Stabla ružmarina: Uzgoj ružmarina u posudi

Stabla ruzmarina Uzgoj ruzmarina u posudi535333 wop

Ružmarin je lijepa biljka za uzgoj u obliku stabla, općenito kao topiar za ružmarin u posudi. Stabla ružmarina najčešće se oblikuju u standardni oblik kugle na dugoj stabljici, stvarajući mini stablo ružmarina nalik lizalici. Evo nekoliko savjeta za njegu i ideja za uzgoj vlastitog ružmarina topiarija kod kuće.

Stabla ružmarina: osnove

Stabla ružmarina su pravilne biljke ružmarina koje su uzgajane u obliku stabla. Ružmarin obično raste kao mali grm (vidi sliku dolje), ali se u rasadniku može osposobiti da raste na jednoj izduženoj središnjoj stabljici. 

Stabla ružmarina uglavnom se uzgajaju u loncima ili velikim posudama. To im omogućuje uzgoj na terasama i nošenje u zatvorenom prostoru tijekom hladnih zimskih uvjeta.

Dok većina stabala ružmarina ima dugačko, vitko deblo i klasičan oblik lizalice, neka su oblikovana u stožaste topijare za stvaranje božićnih drvca ružmarina . Ove ljupke male biljke u lončanicama prekrasne su za životni blagdanski dekor i imaju iste minimalne zahtjeve za njegu kao i stabla ružmarina standardnog oblika.

Stabla ruzmarina Uzgoj standardnih biljaka ruzmarina u loncima161514131217

Briga za stablo ružmarina

Stabla ružmarina zahtijevaju istu njegu kao i druge biljke ružmarina u saksiji. Najbolje uspijevaju na sunčanom mjestu gdje lišće može dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti za fotosintezu. Također ih je potrebno prilično često zalijevati. Iako su to mediteranske biljke, one u prirodi ne rastu u ograničenim posudama i stoga im je potrebna dodatna voda kada im je prostor korijena ograničen posudom.

Visokokvalitetna mješavina za saksije može pomoći kod zadržavanja vode i zraka u tlu. Općenito, stabla ružmarina se dobro snalaze u laganoj, dobro drenirajućoj mješavini za posude koja sadrži perlit , kao i tresetnu mahovinu ili kokosov kokos . Ova sredstva za saksije pomažu tlu da zadrži odgovarajuću količinu vode, dok pušta višak vode da iscuri. Perlit također pomaže uhvatiti male džepove zraka u tlu, što je od vitalnog značaja za disanje biljke.

Drveće ružmarina obično se svake godine u proljeće daje jednom teškom rezidbom. Grane se mogu skratiti za polovicu njihove duljine kako bi se stvorio mali okvir iz kojeg će niknuti novi rast tijekom nadolazeće vegetacijske sezone (pročitajte više o rezidbi ružmarina ). Davanje drvetu ove tvrde šljive svakog proljeća održat će kuglicu lišća kompaktnom i zaobljenom. Topijarju se tijekom ostatka godine može dati lagane ukrase kako bi zadržao oblik.

Stabla ruzmarina Uzgoj standardnih biljaka ruzmarina u loncima161514131216

Presađivanje stabala ružmarina

Stabla ružmarina prilično je lako presaditi. Presađivanje je najbolje obaviti u rano proljeće ako je moguće. Upotrijebite mješavinu za saksije koja dobro drenira i sadilicu koja ima drenažni otvor na dnu. Zalijevajte stablo nakon presađivanja. Možete dodati kolac ako stablo izgleda klimavo.

Stabla ružmarina će s vremenom izrasti dovoljno korijena da se u svojoj sadilici zakorijene. Mogu se presaditi u veću sadilicu – općenito 5cm širu – kako rastu. Nakon što dosegnu željenu veličinu sadilice, stablo ružmarina se može kontinuirano presađivati ​​u istu sadilicu.

Da biste presadili zrelo stablo ružmarina, prvo izvadite grudu korijena iz lonca. Nož za zemlju može pomoći ako je stablo zaglavljeno unutar keramičke posude. Nakon što su korijeni vidljivi, odvojite vrijeme da “orežete” neke od korijena s vanjske strane korijenske kugle. Neka mješavina za zalivanje će ispasti iz korijenske kugle. Nakon što je korijenska kugla manja, vratite je u posudu za sadnju sa svježom novom mješavinom. Nakon presađivanja dobro zalijte.

Nastavite pratiti biljku ružmarina kako raste. Uklonite sve nove stabljike koje izbijaju iz baze biljke (ili barem osigurajte da ostanu kraće od dominantne središnje stabljike/budućeg debla). Kada središnja stabljika/deblo dosegne željenu konačnu visinu stabla ružmarina, uštinite vrh zelene središnje stabljike/debla. To će potaknuti biljku da počne bujati vodoravno.

Nastavite štipati stabljike koje rastu prema vrhu biljke. Nakon što stablo ružmarina postane malo grmoljasto, uklonite sve ostale stabljike oko podnožja i sve lišće koje ostane na donje dvije trećine središnjeg debla. Stablo ružmarina sada bi trebalo imati svoj osnovni oblik.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Kako čistite malč? Ponovno napravite malč novim bez zamjene

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Zaštita biljaka

Najbolji organski malč za kontrolu korova

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama