Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

wop ljiljan mira8795344

Ljiljani mira vrhunske su sobne biljke koje ne zahtijevaju održavanje, a poznate su po svojim prekrasnim plohama i elegantnim tamnozelenim listovima. Iako se obično postavlja kao kućna biljka koja se lako održava, postoje mnogi problemi koji mogu dovesti do toga da vaš ljiljan mira neće rasti. Ovaj članak će vam pomoći da shvatite zašto je vaš ljilljan mira prestao rasti i pokazati vam kako vratiti svoju biljku na pravi put.

Nedovoljna svjetlost najčešći je uzrok nerasta ljiljana mira. Ljiljani mira trebaju jarko, neizravno svjetlo kako bi imali dovoljno energije za rast. Ljiljani mira također prestaju rasti ako su pod stresom zbog problema kao što su prekomjerno zalijevanje, prekomjerna gnojidba, ekstremne temperature ili štetnici.

Što učiniti ako vaš ljiljan mira ne raste

Ako primijetite da vaš ljiljan mira ne raste, prvo što trebate učiniti je pažljivo provjeriti svoju biljku na bilo kakve druge znakove da nije sretna. Trebali biste odvojiti vrijeme da pogledate uvjete uzgoja, kao i da pažljivo pregledate biljku radi eventualnih problema.

Ovo je postupak koji koristim da razjasnim što uzrokuje problem;

 • Prvo razmislite o osvjetljenju – slabo svjetlo spriječit će rast vašeg ljiljana mira. Osigurajte jako svjetlo, ali izbjegavajte prekomjernu izravnu sunčevu svjetlost, jer to može oštetiti lišće.
 • Potražite znakove prekomjernog zalijevanja – Navlaženo tlo može uzrokovati trulež korijena, što će spriječiti rast vaše biljke. Smeđi vrhovi listova, obješeni unatoč vlažnom tlu i miris truleži koji dolazi iz tla znakovi su jakog prekomjernog zalijevanja i truleži korijena. Provjerite je li vaša biljka u dobro dreniranom tlu i loncu s drenažnim rupama.
 • Problemi s gnojivom – Prečesta primjena gnojiva može oštetiti korijenje i spriječiti novi rast. Potražite bijele kore na površini tla ili smeđe mrlje ili vrhove na lišću. Ljiljani mira imaju niske zahtjeve za gnojivom.
 • Štetočine – Pomno pregledajte svoju biljku radi znakova štetočina. Potražite pjegave žute mrlje na lišću ili tragove samih štetnika. Biljka koja se bori protiv najezde štetnika obično neće rasti.
 • Temperatura – ekstremne temperature ili propuh mogu jako opteretiti vašu biljku i spriječiti je da proizvede nove cvjetove ili lišće. Pobrinite se da svoju biljku postavite na mjesto daleko od propuha ili ekstremnih temperatura.

Moguće je da postoji nekoliko malih problema koji zajedno rezultiraju time da vaš ljiljan mira ne raste. Dok pregledavate svoju biljku i uvjete rasta, napravite male prilagodbe prema potrebi, jer će sve to vjerojatno pomoći vašoj biljci da nastavi svoj rast.

Pogledajmo sada više uobičajenih problema s više detalja kako bismo pomogli da se vaš ljiljan mira vrati na pravi put.

wop Ljiljan mira7834683769 1

Koliko svjetlosti treba ljiljan mira

Dok se ljiljani mira često prodaju kao biljke za koje je potrebna slaba svjetlost, neće uspjeti u takvim uvjetima. Mogu preživjeti i izgledati prilično dobro u uvjetima slabijeg osvjetljenja dulje od mnogih drugih sobnih biljaka, ali neće dobiti dovoljno energije od sunca za rast.

Ljiljani mira najbolje uspijevaju na jakom, neizravnom svjetlu. To znači da bi svjetlo trebalo biti što jače, bez izlaganja vaše biljke izravnoj sunčevoj svjetlosti. Evo brzog načina da provjerite je li vaša biljka na jakom, neizravnom svjetlu.

 • Držite ruku oko 30 centimetara od poda ili zida u blizini vaše biljke.
 • Pogledajte sjenu koju baca vaša ruka.
 • Jarko neizravno svjetlo bacit će sjenu s blago maglovitim obrisom.
 • Slabo svjetlo će proizvesti vrlo slabu sjenu ili je uopće neće biti.

Na drugom kraju spektra rasvjete, malo izravne sunčeve svjetlosti neće ubiti vašu biljku, ali pretjerana izravna sunčeva svjetlost može spržiti lišće i uzrokovati veliku štetu.

Svjetlo se mijenja ovisno o dobu dana, godišnjem dobu, vremenu, aspektu vaše sobe i udaljenosti vaše biljke od prozora. Možda ćete morati pratiti svoju biljku tijekom vremena kako biste vidjeli je li osvjetljenje dovoljno.

Intenzitet svjetla znatno opada kako se udaljenost od prozora povećava. Bez obzira na aspekt vaše sobe, možete normalno prilagoditi osvjetljenje za ljiljane mira podešavanjem udaljenosti od prozora.

Živim na prilično sjevernoj geografskoj širini, a moji ljiljani mira veći dio godine provode u prostoriji okrenutoj prema sjeveroistoku, sjedeći na prozorskoj dasci. Inače ih zimi premještam na prozor okrenut prema jugozapadu, jer je jakost svjetla 3-4 mjeseca u godini stvarno prilično mala.

wop hg380hg3p899gg33h

Koliko zalijevati ljiljan

Problemi s navodnjavanjem drugi su najčešći uzrok nerasta ljiljana mira, ali su broj jedan uzrok odumiranja biljke, tako da je ovo stvarno važan aspekt njege koji treba ispraviti.

Prekomjerno zalijevanje je čest problem s ljiljanima mira i rezultirat će time da vaš ljiljan mira neće rasti, a može ga čak i ubiti. Ne radi se o prečestom zalijevanju, već o tome da vaš ljiljan mira dugo sjedi u vlažnom, slabo prozračenom tlu. To dovodi do toga da se korijenje bori i umire zbog truleži korijena. Bez zdravog korijena, ostatak biljke ne može rasti, a ako je problem dovoljno ozbiljan, biljka neće moći preživjeti.

Potražite sljedeće znakove prekomjernog zalijevanja kako biste utvrdili je li to razlog zašto vaš ljiljan mira ne raste;

 • Voda se nakuplja na površini tla nakon zalijevanja i treba dugo da se ocijedi.
 • Požutjelo lišće, osobito starije lišće.
 • Smeđi vrhovi na lišću, često najgori na novom lišću.
 • Vaša biljka vene unatoč tome što je tlo mokro.
 • Iz tla dolazi uvredljiv miris truleži.
 • Vaš ljiljan mira je u posudi bez drenažnih rupa.
 • Ponekad zaboravite isprazniti posudu za kapanje nakon zalijevanja.

Ako vaš ljiljan mira ima znakove prekomjernog zalijevanja, morat ćete poduzeti mjere kako biste brzo riješili problem. Ako je situacija prilično blaga, dovoljno je jednostavno smanjiti zalijevanje ili presaditi u bolje drenirano tlo ili posude s boljom drenažom.

Premještanje na svjetlije mjesto pomoći će da se tlo brže osuši nakon zalijevanja, jer će biljka trošiti više vode, a isparavanje iz tla će se povećati.

Ako se biljka stvarno bori, trebali biste provjeriti ima li truleži korijena. Izvucite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Ako je zahvaćeno samo nekoliko korijena, zahvaćeno korijenje možete orezati i presaditi u svježu zemlju. 

Ako je većina korijena zahvaćena truležom korijena, bolje je da biljku zbrišete, a ovu iskusite kredom. Još nisam sreo vrtlara u zatvorenom prostoru koji nije izgubio barem jednu biljku zbog truljenja korijena – to je dio procesa učenja.

Dok prekomjerno zalijevanje uzrokuje mnogo problema, nedovoljno zalijevanje također može dovesti do toga da vaš ljiljan mira ne raste. Ljiljani mira izvrsni su u tome da vam kažu kada ih treba zalijevati, jer će biljka prilično spektakularno pasti kada se tlo osuši. Ključno je zalijevati ih neposredno prije nego što počnu klonuti. Međutim, ako stalno kasnite, a vaš ljiljan mira vene zbog nedostatka vode, to će uzrokovati stres vaše biljke i spriječiti njezin rast.

Koje gnojivo koristiti

Problemi s gnojivom ponekad mogu uzrokovati prestanak rasta ljiljana mira, ali je mnogo vjerojatnije da će biti prekomjerna gnojidba, a ne nedovoljno gnojenje. Većina ljiljana mira može se savršeno nositi s hranjivim tvarima koje su već prisutne u tlu, i osim ako nije prošlo mnogo, mnogo godina otkako su presađene, ili ako vi uzgajate svoje u mješavini za saksije s vrlo nedostatkom hranjivih tvari, tada vaša biljka vjerojatno neće previše se boriti.

Prekomjerna gnojidba, s druge strane, osobito sintetičkim gnojivom, može uzrokovati oštećenje korijena biljke i dovesti do toga da vaš ljiljan mira ne raste. Iako biljke trebaju hranjive tvari za rast, potrebne su im samo u malim količinama, jer većinu vlastite energije izrađuju iz sunčeve svjetlosti. Visoke koncentracije gnojiva su zapravo otrovne i donose više štete nego koristi.

Dodavanje malo komposta zemlji prilikom presađivanja često može značiti da za ljiljan mira nije potrebno dodatno gnojivo. Alternativno, gnojidba ne više od svaka 2-3 mjeseca tijekom vegetacije osigurat će da vaš ljiljan mira ima sve hranjive tvari koje su mu potrebne za napredovanje.

Ja zapravo koristim sintetičko gnojivo, ali uvijek pazim da ga razrijedim na pola preporučene jačine prije primjene. Alternativno, postoje mnoga dobra organska gnojiva koja sporo oslobađaju svoje hranjive tvari i manje je vjerojatno da će uzrokovati probleme.

Ako mislite da ste možda previše gnojili svoj ljiljan mira , trebali biste isprati tlo s obilnim količinama vode kako biste isprali višak gnojiva iz tla. Alternativno, možete presaditi svoju biljku u novo tlo, iako presađivanje također može biti stresno za ljiljan mira.

Aklimatizacija

Imajte na umu da vaš ljiljan mira može doživjeti razdoblje privikavanja kada ga donesete kući. Uzgajat će se u savršenim uvjetima u stakleniku uzgajivača, ali će nakon toga izdržati stres transporta do trgovine, izloženog u neoptimalnim uvjetima, a zatim će biti prevezen u vaš dom, gdje će uvjeti opet biti drugačiji.

Ako primijetite da vaš ljiljan mira ne raste 1-2 mjeseca nakon što ste ga donijeli kući, možete to smatrati prilično normalnim. Pokušajte osigurati uvjete koji održavaju vašu biljku sretnom i uskoro će početi proizvoditi novi rast.

Transplantacijski šok

Presađivanje može biti stresan proces za biljku i često je potrebno neko vrijeme da vaš ljiljan mira ponovno počne rasti nakon tog procesa. Što je još gore, ponekad ljiljan mira može uvenuti jer se korijenje privremeno zatvori zbog stresa oko presađivanja.

Općenito je najbolje presaditi u proljeće ili ljeto, i pokušajte ne ometati korijenje nepotrebno. Vrlo je primamljivo popustiti korijenje biljke s korijenom prije nego što je smjestite u novi dom, ali to često donosi više štete nego koristi.

wop ngupo3h889g3gzh093

Kako povećati svoj ljiljan mira?

Kako bi vaš ljiljan mira narastao, osigurajte jako neizravno svjetlo, pažljivo pratite potrebe za zalijevanjem i lagano gnojite svoju biljku svaka 2-3 mjeseca. Riješite sve probleme odmah kako biste spriječili da vaša biljka doživi višak stresa. Imajte na umu da se pojedine vrste razlikuju po veličini, s odraslim biljkama u rasponu od 1 do 4 metra.

Zašto moj ljiljan mira ne raste?

Ljiljani mira obično rastu prema izvoru dostupne svjetlosti. Kako većina ljudi uzgaja ljiljane mira gdje je primarni izvor svjetlosti prozor, novi rast teži se širenju prema svjetlu, umjesto da raste ravno prema gore.

Kada proizvođač uzgaja ljiljane mira, obično imaju gornju rasvjetu i razvijaju uspravan, kompaktan rast. Možda ćete primijetiti da vaš ljiljan mira s vremenom postaje manje uspravan zbog promjene rasvjete u vašem domu.

Novi listovi ljiljana mog mira manji su od starih

Ako su novi listovi vašeg ljiljana mira manji od starih, vjerojatno je da vaša biljka nema dovoljno svjetla. Kronično nedovoljno zalijevanje ili nedostatak hranjivih tvari u tlu također može dovesti do toga da novo lišće bude manje od postojećeg.

Zašto moj ljiljan mira ne cvjeta?

Najčešći razlog zašto ljiljan mira ne cvjeta je nedovoljno svjetla. Povećanje svjetla obično će potaknuti pojačano cvjetanje. Imajte na umu da se ljiljani mira obično tretiraju giberelinskom kiselinom kako bi potaknuli obilno cvjetanje prije prodaje. Iako ljiljani mira mogu cvjetati veći dio godine, malo je vjerojatno da će biti tako obilno kao kad ste prvi put kupili svoju biljku. 

Završna riječ

Pokušao sam pokriti većinu glavnih uzroka zašto ljiljan mira ne raste u ovom članku i nadam se da vam je bio od pomoći. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati biljku niz bisera

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu filodendrona Imperial Green

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Vrtlarenje Tlo i gnojenje

Kako pokrenuti vrt od nule

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije zebrine