Kako uzgojiti avokado iz sjemenke

1682659402 Wie man einen Avocado Samen anbaut

Avokado je ogromno, svijetlozeleno voće s kožastom crnom korom. Omiljeno voće odjela povrća je avokado. Neophodan su sastojak guacamole umaka. A nalaze se u raznim namirnicama, uključujući smoothieje, kolače, pa čak i salate i zamotuljke.

Ako ste jedan od mnogih ljudi koji uživaju u okusu avokada, možda se pitate je li moguće uzgojiti vlastito stablo iz sjemenke. Dobra vijest je da jest! Uz strpljenje i pravilnu njegu, možete uspješno uzgojiti stablo avokada iz sjemenke u svom domu. Kako započeti:

Pripremite sjemenke avokada

Pažljivo izvadite košticu avokada. Nježno isperite sjemenke kako biste uklonili posljednje ostatke zelene pulpe. Razmislite o namakanju sjemenki na 10 minuta kako biste olabavili pulpu ako su komadići voća zalijepljeni za nju. Izbjegavajte prejako ribanje tamne ovojnice sjemena.

Zabodite čačkalicu u sjemenku

Saznaj koji kraj ide gore gledajući sjeme. Deblo će stršati s ovog kraja. Korijenje izlazi iz dna sjemena. Dok je donja strana ravnija, gornji kraj je znatno šiljatiji. Možete razlikovati vrh i dno po tome kako su sjemenke raspoređene unutar ploda.

Vrh ploda je blizu kraja peteljke. Nakon što ste riješili dilemu vrh-dolje, stavite 3-4 čačkalice na vanjske rubove sjemenke. Ove čačkalice će vaše sjeme zadržati u suspenziji u čaši vode. Čvrsto umetnite pod blagim kutom prema dolje.

Namočite donju polovicu sjemenke u vodu

Održavanje vlage na dnu sjemenke ključno je za poticanje klijanja sjemenke avokada. Da biste to učinili, stavite sjeme u čep čaše ili staklenke s uskim otvorom. Kako bi sjeme ostalo na mjestu na vrhu spremnika, koristite čačkalice kao skele. Vodu treba dodavati sve dok donja polovica sjemena ne bude potopljena. Zatim dodajte vode koliko je potrebno da ponovno napunite spremnik jer dno sjemena mora biti vlažno da bi se razvilo korijenje.

Pričekajte klice

Stavite sjeme na toplo, dobro osvijetljeno mjesto zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Promijenite ga svaki tjedan ili kad god se voda zamuti. Vrh sjemenke se suši, vanjski smeđi sloj se ljušti, a jezgra se otvara od vrha do dna prije nego što sjeme počne klijati.

Na kraju se na dnu jame pojavi sićušni korijen. Klica na kraju izbija iz vrha jame nakon što je korijen neko vrijeme rastao. Ne dopustite da razina vode padne nakon što se korijen formira. Da bi korijenje preživjelo, mora biti potopljeno.

Kako uzgojiti sjemenku avokada

Posadite sjemenku

Odrežite stabljiku avokada na 7cm kada dosegne 15-20cm visine. Biljka se zatim grana i kao rezultat postaje grmolika. Korijen će zadebljati kako se razviju svježi listovi. Posadite sjemenku u 25cm široku posudu sa zemljom za posude kada biljka ponovno bude visoka 15cm. Gornja polovica sjemena trebala bi viriti iz zemlje; Zakopajte donju polovicu sjemena.

Brinite se o biljci dok raste

Stavite biljku avokada na osunčan prozor. Podrežite stabljike na 15cm kada dosegnu 30cm visine kako biste potaknuli grananje. Svaki put kada stabljika naraste još 15cm, ponovite ovaj postupak rezidbe. Zalijevajte dovoljno redovito da tlo bude vlažno. Izbjegavajte dopustiti da se avokado osuši do točke kada lišće uvene. Premjestite biljku vani ljeti radi boljeg osvjetljenja. Zatim, prije nego jesenje noći postanu hladnije od 10 stupnjeva, unesite ga u kuću.

Koliko je vremena potrebno za uzgoj avokada?

Uzgoj stabla avokada može trajati tri do osam godina da donese plod, prema Sveučilištu Kalifornija.

Vrijeme potrebno da stablo avokada sazrije i proizvede plod ovisi o vrsti avokada i klimi. Obično je potrebno oko tri do pet godina da stablo ‘bacon avocado’ urodi plodom, dok može biti potrebno i do osam godina za ‘furte’ stablo avokada.

Sjemenka avokada klija u čaši vode.

Avokado je tropsko voće pa mu je za dobar rast potrebno toplo vrijeme i puno sunčeve svjetlosti. Ako živite u području s hladnom klimom, još uvijek možete uzgojiti stablo avokada, ali će trebati više vremena da stablo sazrije i donese plod.

Koliko često zalijevati biljku avokada?

Kako biste osigurali zdravu biljku avokada, obilno zalijevajte jednom ili dva puta tjedno. Dopustite da se gornji centimetar tla osuše između dva zalijevanja. Za vrućeg vremena, možda ćete morati svakodnevno zalijevati biljku avokada. Ako lišće vaše biljke avokada postaje žuto, to je znak da ne dobiva dovoljno vode.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke

Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Vrtlarenje

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru- vodič za početnike

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice