Kako uzgajati krumpir u vrećama za uzgoj (Vodič za početnike)

Was ist die beste Growbag Grose fur Gemuse.webp.webp

Krumpir je ukusan u bilo kojem obliku – pržen, pečen, pire, što god! Ove ukusne gomolje volimo konzumirati tijekom cijele godine. Pa zašto ne smanjite troškove i sami ih posadite? Zapravo, svatko može sam posaditi svoj krumpir kod kuće, čak i ako misli da nema dovoljno mjesta. Sve što trebate za početak je malo zemlje i platnena vrećica!

Uzgoj krumpira u vrećama za uzgoj postaje hobi za mnoge kućne vrtlare, a zašto ne? Ako možete dobiti isti izvrstan okus s manje prostora i novca, tko bi rekao ne?

Ovdje ćete naučiti svaki korak uzgoja ovih škrobnih gomolja u vreći za uzgoj. Pa počnimo!

Zašto uzgajati krumpir u vrećama za uzgoj?

Mnogo je prednosti uzgoja krumpira u vrećama – evo nekoliko od njih:

Bolja kontrola temperature

Vreće za uzgoj pružaju i održavaju idealnu temperaturu za rast i napredovanje krumpira, sprječavajući ga da se pretjerano isuši ili postane vlažan.

Bolja izmjena zraka

Budući da su vrećice za uzgoj od tkanine prozračne, osiguravaju zdrav protok zraka za vaš krumpir dok raste.

prenosivost

Možete brzo i jednostavno transportirati svoj krumpir u vrećama za uzgoj – ne morate brinuti o odabiru pravog mjesta za uzgoj jer ga uvijek možete premjestiti na bolje mjesto. Kako je to cool!

Uzgajajte krumpir u vrećama za uzgoj

Pristupačnost

Mnoge vreće za uzgoj krumpira imaju otvore koji vam omogućuju lak pristup i nadzor krumpira. Možete provjeriti njihov rast kako biste znali kada su spremni za berbu, a da ne morate duboko kopati.

Za višekratnu upotrebu

Mogućnost ponovne upotrebe velika je prednost kada je u pitanju uzgoj krumpira u vrećama. Mogu se koristiti više puta, moguće više sezona.

Nedostaci uzgoja krumpira u vrećama za uzgoj

Sada kada smo razgovarali o tome što je dobro u uzgoju krumpira u vrećama za uzgoj, također treba uzeti u obzir nekoliko stvari koje bi to iskustvo mogle učiniti manje ugodnim ako ih zanemarite.

Trebate više vode

Najteži dio kod uzgoja krumpira u vreći je to što zahtijeva više vode nego ako koristite tradicionalnu metodu uzgoja u tlu. Također im je potrebno više vode nego u posudama ili posudama.

To je zato što vrećice za uzgoj dopuštaju da višak vode slobodno iscuri iz vrećice – odlično jer nikada ne morate brinuti o pretjeranom zalijevanju biljaka. Stoga očekujte da će za uzgoj krumpira u vreći trebati više vremena i truda.

Nije super izdržljiv

Iako ih možete koristiti 3 ili 4 sezone (ovisno o čišćenju i skladištenju), vrećice za uzgoj nisu toliko izdržljive kao lonci ili spremnici, koji mogu trajati gotovo zauvijek. Stoga budite svjesni mogućih dugoročnih implikacija troškova.

Savjet: Jedna od prednosti uzgoja krumpira u vrećama za uzgoj je ta da njihovim držanjem iznad zemlje ograničavamo bolesti koje se prenose tlom i koje krumpir može dobiti. Imajte na umu da stavljanje vrećice izravno na tlo poništava ovu dobrobit i još uvijek možete dobiti bolesti koje će ići ravno u vrećicu. Važno je da vreće za uzgoj postavite na blokove kako biste napravili razmak između vreće i tla.

Kako odabrati pravu veličinu vrećice za uzgoj krumpira

Budući da vrećice za uzgoj ne dolaze u standardnim veličinama (na primjer, jedna marka vrećica od 10 galona može biti široka i zdepasta, dok je druga uska i visoka), najbolje je odlučiti na temelju dimenzija vrećice. Potražite vrećicu za uzgoj koja je duboka najmanje 16 inča. U vreću za uzgoj promjera 24 inča stanu 3 ili 4 biljke krumpira. Općenito ćete ove dimenzije pronaći na vrećama od 20 do 30 galona.

Je li gnojivo obavezno pri uzgoju krumpira?

Stoga gnojivo nije nužno kada imate kvalitetan kompost sa sporo otpuštajućim hranjivim tvarima. Međutim, ako ciljate na najveći urod krumpira, posebno ako ponovno koristite kompost, preporučuje se dodavanje malo gnojiva za krumpir.

Najbolje vrijeme za uzgoj krumpira

Općenito je pravilo da ih sadite u ožujku i berete ljeti. Međutim, svoj krumpir možete posaditi u travnju ili svibnju i pobrati ga prije jeseni. Možete ih čak posaditi u kolovozu ili rujnu i žetva će biti spremna do prosinca.

Koliko krumpira po biljci?

Kao i kod mnogih stvari u vrtlarstvu i životu, odgovor je: ovisi! Broj krumpira koje će jedno sjeme dati ovisi o veličini vreće za uzgoj, količini tla i dostupnih hranjivih tvari te sorti krumpira koji se uzgaja.

Općenito, vreća za uzgoj srednje veličine (veličine oko 10 galona) može dati do 6-8 krumpira iz jednog sjemena. Taj se broj može povećati s većim vrećama za uzgoj, a također može varirati ovisno o sorti krumpira. Na primjer, uobičajena sorta kao što je crveni krumpir može dati više uroda od mlade sorte.

Važno je napomenuti da je veličina krumpira uzgojenih u platnenoj vreći obično manja od onih uzgojenih u zemlji zbog ograničene količine tla i hranjivih tvari.

Kada su moji krumpiri spremni za berbu?

Spremnost vašeg usjeva krumpira uglavnom ovisi o dvije stvari – sorti krumpira koju odaberete i vremenu.

Prvo, rani krumpir bi trebao biti spreman za berbu oko 10 tjedana nakon sadnje, dok bi drugo, rani krumpir trebao biti spreman za berbu oko 13 tjedana nakon sadnje. S druge strane, glavni usjev krumpira obično je spreman za berbu oko 20 tjedana nakon sadnje.

Berba krumpira sa zemlje

Izbor sorte koju ćete uzgajati zapravo ovisi o vama. Jednostavno odlučite kada želite brati krumpir i zatim saznajte koja je sorta najbolja za sadnju u to vrijeme. Ako krumpir planirate saditi u travnju ili svibnju, a berbu početkom lipnja ili srpnja, preporučujemo da se odlučite za prvu ranu ili drugu ranu sortu krumpira jer im je potrebno kraće vrijeme za rast.

Nakon što ste odlučili koju sortu krumpira želite uzgajati, vrijeme je za kupnju sjemenskog krumpira.

Što je sjemenski krumpir?

Sjemenski krumpir je onaj koji se uzgaja posebno za ponovnu sadnju i proizvodnju usjeva krumpira. Biljka raste iz mladica koje izbijaju iz sjemenskog krumpira.

Kupnja sjemenskog krumpira svakako je dobra ideja jer možete jamčiti da vaše sjeme nema bolesti i ima certifikat.

Ostavite sjemenski krumpir da nikne

Ako proklijate sjemenski krumpir prije sadnje, pomoći ćete bržem rastu krumpira, što će vam omogućiti ne samo raniju berbu, već i veći prinos. Ovaj postupak trebali biste započeti 3-4 tjedna prije sadnje krumpira u vreću za uzgoj.

Počnite tako što ćete sjemenski krumpir staviti ispred osunčanog prozora, a ako želite spriječiti da se prevrne, stavite ga u otvorenu kutiju za jaja. Trebali biste početi vidjeti rezultate nakon tjedan dana. Izbojci bi trebali biti prilično kratki i jaki, ružičasto-zelene boje.

Ako primijetite da mladice izgledaju dugačke, bijele i lomljive, to je pokazatelj da vaš sjemenski krumpir nije dobio dovoljno svjetla.

Najbolje mjesto za uzgoj krumpira

Prvo, obično je uvijek najbolje saditi krumpir kada nema prijetnje od mraza. Drugo: pronađite najsunčanije mjesto i odaberite ga! Poželjno je sunce tijekom cijelog dana, ali dovoljno je i 6-8 sati. Imajte na umu da krumpir morate redovito zalijevati, posebno kada nema ili nema kiše.

Glavna prednost uzgoja krumpira u vreći je to što je vrećica prenosiva. Dakle, ako ne možete pronaći savršeno mjesto od početka, možete ga premjestiti. Međutim, uvijek ih je bolje smjestiti na pravo mjesto od samog početka kako bi se smetnje svele na najmanju moguću mjeru i omogućile im da napreduju što je moguće bolje od prvog dana.

Posaditi sjemenski krumpir

Ako su vaši sjemenski krumpiri dovoljno mali, možete ih posaditi cijele, ali one veće treba izrezati na otprilike pet komada od 2 unce — svaki otprilike veličine limete. Mislim da su mnogi drugi vrtlari previše sramežljivi oko toga koliko sjemenki posaditi u vrećicu za uzgoj. Po mom iskustvu, ne morate se previše brinuti da ćete prenatrpati sjemenski krumpir. Na primjer, možete jednostavno staviti 12-14 komada sjemena krumpira u vreću za uzgoj od 15 galona. Pokrijte ih s nekoliko centimetara zemlje i zatim zalijte.

Savjet: Ne miješajte sorte u istoj vreći za uzgoj, budući da svakoj treba različito vrijeme sazrijevanja i stoga je potrebno brati u različito vrijeme.

Stavite vreću za uzgoj na mjesto gdje ima puno sunca i gdje je hladno, a ne na vruće mjesto poput vrućeg zida ili betonske terase. Nastavite zalijevati po potrebi kako bi duboko korijenje biljke ostalo vlažno, a ne mokro ili mokro. Presavijte torbu od vrha do dna oblikujući manšetu od 4 inča. Zatim dodajte oko 4 inča vlažne zemlje u vrećicu.

Sadnja proklijalog krumpira ne razlikuje se puno od sadnje neklijalog krumpira. Samo treba biti oprezan sa sjemenskim krumpirom da ne oštetite klice. Pobrinite se da je korijenje prema dolje, a rast prema gore, odakle će, ako možete, doći i lišće. Također provjerite jesu li ravnomjerno raspoređeni i pokrijte ih s 3 inča zemlje.

Kada biljke dostignu visinu od oko 8 inča, dodajte malo zemlje. Ne brinite da će se lišće zakopati, to je u redu. Kada dodate zemlju, otvorite vrh vrećice i dodajte dodatnih 4 inča vode i zemlje. I kada biljke narastu još 8 inča, ponovite istu stvar i ponovite postupak sve dok se vreća potpuno ne napuni i ne ostanete bez zemlje.

Ova tehnika pomoći će vašim biljkama da proizvedu puno krumpira koji će izaći iz dijelova stabljike zakopanih u zemlju.

navodnjavanje

Iako porozna tkanina daje vreći za krumpir prostora za disanje, što sprječava prekomjerno zalijevanje i pregrijavanje, trebali biste pratiti razinu vlage u vreći jer se također može brzo osušiti.

Tlo ne bi trebalo biti mokro i trebalo bi biti vlažno. Tijekom najtoplijeg ljetnog doba možda ćete htjeti zalijevati svoj krumpir svaki dan! Sve ovisi o tome koliko je tlo mokro ili suho.

Riješite se štetnika

Jedan od najčešćih štetnika je krumpirova zlatica. Redovito provjeravajte svoju vreću za krumpir i svakako ispod lišća potražite nakupine žutih jajašaca zlatice. Ako ih pronađete na biljci, samo ih istrljajte prstom ili nečim drugim.

Prepoznavanje i suzbijanje odraslih kornjaša je jednostavno. Morate ih pokupiti rukama i baciti u posudu napunjenu sapunom i vodom. Kuge bi vam mogle smetati nekoliko tjedana, ali uz redovite provjere i ručno branje krumpir bi nakon toga trebao biti u redu.

Koloradska zlatica na zelenom listu

Bolesti krumpira, uzroci i lijekovi

žetva

Zalijevanje je ključno ako želite da vaš krumpir snažno raste ljeti. Međutim, pred kraj sezone primijetit ćete da lišće pomalo žuti, a stabljike počinju venuti. U ovom trenutku trebali biste prestati zalijevati i pričekati tjedan ili dva (pod pretpostavkom da ste ih posadili u proljeće). Evo, vaš bi svježi krumpir trebao biti spreman za berbu!

Vaš će krumpir prije berbe izgledati prilično otrcano. Male krumpire možete ubrati nježnim ispitivanjem tla prstima. Ali ostavite veće gomolje i pričekajte dok ne sazriju. Skuhajte male krumpire što je prije moguće, a veće pohranite na hladnom, suhom i sjenovitom mjestu do upotrebe.

Često postavljana pitanja o vrećama za uzgoj krumpira

Koliko duboko sadite krumpir?

Općenito, trebali biste težiti zakopavanju krumpira najmanje 8 inča duboko. Što saditi s krumpirom?

Stvarno ovisi o tome što tražite u smislu sadnje za pratnju. Neki popularni nasadi krumpira uključuju grašak, grah, mrkvu, luk i češnjak. Važno je zapamtiti da neke biljke mogu utjecati na rast krumpira, poput rajčice, tikve i suncokreta. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem vrtu! Kako se bere krumpir?

Za gomilanje krumpira morate naslagati zemlju oko baze biljke. To osigurava da krumpir dobije dovoljno vlage i da je zaštićen od štetočina, održava ravnomjernu temperaturu tla i pomaže krumpiru da formira veće gomolje. Da biste to učinili, oko biljke motikom ili lopatom napravite brežuljak visine oko 15 do 20 cm. Obavezno ostavite dio stabljika i listova slobodnih kako bi krumpir nastavio rasti Kako uzgajati krumpir u vodi?

Uzgoj krumpira u vodi zapravo je vrlo jednostavan! Prvo stavite kriške krumpira u plitku zdjelu s vodom, pazeći da se kriške ne dodiruju. Promijenite vodu svakih nekoliko dana i stavite na toplo, sunčano mjesto. Krompir bi trebao početi nicati za nekoliko dana. Nakon što su klice dugačke nekoliko centimetara, prebacite ih u posudu napunjenu zemljom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme bundeve

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

10 uzroka žutog lišća na sobnim biljkama (i rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje