Zašto moja biljka žada visi? (uzroci i rješenja)

Zasto moja biljka zada visi uzroci i rjesenja8905466 wop

Fascinantna biljka žada omiljena je i početnicima i iskusnim uzgajivačima. Ovaj jedinstveni sukulent toliko je postojan da ga nazivaju sretna biljka i daje se kao tradicionalni dar za domaćinstvo. Ako otkrijete da vam biljka žada visi, možda ćete se zapitati što nije u redu. Pogledajmo što može poći po zlu i kako to popraviti.

Zašto mi biljka žada visi? Najozbiljnija je mogućnost truleži korijena zbog prekomjernog zalijevanja ili loše drenaže – zaražene stabljike uvenu prije nego što otpadnu. Nedovoljno zalijevanje i nedovoljna svjetlost mogu s vremenom oslabiti stabljike. Presađivanje, prekomjerna gnojidba ili temperaturni stres također mogu uzrokovati opadanje.

Prilikom provjere popisa mogućih razloga, prva stvar koju treba isključiti je trulež korijena. Možda se čini logičnim zalijevati uvenuću biljku žada, ali to bi mogao biti smrtonosni udar. Proučimo biljku pobliže kako bismo razumjeli njezine potrebe i vidjeli što nije u redu.

Pregled biljke žada

Biljka žada (Crassula ovata) je afrički sukulent koji je postao popularna sobna biljka širom svijeta. Budući da uspijevaju u suhoj klimi, vole sušne uvjete u većini domova – lijep odmor od borbe za osiguravanje vlage za tropske biljke.

wop Biljka zada768300673

Također se naziva i stablo novca zbog svojih debelih ovalnih listova, biljka žada je dugovječna i može se prenositi generacijama. Nezahtjevna, ne voli da ga se uznemirava i uspijeva na benignom zanemarivanju. Izvrsna je kućna biljka za postavljanje i zaborav.

Drugi razlog njihove popularnosti je njihovo lako razmnožavanje: nove biljke se lako ukorijene iz lišća ili stabljike koje padaju na tlo. Jedina neprijateljska strana biljke žada je toksičnost za kućne ljubimce, uključujući konje; iako je samo blago otrovna za ljude.

Zašto moja biljka žada visi?

Pogledajmo redom svaki uzrok kako bismo vam pomogli identificirati zašto vaša biljka žada visi ili vene. Počet ćemo s problemima s navodnjavanjem jer su oni najčešći. Pogledajte redom svaki uzrok i uskoro ćete moći identificirati i popraviti svoju biljku žada.

1. Problemi s zalijevanjem

Prekomjerno zalijevanje je opasno za biljke žada. Premalo vode je puno bolje nego previše.

Nedovoljna količina vode može oslabiti biljku i neizravno uzrokovati klonuće, ali prekomjerno zalijevanje stvara podmukliji i smrtonosniji problem. Ne samo da će stabljike pasti, one će postati kašaste i otpasti. Ako se dopusti da napreduje, trulež korijena će ubiti cijelu biljku. Zbogom naslijeđe.

Problemi zbog prekomjernog zalijevanja mogu izgledati slično kao i nedovoljno zalijevanje, budući da korijenje biljke zaražene truležom korijena ne može transportirati vodu i hranjive tvari do lišća.

Siguran način da uočite razliku je provjeriti korijenje. Okrenite posudu i nježno uklonite biljku. Ako je korijenje bijelo i bez mirisa, zdravo je… ako je smeđe, kašasto i lošeg mirisa, imate situaciju s kojom se morate nositi.

wop bzu8eh47t8oehb5bhs

Trulež korijena

Biljke žada izgrađene su da prežive u suhim uvjetima i ne mogu se nositi s vlažnim tlom. Prekomjerno zalijevanje utapa njihovo korijenje i stvara anaerobne uvjete za patogene propadanja.

Osim što dobiva kašasto smeđe korijenje, stabljike biljke u krizi postaju meke i vlažne. Pokušajte ga spremiti sljedećim koracima:

 • Odrežite zahvaćeno korijenje i stabljike, i otkinite staru zemlju. Biti jak. Možete spasiti samo dijelove koji nisu počeli trunuti. Razmislite o tretiranju posjekotina fungicidom.
 • Presadite u svježu, suhu zemlju. Nemojte ponovno koristiti staro tlo s aktivnim patogenima.
 • Stavite biljku na dobro svjetlo i ostavite da odstoji u suhom tlu najmanje tjedan dana.
 • Pažljivo započnite pravilan režim zalijevanja.

Biljka se može oporaviti ako nije otišla predaleko.

Kako zalijevati biljku žada kako biste spriječili opadanje

Tlo od žada treba biti potpuno suho barem na pola posude prije ponovnog zalijevanja. Umetnite prst, mjerač vlage ili drveni štapić da provjerite. Neki uzgajivači podižu posudu da vide je li još uvijek težak od vlage.

U zatvorenom prostoru, zalijevanje jednom svaka tri do četiri tjedna u toploj sezoni je otprilike prosječno. Biljka preko zime miruje i treba joj još manje. Međutim, nemojte ovisiti o unaprijed postavljenom rasporedu: zalijevajte samo kada je tlo dovoljno suho.

Kada zalijevate biljku žada, dobro je natopite. Bolje je posudu staviti u kantu ili sudoper s vodom nego prskati odozgo. Kada se tlo jako osuši, može odoljeti vodi, osobito ako sadrži treset. Temeljito natapanje osigurava da je tlo zasićeno i da se svi korijeni zalije.

Nakon toga ostavite biljku da se cijedi najmanje pet minuta. Ispraznite sve ladice za spremanje ispod posude kako biste osigurali da ispod korijena nema stajaće vode.

Temeljito natapanje tla oponaša rijetke kišne oluje u kojima biljka uživa u svom prirodnom staništu. Zabavno je vidjeti kako se lišće puni!

2. Slabo drenirajuće tlo

Loše drenirajuće tlo primarni je uzrok truleži korijena, stoga je ključno pravilno smjesu. Srećom, stvarno je lako. Kombinacija pola-pola zemlje za kaktuse i perlita ili plovućca djeluje izvrsno.

Jedan amandman na koji treba biti oprezan je treset, jer ima tendenciju odbijanja vode kada se osuši. Ako već imate mješavinu s tresetom, imajte na umu da će biti potrebno dodatno namakanje da se ponovno navlaži.

wop nbu84h77480h5ugnjzsdrh

3. Slabo svjetlo

Nedovoljna svjetlost uzrokuje dugotrajnost i tanke stabljike koje klonu pod teretom teških listova. Listovi će također postati manji i tamniji i izgubiti sjaj pri slabom svjetlu. Možda nećete vidjeti problem koji dolazi i primijetit ćete tek kada se, nakon zalijevanja, lišće napuni i povuče stabljike prema dolje.

Ako biljci date dovoljno svjetla, nove će stabljike biti dovoljno jake da nose lišće. Mršave stabljike se, nažalost, ne zgušnjavaju, čak i ako im počnete davati pravo svjetlo – poboljšani uvjeti utječu samo na budući rast. Rješenje je odrezati tanke stabljike i pustiti biljku da ponovno raste.

Biljke žada na otvorenom vole puno ili djelomično sunce, ali ne i žarke vruće zrake. Opekline od sunca se pojavljuju kao smeđe mrlje na lišću, stoga aklimatizirajte sobnu biljku kada je premjestite na sunčano mjesto vani.

Vanjska sunčeva svjetlost je vrlo intenzivna, ali u zatvorenom će uzeti svu svjetlost koju im možete dati. Preporuča se četiri sata dnevno na izravnom suncu svaki dan. Idealan je sunčani prozor s južne strane. Ako je potrebno, svjetlo za uzgoj može popuniti lumene koji nedostaju.

4. Ekstremi temperature

Biljke žada tolerantne su na padove do 4°C, ali ne mogu podnijeti mraz. Pretjerana hladnoća ili vrućina mogu uzrokovati uvenuće vaše biljke žada, kao i temperature koje brzo fluktuiraju.

Vole 18°C do 24°C tijekom dana s hladnijim temperaturama navečer: blaga pustinjska klima. 10°C do 13°C noću je idealno.

5. Prekomjerna gnojidba može uzrokovati opadanje

Biljke žada nisu teške hranilice i dobro se snalaze u siromašnom tlu, ali im je ipak potrebna prehrana kako bi izrasle jake stabljike i izbjegle klonule. Godišnja doza u proljeće ili ljeto je obično u redu, iako neki vlasnici odlučuju da lagane primjene mjesečno tijekom vegetacije. Što god želite, nemojte ih hraniti tijekom njihovog mirovanja na hladnom vremenu.

Gnojivo može spaliti plitko korijenje i šokirati biljku, stoga nanesite tekuću otopinu na navlaženo tlo. Upotrijebite razrjeđenje od četvrtine jačine uravnoteženog gnojiva. Ograničeni odljevci crva ili kompost su dobar dodatak: oni pružaju sigurnu — premda nepreciznu — bazu prehrane.

6. Presađivanje može uzrokovati opadanje

Pravilo kod biljaka žada je da se nikada ne pokušavate izvući iz zdravstvenih problema. Presađivanje je mnogo traumatičnije za biljku od rezidbe.

Biljci žada ne smeta što im je korijene veliko- jednostavno će prestati rasti. Ako želite potaknuti rast, možete ih presaditi u posudu za jednu veličinu svake dvije ili tri godine. Starija biljka će biti u redu sa presađivanjem ili osvježenjem tla svakih četiri ili pet godina.

Presadite sa suhom zemljom u rano proljeće prije početka vegetacije. Ostavite biljku da odmori u svom novom tlu tjedan dana prije zalijevanja. Nemojte gnojiti barem mjesec dana kako biste izbjegli spaljivanje novog korijena.

wop bgzu4h9785hz4w4w8gwu47hjnzz4j

Obrežite svoju biljku žada kako biste spriječili opadanje

Biljke žada se lako oblikuju obrezivanjem i podložni su vezivanju korijena u malim posudama. Međutim, njegovi teški listovi imaju tendenciju da vrh od žada postane težak i sklon opadanju ako su stabljike slabe. Obrezivanje je obično najbolje rješenje. Ne brinite: biljke žada su prilično podložne rezidbi i lako se oblikuju.

Upotrijebite oštru, steriliziranu oštricu i zarežite tik ispod čvora ili gdje se stabljika susreće s glavnom granom. Ispod reza će se pojaviti zdrav rast.

Ako ste nervozni jer biljci treba puno rezidbe, možete to raditi u fazama. Lako je razmnožavati reznice stabljike i lišća: samo ih ostavite da se osuše na zraku preko noći kako bi se zatvorile i posadite u vlažno tlo.

Savjeti za sadnju kako biste spriječili opadanje biljke žada

Evo savjeta kako držite biljku žada uspravno:

 • Koliko god biljka bila egzotična i intrigantna, odolite iskušenju da se zabrljate oko nje. Biljke su osjetljive na promjene i uživaju u zanemarivanju.
 • Biljke žada radije ostaju na jednom mjestu, stoga ga stavite na dobro mjesto i nemojte ga pomicati.
 • Pazi na lišće. Normalno je da se lagano naboraju kako se vrijeme zalijevanja približava, ali ne bi smjele izgubiti boju ili otpadati u skupinama.
 • Neglazirana posuda je najbolja posuda od žada – stavite je u veću ukrasnu posudu ako vam smeta. Dodajte sphagnum mahovinu na vrh ako se vidi unutarnja posuda.
 • Bijele mrlje na lišću obično su bezopasne mineralne naslage koje prolaze kroz njih. Ako je vaša voda iz slavine jako mineralizirana, razmislite o korištenju filtrirane vode.
 • Povremeno obrišite lišće ili ih isperite u vrijeme zalijevanja. To otvara pore na lišću, propušta sunce i pomaže obeshrabriti štetnike.
 • Uobičajeno je staviti kamenje na tlo oko žada, ali to nije dobra ideja. Usporava sušenje i sprječava sondiranje koje trebate učiniti kako biste odlučili kada zalijevati.
 • Ako vas je vaša biljka zabrinula, razmislite o razmnožavanju nekoliko njezinih listova radi osiguranja.

Bolesti i štetočine

Zdrave biljke žada obično nisu sklone bolestima, a zaraze koje dobiju obično je lako liječiti. U svakom slučaju, simptomi njihovog najčešćeg štetnika, brašnaste stjenice, su udubljeni ili izdubljeni listovi umjesto uvenule stabljike. Još jedan čest gost, ljuska, uzrokuje žutilo lišća prije nego što se vidi opadanje.

Ovi problemi sa štetnicima obično se lako rješavaju brisanjem lišća alkoholom ili uljem neema ili miješanjem dijatomejske zemlje u tlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje singonija

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Što kad Alokazija više ne raste (uzroci, njega i prevencija)

Sobne biljke Kaktusi Razmnožavanje sobnih biljaka Sukulenti

Kako razmnožavati kaktuse

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca požuti?