7 jednostavnih koraka za uzgoj slatkog graška u posudama

Jeste li ikada htjeli uzgajati grašak grašak u posudama, ali niste znali kako? Ako je tako, imate sreće jer smo odlučili raščlaniti proces u sedam jednostavnih koraka koje možete lako slijediti. Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o uzgoju graška šećerca u vrtnoj posudi.

Koristite pravu vrstu vrtne posude

Uzgoj snježnog graška u kontejneru počinje odabirom samog kontejnera. Unatoč onome što biste očekivali, nisu svi vrtni kontejneri jednako sposobni podupirati vaše biljke slatkog graška.

Šećernom grašku često je potrebno puno vlage u tlu i ima dobru drenažu. Kao takav, spremnik koji odaberete trebao bi imati pouzdano sredstvo pomoću kojeg može izbaciti višak vode. Posude s drenažnim otvorima trebale bi obaviti posao, ali posude napravljene od propusnih materijala, uključujući vrećice za uzgoj tkanine, daleko su učinkovitije u osiguravanju pravilne drenaže.

Spremnik koji odaberete također treba biti dovoljno širok kako bi vašim biljkama slatkog graška dao dovoljno prostora za širenje korijena. U većini slučajeva trebali biste težiti korištenju spremnika koji je širok barem stopu ili veći.

Napunite svoju posudu zdravom zemljom

Nakon što ste pronašli spremnik koji ispunjava zahtjeve navedene u prethodnom odjeljku, vrijeme je da taj spremnik napunite zdravim tlom. Opet, vaš grašak će imati posebnu prednost kada je u pitanju kvaliteta tla na kojem raste.

Najbolje tlo za grašak je ono koje je bogato organskom tvari, može zadržati nešto vlage, a istovremeno ima izvrsna drenažna svojstva i gotovo neutralan pH. Obično biste trebali izbjegavati glineno tlo za slatki grašak jer je vjerojatnije da će se smočiti, što se vašoj biljci neće svidjeti.

Biljke graška šećerca najbolje uspijevaju na ilovastim tlima, koja su obično bogata hranjivim tvarima i imaju idealnu strukturu tla za zadržavanje vlage, a istovremeno omogućavaju drenažu. Dodavanje komposta ili gnojiva također je mudra odluka koja će vam pomoći poboljšati svojstva tla prije sadnje biljaka slatkog graška.

Šećerni grašak voli tlo bogato organskom tvari

Posadite svoj slatki grašak

Sada kada imate izvrsnu vrtnu posudu punu zemlje bogate hranjivim tvarima, dobro drenirane zemlje, vrijeme je da posadite svoj grašak. Kako bismo vam pomogli u ovom koraku, pretpostavimo da počinjete sa sjemenkama snježnog graška.

Prije nego što stavite svoje sjeme u zemlju, morate se uvjeriti da su uvjeti pogodni za rast graška. Ove biljke zahtijevaju višu temperaturu od 45 stupnjeva Fahrenheita da rastu.

Ako živite u hladnijoj regiji i želite uzgajati slatki grašak na otvorenom, to znači da ćete prije sadnje morati pričekati do posljednjeg sezonskog mraza. Ako grašak grašak uzgajate u zatvorenom prostoru ili živite u regiji u kojoj je temperatura iznad 45 stupnjeva tijekom cijele godine, imate više fleksibilnosti kada je u pitanju vrijeme sadnje.

Ako je temperatura konstantno viša od 45 stupnjeva, možete posaditi svaki grašak šećerac duboko oko 1 inč u svoju posudu. Ako uzgajate više biljaka slatkog graška, trebali biste posaditi svako sjeme tako da ima oko dva inča ili više prostora u svim smjerovima.

Postavite potpornu konstrukciju kada uzgajate grašak šećerni u posudama

Budući da većina biljaka slatkog graška raste u obliku vinove loze, morat ćete ih poduprijeti u posudi. Postoje mnoge vrste potpornih struktura koje možete koristiti u tu svrhu, uključujući rešetke, kaveze za rajčice i druge fizičke predmete koji će omogućiti vašim biljkama slatkog graška da narastu nekoliko stopa.

Trebali biste predvidjeti potrebu za potpornom strukturom kada sadite svoje sjemenke slatkog graška. Pazite da ostavite mjesta za strukturu umjesto da cijelo dno ispunite sjemenkama. Vrtlari često odlučuju saditi svoje sjeme u kružnom uzorku bliže rubu posude nego sredini. Ovaj pristup ostavlja dovoljno prostora za vašu potpornu strukturu da sjedi u sredini spremnika gdje se bilo koji od vaših graška šećera može koristiti za penjanje.

Dajte svom snježnom grašku nešto za penjanje.

Stavite svoju posudu na punu ili djelomičnu sunčevu svjetlost

Kao što možete zamisliti, sunčeva svjetlost neophodna je za rast vašeg graška. U većini regija, grašak šećerni grašak najbolje uspijeva na punom suncu. To znači da bi vaša posuda trebala biti na mjestu koje je najmanje šest sati dnevno izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Alternativno, ako živite u vrućoj klimi, bolje je dati svom snježnom grašku manje sunčeve svjetlosti. U ovim postavkama dovoljno je četiri do šest sati izravne svjetlosti. Često je bolje ako se ovo izlaganje suncu dogodi ujutro, prije najtoplijeg dijela dana kada jako sunce može oštetiti vaše biljke slatkog graška.

Naučite kako njegovati svoj slatki grašak

Sada kada ste uspješno postavili prikladno okruženje za uzgoj i posadili svoje sjeme slatkog graška, jedino što stoji između vas i usjeva slatkog graška je održavanje. Kao i sa svakom biljkom, svom grašku grašku dajte pravu količinu vode i gnojiva kako biste mu pomogli u rastu. Sljedeći pododjeljci pokazuju vam kako to učiniti.

Kako zalijevati šećerni grašak

Vaš će grašak trebati najviše vode odmah nakon sadnje sjemena. Ne postoji određena količina vode koju biste trebali dodati tijekom faze sadnice. Umjesto toga, trebate nadzirati tlo u kojem vaše sjeme raste i pobrinuti se da uvijek ostane vlažno.

Nakon što vaše sjeme proklija i počne rasti iznad zemlje, možete smanjiti količinu vode koju dajete, ali potrebe za vodom za ovu biljku ostaju relativno visoke. Obično biste trebali zalijevati svoj grašak otprilike jednom tjedno. Ova učestalost bi trebala biti oko jedan do dva inča vode tjedno.

Prilikom zalijevanja, trebali biste duboko natopiti tlo tako da vlaga dopre do svih korijena koji žive ispod površine tla. Ako ste bili pažljivi pri odabiru tla i spremnika s dobrom drenažom, nećete morati brinuti o nakupljanju vode u tlu s ovim dubokim zalijevanjem.

Kako gnojiti slatki grašak

Potrebe biljke graška šećerca za gnojidbom nisu nužno visoke, ali to ne znači da biste trebali u potpunosti preskočiti prihranjivanje. Umjesto toga, trebali biste dodati malo gnojiva u svoju posudu neposredno prije sadnje sjemena. Ova preventivna gnojidba će vašoj biljci dati pravi početak čim sjeme proklija.

Nakon ove početne gnojidbe, možete ponovno primijeniti gnojivo nakon što biljka počne cvjetati. Cvatnja signalizira početak reproduktivnog procesa biljke, što će na kraju dovesti do graška graška kakvog tražite. Tijekom ovog procesa, biljka koristi više energije nego inače za proizvodnju cvjetova i plodova, tako da dodatna gnojidba pomaže.

Općenito, grašak grašak nije pretjerano zahtjevan oko vrste gnojiva koje dobiva. Često će biti dovoljno višenamjensko gnojivo koje sadrži jednake dijelove dušika, fosfora i kalija.

Gnojite ponovo kada biljka počne cvjetati.

Berite svoj slatki grašak u pravo vrijeme

Ako slijedite ispravne upute za sadnju i njegu slatkog graška, možete očekivati ​​obilnu žetvu svoje biljke. U mnogim slučajevima potrebno je oko sedam ili osam tjedana da se vaš grašak grašak razvije od sjemena do faze za žetvu. Međutim, ovo vrijeme može varirati ovisno o uvjetima uzgoja i njezi vaših biljaka.

Ali umjesto označavanja dana u kalendaru, često je pouzdanije promatrati svoj slatki grašak da vidite je li spreman za branje. Grašak šećerni grašak spreman za berbu zelene je boje i pomalo mekan na dodir. Također biste trebali primijetiti da su grašak u mahuni postao malo povećan i uočljiv.

Često je ključ berbe šećernog graška ne brati ga prekasno. Mahune graška graška koje su predugo stajale na trsu izgubit će svoju čistu zelenu boju i postati tvrde.

Šećerni grašak također obično ima jasan kraj sezone berbe. Umjesto da proizvode tijekom cijele vegetacijske sezone, ove biljke prestaju proizvoditi mahune kad vrijeme postane prevruće. Obično se to događa kada temperature ostanu iznad 80 stupnjeva Fahrenheita dulje vrijeme.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Sobne biljke za početnike Uzgoj začinskog bilja

Kako započeti sa sadnjom biljnog vrta

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojiti sobne biljke – jednostavan vodič

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)