5 jednostavnih koraka za uzgoj kukuruza u vrećama za uzgoj

5 einfache Schritte zum Maisanbau in Growbags

Čak i ako nemate veliki vrt, još uvijek ima dovoljno prostora za uzgoj povrća. Kukuruz je izvrstan izbor za vrtlarenje u malim prostorima, a vreće za uzgoj olakšavaju početak. Evo kako uzgajati kukuruz u vreći za uzgoj.

Što je torba za uzgoj?

Vreća za uzgoj je vrsta posude koja se koristi za uzgoj biljaka. Ove su vrećice obično izrađene od laganih, prozračnih materijala kao što su tkanina ili kokos i imaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne posude i žardinjere.

 1. Mnogo ih je lakše premjestiti, što ih čini idealnim za male prostore ili balkone.
 2. Growbags pružaju izvrsnu drenažu i prozračivanje za korijenje, potičući zdrav rast biljaka.
 3. Growbags se mogu ponovno koristiti više puta, što ih čini održivijom opcijom od posuda za jednokratnu upotrebu.

Praktičnost vrećica za uzgoj odlična je za one koji nemaju puno prostora ili se samo žele okušati u vrtlarenju.

Koju sortu kukuruza odabrati za uzgoj u vrećama za uzgoj?

Svaki će vam vrtlar reći da je odabir pravih biljaka za vaš vrt ključan za uspješnu žetvu. To je osobito istinito kada se radi o odabiru prave sorte kukuruza za uzgoj u vrećama za uzgoj.

Iako postoji mnogo različitih vrsta kukuruza, malo ih je prikladnih za uzgoj u ovoj vrsti spremnika. Obećavajući soj je “Sweetness”. Ovaj hibrid posebno je dizajniran za uzgoj u ograničenim prostorima, a njegova kompaktna veličina čini ga izvrsnim izborom za vreće za uzgoj. ‘Sweetness’ također ima reputaciju da se za njega lako brine i daje velike prinose.

Još jedan soj koji vrijedi razmotriti je ‘Golden Bantam’. Ova drevna sorta jedna je od sorti kukuruza s najboljim okusom, a njezina veličina od 20-25 cm savršena je za vrećice za uzgoj.

Kako posaditi kukuruz u vreću za uzgoj

Nakon što ste odabrali pravu sortu kukuruza za uzgoj, vrijeme je da ga posadite u svoju vreću za uzgoj. Proces je jednostavan i može se obaviti u samo nekoliko koraka.

 1. Napunite vreću za uzgoj dobro drenirajućom zemljom za posude. Dodajte malo komposta ili odležanog stajnjaka u mješavinu kako biste lakše hranili svoje biljke.
 2. Posadite sjeme kukuruza otprilike jedan inč duboko u tlo za posude. Dobro zalijevajte i održavajte tlo vlažnim dok sjeme ne proklija.
 3. Nakon što biljke izniknu, prorijedite ih tako da budu samo dvije ili tri biljke po vreći.
 4. Jednom tjedno obilno zalijevajte biljke i gnojite ih gnojivom s visokim udjelom dušika svaka dva tjedna.
 5. Kada su klipovi kukuruza ispupčeni, a ljuske zelene i suhe, vrijeme je za berbu.

Kada berete šećerni kukuruz?

Mnogi kućni vrtlari uživaju u uzgoju kukuruza šećeraca. Iako ga je relativno lako uzgajati, berba kukuruza u pravo vrijeme ključna je za postizanje najboljeg okusa. Kukuruz šećerac je klasificiran kao “hrana za bebe” jer je namijenjen da se jede dok je mlad i nježan. Kako kukuruz sazrijeva, sadržaj šećera počinje se pretvarati u škrob, čineći klasje žilavim i neukusnim za jelo. Iz tog razloga kukuruz šećerac treba brati u fazi mlijeka.

Najbolji način da saznate je li klip kukuruza spreman za berbu je da probodete zrna noktom. Ako vidite mliječnobijelu tekućinu, uho je možda bockalo. Ako je tekućina bistra, kukuruz je prezreo i ne smije se jesti.

Kako se bere kukuruz

Kada su klipovi kukuruza puni, a ljuske zelene i suhe, vrijeme je za berbu. Da biste to učinili, jednostavno zgrabite klip kukuruza blizu stabljike i lagano ga uvrnite. Klas iskoči odmah sa stabljike. Ako je stabljika još uvijek pričvršćena za klip, oštrim nožem je odrežite.

Čuvajte svježi klip kukuruza u hladnjaku i uživajte u njemu za nekoliko dana.

5 jednostavnih koraka za uzgoj kukuruza na Growbags.webp

Prednosti korištenja vreća za uzgoj u odnosu na tradicionalne metode vrtlarstva

Za one koji imaju strast prema vrtlarstvu, postoji mnogo različitih metoda za odabir. Dok su tradicionalni zemljani vrtovi još uvijek popularni, vreće za uzgoj postale su sve popularnije posljednjih godina.

Vreće za uzgoj nude nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne vrtlarske metode, što ih čini izvrsnim izborom za vrtlare svih razina iskustva. Jedna od najvećih prednosti korištenja vrećica za uzgoj je to što se mogu lako premještati. Ovo je idealno za vrtlare koji žele eksperimentirati s različitim lokacijama ili koji moraju preseliti svoj vrt zbog promjene životne situacije.

Osim toga, vreće za uzgoj mogu se postaviti na terase, balkone i druge male prostore, što ih čini savršenim za urbane vrtlare s ograničenim prostorom.

Još jedna prednost korištenja vrećica za uzgoj je ta što poboljšavaju drenažu i cirkulaciju zraka, što pomaže u sprječavanju bolesti i štetnika. A za razliku od zemljanih vrtova, vreće za uzgoj mogu se koristiti tijekom cijele godine, što ih čini odličnom opcijom za vrtlare koji žive u hladnim klimama.

Uobičajeni problemi kod uzgoja kukuruza u vrećama za uzgoj

Kao i svaka druga kultura, kukuruz ima specifične zahtjeve za optimalan rast. Općenito, biljke kukuruza trebaju puno sunca, dobro drenirano tlo i stalnu vlagu. Međutim, postoji nekoliko dodatnih razloga koje treba imati na umu kada uzgajate kukuruz u vrećama za uzgoj:

 1. Važno je odabrati dovoljno veliku vrećicu da u nju stane korijen biljke
 2. Odaberite vreću za uzgoj s dobrim svojstvima drenaže i zadržavanja vode.
 3. Pazite na dosljednost prilikom zalijevanja i izbjegavajte da se tlo potpuno osuši ili postane vlažno.

Uz pravilnu njegu moguće je uzgojiti zdrave i visokoprinosne biljke kukuruza u vrećama za uzgoj.

1682617487 276 5 jednostavnih koraka za uzgoj kukuruza u Growbags.webp

Često postavljana pitanja

Mnogi su ljudi zainteresirani za uzgoj kukuruza u vrećama za uzgoj, ali morate imati na umu nekoliko stvari prije nego što počnete. Evo nekih često postavljanih pitanja o uzgoju kukuruza u vrećama za uzgoj. Koliko mi je zemlje potrebno za vreću za uzgoj?

Trebat će vam oko 2-3 galona zemlje za vreću za uzgoj promjera 18 inča. Obavezno koristite kvalitetno tlo za posude pogodno za povrće. Trebam li dodati gnojivo?

Dobro je dodati malo gnojiva kada sadite sjeme ili presađujete. Možete koristiti gnojivo sa sporim otpuštanjem ili gnojiti biljke kompostom ili stajskim gnojem tijekom vegetacije Koliko često trebam zalijevati svoje biljke kukuruza?

Biljke kukuruza zahtijevaju 1 do 1,5 inča vode tjedno, stoga je važno zalijevati ih redovito i duboko. Možete koristiti sustav za navodnjavanje kap po kap ili ručnu kantu za zalijevanje kako biste biljkama osigurali odgovarajuću količinu vode. Mogu li uzgajati kukuruz u hladnim klimatskim uvjetima?

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega ming aralije – kako ju uzgajati

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako posaditi ljiljane u svom vrtu

Travnjaci i ukrasno bilje

Kako rade prskalice za travnjak?

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Zaštita biljaka

11 savjeta za sadnju vrta s djecom