Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka

Kako se rijesiti plijesni u tlu sobnih biljaka890564445 wop

Neugledna plijesan u tlu sobnih biljaka uzrok je mnogo nesreće ljubitelja sobnog bilja. Srećom, nema potrebe za strahom, jer je plijesan u tlu zatvorenih biljaka obično bezopasna i možete je se riješiti s nekoliko jednostavnih i vrlo učinkovitih metoda.

Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka:

  • Presadite biljku u sterilnu zemlju za posude
  • Osušite tlo za saksiju na izravnoj sunčevoj svjetlosti
  • Uklonite plijesan s biljke i poprskajte fungicidom
  • Dodajte prirodno sredstvo protiv gljivica u tlo za kućne biljke
  • Nove biljke odmah presadite u sterilno tlo

Iako plijesan u tlu kućnih biljaka neće naštetiti vašoj biljci, često je znak problema u načinu na koji se brinete za svoju biljku. Ovaj članak će vam pokazati najbolje načine da se riješite ove ružne gljivične izrasline i spriječite da se zauvijek vrati.

Što je plijesan sobnih biljaka i koja je njezina funkcija?

Bezopasna bijela plijesan je vrsta saprofitnih gljiva i organizam je koji se hrani i pomaže u razgradnji organskog materijala. Koristi ugljik koji dobiva iz organskog materijala za rast i razvoj. I to je u biti razlog zašto voli pretvoriti vaše vlažno tlo za kućne biljke u plodno tlo.

Posebno je sklona živjeti i hraniti se kućnim biljkama koje su stalno vlažne ili vlažne, pa bi to trebala biti vaša prva briga. Vlažno tlo za sobne biljke – popravite!

5 načina da se riješite plijesni koja raste u tlu vaše sobne biljke

Riješiti se plijesni nije osobito težak zadatak, ako znate što učiniti. Većina ljudi vidi plijesan i pretpostavlja da to znači kraj za njihovu biljku, ali zapravo nije. Plijesan obično raste iz brojnih uobičajenih razloga kao što su prekomjerno zalijevanje, loša drenaža, a ponekad čak i korištenje tla s vlažnom raspadajućom organskom tvari ili prethodno kontaminiranom tlu.

Ako vaše biljke već imaju plijesan, koja raste na tlu, prekasno je započeti preventivnu njegu, ali nije prekasno da počnete preokrenuti situaciju. Prvo morate osloboditi tlo od plijesni, a zatim možete početi stvarati okruženje koje je neugodno za rast plijesni. Neuglednu bijelu plijesan u tlu vaše biljke možete se riješiti na sljedećih 5 načina.

1. Presadite biljku kako biste se riješili plijesni

Kako se rijesiti plijesni u tlu sobnih biljaka9806544456 wop

Ako niste voljni sami pokušati riješiti problem s plijesni, možda biste ga htjeli u potpunosti eliminirati, jednim potezom. Biljku možete presaditi u svježu, sterilnu zemlju i osigurati da staro kontaminirano tlo više ne bude dio jednadžbe.

Jednostavno izvadite svoju sobnu biljku iz posude, očistite posudu (možete čak i lagano poprskati posudu fungicidom) i zatim ponovno napunite posudu svježom sterilnom zemljom.

Alternativno, da biste potpuno uklonili sve preostale spore plijesni, možete natopiti posudu u otopinu od 9 dijelova vode i 1 dijela tekućeg izbjeljivača, oko 10 minuta. Nakon toga jednostavno isperite lonac redovnom tekućinom za pranje posuđa i vodom. Nakon što se posuda/lonac osuši, možete je napuniti zemljom i presaditi svoju sobnu biljku.

Prije nego što presadite svoju sobnu biljku, provjerite jeste li isprali korijenski sustav i očistili plijesan s lišća. Ako ostanu spore plijesni, mogli biste završiti s rekontaminacijom. Možda biste trebali poprskati biljku blagim fungicidom prije nego što je presadite. Nakon što presadite biljku, morat ćete spriječiti rast plijesni provodeći bolju rutinu zalijevanja i njege.

2. Osušite tlo na izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste eliminirali spore plijesni

Budući da je vlažno tlo ostvarenje snova za plijesan, morate paziti da vaše sobne biljke ne ostanu previše vlažne, dosljedno. Isušivanje tla dobar je korak u pravom smjeru – a za to možete koristiti prirodnu sunčevu svjetlost. Ultraljubičaste zrake sunca ubijaju plijesan.

Postoje dva načina da osušite tlo za posude sunčevom svjetlošću. Prva metoda je jednostavno premjestiti svoju biljku na sunčano mjesto vani kako bi sunčeve zrake mogle obaviti svoj posao. Plijesan nije ljubitelj sunčeve svjetlosti i budući da se plijesan obično nalazi samo na površini tla, može dobro djelovati u ne-težim slučajevima. Možete čak skinuti gornji sloj zemlje na kojem raste plijesan i baciti ga prije nego što stavite sobnu biljku na sunce.

Druga metoda je da pažljivo izvadite biljku iz spremnika, a zatim raširite tlo na vrlo sunčanom mjestu. Ovo je dobra ideja ako je vaša sobna biljka osjetljiva na izravno izlaganje suncu. To omogućuje suncu da se nosi s plijesni bez spaljivanja ili sušenja vaše sobne biljke.

Dok je zemlja na suncu, možete je čak i poprskati mješavinom vode i sode bikarbone. Soda bikarbona pomoći će izvući i apsorbirati vlagu iz kalupa, a također će pomoći da je u budućnosti ne bude.

Kako se rijesiti plijesni u tlu sobnih biljaka68905440654 wop

3. Uklonite plijesan s biljke i poprskajte fungicidom

Ako je biljka kontaminirana plijesni, nastavit će zagađivati ​​tlo u kojem raste, osobito ako je stalno vlažno. Ručno uklanjanje plijesni dobar je prvi korak.

Plijesan se obično nalazi samo na površini tla, tako da možete nježno izvaditi gornji sloj kontaminirane zemlje iz posude.

Zatim nastavite s uklanjanjem plijesni sa stvarne biljke. Biljku možete obrisati vlažnom kuhinjskom krpom ili krpom nekoliko puta dok na biljci ne bude ni traga plijesni.

Sljedeći korak je daljnja zaštita biljke i tla primjenom fungicida na biljku. Ako ne želite kupiti kemijski fungicid i radije razmislite o prirodnijim putevima, možete se odlučiti za korištenje kalijevog bikarbonata pomiješanog s vodom. Ovo je organski fungicid i dobro djeluje na spore bijele plijesni. Jednostavno raspršite ovu otopinu po biljci i po površini tla za lončanice.

4. Dodajte prirodno sredstvo protiv gljivica u tlo za kućne biljke

Ponekad je tlu potrebna ruka pomoći kako bi spriječila plijesan i gljivice. Može biti teško ako živite u hladnom ili vlažnom području, ali jednostavnim dodavanjem prirodnog sredstva protiv gljivica u tlo, možete pomoći situaciji.

Koje prirodne opcije protiv gljivica imate? Neke sjajne prirodne opcije protiv gljivica uključuju cimet, jabučni ocat i sodu bikarbonu. Niti jedan od ovih proizvoda neće naštetiti vašoj sobnoj biljci.

Možete ih umiješati u svoju mješavinu tla ili ih jednostavno posipati po gornjoj površini tla sobne biljke – ni u njih ne morate stavljati previše. Par prskanja ili žlica po sobnoj biljci, više je nego dovoljno.

5. Nove sobne biljke odmah presadite sterilnom zemljom kako biste se riješili onečišćenja plijesni

Kada kupite nove sobne biljke ili ih dobijete na dar, nedvojbeno ćete biti željni da ih dovedete u nove položaje, ukrašavajući i dodajući malo boje vašem domu.

Nažalost, kao nova biljka koju niste sami uzgojili iz sjemena, zapravo ne znate čemu su bili izloženi i odakle izvorno tlo.

Tlo u kojem je rasla vaša nova biljka ili sadnica već bi mogla biti kontaminirana sporama plijesni. Kako biste osigurali da vaša biljka ne unese plijesan na ostatak vaših biljaka ili da pretrpi pogoršanje kontaminacije plijesni, možete novu biljku odmah presaditi u svježe, sterilno tlo. Također možete koristiti zemlju koju ste sami pomiješali i izložili dovoljno izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Odbacite potencijalno kontaminirano tlo bez dopuštanja da dođe u kontakt s vašim drugim biljkama. Također možete poprskati novu biljku fungicidom ili otopinom sode bikarbone i vode, prije nego što biljku unesete u druge prostore za kućne biljke. 

6 savjeta za sprječavanje plijesni u sobnim biljkama

Prevencija je uvijek bolja nego pokušavati izliječiti plijesan u tlu sobnih biljaka. Zdrava biljka i tlo mogu dobro funkcionirati mnogo mjeseci. Može potrajati samo jedna mala promjena u vašem rasporedu – kao što je odlazak na odmor i unajmljivanje nekoga tko će se brinuti za vaš dom i koji će prezalijevati vaše biljke – kako bi iznenada došlo do rasta plijesni.

Stoga je važno osigurati da se vaše sobne biljke održavaju u najboljem mogućem stanju kako bi se smanjio rizik od onečišćenja plijesni. Možete učiniti sljedeće kako biste spriječili plijesan u tlu sobnih biljaka:

1. Prilagodite svoj raspored zalijevanja

Kako se rijesiti plijesni u tlu sobnih biljaka690854465 wop

Vaš raspored zalijevanja može odrediti koliko je tlo vaše sobne biljke ranjivo na rast plijesni. Prelako je hodati uokolo s kanticom za zalijevanje kojom istovremeno dolijevate sve sobne biljke.

Nažalost, ovo nije najbolji raspored zalijevanja, jer će svaka biljka imati različite potrebe za vodom. Pretjerano zalijevanje biljaka glavni je uzrok rasta plijesni u tlu zatvorenih biljaka – a to je zato što vlažan medij za uzgoj potiče rast plijesni i gljivica.

Potrebna je hitna pozornost kada shvatite da ste previše zalijevali svoje biljke. Kada tlo sobne biljke pokazuje rast plijesni, a vi ne obraćate pažnju, vlaga može dovesti do ozbiljnih oštećenja kao što je trulež korijena.

Kako se to ne bi dogodilo, zalijevajte svoje sobne biljke samo kada je gornji sloj zemlje suh. Napravite test na dodir kako biste provjerili je li vrh tla suh prije zalijevanja. To možete učiniti guranjem prsta u tlo. Ako su gornja dva inča tla suha, možete sigurno zalijevati biljku.

Ovo je opće pravilo i ne vrijedi za svaku biljku, jer neke biljke vole da im se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Kao takav, najbolje je malo istražiti koje su potrebe za zalijevanjem vaše specifične biljke.

Kada zalijevate svoje sobne biljke, dopustite da voda iscuri iz drenažnih rupa. Pazite da nakon nekoliko minuta ispraznite i tanjur ispod posude. To osigurava da biljka ne sjedi u suvišnoj vodi, što će zadržati tlo previše vlažnim i dovesti do truljenja korijena i rasta plijesni.

Zalijevanje sobnih biljaka jedan je od najvažnijih aspekata njege sobnih biljaka. Prekomjerno i nedovoljno zalijevanje uzrok su tolikih problema s njegom sobnih biljaka

2. Jarko svjetlo spriječit će pojavu plijesni u tlu sobnih biljaka

Nije tajna da plijesan voli tamna vlažna mjesta. Uljepšavanjem prostora u kojem su vaše sobne biljke možete držati plijesan pod kontrolom.

Neke sobne biljke ne vole previše sati izravne sunčeve svjetlosti, stoga se pobrinite da znate koje su potrebe vaše specifične sobne biljke za rasvjetom prije nego što je izložite previše suncu. Postavite svoje sobne biljke u svijetlu sobu s pristojnom prirodnom neizravnom sunčevom svjetlošću.

Otvorite rolete ili zavjese tijekom dana i postavite biljke blizu prozora. Kako biste pomogli tlu, možete postaviti svoje sobne biljke tako da sunce obasjava tlo, određeno vrijeme svaki dan.

3. Pobrinite se da smjesa za zalijevanje i posuda dovoljno ocijede

Čak i ako razvijete zdrav obrazac zalijevanja, ako tlo zadržava vodu ili ako posuda nema rupe za drenažu, naići ćete na probleme s mokrim tlom i na kraju izrasti plijesan.

Važno je posaditi svoje sobne biljke u dobro drenirano tlo i osigurati da lonac ili posuda koja se koristi ima dovoljno rupa za drenažu. Ako voda može ispravno istjecati iz posude, manja je vjerojatnost da će plijesan pronaći medij za posude prikladan za rast.

4. Uklonite ostatke iz tla sobnih biljaka

Plijesan često raste kada površina tla ostane vlažna dulje vrijeme. Kada mrtvo lišće i grančice padaju s vaše biljke, obično leže na površini tla i drže tlo ispod nje vlažnom.

Ovo je idealno okruženje za uzgoj bijele plijesni. Kako biste smanjili ovu mogućnost, redovito odrežite mrtve listove s biljke i podrezujte stabljike. Ako neki padnu s vaše biljke, pobrinite se da ih brzo uklonite i bacite.

5. Povećajte ventilaciju kako biste spriječili rast plijesni

Plijesan baš i ne voli dobru cirkulaciju zraka i sigurno će pronaći tamnije i vlažnije mjesto ako su vaše sobne biljke u dobro prozračenoj prostoriji.

Imajte na umu da dobro prozračena soba nije prostorija s propuhom. Neke sobne biljke ne vole propuh i promjene temperature, što se može dogoditi u prostoriji s propuhom – dakle, ovo nije vrsta cirkulacije zraka koja vam je potrebna. Postavite svoje biljke u prostoriju s dobrim protokom zraka ili svakih nekoliko dana upotrijebite osnovni oscilirajući ventilator na niskoj/sporoj postavci.

6. Zapečatite i odbacite staru zemlju

Nažalost, ne možete zauvijek držati vrećice sa zemljom. Ako imate otvorene vrećice sa zemljom u svojoj vrtnoj šupi ili vani, možete očekivati ​​da će patogeni poput gljivica i insekata pronaći svoj put u njoj. Kada njome presadite nove biljke, one se mogu kontaminirati plijesni ili gljivicama koje sada žive u tlu.

Čvrsto zatvaranje srednjih vrećica za zalijevanje ključno je kako bi se osiguralo da je sadržaj zaštićen. Uzimajući to u obzir, tlo treba čuvati samo 1 do 2 godine – i ne više. Nakon tog vremena počinje se raspadati i gubi sposobnost zadržavanja vlage dok se pravilno cijedi.

Zadnja riječ

Riješiti se plijesni u tlu sobnih biljaka nije previše teško, ali postojanje plijesni na prvom mjestu može biti znak drugih problema s vašom biljkom. Slijedite savjete u ovom članku kako biste se riješili plijesni u tlu sobnih biljaka i odvojite vrijeme da prilagodite uvjete kako bi vaše biljke bile zdrave i sretne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Dizajnirajte vrt koji izgleda izvanredno u jesen

Njega sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti biljno gnojivo za kućne biljke? Evo kako

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka