Kako uzgajati sadnice

1682661463 Wie man Samlinge anbaut Organic Pereglin

Vrtlarstvo može biti zabavan i koristan hobi. Gledanje kako vaše biljke rastu od sićušnih sadnica do zrelih biljaka ugodno je iskustvo u kojem svatko može uživati. Uzgoj presadnica zahtijeva strpljenje, znanje i pravi alat.

Naučimo kako pravilno uzgajati sadnice da bismo dobili najbolje moguće rezultate. S pravim tehnikama možete stvoriti prekrasne vrtove pune zdravih biljaka u tren oka!

Koji je najbolji način uzgoja sadnica?

Kako biste dobili najbolje moguće rezultate, evo nekoliko ključnih koraka koje treba poduzeti pri uzgoju presadnica koji će osigurati optimalan rast.

Vrtne potrepštine

Prvi korak je nabaviti kvalitetno tlo pogodno za uzgoj presadnica. Također biste trebali pojesti malo gnojiva ako želite svojim biljkama dati dodatni poticaj hranjivim tvarima.

Osim toga, dobar set alata kao što su lopatice, škare za rezidbu i rukavice dobro će vam doći kada se brinete o svojim biljkama.

Posude ili lonci za sjeme također su potrebni kako bi vaše sjeme bilo sigurno dok ne bude spremno za sadnju na svoje konačno mjesto. Na kraju, ne zaboravite uložiti u rasvjetu ako želite ubrzati proces klijanja.

Posadite sjeme

Napunite plitke ili male posude za biljke gotovo do vrha umjereno vlažnom podlogom. Ostavite oko 1-2cm prazno.

Stavite sjeme na podlogu, ostavljajući dovoljno prostora da se svaka sjemenka razvije. Možete posijati više sjemena zajedno ako proizvodite nešto sa sitnim korijenjem, kao npr B. Zelena salata.

Zalijevanje

Korištenje flaširane vode za biljke Objašnjene prednosti.webp

Temeljito zalijte sjeme mlaznicom za prskanje ili kantom za zalijevanje. Pustite da voda tone dok ne vidite medij iznad vode, a zatim ponovno ulijte.

Medij mora biti stalno vlažan. Voda koja curi iz rupa na dnu posuda pozitivan je znak da ste to uspjeli.

Stavite svoju posudu za uzgoj na dobro osvijetljeno mjesto i pokrijte je službenim poklopcem za posudu ili pločom od stakla, pleksija ili plastike kako biste uhvatili toplinu i vlagu i stvorili mali staklenik.

Obavezno ostavite otvore otvorene ili mali razmak između vrha posude i staklenke jer je važno održavati atmosferu svježom kako ne bi stagnirala i eventualno postala pljesniva.

Nakon što se sadnicama pojave prvi pravi listovi nakon prvih malih okruglih lišća kotiledona, vrijeme je da počnete gnojiti medij svaki tjedan dok ne budu spremne za premještanje van, što je otprilike 3-4 tjedna. Pomiješajte malo tekućeg gnojiva za ribe ili morske alge izravno u vodu kojom hranite biljke ili ga stavite u sprej i raspršite.

Kako sadnice rastu iz sjemena?

Proces počinje odabirom odgovarajuće vrste sjemena za vaš vrt ili sobnu žardinjeru. Nakon odabira potrebno je pripremiti tlo kako bi se osigurali optimalni uvjeti za uzgoj vaših sadnica. To uključuje dodavanje hranjivih tvari poput komposta i gnojiva te osiguravanje pravilne drenaže na području gdje su posađene.

Nakon što to završite, morat ćete sjeme staviti na predviđena mjesta i lagano ga prekriti zemljom prije nego što ga redovito zalijevate.

S vremenom biste trebali primijetiti male izdanke koji izlaze iz podzemlja, što ukazuje na klijanje.

Kako uzgojiti sadnice organskog pereglina

Što činiti da sadnice brže rastu?

Kada je riječ o sadnji sadnica, priprema je ključna. Pazite da koristite svježe tlo s puno hranjivih tvari i da vaše posude imaju rupe za drenažu na dnu. Sadnja sjemena preduboko može rezultirati sporijim rastom, stoga obratite posebnu pozornost kada ih sadite u zemlju.

Također, osigurajte svojim sadnicama dovoljno svjetla tako da ih postavite blizu prozora ili vani na izravnu sunčevu svjetlost najmanje šest sati dnevno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: