Savjeti i ideje za rešetke maline: kako podržati bobičaste šipke

Savjeti i ideje za resetke maline kako podrzati bobicaste sipke834554398710

Imati mali red malina koji raste u dvorištu na vrhu je popisa želja mnogih vrtlara! Ali da biste to učinili kako treba, trebat će vam odgovarajuća rešetka.

Rešetka za maline je nosiva konstrukcija okvira za bobičasto voće obično izrađena od drvenih stupova s ​​horizontalnim žicama, slično ogradi od stupova i žice u dvorištu. Većina struktura rešetki od malina uključuje 2 ili 3 vodoravna sloja žice, razmaknute između 30 i 60cm. Maline s ljetnim plodovima obično zahtijevaju više potpore od sorti s jesenskim plodovima i možda će ih trebati vezati izravno za žice rešetke.

Čitajte dalje da biste saznali sve o stvaranju sjajne rešetke od malina za vaše ukusne dvorišne bobice.

Savjeti i ideje za resetke maline kako podrzati bobicaste sipke834554398721

Strukture rešetke za ljetne plodove maline

Biljke maline koje su “ljetne plodove” uzgajaju bobice na trskama uzgojenim tijekom prethodne godine. Ovi štapići maline općenito su vezani za potpornu žicu rešetke. Rešetka od malina za sorte s ljetnim plodovima izgleda prilično poput jednostavne žičane ograde oko polja farmera.

Savjeti i ideje za resetke maline kako podrzati bobicaste sipke834554398719

Rešetke za jesenske sorte maline

Sorte maline koje su „jesensko voće“ uzgajaju bobice na svježe izniklim stabljikama. Ovim vrstama nije potrebna potpora tijekom zime vezana za žice rešetke. Jesenske sorte bobičastog voća dobro su prikladne za rešetke malina koje se formiraju od paralelnih nosećih žica (klasična rešetka za maline u obliku slova T).

U srpnju odrežite stare, drvenaste štapove maline. Ovi stari štapovi mogu se ukloniti do zemlje. Štapovi koji su završili s plodovima mogu se odrezati na razumnu visinu. Mlade, snažne štapove koji plode u jesen ne treba rezati osim ako su oštećeni ili bolesni.

Kada se štapići učvrste i počnu rasti previše iznad gornje žice na rešetki, odvojite vrijeme na kraju svake zime da odrežete svaki štap do visine gornje žice.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više