Vrt za meditaciju: projektiranje i sadnja prirodnog utočišta

Vrt za meditaciju projektiranje i sadnja prirodnog utocista58943 wop

Vrt za meditaciju je mirno, kultivirano utočište u prirodi. To je tiho utočište u kojem se možete usredotočiti na svoj dah, uživati ​​u sadašnjem trenutku i doslovno se prizemljiti. Ovdje je detaljan vodič za projektiranje i sadnju vlastitog vrta za meditaciju.

Osnovni elementi vrta za meditaciju

Dok se vrtovi za meditaciju uvelike razlikuju, postoje neki zajednički osnovni elementi između većine meditacijskih vrtova. Evo nekih od najpopularnijih elemenata vrta za meditaciju :

 • Miran, tih prostor za sjedenje
 • Bujno zelenilo
 • Zvuk vode koja teče
 • Mirisi biljaka, tla i prirode općenito
 • Skulptura, oltar ili druga žarišna točka

Specifičnosti određenog vrta za meditaciju ovisit će o lokaciji, klimi, namjeni i nizu drugih čimbenika (od kojih je ne najmanji vlasnik preferencija!).

Vrt za meditaciju projektiranje i sadnja prirodnog utocista na otvorenom47453794309814

Dizajniranje vrta za meditaciju

Dizajn vrta za meditaciju duboko je osoban proces koji može biti dugotrajan ili se može razvijati tijekom niza godina (ili desetljeća!). Bez obzira na vaš stil, važno je vizualizirati svoj savršeni, spokojan prostor u vrtu. Zamislite sebe u svom vrtu za meditaciju, uživate u mirnom trenutku za sebe. Redovito ponavljajte ovu vježbu vizualizacije dok se vaša vizija vrta ne počne oblikovati i proizvoditi pozitivnu emociju za vas.

Započnite svoju vizualizaciju s osnovnim elementima dizajna : zamislite prostor za sjedenje okružen zelenilom s mirnom žarišnom točkom, upotpunjen svježim mirisima vrta i zvukom tekuće vode.

Kako izgleda vaš idealan prostor za sjedenje? Je li to dolina obrasla mahovinom, veliki ravni kamen, drvena površina palube ili ljuljačka? Što je s žarišnom točkom? Preferirate li malo vodeno obilježje, kameni oltar ili kip Bude? Ili ste dovoljno sretni da imate prekrasnu prirodnu žarišnu točku poput pogleda na ocean!!?

Uzmite u obzir svoje vlastite preferencije za privatnost. Mnogi vrtovi za meditaciju uključuju ugodne kutke, dvorišta ili druga privatna područja s definitivnim osjećajem zatvorenosti. Ovo su doista vanjske “sobe”, čak i ako su zidovi od živog bambusa, a krov je krošnja velikog starog stabla.

Nacrtajte svoje dizajnerske ideje na papiru u tlocrtu (pogled iz ptičje perspektive). Najbolje je crtati otprilike u mjerilu ako je moguće, ali možete i samo crtati i skicirati svoje ideje.

Trebat će vremena i ponavljanja kako biste se složili s vašim idealnim dizajnom vrta za meditaciju. Kako god stvarni dizajn izgledao i osjećao se, cilj je stvoriti spokojan i miran prostor u vlastitom dvorištu.

Vrtna meditacija

Vrtna meditacija moćan je način da dovedete svoj um u sadašnji trenutak povezivanjem s našim prirodnim okruženjem. To može biti mirno utočište za smirenje i osvježavajući bijeg. Meditacija u vrtu će sigurno privući vaša osjetila zvukovima, mirisima i cjelokupnom osjećaju Bića.

Pokušajte prakticirati meditaciju u nekoliko područja vašeg budućeg vrtnog prostora prije nego što se odlučite za bilo koji specifični dizajn. Odaberite skladno mjesto, a ne mjesto ispunjeno smetnjama. Najbolje je pronaći mjesto gdje je malo vjerojatno da će vas prekinuti. Odaberite mjesto gdje se osjećate ugodno i opušteno. I onda sljedeći put pokušajte negdje drugačije!

Uzmite u obzir svoju klimu i vremenske obrasce kada dizajnirate svoj vrt za meditaciju. Ako je moguće, stvorite mjesta za sjedenje i na sunčanim i na sjenovitim područjima. U svježim jutrima i prohladnim večerima možda ćete htjeti meditirati na suncu, dok će ljetna poslijepodneva zaista zahtijevati sjenovito mjesto. Natkrivena terasa ili krošnja drveća od pomoći su za kišne dane.

Vrt za meditaciju projektiranje i sadnja prirodnog utocista na otvorenom47453794309812

Biljke za meditacijski vrt

Biljke za meditacijski vrt najčešće su vrste koje ne zahtijevaju održavanje i koje nisu izbirljive i općenito se mogu prepustiti same sebi. Iako postoji bezbroj biljaka koje možete izabrati, može biti korisno držati se nekoliko vrsta biljaka kako biste stvorili kohezivnu atmosferu. Za umirujući prostor, bolje je kupiti višestruke iste biljke nego kupiti jednu od svega!

Više ideja za meditacijski vrt

Evo nekoliko dodatnih ideja za inspiraciju vlastitog vrta za meditaciju:

 • Dodajte nekoliko vodenih biljaka u svoj vodeni značaj. Lopoči, trska i druge biljke u ribnjaku dodaju zen dodir vašem spokojnom prostoru. Možete čak dodati koi ribnjak ako vam prostor/napor dopušta.
 • Pozovite tiha stvorenja poput leptira, kolibrija i bumbara. Ovdje su neke domaće biljke koje privlače ptice , a ovdje je veliki popis cvijeća koje kolibri vole !
 • U klimatskim uvjetima s lošim vremenom može se dodati krovni pokrivač. Jednostavna krovna konstrukcija može pokriti tlo, dok čak i platnena draperija ili jedro u sjeni mogu zaštititi od oštrih zraka sunca. Napravite planove za meditaciju po svim vremenskim prilikama ako je ikako moguće.
 • Ulaz u vaš vrt jednako je važan kao i sam vrt! Razmislite o dodavanju vijugave staze, možda s privlačnim vratima. Neka vaš vrt bude zasebna destinacija za sebe.
 • Prirodni mirisi mogu se postići s eteričnim uljima biljaka tijekom godišnjih doba kada cvijeće ne cvjeta redovito i/ili miris bi inače mogao koristiti pojačanje na bazi biljaka.
 • Vodeni element može biti jednostavan kao kupka za ptice ili uključen kao vodopad u ribnjak. Ako vam vodeni elementi doista nisu stvar, razmislite o zvučnoj zdjeli/kupi umjesto obilježja s vodom.
 • Kamenje na tlu može se postaviti u obliku mozaika. Ovo je prekrasan DIY projekt za svako jutro. Stvorite spokojnu mandalu na tlu svog vrta za meditaciju ili jednostavan krug ručno sakupljenih riječnih stijena. To je vaš vlastiti prostor.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Trebate li staviti kamenje na dno posude u vrtu?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

15 prekrasnih sobnih biljaka s crvenim cvjetovima

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto lišće moje rajčice žuti?

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje