Kako orezati biljku: vodič za početnike

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498710

Za zdravlje vaših biljaka često ih trebate orezati; ali kako to raditi? Ovaj detaljni vodič za početnike pokazuje vam kako orezati biljku .

Obrezivanje se može činiti zastrašujućim za početnike vrtlara ili ljubitelja sobnih biljaka, ali ne mora biti! Obrezivanje može biti jednako opuštajuće i jednostavno kao zalijevanje biljaka; plus, voljet će te zbog toga.

Imajući to na umu, pročitajte moj sveobuhvatan vodič o tome kako orezati biljku !

Što je obrezivanje?

Ne raste li vaša sobna biljka ili voćka onako kako biste željeli? Izgleda li malo lošije za nošenje, ali čini se da nikakva količina zalijevanja ili sunčeve svjetlosti ne pomaže? Možda je vrijeme za obrezivanje vaše biljke.

Orezivanje možete zamisliti jednostavno kao drugu riječ za “obrezivanje”, ali to je daleko svrhovitiji proces koji se usredotočuje na zdravlje biljke, a ne samo na način na koji izgleda. Rezidba je neophodna za sve vrste drveća, cvijeća, grmlja i drugih biljaka, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Iako ovo može zvučati zastrašujuće, zapamtite da se sve biljke ne moraju često ili redovito obrezivanje. Neki uspijevaju samo s blagim podrezivanjem jednom godišnje – neki mogu dobro rasti i bez obrezivanja. Drugi će trebati redovito obrezivanje kako bi narasli do svog najvećeg potencijala.

Razlozi za obrezivanje biljke

Evo nekoliko uobičajenih razloga za obrezivanje biljke :

 • za uklanjanje mrtvih, bolesnih, odumrlih i oštećenih rasta
 • za uklanjanje rasta koji može predstavljati rizik za zdravlje biljke
 • za uklanjanje neželjenog rasta ili rasta izvan željenog perimetra
 • za povećanje cirkulacije zraka i prodora sunčeve svjetlosti
 • za poboljšanje cvatnje i plodonošenja
 • za stvaranje željenog oblika

Koji su vam alati potrebni? 

Da biste započeli obrezivanje, morate imati pravi alat. Korištenje škara ili oštrice koja je previše tupa za vaše biljke može na kraju prignječiti stabljike i ozlijediti ih, što može dovesti do odumiranja. Evo nekih od najčešćih alata koji će vam trebati ovisno o biljci: 

Škare za orezivanje

Ručne škare za orezivanje, koje se nazivaju i škare, ključne su za orezivanje u dvorištu. Ovo je najbolje za mala postrojenja ili projekte gdje trebate manje energije i više preciznosti. Ako ste uglavnom zainteresirani za učenje kako obrezati sobne biljke, ovo je glavni alat koji će vam trebati. Obilazne škare su najpopularnija i najkorisnija vrsta.

Pila za obrezivanje

Pila za obrezivanje može biti od velike pomoći u uklanjanju starih, drvenastih stabljika s grmlja, točno u njihovoj osnovi. Ove pile imaju hrapave nazubljene zube koji mogu polagano trgati deblje drvenaste stabljike. Veće grane općenito obrezuje ovlašteni arborist koristeći druge profesionalne alate kao što su pramčana pila, škara ili motorna pila.

Škare za živicu

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498717

Škare za živicu izvrsne su za podrezivanje kratkih živica i grmlja. Možete nabaviti motorne škare za živicu, ali škare su obično bolje prikladne za stambeni krajolik. Djeluju kao divovske škare i mogu se koristiti za šišanje stranica i vrhova živice i topiarija.

Obrezivanje biljaka – različite vrste

Prije rezidbe, apsolutno je ključno naučiti o vrsti biljke koju treba orezati . Je li to drvo ili grm? Zeljasta trajnica? Je li to zimzelena biljka ili svake jeseni gubi lišće? Koliko velik postaje u zrelosti (i u kakvom obliku općenito raste)? Postoje iznimke od svakog pravila (osobito kod rezidbe), stoga prije rezidbe saznajte više o pojedinim vrstama.

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498716

Obrezivanje stabala

Stabla su uobičajene biljke koje se mogu naučiti orezati. Velika stabla s teškim granama najbolje je prepustiti profesionalnim arboristima za orezivanje. Manja stabla i beznačajna rezidba za održavanje ponekad mogu obaviti nadležni vlasnici kuća.

Svaka vrsta drveća ima opći oblik u koji prirodno raste. Ključno je znati i razumjeti genetski oblik određenog stabla koje uzgajate prije rezidbe. Neka stabla također imaju preferirano doba godine za obrezivanje.

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498715

Orezivanje voćaka

Voćke će se morati često i pažljivo rezati ako želite povećati prinos voća koje drvo raste. Njihovo obrezivanje također im pomaže da otvore svoje krošnje kako bi pustili dovoljno svjetla i zraka. Također im pomaže razviti debele stabljike i grane koje su sposobne držati teške plodove.

Međutim, nakon što ih trenirate i imate grane niskog rasta koje će vam trebati, vaša voćka neće trebati puno godišnje rezidbe nakon otprilike prve tri godine. 

Tijekom ranog proljeća , dok stablo miruje , htjet ćete odsjeći: 

 • Izbojci koji rastu iz zemlje potječu iz korijena,
 • Podružnice koje se natječu s jednim središnjim liderom,
 • Grane koje rastu prema unutra ili prelaze druge,
 • Grane koje se trljaju o deblo drveta,
 • Neželjeni rast (odojci, vodeni izbojci itd.).

Važno je da su vaši posjekotine čisti i pod blagim kutom. Budući da možda imate posla s većim granama (čak i na patuljastim stablima), često ćete htjeti koristiti škare za ovaj projekt. 

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498714

Obrezivanje grmova

Neki grmovi rastu savršeno dobro s malo ili bez rezidbe, dok druge vrste najbolje rastu uz obilno orezivanje. Jedna uobičajena tema je uklanjanje nekoliko grana najstarijeg, najdrvenastijeg rasta svake godine. Ove stabljike na kraju prestanu rasti previše listova. Otvaranje središta grma može povećati protok zraka (dobra stvar).

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498713

Obrezivanje trajnica

Nedrvenaste trajnice u vašem vrtu vjerojatno su najzahtjevnije biljke za učenje kako se obrezuju. To je zbog velikog broja i raznolikosti u tipičnom vrtnom krevetu , kao i zbog važnosti njihovog obrezivanja za dovoljan rast i uredan izgled.

Tijekom jeseni i ranog proljeća važno je odrezati mrtve grane do izvora. Dok biljke rastu, također ćete htjeti odrezati istrošene cvjetove, jer ih to potiče na ponovno cvjetanje. 

Ako primijetite da vaša biljka ima puno žutih, starijih listova, možete pomoći svojoj biljci uklanjanjem otprilike četvrtine najstarijih listova do temelja biljke. To pomaže biljci da izgleda novo i svježe, kao i otvara je za više svjetla, zraka i novog rasta. 

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498712

Obrezivanje sobnih biljaka 

Poželjet ćete obrezati  sobne biljke  tijekom kasne zime ili ranog proljeća. Za većinu sobnih biljaka to je obično početak sezone rasta. Za cvjetajuće sobne biljke, htjet ćete ih orezati nakon što završe cvjetanje kako biste izbjegli slučajno orezivanje novih izraslina. 

Važno je da prvo promatrate svoje sobne biljke i provjerite ima li odumrlih listova ili stabljika. Također možete ubiti svoje cvjetnice tako što ćete odrezati istrošene cvjetove što bliže glavnoj grani. Poželjet ćete orezati svoju sobnu biljku neposredno  iznad čvora  kako biste mogli potaknuti novi rast na mjestu koje obrezujete.

Kako orezati biljku vodic za pocetnike534875498711

Kako orezati biljku: uzmite si vremena

Znati kako orezati biljku znači upoznati svoje biljke i pokazati strpljenje. Kod većine biljaka, rezidba bi se trebala obavljati samo u određeno doba godine i samo na određenim mjestima, kao što je iznad čvora ili neposredno ispod osušenog cvijeta.

Također ćete htjeti paziti da ne obrezujete previše sa svoje biljke odjednom, što može uzrokovati njezinu smrt. Ako napravite pravu količinu istraživanja i budete oprezni, ne morate se brinuti o tome šteti li obrezivanje vašoj biljci – vi joj zapravo pomažete!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: