uzrok vašeg problema, protresite biljku i provjerite ispadaju li mali crveni pauci. Ako ste otkrili da imate paukove grinje, tretiranje vaše biljke žada jednakom mješavinom alkohola i vode svaka tri dana tijekom mjesec dana ubit će grinje i njihova jaja.

Manje uobičajeni insekti

Nekoliko rjeđih insekata koji još uvijek uzrokuju bijele mrlje na biljkama žada zbog oštećenja lišća su lisne uši i tripsi. Ove greške se mogu brzo riješiti prskanjem cijele biljke s jednakom mješavinom alkohola i vode u otvorenom okruženju.

Ne preporučuje se korištenje tradicionalnih insekticida na biljkama žada, jer mogu uzrokovati daljnju štetu. Mesnati listovi biljke žada će patiti ako koristite oštru formulu insekticida.

Sprječavanje nastanka bijelih mrlja na biljkama žada

Ako vidite bijele mrlje na biljci žada i možete utvrditi uzrok, korak ste bliže ponovnoj zdravoj biljci! Ako imate zarazu pepelnicom ili problem s kukcima, brzo provođenje lijekova ključno je za povratak na pravi put.

Da biste spriječili ponavljanje početnog problema koji je uzrokovao bijele mrlje, vrlo je važno imati optimalno okruženje za vašu biljku žada.

Svjetlosni uvjeti

Biljke žada trebaju puno sunca najmanje šest sati dnevno za optimalan rast. Ako nemaju barem šest sati izravne sunčeve svjetlosti, vaša će se biljka žada početi rastezati i postati dugonoga. Također će biti manje zdrav i osjetljiv na štetnike. Uvjeti slabog osvjetljenja također mogu potaknuti rast pepelnice.

Postavite svoju biljku žada na prozor okrenut prema jugu kako biste općenito održali zdravu i smanjili rizik od ovih problema.

Gnojivo

Za zdrav okoliš za vašu biljku žada, gnojite tlo dva do tri puta godišnje gnojivom topivim u vodi. Osigurati da vaša biljka žada ima dobru opskrbu hranjivim tvarima održat će je zdravom i spriječiti probleme s bolestima i štetnicima koji mogu uzrokovati bijele mrlje na listovima i stabljikama biljke žada.

Obrezivanje

Obrezivanje je izvrstan način da se osigura zdravlje vaše biljke i da ona izgleda najbolje. Biljke žada mogu narasti da budu prilično velike ako se prepuste same sebi, pa je obično potrebno malo rezidbe kako bi se održala veličina koju želite.

Osim toga, mnoge biljke uzgojene u zatvorenom prostoru mogu postati malo dugonoge ako ne dobivaju dovoljno svjetla, pa obrezivanje pomaže u obnavljanju ili održavanju grmolike biljke žada, koja izgleda puno bolje.

Presađivanje

Ako imate jako ozbiljan problem s plijesni i bijele mrlje na vašoj biljci žada se stalno ponavljaju, ponovno sađenje može biti dobar način za uklanjanje većine plijesni.

Za razliku od mnogih sobnih biljaka, biljka žada dobro funkcionira kao kontejnerska biljka vezana za korijen. Ako trebate ponovno saditi biljku kako biste riješili problem, provjerite je li biljka u razdoblju rasta.

Također je važno pustiti da se tlo osuši prije premještanja biljke, kako bi se smanjio prijenos plijesni ili insekata. Nakon prijenosa pričekajte tjedan dana da ga zalijete kako biste osigurali pravilno držanje korijena.

Samo presađivanje neće spriječiti pojavu bijelih mrlja na lišću biljke žada. Morate osigurati da svjetlo, temperatura, vlažnost i strujanje zraka budu prikladni u vašem domu kako se problem ne bi ponovio.

Razmnožavanje

Ako vaša biljka žada ima bijele mrlje uzrokovane oštećenjima od insekata, neke od tih oštećenja neće nestati s vremenom i mogu pokvariti izgled vaše biljke. Ako je to slučaj, razmnožavanje nove biljke iz lista ili reznica izvrstan je način za uzgoj nove, zdrave biljke.

wop ngz74389734zt6743z34giztfutfgbfzi43gbtzu6743ghr

Profesionalni savjeti za zdravu biljku žada

Ako vaša biljka žada ima bijele mrlje i morate poduzeti korektivne mjere, razmotrite profesionalne savjete u nastavku kako biste potaknuli zdravo okruženje za vašu biljku žada. Jača biljka žada bit će otpornija na napade insekata i oštećenja uzrokovana pepelnicom.

Prije zalijevanja uvijek pustite da se zemlja u posudi osuši. Kao sukulenti, biljke žada prirodno trebaju manje vode od tradicionalnih sobnih biljaka. Održavanje rasporeda navodnjavanja kako ne biste opterećivali biljku izvrstan je način da svoju biljku žada učinite otpornijom na pepelnicu.

Smanjenje količine vode prisutne u tlu također ga čini manje pogodnim za razvoj gljivica. Zimi biljke žada treba rjeđe zalijevati jer ne rastu aktivno.

Ispravno zalijevanje može biti jedna od najtežih vještina kada se brinete o sobnim biljkama.

Osigurajte dovoljno jakog svjetla za svoju biljku žada, izbjegavajte prekomjernu vlagu i osigurajte da se temperature općenito održavaju između 18°C – 24°C. U tim ćete uvjetima izbjeći mnoge od uzroka bijelih mrlja na lišću biljke žada i općenito uzgojiti mnogo zdraviju biljku.

Kako mogu brzo odrediti što uzrokuje bijele mrlje na lišću biljke žada?

Uočavanje razlike između bijele plijesni, izlučevina soli i najezde insekata može se učiniti u nekoliko jednostavnih koraka. Prvo provjerite znakove plijesni. Izgleda li pjega pahuljasto ili žilavo? Oni su uzrokovani plijesni.

Drugo, provjerite svoj izvor vode. Je li to voda iz slavine s visokim udjelom soli? Tada su mrlje vjerojatno uzrokovane prekomjernim izlučivanjem soli. Zaraze kukcima lakše je uočiti protresanjem lišća biljke ili traženjem kukaca na stabljikama i lišću.

Ako su na mojoj biljci žada bijele mrlje uzrokovane kukcima, kako mogu spriječiti daljnje zaraze?

Pazite na zahtjeve za zalijevanjem i držite svoju biljku u pravom okruženju. Prekomjerno zalijevanje može stvoriti okruženje pogodno za bube u tlu i na lišću.

Pazite da zalijevate biljku žada samo prema potrebi. Zaštita vaše biljke žada od vlažnih vanjskih vremenskih uvjeta može pomoći u sprječavanju brašnastih kukaca. Osigurajte da je okoliš toplo mjesto koje osigurava odgovarajuću ventilaciju. To će isušiti tlo i zadržati sadržaj vlage ispod preferencija brašnastih stjenica.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Evo koliko je sobnih biljaka previše (što sam ja pronašao!)

Organizacija i planiranje vrta Travnjaci i ukrasno bilje Uzgoj cvijeća

Živica od lavande: mirisna cvjetna niskorastuća živica

Sobne biljke Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje pilea (Pilea Peperomoides)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj začinskog bilja na vašem balkonu: 3 laka načina za početak