Smiju li se ventili prskalica smočiti?

1682605888 Konnen Sprinklerventile nass werden Organic Pereglin

Ventili prskalica, također poznati kao ventilske kutije, bitan su dio mnogih sustava prskalice. Rade putem električne struje koja sustavu omogućuje kontrolu količine vode koja teče i kada se uključuje. Nažalost, mnogi vlasnici kuća morali su se nositi s natopljenim, uništenim kutijama.

Ventili prskalica mogu se smočiti sve dok kutija ima netaknuti O-prsten. Gumeni umetak je dizajniran da spriječi prodor vlage. Držite O-prsten podmazan kako biste spriječili pucanje. Polomljeni prsten propušta vlagu i kvari ventile zbog prekida električne struje.

U ovom ćete članku također naučiti sljedeće informacije o ventilima za prskalice i prekomjernoj vlazi:

 • Nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti poplavljenoj kutiji ventila
 • Kako to popraviti bez problema
 • Preventivni savjeti i trikovi za održavanje ventila suhima

Stvari koje treba znati o mokrim ventilima prskalice

Možda zvuči glupo misliti da se ventil za raspršivače ne smije smočiti. Uostalom, njegova cijela funkcija je vlaženje okolnog tla. Međutim, previše vode može uništiti ventile, što može uzrokovati kvar ili kvar vašeg sustava prskalica. Postoje tri stvari koje trebate znati o podešavanju ventila prije nego što počnete brinuti.

Razmotrite sljedeće informacije:

Smrznuta voda može oštetiti kutiju ventila

Glavni popravak prskalica spominje da niske temperature mogu značiti kraj vašeg ventila za prskalice. Ako voda uđe u kutiju i smrzne se, može oštetiti strukturu, unutarnje komponente i O-prstenove. Svaki od ova tri dijela koji se slomi rezultirat će curenjem i potencijalno nepopravljivom štetom na cesti.

Ventili za prskalice dizajnirani su za vlaženje

Srećom, većina tvrtki shvaća da se prskalice sigurno smoče. Dizajnirali su tijela ventila s mnogo slojeva zaštite, uključujući O-prstenove, podmazivanje i robusna kućišta otporna na vremenske uvjete. Malo vlage neće škoditi sve dok ne uđe u kutiju ili se ne smrzne.

Vrhunski sustavi imaju nekoliko sigurnosnih značajki

Još jedna dobra stvar je da većina kvalitetnih ventilskih kutija ima nekoliko dodatnih značajki dizajniranih za zaštitu unutarnjih komponenti. Uz tri gornje mjere zaštite, vrhunski sustav može uključivati ​​regulator temperature ili osigurač koji pregori kad je mokar. Pregorjeli osigurač spriječio bi električnu štetu i spasio kutiju ventila.

Sada kada znate osnovnu strukturu ventila prskalice, vrijeme je da zaronite u proces popravka. Nažalost, nije svaki dom opremljen vrhunskim sustavom. Možda ćete ga trebati popraviti ili zamijeniti razne unutarnje komponente. Ako želite znati kako izvršiti bilo koji od ovih zadataka, prijeđite na sljedeći odjeljak.

Mogu li se ventili prskalica smočiti? Organski Pereglin

Kako popraviti ventil koji curi

U većini slučajeva, ventil koji curi nije kraj vaše kutije ventila. Možete to popraviti u nekoliko koraka. Postoji nekoliko scenarija u kojima to ne biste mogli popraviti bez nabave novog sustava, ali oni su rijetki. Srećom, možete naučiti najjednostavnije rješenje za popravak ventilske kutije koja curi.

Slijedite ovaj postupak korak po korak:

 1. Isključite sustav prskalica i prekidač. Prije nego počnete raditi na kutiji ventila, važno je da slijedite potrebne sigurnosne upute. Nepoštivanje ovog koraka može dovesti do strujnog udara ili prenapona koji će nepopravljivo uništiti tijelo ventila.
 2. Uklonite vijke i ostavite ih sa strane. Ako su istrošeni ili zahrđali, sada je savršeno vrijeme da ih zamijenite potpuno novim vijcima. Što god radili, nikada ne koristite ljepilo za vijke da ih pričvrstite. Na kraju ih je nemoguće ukloniti kada dođe vrijeme za popravak ili zamjenu O-prstena.
 3. Izvadite stari o-prsten i provjerite ima li na sustavu pukotina. O-prsten je postavljen duž unutarnje strane ventila. Izvadite ga i pobrinite se da dobijete o-prsten koji točno odgovara tome. Ne možete koristiti bilo koju drugu debljinu ili oblik jer to neće dobro prianjati. Potražite pukotine ili rupe u kutiji ventila, ventilima i prstenovima.
 4. Ugradite novi O-prsten i dodajte mazivo. Zajednica travnjaka ističe važnost zamjene o-prstena kada pokaže znakove istrošenosti. Čak i mala poderotina od 0,5mm može uzrokovati ozbiljno curenje. Zamijenite o-prsten i ne zaboravite koristiti lubrikant za uklanjanje viška vlage.
 5. Zatvorite kutiju ventila i uključite prekidač. Nakon što ste zamijenili o-prsten, vrijeme je da vratite poklopac i izbušite vijke na mjesto. Provjerite jeste li ih dovoljno zategnuli, ali nemojte pretjerivati. Preporuča se koristiti odvijač umjesto bušilice kako biste izbjegli oštećenje ventila.

Kao što vidite, postupak popravka je prilično jednostavan. Ne treba vam skupi alat ili puno novca da izbacite vodu. Nakon što otvorite kutiju ventila, osušite svu vlagu, ostavite nekoliko minuta, zatim nastavite s koracima. Nema smisla sve popravljati ako ne uklonite vodu.

Sprječavanje ulaska vode

Ako ste umorni od stalnog popravljanja ventila i kupnje novog skupog hardvera, onda ste došli na pravo mjesto. U nastavku je nekoliko savjeta i trikova za sprječavanje prodora vode. Malo napornog rada može puno pomoći sa sustavom prskalica.

 • Provjerite O-prsten jednom mjesečno. Pokušajte se držati određenog dana kako biste ga mogli dodati u svoj kalendar. Ovaj jednostavan postupak može napraviti veliku razliku u dugovječnosti vašeg ventila omogućujući vam da zaustavite curenje prije nego što se pogoršaju.
 • Razmislite o izgradnji zaštitne barijere. Možete izrezati kutiju od ABS plastike i staviti je preko ventila prskalice kako biste spriječili nakupljanje kiše i snijega. Također će dodati malo izolacije kako bi se smanjile temperature smrzavanja.
 • Nikada ne dopustite da se voda nakuplja oko tijela ventila. Ako na ventilu ima previše vode, ona će pojesti mazivo i izložiti o-prsten suhom zraku. Također, povećava šanse za zamrzavanje kutije. Manje vode znači manje leda, koji štiti ventile i unutarnje komponente od pucanja.
 • Zamijenite tijelo ventila ako primijetite pukotine. Iako to može koštati malo novca, ne biste trebali ostaviti napukli ventil nepopravljen. Alternativa je da voda može ući unutra, sustav će se isključiti, a vi ćete morati potrošiti više vremena i novca nego što biste potrošili na njegovu zamjenu. Razmislite o korištenju epoksida za popunjavanje malih pukotina.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako naoštriti škare za orezivanje: Vodič za vrtlare

Hidroponija Sjeme za mikrozelenilo Vrtlarenje

Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Travnjaci i ukrasno bilje Tlo i gnojenje

Gnojivo za travu (talog od kave)

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

10 načina kako pomoći rajčicama da prežive mraz ove zime

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate