Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)

wop Ljiljan mira06728393 1

Lijepi, izdašni ljiljan mira ( Spathiphyllum ) obično se lako održava u zatvorenom prostoru. Uznemirujuće je kada stvari krenu po zlu, ali ova sobna biljka se često vraća uz pravilnu njegu. Pogledajmo zašto vaš ljiljan mira možda umire i korake koji će vam pomoći da ga vratite.

Prekomjerno zalijevanje je najčešći uzrok umiranja ljiljana mira. Potražite žuto, venuće lišće i znakove truleži korijena. Liječite odmah i izbjegavajte zalijevanje prema rasporedu. Nedovoljno zalijevanje, niske temperature, problemi s hranjivim tvarima, štetnici ili bolesti također mogu izazvati stres na vašoj biljci i uzrokovati propadanje.

Kako popraviti umirući ljiljan mira

Šansa da se vaš ljiljan mira oporavi je dobra ako problem nije previše uznapredovao. 

Većina bolesnih primjeraka će pokazati bol i promjenu boje na lišću, ali nevolje najčešće počinju u korijenu. Nježno izvadite posudu i pregledajte grudu korijena: želite pronaći bijelo, čvrsto korijenje zemljanog mirisa.

Možete ukloniti oštećeno lišće, ali razmislite o tome da zadržite djelomično zeleno lišće – ono i dalje proizvodi energiju potrebnu vašoj biljci za izlječenje. Smeđe mrlje možete izrezati iz ukrasnih razloga, ali ostanite unutar mrtve zone i izbjegavajte rezanje u zeleni materijal.

Ostali savjeti:

 • Sterilizirajte svoje rezne alate izopropilnim (trljajućim) alkoholom kako biste izbjegli unošenje ili širenje patogena.
 • Odrežite lišće u njihovoj bazi.
 • Nemojte nanositi gnojivo na bolesnu biljku u nadi da ćete joj dati poticaj – to može šokirati korijenski sustav i povećati toksičnost tla.
 • Iako se prilagođavaju nižoj vlažnosti, ljiljani mira bolje rade s višim razinama. Visoka vlažnost zraka može biti tajno oružje koje će im pomoći da se oporave.
 • Dobra cirkulacija zraka je korisna.
 • Za liječenje je potrebno vrijeme, stoga budite strpljivi.
wop Ljiljan mira367894524

Odumiranje lišća nije uvijek problem

Ne brinite o povremenom gubitku starijih listova s ​​vašeg ljiljana mira; vjerojatno je samo majka priroda krenula svojim tečajem. Možete odrezati neugledno lišće ako ostane drugo zdravo lišće.

Također, nemojte se uznemiriti ako njihovi lijepi bijeli cvjetovi (spathes) počnu umirati. Mogu postati zelene prije nego što postanu smeđe, ali cijela cvjetna stabljika može se sigurno ukloniti.

Razlozi zašto bi vaš ljiljan mira mogao umrijeti

Prekomjerno zalijevanje

Uzrok broj jedan umiranja ljiljana mira je previše vode. Biljke su žedne, osobito po vrućem vremenu, i vole vlažno tlo… ali će se utopiti u teškoj, natopljenoj mješavini.

Najbolje je pustiti da se tlo malo osuši između zalijevanja kako bi se korijenje oksigeniralo i spriječili gljivični problemi. Pustite da se gornjih nekoliko centimetara osuši prije temeljitog ponovnog zalijevanja. Provucite višak kroz tlo kako biste potpuno rehidrirali smjesu i isprali tlo.

Ljiljani mira dramatično venu kada im je potrebna voda: idealno vrijeme za ponovno zalijevanje je neposredno prije nego što počnu venuti. S iskustvom ćete moći procijeniti optimalan trenutak.

Evo nekoliko razmatranja:

 • Imajte na umu da potrošnja vode biljke varira ovisno o uvjetima okoline. Jedan od uobičajenih razloga za prekomjerno zalijevanje je praćenje redovitog rasporeda koji se ne prilagođava nižim temperaturama ili nižoj razini osvjetljenja.
 • Ako je posuda s biljkom unutar ukrasnog vanjskog spremnika, svakako provjerite da voda ne stoji na dnu. Nakon zalijevanja ispraznite sve spremnike.
 • Klasičan simptom prekomjernog zalijevanja je žutilo lišća , ali lišće također može posmeđiti, obično na vrhovima i rubovima.
 • Ako vaša biljka vene u mokrom tlu, to vjerojatno znači da je došlo do truleži i ubila korijenje. Ne dopustite da stvari odu ovako daleko! Provjerite tlo: trulež korijena ima neugodan, izdajnički miris.
 • Osnovni tretman za prekomjerno zalijevanje je pustiti da se tlo osuši i zatim nastaviti s odgovarajućim režimom. Ako želite pokušati spasiti biljku s truležom korijena, odrežite truli materijal i presadite u svježu zemlju.
wop g83w5hb83wb5pg3gnp

Nedovoljno zalijevanje

Ako vaš ljiljan mira pati od nedovoljnog zalijevanja, vjerojatno ćete znati – teško je propustiti biljku koja se srušila po cijeloj posudi. Ne pate u tišini, da tako kažem.

Ljiljani mira obično se vraćaju u život nakon što ih se temeljito zalije, što im pomaže da oproste ugled. Super je što nam biljka “priča” o žeđi, ali nemojte to previše gurati.

Biljka koja nije dovoljno zalijevana možda se neće potpuno oporaviti; oštećenje se očituje kao slabiji rast, smeđe površine koje nikada ne prezelene i povećan gubitak listova.

Vaša biljka mogla bi patiti od kronične suše ako je jako vezana za korijen, a korijen nije temeljito navlažen. Možete izvaditi biljku kako biste pregledali korijenje, ili umetnuti drveni štapić ili olovku u korijenje nakon zalijevanja i provjeriti ima li suhih mrlja.

Ako ste utvrdili da je problem nedovoljno zalijevanje, dobro natopite tlo kako biste rehidrirali dijelove mješavine koji mogu odbijati vodu kada se osuše. Nemojte naknadno zalijevati češće kako biste to “nadoknadili”, samo se vratite pravilnom zalivanju i ubuduće pažljivije nadzirite.

Niske temperature ili propuh

Ljiljani mira uspijevaju na normalnim temperaturama u kućanstvu, ali su pod stresom kada uvjeti padnu ispod 5ºC. Ekstremno niske temperature mogu dovesti do smrti ljiljana mira.

Žuto ili pocrnjelo lišće mogući su znakovi traume uzrokovane hladnoćom. Možda nećete dobiti puno upozorenja prije nego što se šteta učini, stoga pazite da ih zaštitite.

Napomena : Prozorske daske mogu postati neočekivano hladne, stoga držite biljku dalje od neizoliranog stakla. Ova područja se zagrijavaju tijekom dana; neki ih uzgajivači noću ili tijekom zahlađenja privremeno pomiču s praga.

Propuh je još jedna potencijalna prijetnja, osobito ako je zrak jako vruć ili hladan.

Nepravilna rasvjeta

Ljiljani mira su jedne od najboljih sobnih biljaka za slabo osvjetljenje – čak mogu cvjetati u prilično slabim uvjetima – ali ne mogu rasti u virtualnoj tami. Mogu patiti i stagnirati ako je svjetlost preniska, ali obično je očito je li to uzrok.

Svijetla sjena njihova je prirodna preferencija, ali vanjska je hladovina svjetlija od većine unutarnjeg osvjetljenja. Simptomi slabog osvjetljenja uključuju smeđe ili žuto lišće. Slaba svjetlost također može uzrokovati manje listove i spor rast.

Problem je lako riješiti: jednostavno osigurajte svjetlije uvjete. Ljiljani mira mogu napredovati na prozoru okrenutom prema sjeveru i dobro se snalaze pod fluorescentnom rasvjetom.

Mogu podnijeti i jarko neizravno svjetlo , ali brzo izgore na izravnom suncu. Nježno jutarnje sunce općenito je u redu, ali ako biljka dobiva izravno sunce i vidite smeđe mrlje, potrebna joj je veća zaštita.

wop bzhw43oo55bboiuwuioh3w4c

Bolest

Rizik od bolesti možete minimizirati izbjegavanjem stresa biljaka. Pokušajte zadržati lišće suhim, jer se nekoliko potencijalnih patogena lako širi kroz vodu.

Cylindrocladium spathiphylli najčešći je patogen koji utječe na ljiljan mira. To je infekcija korijena koja počinje s crvenkasto-smeđim lezijama i napreduje do potpunog kolapsa i truljenja korijena. Rani simptomi su venuće i požutjeli donji listovi.

Ova bolest koja se prenosi vodom najaktivnija je u toplom vremenu. Općenito je najbolje odbaciti biljke s uznapredovalim simptomima, ali pažljivo zbrinite zaraženi materijal: spore su vrlo zarazne. Tretirajte obližnje biljke triflumizolom .

Phytophthora parasitica je još jedan čest patogen. Uzrokuje slične simptome kao Cylindrocladium – venuće, požutjelo lišće i oštećenje korijena. Inficira tlo i lako se širi kroz kontaminiranu mješavinu.

Pobrinite se da lišće ostane suho ako sumnjate na infekciju Phytophthora i sigurno odbacite teško zahvaćene primjerke. Dozirajte preostale biljke bilo fosetil aluminijem ili metalaksilom .

Štetočine

Sve dok ne dopustite da vas zaraza preuzme, malo je vjerojatno da će vaš ljiljan mira sam podleći štetočinama. Biljka nije pretjerano osjetljiva, pa je invazija često znak da je neki drugi stres snizio obrambenu sposobnost biljke.

Glavni neželjeni posjetitelji koje ćete vjerojatno vidjeti su uobičajeni štetnici sobnih biljaka: lisne uši, brašnaste bube i ljuspice. Suhi uvjeti također su poziv za paukove grinje.

Pojedinačne bugove možete ukloniti s malo alkohola; insekticidni sapun je izvrstan, nježan lijek za veće zaraze. Odnesite biljku pod tuš i polijte je otopinom sapuna. Namočite ispod lišća i pukotina: otopina mora dotaknuti kukce kako bi ih ubila. Ponavljajte svakih četiri do sedam dana dok situacija ne bude pod kontrolom.

Napomena : Ako ste nedavno zalijevali, izbjegavajte daljnje natapanje zemlje tako što ćete posudu zamotati u plastiku.

Ostali faktori stresa

Možda jedan veliki problem nije uzrok smrti vašeg ljiljana mira, već manji čimbenici pridonose njezinu sveukupnom stresu i padu. Ovi problemi se s vremenom povećavaju do bolesne biljke, ali obično sami po sebi nisu smrtonosni.

Korijen je previše stisnut

Ljiljani mira dobro se snalaze u uskim prostorima i mogu živjeti godinama u istom spremniku, ali postoje ograničenja. Ako je korijen stisnut, to će uzrokovati zdravstvene posljedice.

Čekanje na presađivanje dok biljka već ne propadne nije najbolja ideja. Presađivanje može biti vrlo stresno: novo tlo i neizbježna oštećenja osjetljivih korijenskih dlačica mogu šokirati biljku. Presađivanje također rezultira velikom količinom praznog tla što otežava pravilno zalijevanje.

Evo savjeta za uspješno presađivanje:

 • Presadite kada korijenje napuni posudu i istiskuje tlo. Jedan znak je da je potrebno zalijevati mnogo češće.
 • Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje.
 • Pokušajte uskladiti novu zemlju sa sastavom starog tla.
 • Podignite se samo za jednu veličinu posude, ili ne više 5 centimetara u promjeru.
 • Nemojte gnojiti prva dva mjeseca nakon presađivanja kako biste izbjegli spaljivanje osjetljivog novog korijena.
wop g387hg734q7h43qgh4g3c

Nutritivni nedostatak

Ljiljane mira je lagano za nahraniti, pa pothranjenost nije čest problem. Čak i u tom slučaju, nedostatak određenih hranjivih tvari može neizravno izazvati stres na biljci… a biljka vezana za korijen može iscrpiti njezino tlo.

Simptomi uključuju usporen rast i blijedo ili bezbojno, zakržljalo lišće.

Preporuča se primjena svakih šest tjedana tijekom vegetacije. Koristite uravnoteženo gnojivo s pola preporučene jačine. Ako ste utvrdili da je problem u lošem tlu i niste nedavno prihranjivali biljku, možete odmah primijeniti dozu gnojiva (u polurazrijeđenju).

Nemojte pretjerati s hranjenjem da biste “nadoknadili” … samo nastavite s normalnim primjenama. Primamljivo je pokušati potaknuti bolesnu biljku dodatnim hranjenjem, ali to je obično kontraproduktivno.

Toksičnost tla

Ljiljane mira je lako prekomjerno gnojiti. Višak ostataka gnojiva može stvoriti nakupljanje soli koje otruje tlo i inhibira korijenje.

Simptomi opeklina od gnojiva često se pokazuju kao smeđi vrhovi listova, ali ozbiljnija otrovnost tla uzrokuje zaostajanje i požutjelo, odumiruće lišće, što dovodi do ukupnog propadanja biljke.

Ispiranje tla je preporučeni tretman za ispiranje ostataka gnojiva i to je dobra redovita praksa. U vrijeme zalijevanja, provucite dodatnu količinu vode kroz tlo i pustite da višak iscuri kroz drenažne rupe.

Pitanja kvalitete vode

Loša kvaliteta vode još je jedan oblik toksičnosti koji može oštetiti vaš liljan mira. Biljka nije jako osjetljiva na povećani sadržaj kemikalija i/ili minerala, ali može napraviti razliku. Iako obično nije smrtonosna, loša kvaliteta vode može spriječiti rast i povećati stres biljke.

Simptomi uključuju smeđe vrhove listova i promijenjeno lišće.

Većina općinskih izvora tretira se kloraminom koji ne isparava kao klor, tako da starenje vode puštanjem da odstoji preko noći ne pomaže. Jeftin deklorinator koji se koristi za akvarije će obaviti posao… ili, naravno, možete koristiti kišnicu, pročišćenu ili destiliranu vodu.

Napomena : Koristite vodu sobne temperature kako biste izbjegli šokiranje korijena biljke hladnom vodom.

Preseljenje

Ljiljani mira nisu pretjerano dramatični oko premještanja, ali im ipak treba vremena da se priviknu. Ako je promjena drastična ili se odnosi na lošiju okolinu, oni mogu klonuti i pokazivati ​​uznemirenost u svom lišću… ali pomicanje ne uzrokuje često kritičnu štetu.

Ipak, to je faktor koji treba uzeti u obzir ako je vašoj biljci loše. Budite strpljivi i nemojte raditi druge velike promjene dok se biljka ne oporavi. Novi rast dobar je znak da se vaš ljiljan mira prilagodio.

Završna riječ

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da vaš ljiljan mira u kratkom vremenu vratite savršeno zdravlje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati celer

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme salate

Organizacija i planiranje vrta Zaštita biljaka

Najbolje vrste podova za staklenik

Odabir sobnih biljaka Štetočine i nametnici Životinje i kukci u vrtu

Koje biljke tjeraju komarce

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti