Zašto moj anturij ima smeđe lišće? (rješenja)

Anturij je među najpopularnijim sobnim biljkama, poznat po svom lijepom lišću, au mnogim slučajevima i po zadivljujućem cvjetanju tijekom cijele godine. Ako ste primijetili da vaš anturij dobiva smeđe lišće, to može biti razlog za zabrinutost. Srećom, ovaj će vam članak pomoći identificirati problem i pomoći vam da svoju biljku vratite u savršeno zdravlje.

Najčešći uzrok smeđeg lišća kod anturija je višak izravne sunčeve svjetlosti, što uzrokuje pečenje lišća. Nedovoljno i prekomjerno zalijevanje, niska vlažnost i privikavanje također su vrlo česti uzroci. Identificiranje uzroka je ključni korak u rješavanju problema.

Iako su ovo najčešći uzroci, postoji popis potencijalnih problema koji mogu uzrokovati smeđe lišće na vašem anturiju. Dobra vijest je da možete identificirati problem sa svojom biljkom provjeravanjem uvjeta uzgoja i pregledom vrste i uzorka smeđeg lišća i drugih simptoma.

Uzroci smeđeg lišća na anturijima

Pogledajmo svaki od mogućih uzroka smeđeg lišća na anturijumima, kako bismo vam pomogli da shvatite koji je problem s vašom biljkom. Gledajući redom svaki problem, nadamo se, shvatit ćete koji problem ili kombinacija problema uzrokuje da vaša biljka bude tako nesretna.

Bez obzira imate li uvijek popularan Anthurium andreanum , ili jednu od prekrasnih, ali manje uobičajenih sorti, do kraja ovog članka znat ćete točno što nije u redu s vašom biljkom i znati koje korake trebate poduzeti da to popravite.

Višak izravne sunčeve svjetlosti

Ovo je vjerojatno najčešći uzrok smeđeg lišća na anturiju. Jaka izravna sunčeva svjetlost će uzrokovati toplinsko oštećenje lišća vaše biljke, uzrokujući smeđe mrlje na lišću.

Prvi će biti zahvaćeni gornji listovi i listovi koji su najviše izloženi suncu. Uzorak posmeđivanja lišća i položaj vaše biljke u vašem domu trebali bi učiniti ovaj problem prilično jednostavnim za identificiranje.

Mnogi ljudi pretpostavljaju da anturiji vole puno sunca, ali zapravo uspijevaju puno bolje na jakom, neizravnom svjetlu.

Kako riješiti probleme s rasvjetom koji uzrokuju smeđe lišće na anturija

Rješenje je, naravno, jednostavno premjestiti svoju biljku s prozora na mjesto koje je svijetlo, ali ne prima puno izravnog sunčevog svjetla tijekom dana.

Nakon što premjestite svoju biljku na prikladnije mjesto, oduprite se iskušenju da obrezujete oštećeno lišće. Pustite svoju biljku da se aklimatizira na nove uvjete i pričekajte dok ne proizvede novi, zdrav rast prije nego što odrežete to neugledno smeđe lišće.

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje najčešći je problem na koji ćete naići kada brinete o svojim sobnim biljkama, a lako i jedan od najčešćih uzroka smeđeg lišća na anturiju.

Ključ za identificiranje ovog problema je promatranje uzorka oštećenja lišća i provjera uvjeta u kojima vaša biljka raste. Potražite općenito žute donje listove i smeđe vrhove listova.

Pretjerano zalijevanje nije samo uzrokovano prečestim zalijevanjem. Obično je uzrokovano kombinacijom čimbenika koji rezultiraju rastom biljke u vlažnom, slabo prozračenom tlu tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Čimbenici koji mogu doprinijeti uključuju;

 • Uzgoj biljke u posudi koja je prevelika za biljku.
 • Sadnja u tlo koje slabo drenira.
 • Korištenje posude s malo ili bez drenažnih rupa.
 • Postavljanje vaše biljke u uvjete slabog osvjetljenja, rezultira smanjenom potrošnjom vode i tlom koje ostaje mokro dulje vrijeme nakon zalijevanja.

Kako popraviti smeđe lišće na anturijumima uzrokovano prekomjernim zalijevanjem

Anturiji razvijaju smeđe vrhove listova kada korijenje ne funkcionira na odgovarajući način da doprema vodu i hranjive tvari do vrhova lišća. Ako vidite smeđe vrhove listova na svom anturiju, zajedno sa žutilom donjeg lišća i drugim dokazima prekomjernog zalijevanja, vjerojatno je došlo do truleži korijena.

Trebali biste poduzeti sljedeće korake kako biste spasili svoju biljku;

 • Nježno izvadite svoju biljku iz posude i pregledajte korijenje da li ima znakova truleži.
 • Upotrijebite sterilne škare ili škare kako biste uklonili trulo korijenje. One će biti smeđe/crne, kašaste, smrdljive i lomljive. Potrebno je ukloniti sve trule korijene.
 • Nježno otpustite tlo oko zdravog korijena, a zatim isperite sve ostatke zemlje, ostavljajući korijenje potpuno izloženim.
 • Presadite svoj anturij u čistu posudu i koristite svježu zemlju. Koristite labavu, dobro drenirajuću mješavinu za saksije. Savršena opcija je korištenje jednakih količina treseta ili kokosovih vlakana, perlita i borove kore.
 • Ako ste morali orezati više od 1/3 korijena vašeg anturija, najbolje je orezati i do 1/3 lišća. Tako će preostalo korijenje lakše poduprijeti biljku.
 • Stavite svoj presađeni anturij na jako, neizravno svjetlo i osigurajte visoku vlažnost zraka.
 • Pažljivo pratite vlagu tla i vodu kada gornji centimetar ili dva tla postane suha na dodir.
 • Vašem će anturiju trebati nekoliko mjeseci da se oporavi od ovog iskušenja, ali nadamo se da ćete uskoro vidjeti novi, zdrav rast.

Aklimatizacija

Može biti vrlo obeshrabrujuće kada donijeti novu biljku kući, a ona nakon samo nekoliko tjedana dobije smeđe listove. Dobra vijest je da je to često jednostavno privikavanje i da je jedan od manje ozbiljnih uzroka smeđeg lišća na anturiju.

Anturiji se inače uzgajaju u savršeno kontroliranim, idealnim uvjetima od strane uzgajivača i teško je uskladiti te uvjete u svom domu. Zbog toga će vašoj biljci trebati neko vrijeme da se prilagodi promjenama u osvjetljenju, temperaturi, vlažnosti itd. u vašem domu.

Možda ćete vidjeti da nekoliko donjih listova postaje smeđe i na kraju otpada, ili na nekim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje, često oko ruba lišća.

Kako spriječiti da anturij dobije smeđe lišće zbog aklimatizacije

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da vaš anturij trpi minimalne probleme nakon što ga donesete kući.

 • Kupujte od renomiranog prodavača koji je držao biljke u odgovarajućim uvjetima dok su na sniženju.
 • Ako kupujete u velikoj trgovini, pokušajte kupiti svoj anturij ubrzo nakon što ga dostave u trgovinu. To će minimizirati vrijeme provedeno u neoptimalnim uvjetima.
 • Ako kupujete putem interneta, pokušajte izbjeći narudžbu kada su temperature ispod 10°C, jer to može dovesti do toga da vaša biljka doživi stres od hladnoće tijekom isporuke.
 • Kada svoju biljku vratite kući, pobrinite se da osigurate razinu osvjetljenja, temperature i vlažnosti što je bliže onima u kojima je biljka prirodno ugodna.

Prekomjerna gnojidba

Prekomjerna gnojidba još je jedan prilično čest uzrok smeđeg lišća na anturiju. Gotovo uvijek počinje tako što dobronamjerni vrtlar pokušava pružiti sve što je njihovoj biljci potrebno kako bi joj pomogao da raste velika i lijepa.

Nažalost, višak gnojiva otrovan je i za lišće i za korijenje vaše biljke, stoga je potreban oprez.

Prvi znakovi prekomjerne gnojidbe obično su smeđe mrlje na lišću i smeđi vrhovi listova. Vaša biljka također može posustati i neće uspjeti rasti kako se očekivalo, zbog stresa i oštećenja korijena.

Ako ste redovito gnojili i počnete vidjeti da vaš anturij dobiva smeđe lišće, odmah prestanite kako biste spriječili daljnje oštećenje.

Još jedan znak prekomjerne gnojidbe je vidjeti bijele/smeđe kore na vrhu tla, jer se akumuliraju soli gnojiva.

Kako popraviti smeđe lišće na anturiju uzrokovano prekomjernom gnojidbom

Ako mislite da je smeđe lišće na vašem anturiju posljedica prekomjerne gnojidbe, postoji nekoliko stvari koje biste trebali učiniti kako biste pokušali popraviti svoju biljku.

 • Isperite tlo s obilnim količinama vode. To će pomoći otopiti višak soli gnojiva i isprati ih iz tla.
 • Prestanite s gnojenjem barem 6 mjeseci dok vaša biljka ponovno ne proizvede novo, zdravo lišće.
 • Ako ste koristili granulirano gnojivo ili je nakupljanje u tlu jako, razmislite o presađivanju u svježu zemlju. Iako to uzrokuje dodatni stres za biljku, to može biti jedini način da se spasi jako pretjerano gnojena biljka.

Anturiju je potrebna samo mala količina gnojiva kako bi bili zdravi. Sklon sam koristiti sintetičko, uravnoteženo gnojivo koje se primjenjuje u pola preporučene koncentracije svaki drugi mjesec tijekom vegetacije.

Međutim, korištenje organskog gnojiva smanjuje rizik od prekomjerne gnojidbe. Također možete razmisliti o dodavanju 10% komposta ili odljevaka od crva u smjesu za saksije, što će uvelike zamijeniti potrebu za dodavanjem dodatnog gnojiva tijekom najmanje dvije godine.

Štetočine

Oštećenja od štetnika mogu dovesti do toga da vaš anturij dobije smeđe lišće, obično uzrokovano izravnom štetom uzrokovanom štetnicima koji se hrane lišćem. Potražite nepravilne smeđe ili žute mrlje na lišću, ili čak rupe na lišću.

Lisne uši su glavni štetnici koje ćete vidjeti na anturijima. Utvrditi je li smeđe lišće na vašim anturijima uzrokovano štetnicima jednostavno je kao pomno tražiti same štetočine.

Kako liječiti i spriječiti štetočine koje uzrokuju smeđe lišće na vašem anturiju

Najvažnije kod štetnika sobnih biljaka je rano ih otkriti. Općenito je dobra praksa svaki put kada ih zalijevate pregledavati vaše biljke radi otkrivanja štetočina.

Morat ćete provjeriti obje strane listova, kao i duž stabljike, pa čak i u tlu. Štetnici poput lisnih uši i brašnastih buba lako se mogu uočiti ako ste pažljivi, ali paukove grinje može biti jako teško za uočiti sve dok zaraza ne postane veliki problem.

 • Izolirajte zahvaćenu biljku čim otkrijete zarazu štetnika, kako biste spriječili njeno širenje na druge biljke.
 • Ručno uklonite što je više moguće štetnika ili upotrijebite crijevo, slavinu ili tuš da biste isprali bube s lišća.
 • Tretirajte svoju biljku u tjednim intervalima izopropil alkoholom, uljem neema ili sprejom za hortikulturno ulje kako biste uklonili većinu štetnika.

Spriječite štetočine izolacijom novih biljaka na dva tjedna kada ih donesete kući. Ako nakon dva tjedna nema znakova štetnika, svoju novu biljku možete uvesti u ostatak kolekcije kućnih biljaka. 

Bolest

Gljivice kao što su Fusarium, Pythium, Phytophthora i Calonectria, te bakterijske bolesti uzrokovane Xanthomonas i Pseudomonas mogu dovesti do toga da vaš anturij dobije smeđe lišće.

Mnoge od ovih bolesti uzrokuju nepravilne smeđe mrlje ili mrlje na lišću anturija. Treba pretpostaviti da su nepravilne smeđe mrlje koje se brzo šire u nedostatku vidljivih štetnika uzrokovane bolestima.

Kako liječiti bolesti koje uzrokuju smeđe lišće na anturijima

Brzo liječenje je ključno, jer će uznapredovala bolest dovesti do smrti vaše biljke. Najbolji način djelovanja je što prije orezati sve zahvaćeno lišće sterilnim škarama za orezivanje.

Lokalni tretmani su obično neučinkoviti i ne preporučuju se kao alternativna opcija liječenja. Ako većina listova vašeg anturija ima smeđe mrlje ili mrlje uzrokovane infekcijom, najbolji način djelovanja je zbrinuti biljku.

Prevencija se vrti oko osiguravanja uvjeta njege koji pomažu biljci da snažno raste i održava prirodnu otpornost na bolesti. Konkretno, izbjegavanje prekomjernog zalijevanja, slabog osvjetljenja i pretjerano visoke vlažnosti bez dovoljne ventilacije najbolji su načini za sprječavanje bolesti.

Niska vlažnost

Niska vlažnost zraka dovest će do brojnih promjena na lišću vašeg anturija. Mnoge će sorte izgubiti sjajni izgled lišća, a vaš će anturij u uvjetima niske vlažnosti dobiti smeđe listove u obliku smeđih vrhova i rubova listova.

Niska vlažnost zraka bit će poseban problem u kućama s centralnim grijanjem zimi ili ako su temperature visoke. Naišao sam na ovaj problem prošle zime kada sam povisio temperaturu u svom domu tijekom zimskih mjeseci kako bi moje sobne biljke bile zadovoljne. Nažalost, to je rezultiralo strmoglavim padom razine vlage i posmeđivanjem na lišću brojnih mojih anturija.

Kako spriječiti smeđe lišće na anturijima uzrokovano niskom vlagom

Toplo bih preporučio praćenje razine vlage u vašem domu kako biste spriječili smeđe lišće na vašem anturiju. U svom domu koristim digitalni higrometar/termometar za praćenje vlažnosti i temperature. To je jedini najkorisniji dio opreme koji imam za održavanje zdravlja mojih sobnih biljaka.

Pokušajte održavati razinu vlažnosti od najmanje 40% tijekom cijele godine. Neke sorte anturija zahtijevaju vlažnost zraka od najmanje 60%, a to je postotak na koji ciljam u svom domu kako bi većina mojih sobnih biljaka bila zadovoljna.

Postoji mnogo načina za povećanje vlažnosti u vašem domu. Evo nekoliko sjajnih opcija;

 • Grupirajte svoje biljke zajedno – povećana transpiracija stvara vlažnu mikroklimu oko vaših biljaka.
 • Stavite plitku posudu s vodom pored ili ispod vaših biljaka. To povećava vlažnost zbog povećanog isparavanja.
 • Premjestite svoje biljke u kupaonicu ili kuhinju , gdje će prirodna razina vlažnosti biti veća nego u drugim prostorijama.
 • Izbjegavajte zamagljivanje biljaka. Smatram da ovo nema puno utjecaja na razinu vlažnosti.
 • Koristite električni ovlaživač zraka. Dok druge mjere pomažu, korištenje ovlaživača zraka je najbolja opcija. Odaberite onaj s velikim rezervoarom za vodu tako da ga ne morate prečesto puniti.

Nedovoljno zalijevanje

Ovo je jedan od očitijih uzroka da anturij dobiva smeđe lišće, ali je vrlo čest. Oštećenja će vjerojatnije utjecati na staro lišće koje može potpuno posmeđiti i otpasti. Zahvatit će i najmlađe listove, koji mogu dobiti smeđe vrhove i rubove.

Anturiji također mogu prilično lagano uvenuti ako se ne zalijevaju. Anthurium andreanum , daleko najčešća sorta, ima tendenciju okretanja gornje površine listova prema tlu i malo ih uvijati kada se nedovoljno zalijevaju.

Identifikacija je jednostavna, jer će tlo biti suho, a posuda će biti lagana, zbog nedostatka vode.

Kako spriječiti da nedovoljno zalijevanje uzrokuje smeđe lišće na vašem anturiju

Može biti teško sjetiti se zalijevati svoje sobne biljke, pa je ulazak u rutinu provjeravanja biljaka nekoliko puta tjedno dobra navika koja će spriječiti mnoge probleme.

Zalijevajte svoj anturij nakon što se gornjih 3-5 centimetra tla osuši. Temeljito natopite tlo, a zatim pustite da posuda nekoliko minuta ocijedi višak vode, prije nego što biljku vratite na svoje normalno mjesto.

Iako se ovo čini kao jednostavan problem s jednostavnim rješenjem, postoji nekoliko stvari koje mogu učiniti podvodnjavanje mnogo vjerojatnijim;

 • Može li vaš anturij biti vezan za korijenje? Biljka vezana za korijen sušit će se mnogo brže nakon zalijevanja. razmislite o presađivanju u veću posudu.
 • Je li tlo predobro drenirano? Dobro tlo uravnotežuje zadržavanje vode s dobrim dreniranjem. Međutim, ako posadite u mješavini koja ne zadržava dio vode, ona će se vrlo brzo osušiti i vaša će biljka mnogo lakše uvenuti, osušiti i razviti smeđe listove.
 • Može li vaš anturij dobivati ​​previše svjetla i topline? Oboje će uzrokovati povećanje potrošnje vode, brzo isušivanje tla. Razmislite o smanjenju temperature prostorije u kojoj vaš anturij raste i premjestite ga na manje osvijetljeno mjesto.

Stres zbog hladnoće

Anturiji su tropske biljke koje najbolje uspijevaju na temperaturama od 15-30°C. Izvan ovog raspona, osobito ispod donjeg kraja, oni će pretrpjeti oštećenje lišća zbog hladnog stresa, što će rezultirati smeđim lišćem na vašem anturiju. Često se to prvo manifestira kao nejasno žutilo, koje ubrzo postaje smeđe i širi se na ostatak zahvaćenog lista.

Posmeđenost lišća uslijed stresa zbog hladnoće obično se pogoršava tijekom nekoliko tjedana nakon što je biljka bila izložena nepodnošljivo niskim temperaturama. Čak i nekoliko sati hladnoće može uzrokovati štetu od hladnoće.

Najčešći uzroci nastaju zbog ostavljanja biljke na propuhu ili hladnoj prostoriji zimi, ili povremeno kada je biljka ostavljena u dometu otvora hladnog klima uređaja. Imajte na umu da bi vaša biljka također mogla biti izložena hladnoći tijekom isporuke ili na putu kući iz trgovine.

Ovdje je rješenje pratiti temperaturu kojoj je vaš anturij izložen. I ovdje je moj digitalni termometar jako zgodan jer bilježi maksimalnu i minimalnu temperaturu tijekom vremena, omogućujući mi da na prvi pogled vidim je li moja biljka u bilo kojem trenutku izložena niskim temperaturama.

Anturiju može biti potrebno nekoliko mjeseci da se oporavi nakon stresa zbog hladnoće. izbjegavajte obrezivanje oštećenog lišća dok ne vidite da raste novo, zdravo lišće.

Staro lišće

Možda ćete s vremena na vrijeme vidjeti kako donji list anturija postaje smeđi. To je sasvim normalno i dio procesa u kojem biljka preusmjerava resurse na novi rast. Sve dok vaša biljka na ovaj način gubi samo 1-2 lista odjednom, možete biti sigurni da ne postoji veliki temeljni problem.

Pobrinite se da još jednom provjerite njegu koju dajete svojoj biljci i prilagodite po potrebi u slučaju da bi to mogao biti lak znak problema.

Završna riječ

Stvarno se nadam da vam je ovaj članak pomogao da shvatite zašto vaš anturij ima smeđe lišće i dao vam nekoliko savjeta kako svoju biljku vratiti u savršeno zdravlje.

Ako ste naišli na nekoliko problema sa svojim anturijom, samo zapamtite da je rješavanje problema jedan od najboljih načina da saznate više o uzgoju zdravih sobnih biljaka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj začinskog bilja na vašem balkonu: 3 laka načina za početak

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako razmnožavati biljku žada

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca postaje smeđe?

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Kakvo treba biti osvjetljenje za vaše sobne biljke

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Kako uzgajati Weigelu Midnight Wine?

Kalateja (Calathea) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati kalateju