Kako zalijevati sobne biljke

1682627055 Wie man Zimmerpflanzen wassert Pflanzenpflege 101

Čak i oni koji se ne bave vrtlarstvom znaju da je biljkama potrebno redovito zalijevanje da bi preživjele. Iako je to opće poznato, malo je složenije shvatiti kada i kako zalijevati biljke. Uzimajući u obzir kako način zalijevanja vaših biljaka igra ključnu ulogu u njihovom preživljavanju, najbolje je ne prepustiti svoju metodu slučaju. Umjesto toga, neka vam ovaj članak posluži kao vodič za zalijevanje sobnih biljaka.

Pronađite veliku posudu

Prije nego što donesete biljku u svoj dom, trebali biste pripremiti posudu za nju. Spremnik koji odaberete mora ispunjavati nekoliko osnovnih zahtjeva:

  • Veličina: Posuda mora biti dovoljno velika da u nju stane korijenski sustav vaše biljke.
  • Izgled: Odaberite posudu koja vam se sviđa i koja odgovara vašem dizajnu interijera.
  • Materijali: materijali spremnika utječu na izgled i performanse spremnika.

Kvalitetan spremnik postiže dobre rezultate u svakoj od ovih kategorija. Ali ono što neki vrtlari početnici ne shvaćaju je da posuda koju odaberete može igrati ulogu u vašem zalijevanju.

Posude za sobno bilje potrebno je ocijediti

Kada je riječ o zalijevanju, kapacitet posude za drenažu je kritičan. Razlog tome je jednostavan. Većina biljaka ne može preživjeti u stajaćoj vodi. Ako vaša posuda nema rupu na dnu ili nije napravljena od propusnog materijala, voda neće moći izaći.

Postoje neke biljke koje podnose mokro tlo. Ali čak i među biljkama koje se često zalijevaju, mnoge vrste neće uspijevati u posudi bez drenaže.

Iako su veličina, izgled i materijali važni faktori, najvažnija značajka izvrsne posude za kućne biljke je drenaža. Nakon što pronađete posudu s dobrom drenažom, možete smjestiti biljke u svoj dom i naučiti ih zalijevati.

Odredite pravi raspored navodnjavanja

Nakon što donesete novu kontejnersku biljku u jedan od svojih unutarnjih stambenih prostora, suočeni ste s stalnim zadatkom održavanja na životu. Kao što vjerojatno znate, zalijevanje je jedan od najvažnijih zadataka održavanja svake biljke.

koliko često zalijevati kućne biljke

Iako je zalijevanje temeljni aspekt njege biljaka, iznenađujuće je teško postaviti čvrste smjernice o tome koliko često biste trebali obavljati ovaj zadatak. Umjesto toga, vaša učestalost zalijevanja ovisit će o specifičnim biljkama koje uzgajate i njihovim individualnim potrebama za vlagom.

Ipak, postoji nekoliko smjernica kojih se vrtlar početnik može pridržavati kada zalijeva sobno bilje. Sljedeći odjeljci pomoći će vam da počnete.

Uspostavite rutinu

Kada je riječ o zalijevanju i drugim poslovima njege biljaka, najbolje je uspostaviti opću rutinu. Kada uspostavite rutinu, briga o biljkama postaje i vama navika. Na taj način imate manje šanse da zanemarite svoje biljke.

Kao što možete očekivati, učestalost zalijevanja trebala bi ovisiti o potrebama rasta svake biljke. Nakon što se odlučite za tu učestalost, počnite održavati dosljedan raspored zalijevanja.

Ako želite, možete napraviti opsežniji raspored koji uključuje i druge aspekte njege biljaka, kao što su: B. rezidba uključuje. Možete čak pokušati podijeliti svoj rad u dvorištu u jedan dio dana, jer je to često vremenski učinkovit pristup. Ali barem biste trebali imati standardno doba dana, tjedna ili mjeseca kada zalijevate određene biljke.

Koliko često zalijevati sobne biljke

Kada kupite biljku, ona često dolazi s etiketom koja sadrži informacije o tome kako se brinuti za nju. Ovu oznaku ne biste trebali samo pročitati, već je i spremiti.

Mnogi vrtlari ostavljaju ove oznake na svojim posudama za biljke. Drugi ih spremaju u blizini. U svakom slučaju, oznaka za njegu biljaka dobar je izvor. Ako ih spremite, ne morate se oslanjati na svoje pamćenje kako biste svoje biljke održali zdravima.

Također je dobra ideja dodatno istražiti što je vašoj biljci potrebno. Brzo online pretraživanje može otkriti mnogo vrijednih informacija o tome kako se brinuti za vrste biljaka koje planirate uzgajati.

Ni previše, ni premalo

Nije šok saznati da će biljka umrijeti bez vode. Također je istina da previše vode također predstavlja problem. Ova dilema ukazuje na važnost uravnoteženja vaših navika zalijevanja.

Premalo i pretjerano zalijevanje dva su najčešća razloga zbog kojih biljke propadaju. Kako biste izbjegli ove suprotne pogreške, trebali biste obratiti pozornost na to kako vaše biljke reagiraju na vaše zalijevanje.

Poznavanje općih potreba vašeg objekta nije uvijek dovoljno. Često tek nakon promatranja lišća i vlažnosti tla biljke u saksiji shvatite koliko joj je vode doista potrebno.

U početku može biti teško prepoznati znakove prekomjerne i nedovoljne hidracije. S vremenom ćete dobiti osjećaj kada je vašim biljkama potrebno više ili manje vode. Mjerač vlage u tlu koristan je alat za utvrđivanje potreba vaše biljke za zalijevanjem.

Tehnologija navodnjavanja sobnih biljaka

Planiranje zalijevanja može biti najteži dio učenja zalijevanja sobnih biljaka. No, važan je i način na koji ih zalijevate. U sljedećim odjeljcima možete naučiti neke savjete koji će vam pomoći u vašoj tehnici zalijevanja.

koliko zalijevati sobne biljke

Izbjegavajte zalijevanje lišća

Kada zalijevate sobno bilje, izbjegavajte izlijevanje vode na lišće. Postoje neki uobičajeni vrtlarski mitovi koji pokušavaju objasniti zašto je to loša ideja. Ali postoji jedno objašnjenje koje ima veću težinu od bilo kojeg drugog.

Ako je lišće vaše biljke previše mokro, može postati idealno tlo za razmnožavanje gljivičnih infekcija. Kada dođe do takve infekcije, može uzrokovati pogoršanje zdravlja vaše biljke. Osim toga, ne čini puno redovito zalijevanje lišća. Biljka upija vlagu iz korijena, a ne iz lišća.

Međutim, postoje neke iznimke kada je zalijevanje lišća biljke dobra ideja. Ako ste doživjeli intenzivan toplinski val, malo vode može vam pomoći ohladiti previsoke temperature lišća. Međutim, ovo folijarno zalijevanje je relevantnije za biljke na otvorenom.

Što se tiče sobnih biljaka, možda biste trebali prskati lišće biljaka koje uživaju u tropskoj klimi. U ovom slučaju, zamagljivanje može pomoći u oponašanju vlažnosti koju vaša biljka želi. Inače, usredotočite se na vlaženje tla, a ne lišća.

Namočite zemlju

Sada kada znate koje dijelove biljke ne zalijevati, vrijeme je da naučite što biste trebali činiti. Tijekom tipičnog zalijevanja, trebali biste natopiti svu zemlju u posudi za biljke.

Umjesto izlijevanja vode na jedno područje, trebali biste ravnomjerno premazati površinu zemlje. Osigurajte dovoljno vode kako bi tlo ispod gornjeg sloja također bilo vlažno.

Također biste trebali razmotriti prekrivanje biljaka u saksiji slojem organskog malča. Iako ne morate toliko brinuti o suzbijanju korova u zatvorenom vrtu, malč je još uvijek odličan način za zadržavanje vlage u tlu nakon zalijevanja.

Upravljajte viškom vode

Već smo istaknuli važnost drenaže u vašoj žardinjeri. Ova drenaža jedan je od načina na koji možete osigurati da vaša biljka ne dobije previše vode.

Drenaža vaše posude poslužit će kao jasan pokazatelj kada ste dovoljno zalili tlo. Kada vidite da voda teče kroz dno posude, znate da je cijelo tlo mokro.

Drenaža je najvažniji način da osigurate da u vašoj posudi nema viška vode. Ali postoji još jedna metoda koju možete koristiti. Ako mislite da ste pretjerano zalili biljku i vidite vodu na površini tla, možete je jednostavno izliti iz posude.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

6 načina da zaustavite kovrčanje lišća od monstere

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate