Njega travnjaka: osnove stambenog održavanja travnjaka za vlasnike kuća

Njega travnjaka osnove stambenog odrzavanja travnjaka za vlasnike kuca35487987934587910

Pravilna njega travnjaka može pretvoriti vaš travnjak u zavist susjedstva ili savršeno igralište za vašu djecu! Evo kako uzgajati zdravu travu koja može izdržati štetočine, korov i sušu.

Osnove njege travnjaka

 1. Zdravo tlo bogato hranjivim tvarima temelj je zdravog travnjaka.
 2. Odaberite pravu vrstu trave za vašu klimu i sunčevu svjetlost.
 3. Nije sve sjeme trave jednako stvoreno. Šta si platio to si dobio.
 4. Zalijte travu duboko (najmanje 1″ vode) kada je travnjak suh.
 5. Kosite visoko (na oko 3″) i često kosite (barem tjedno).
 6. Koristite kosilicu za malčiranje. Ostavite kratke pokošene trave na travnjaku.
 7. Koristite oštru oštricu kosilice za oštre rezove (bez trganja).
 8. Prozračite travnjak aeratorom jednom godišnje ili dvije.
 9. Dvaput godišnje hranite travnjak prihranom komposta.
 10. Često provjeravajte travnjak (kao i bilo koju drugu vrtnu biljku).
 11. Korov počupajte ručno ili s jezgrom korijena.
 12. Iščašite mahovinu prije nego što dobije priliku zagušiti travu.
 13. Smeđa trava nije nužno mrtva (vjerojatno je samo u stanju mirovanja).
 14. Trajno riješite sve probleme s odvodnjom kao što je jezerce vode.
 15. Izbjegavajte izlaganje kemikalijama poput soli na cesti i pseće mokraće.
 16. Nadgledajte golo zdravo tlo visokokvalitetnim sjemenom trave.
 17. Razmislite o alternativama travnjaku u područjima koja jednostavno ne uspijevaju.
 18. Iskoristite svoj travnjak! Izađi van i uživaj 🙂
travnjak pereglin.com 645479398373

Opća njega i održavanje travnjaka

Travnjaci služe u različite svrhe. Razmotrite razlog za vaš travnjak prije nego što odlučite o planu održavanja. Odlučite želite li izložbeni travnjak za privlačnost rubnika ili vanjski prostor za igru ​​za djecu.

“Hoćeš li imati izložbeni travnjak? Travnjak prikladan za djecu s ljuljačkom ili klackalicom? Odbojkaške utakmice svaki drugi vikend? Odabir prave trave ovisi o određivanju njezine prikladnosti ne samo za vašu klimu, već i za vaš način života.”

Razmislite koliko vas muče nesavršenosti. Je li nekoliko korova na travnjaku u redu? Što kažete na osušenu travu usred ljeta? Većini ljudi ne smeta neobičan maslačak. U posljednje vrijeme sve više vlasnika kuća radije čuva svježu vodu u sušnim periodima nego što je troši na travnjak.

Osnove košenja travnjaka

Ispravna košnja travnjaka ključna je komponenta dobre njege travnjaka. Opća smjernica je “kositi visoko i često kositi”. To potiče travu da raste više oštrice i dublje korijenje od konkurentskog korova. Trava s visokim lopaticama i dubokim korijenjem tolerantnija je na toplinu i druge stresore od niske trave.

Košnja travnjaka na visokoj postavci visine kosilice omogućuje travi da raste visoko i snažno. Trava i korov natječu se za sunčevu svjetlost kako bi stvorili energiju. Visoke vlati zelene trave omogućuju travi da zasjeni korov. Trava tada može uložiti više truda u uzgoj dubokog korijena (povećavajući pristup vodi).

Hladne sezonske mješavine modrice, ljulja i vlasulja najčešće se kose na visini između 2,5 do 3 inča. Iako se neka trava u toplim sezonama također visoko kosi, postoji nekoliko vrsta koje mogu biti kratkotrajne. Bermudska trava i puzava savijena trava općenito se skraćuju na oko jedan inč.

Prednosti česte košnje

Redovita košnja znači da će kosilica odrezati samo dio biljke, a ne značajan dio. Trava se lakše oporaviti od podrezivanja nego od oštrog orezivanja. Izbjegavajte vađenje previše svake oštrice odjednom.

“Rezanje više od trećine oštrice ozbiljno šokira biljku i šteti njezinoj sposobnosti da podupire rast vlastitog korijena.”

Kratko podrezivanje travnjaka brzo se razgrađuje, dodajući korisni dušik u tlo. To posebno vrijedi za obrezivanje kosilica za malčiranje. Duga podrezana trava ima tendenciju stvaranja “slame” na površini tla. Travnjaci koji nisu dovoljno pokošeni često trebaju “odslamljivanje” grabuljama kako bi zelena trava mogla rasti.

Izgradnja zdravog travnjaka

Zdravo tlo temelj je zdravog travnjaka. Trava voli tlo s puno organske tvari, više pijeska nego gline i puno zračnih šupljina. Travnjak na vrhu labave pješčane ilovače bogate hranjivim tvarima mnogo je lakše održavati nego travnjak s lošim tlom.

“Ako imate dobro tlo, možete uzgajati dobru travu. Ako nemate dovoljno zemlje – dovoljno zdravog tla – tada će vaš travnjak zauvijek biti bojno polje troškova, frustracija, pa čak i opasnosti za okoliš.”

Vaše tlo za travnjak

Kopajte u tlo vašeg travnjaka na nekoliko mjesta kako biste dobili ideju s čime radite. Je li tlo pjeskovito ili od tvrde gline? Koliko je dubok gornji sloj? Pravi fanatik travnjaka također će dobiti odgovarajući laboratorijski test tla.

Za njegu travnjaka najvažniji je gornji sloj. Gornji sloj tla sadrži koncentriranu organsku tvar i mikroorganizme. Travnjak sa 6″ gornjeg sloja tla bogatog hranjivim tvarima odličan je početak.

„Zašto trebate testirati svoje tlo? Da vidimo. Ako vam je važna ušteda vremena, novca i pogoršanja, testirajte tlo. Ako ne, samo naprijed i krilo – s prekriženim prstima i otvorenim novčanikom.”

Poboljšanje tla travnjaka

Pokretanje novog travnjaka od nule ponekad znači dovlačenje novog tla. Travnjak na 6″ gornjeg sloja tla bogatog kompostom bit će mnogo bolji od travnjaka na zemlji koja sadrži samo minerale. Ovisno o veličini travnjaka, to može značiti nekoliko kipera s kvalitetnim gornjim slojem zemlje! Kvalitetni materijali sprijeda znače lakšu njegu travnjaka niz cestu.

“Na vašem golom dvorištu bi trebala biti razina od 6 do 8 inča gornjeg sloja tla. Ako vaša razina gornjeg sloja tla nije toliko visoka, morat ćete dodati još malo kako biste osigurali zdravu podlogu tla za dobar rast korijena. I zapamtite, nije sva gornja površina tla ista. Provedite i probu tla na vašem novom gornjem sloju tla.”

Kompaktno tlo koje je inače zdravo poboljšava se prozračivanjem travnjaka pomoću aeratora s jezgrom. Aerator travnjaka uklanja čepove zemlje, otpuštajući matricu tla. Duboko, rastresito tlo omogućuje duboko zalijevanje.

Vapnenje travnjaka za podešavanje pH vrijednosti

Važan je i pH vašeg tla. Trava uspijeva s pH tla od oko 6,5. Strastveni vrtlari često šalju tlo u laboratorije na testiranje.

Prirodni minerali mogu pomoći u prilagodbi pH tla ako je malo lošiji. Mljeveno vapnenac ili dolomitsko vapno može se posipati po travnjacima s pH ispod 6 i potresati kako bi se povećao pH kako bi postali gostoljubiviji za rast trave.

Proljetna njega travnjaka

Postoji nekoliko aktivnosti za njegu travnjaka koje se obično obavljaju u proljeće.

Prozračivanje tla travnjaka

Tlo travnjaka mora imati džepove zraka za smještaj korijenja trava i korisnih organizama koji podržavaju zdrav travnjak. Zbijanje tla travnjaka pješačkim prometom ili opremom može se spriječiti mehaničkim izvlačenjem komadića tla kako bi se stvorile praznine. To se obično radi s središnjim aeratorom za travnjak, koji ima šuplje zupce koji izvlače male cilindre zemlje.

Prozračivanje jezgre najbolje je obaviti kada je travnjak vlažan, u rano proljeće ili ranu jesen. Jezgro prozračivanja može se iznajmiti ili tvrtka za usluge travnjaka može obaviti središnju aeraciju umjesto vas. Travnjak provjetravamo svake 2-3 godine, jer po dvorištu ima puno pješačkog prometa!

Prihranjivanje travnjaka

Prihrana uključuje nanošenje tankog sloja materijala za poboljšanje tla na travnjak. Možda je najčešća prihrana travnjaka u stambenim prostorima posipanje oko jednog inča rastresitog domaćeg komposta. Kompost se zatim grabulja i travnjak se zalijeva.

Oduševljeni čuvar travnjaka mogao bi dva puta godišnje (u rano proljeće i ranu jesen) svoj travnjak prehraniti kompostom. Prihranjivanje travnjaka kompostom bogatim hranjivim tvarima često se obavlja odmah nakon prozračivanja jezgre, tako da kompost može ispuniti otvorene rupe u jezgri.

Dok se prihranjivanje uglavnom obavlja kompostom, može se obaviti i drugim materijalima. Pješčani travnjaci mogu se prihraniti tankim slojem kompostiranog stajskog gnoja. Glineni travnjaci mogu biti prekriveni pijeskom nakon prozračivanja jezgre. Bez obzira na tvar, prihrana se radi kako bi se poboljšalo postojeće tlo na svom mjestu.

Odvajanje travnjaka

Slama je sloj mat organskog materijala koji se može nakupljati oko podnožja vlati trave. Slama se razvija kada se na travnjaku ostavi dugačka pokošena trava ili cijelo lišće. Također se može razviti kada mahovina uguši travu. Slamnati sloj može smanjiti infiltraciju vode i kretanje zraka, što nije dobro za zdravlje travnjaka.

Dobro rano proljetno grabljanje s ručnim grabljama trebalo bi ukloniti slamu koja se nakupila tijekom zime i olabaviti vlati trave nakon topljenja snijega. Ako ručno grabuljanje cijele slame nije razumno, možda će biti potrebno struganje.

Snažno čišćenje travnjaka poznato je i kao čišćenje slamom. Koristi stroj koji prilično podsjeća na veliku, neposlušnu kosilicu. Stroj za odvajanje se obično može unajmiti od lokalne agencije za iznajmljivanje alata na jedno poslijepodne.

Grabuljanje je težak posao i proces obično potiče bolju brigu o svojim travnjacima u budućnosti. Dobro njegovanom travnjaku možda nikada neće trebati uređaj za čišćenje. Ako travnjak ima postojan sloj slame, potrebno ga je odvojiti prije prozračivanja jezgre i prihrane.

Njega travnjaka osnove stambenog odrzavanja travnjaka za vlasnike kuca35487987934587911

Gnojivo za travnjak: njega i hranjenje

Gnojivo za travnjak dodaje bitne hranjive tvari koje inače nedostaju. Bez provođenja testa tla, teško je točno znati što je potrebno za njegu travnjaka. Većina travnjaka, međutim, voli hranjenje dušikom.

“Osim samo suše, nijedan nedostatak nije tako dramatičan po svojim učincima kao nedostatak dušika. Opća kloroza i etiolirana navika su najkarakterističniji sustavi. Rast je usporen i spor, a biljke imaju neštedljiv, vretenast izgled.”

Većina vlasnika kuća se kreće prema organskim metodama njege travnjaka – osobito onih s djecom, unucima i kućnim ljubimcima. Iako postoje prednosti i nedostaci sintetičkih i organskih gnojiva, sve više i više skrbnika travnjaka stavlja sigurnost šireg okoliša i stanovnika kao prioritet.

“Ako imate djecu koja igraju igrice na travnjaku, razmotrite sve čimbenike prije nanošenja bilo kakvih neprirodnih aditiva za travnjak. Prema brojnim studijama, pokazalo se da su djeca značajno ugrožena od mnogih kemikalija za travnjake i vrtove.”

Kada nahraniti travnjak kao dio rutine njege travnjaka

Gnojivo za travnjak bogato dušikom može biti od pomoći za trave poput plave trave, vlasulja i raži. Gnojite ove uobičajene trave hladne sezone dvaput godišnje – u proljeće i jesen. Ne trebaju im gnojivo ljeti kada su u polumirovanju. To će samo pomoći korovu!

“Hranjenje nije godišnja potreba. Ako su rast i boja trave dobri, nemojte hraniti; samo ćete potaknuti veći rast trave, što znači i više košnje! Ako je rast slab, onda u rano proljeće nanesite opće organsko gnojivo ili kompletnu organsku hranu za travnjak po cijelom travnjaku.”

Evo nekoliko preporučenih opcija prirodnog gnojiva za travnjake s visokim sadržajem dušika:

 • Domaći kompost
 • Kukuruzni glutenski obrok
 • Espoma organska hrana za travnjake
 • Obrok od morskih algi

Ovdje je detaljan članak o organskim gnojivima za travnjake.

“Najbolje doba dana za gnojenje je kada je trava suha. Pognojite travnjak, a zatim ga zalijte da biste srušili gnojivo s vlati trave i aktivirali ga u tlo. Nemojte gnojiti na mokroj travi – kako se trava suši, gnojivo ostavljeno na oštricama zapravo može spaliti travu na vrućem suncu.”

Gnojiva za njegu travnjaka koja treba izbjegavati

Najvažnije gnojivo za travnjak koje treba izbjegavati je… višak gnojiva BILO KOJE VRSTE! Oduprite se porivu da “dodate malo više za sreću”. Vaš travnjak ne funkcionira na taj način.

“Uz prekomjernu primjenu gnojiva, učinkovitost hranjivih tvari usjeva opada”

Ostala gnojiva poput fosfora često su nepotrebna za travnjak. Sintetski proizvedene soli bilo koje kemikalije mogu dugoročno učiniti više štete nego koristi. Zadržavanje sintetički proizvedene soli s travnjaka osnovna je komponenta prirodne njege travnjaka. Nepotrebno sintetičko kemijsko gnojivo jednostavno je bačen novac. Što je najgore, to je bačen novac koji slabi travnjak i zagađuje podzemne vode. Nije cool!

“Prekomerno hranjenje dušikom vašeg travnjaka može ozlijediti vaše biljke i “spaliti” vaš travnjak. Osim toga, višak dušika može uzrokovati veliki skok u rastu vašeg travnjaka. To znači puno više košnje (kao da svatko od nas ima vremena za to) i stvaranje staništa za gomilu stvorenja koja vole žvakati dugu, bujnu biljku trave. Budući da dušik lako ispire kroz tlo, otjecanje vode koje sadrži ovaj višak dušika može na kraju zagaditi podzemne vode ili obližnja jezera i potoke.”

Prskanje i zalijevanje travnjaka

Duboko, rijetko zalijevanje travnjaka potiče snažno, duboko korijenje trave. Cilj je potisnuti korijenje trave dublje od korijena konkurentskih biljaka korova. Korovi s plitkim korijenjem će patiti jer se površinsko tlo suši između zalijevanja. Duboko korijenje trave moći će povući vlagu iz dubljeg tla.

“Svatko tko je predan uzgoju zdravog travnjaka vjerojatno će u nekom trenutku morati primijeniti vodu iznad i iznad onoga što majka priroda pruža.”

Kada zalijevati travu

Zalijevanje trave trebalo bi se dogoditi kada travnjak treba vodu – ne prema strogom rasporedu.

Kako onda znati kada zalijevati travu? Izađete i provjerite vlati trave ili čak tlo. Ako je gornjih 6 inča tla suho i trava počinje mlohati, vjerojatno je vrijeme za zalijevanje trave. Ako je samo gornjih 2-3″ tla suho, a korijenje trave seže dublje u tlo s malo vlage, pričekajte.

U nedostatku stvarne provjere vlažnosti tla, opća smjernica je zalijevati duboko s 1″ vode jednom ili dvaput tjedno. ALI – bolje je samo provjeriti je li potrebna voda. Nakon što vaša trava ima duboko korijenje, držite gornjih nekoliko centimetara tla suhim sve dok trava ne zatreba vodu. Korov voli svakodnevno zalijevanje!

“Ako zalijevate jednom tjedno samo zato što vam je netko jednom rekao da biste trebali, mogli biste nepotrebno trošiti vodu i možda oštetiti svoj travnjak u tom procesu. Zalijevanje češće nego što je potrebno vašem travnjaku može značiti više korova, više bolesti i više košnje.”

Najbolje vrijeme za zalijevanje trave

Najbolje vrijeme za zalijevanje trave je kad nije prevruće i sunčano. Zalijevanje je najučinkovitije kada sunce ne isparava vodu.
Rano ujutro je često najbolje vrijeme za zalijevanje trave.

„U koje doba dana biste zapravo trebali zalijevati svoj travnjak? Bez sumnje, najbolje je rano jutro. Smanjit ćete količinu vode koju trošite zbog isparavanja – i na travi i izravno iz prskalice. Jutarnje je vrijeme općenito hladnije, s blažim vjetrovima, tako da voda ima veće šanse da dopre do korijena umjesto da se prebrzo osuši na oštricama ili da je vjetar odnese s puta.”

Jutarnje zalijevanje doprinosi jutarnjoj rosi kada tlo očekuje malo vlage. Nakon slabe kiše također je sjajno vrijeme. Ako je već padala kiša 1/4″, dodavanje 3/4″ vode pretvorit će tuš u duboko zalijevanje travnjaka.

Dubina koju kišnica doseže u tlu može biti zavaravajuća. Ako razmišljate da preskočite duboko zalijevanje, izađite s lopatom i zapravo provjerite. Ako je samo nekoliko gornjih centimetara zemlje vlažno, dodajte još vode! Održavajte povoljne uvjete za travnatu travu kako bi mogla nadmašiti druge biljke.

Koliko dugo zalijevati travu

Zalijevajte travu onoliko dugo koliko je potrebno za dodavanje 1″ vode u tlo. Postavite plitku posudu s ravnim stranama na put prskalice za travnjak. Pazite na dubinu vode u posudi i zabilježite koliko je vremena potrebno da dođete do dubine od 1″. To će vam dati predodžbu o tome koliko dugo zalijevati travu s vašim specifičnim postavkama.

Nakon zalijevanja, uzmite lopatu ili drugi metalni alat poput odvijača i provjerite je li voda otišla duboko u tlo (najmanje 6 inča). Tlo koje je bilo vrlo suho može stvoriti malo kore na vrhu, što uzrokuje otjecanje umjesto upijanja. Provjerite da to nije slučaj s vašim tlom.

„Zalijevajte svoj travnjak dok voda ne dosegne između 6 do 8 inča duboko u tlo. To možete provjeriti tako da nakon zalijevanja zabijete dugi odvijač u tlo. Ako lako uđe u dubinu od 6 do 8 inča, spremni ste.”

Samo zapamtite da duboko, rijetko zalijevanje stvara travu otpornu na sušu. Ova vrsta zalijevanja travnjaka rezultira manje problema s korovom, štetočinama i slamom. Sve su to dobre stvari!

Smeđi travnjaci nisu nužno mrtvi

Smeđa trava ne znači nužno mrtvu travu. Trave u hladnoj sezoni postaju smeđe dok miruju na ljetnoj vrućini. To daje biljkama malo odmora kada je vani prevruće.

Zdrave biljke trave uglavnom se vraćaju u jesen osim ako nisu bile predugo osušene. Dajte im dubinsko zalijevanje barem jednom tjedno. Pričekajte dok se ljetna vrućina ne smanji prije nego što se previše zabrinete.

Korov u travnjaku

Korov čuvarima travnjaka puno govori o stanju travnjaka. Korovi preuzimaju travnatu travu kada su uvjeti povoljniji za korov nego za travu. Ideja je promijeniti uvjete kako bi se favorizirala trava, a ne korov.

“Kada je riječ o prirodnoj njezi travnjaka, pravo pitanje nije toliko o tome kako uzgajati travu, zar ne? Pravi izazov je kako eliminirati sve ostalo što želi rasti na vašem travnjaku.”

Savjeti za plijevljenje za zdravu njegu travnjaka

Najučinkovitiji i najsigurniji način plijeviti travnjak je fizičko uklanjanje svih stvarno uvredljivih korova ručno. Uklonite cijeli dio biljke, korijenje i sve. Korijenje izlazi uz manje napora ako je tlo neko vrijeme bilo mokro. Korov je najbolje ukloniti kada je mali. Također ih je najbolje ukloniti prije nego što stvore sjeme (…budući korov!).

Sitni korovi dobro klize iz tla s jezgrom. Ponesite sa sobom kantu oko travnjaka i napunite je korovom. Vrlo je zadovoljavajuće! To je kao da provodite temeljnu aeraciju na malom dijelu vašeg travnjaka. Možda će vam trebati odgovarajuća lopata za područja s gustim korovom.

Razlozi zašto travnjak može imati određene korove

Djetelina dobro raste na travnjacima koji imaju nisku količinu dušika u tlu. Djetelina nije tako loša stvar za ove travnjake, jer biljke djeteline dodaju dušik u tlo. Osim toga, nekako je lijepo. Nekima ne smeta djetelina, a drugi je čak dodaju u svoju mješavinu travnjaka. Ipak, travnjak s djetelinom vjerojatno zahtijeva organsko gnojivo s visokim sadržajem dušika.

Maslačak dobro raste u tlu s alkalnim pH (nešto iznad 7,0). Trava i mikrobi koji je podržavaju uspijevaju u tlu s pH u rasponu od 6,0 ​​do 7,0. Alkalno tlo otežava travi da preuzme hranjive tvari.

Laboratorijski test tla utvrdit će je li vaše tlo izvan raspona pH od 6,0 ​​do 7,0. Promijenite pH tla travnjaka dodavanjem prirodnih minerala. Ako je vaše tlo alkalno, pH tla možete sniziti vrtlarskim sumporom ili tresetnom mahovinom. Mnogi laboratorijski testovi tla dolaze s prilagođenim uputama za izmjenu tla.

Maslačak uspijeva i u zbijenom tlu. Oni zapravo rade na prozračivanju i otpuštanju kompaktne prljavštine! Prozračivanje jezgre dugoročno će pomoći travnjaku. Kratkoročno će vam pomoći ručni uređaj za uklanjanje korova.

Crabgrass će prestići travnatu travu na travnjaku s slabom dostupnošću hranjivih tvari. Da biste pobijedili krastavu travu, stvorite zdravo tlo za travnjak. To znači dodavanje organske tvari, gnojiva za travnjak i pravilnu rutinu zalijevanja. Ovi uvjeti njege travnjaka pogoduju travi. Rakovica će se u proljeće teško ponovno uspostaviti.

“Najbolji prvi korak u prirodnoj kontroli korova je duboko udahnuti i pošteno procijeniti svoju populaciju korova. Opće pravilo je da ako imate nešto manje od 10 posto korova u svojoj travi, nemate problem s korovom vrijedan liječenja. Bilo što više od 90% savršenstva nije ni razumno očekivati ​​u okruženju u dvorištu.”

Sjeme trave za kućne travnjake

Odabir visokokvalitetnog sjemena trave važna je komponenta njege travnjaka. Zasijejte nove travnjake ili gole površine tla kvalitetnim sjemenom prilagođenim vašoj klimi. Visokokvalitetno sjeme trave omogućuje lakšu njegu travnjaka. Dobivate ono što plaćate!

„Kupite svoje sjeme trave od renomiranih izvora kao što je centar za travnjak i vrt ili prodavač kućnih popravki. Kupite najbolje dostupno sjeme i očekujte da ćete platiti nešto novca za kvalitetno sjeme trave. Uostalom, postoji razlog zašto je jeftino sjeme jeftino.”

Odabir sjemena trave

Tvrtke za sjeme trave uvijek poboljšavaju sjeme kako bi bilo jače, finije i zelenije. Mješavine općenito sadrže nekoliko različitih vrsta trave za promicanje biološke raznolikosti. U većem dijelu Sjeverne Amerike to znači trave u hladnoj sezoni poput bluegrass, vlasulja i raži.

Volim travnate mješavine koje su višegodišnje vrste trava (jedna biljka može živjeti više godina). Provjerite je li sjeme 99,99% bez korova, ne sadrži punila i ima li klijavost od najmanje 85%.

Sadnja sjemena trave

Rana jesen je najbolje vrijeme za sadnju sjemena trave. Tlo je toplo i sjeme dobro klija. Biljke trave potom dobivaju cijelu jesensku sezonu kako bi se uspostavile prije zime.

Proljeće je također dobro vrijeme za sadnju sjemena trave. Pričekajte dok vanjske temperature ne budu dovoljno tople za klijanje. Sjeme trave neće klijati na hladnom tlu. Provjerite svoju vrećicu sjemena trave za određene temperaturne raspone. Mnoge upute navode minimalnu temperaturu od 10-15 stupnjeva Celzija (50-60 stupnjeva Fahrenheita).

Sjeme trave treba biti u izravnom kontaktu s golim, rahlim tlom. Novo postavljeno sjeme zahtijeva dosljedno zalijevanje kako bi proklijalo. Održavajte sjemenke i tlo vlažnima zalijevanjem dva puta dnevno otprilike mjesec dana. Ručno iščupati korov. Ako odlučite koristiti početno gnojivo, koristite uravnotežen proizvod s popisa OMRI.

Jesenska njega travnjaka

Jesenska briga o travnjaku svodi se na pripremu travnjaka za odmor za zimu. Ovo je također vrijeme za postavljanje pozornice za zdrav travnjak sljedeće godine.

Započnite prikupljanjem i uklanjanjem otpalog lišća. Usitnite ih i upotrijebite za izradu prekrasnog domaćeg komposta! Pregledajte podnožje travnjaka za nakupljanje slame i po potrebi odvojite travnjak. Jesen je također dobro vrijeme za prozračivanje jezgre i prihranu tla.

Smatram da je rana jesen najbolje vrijeme za sadnju sjemena trave. Trava obično ima vremena da se smjesti i učvrsti prije zime, što dovodi do gušće trave nego čekanje do sljedećeg proljeća. Zbog izvrsnog uzgoja sjemena trave, rana jesen je izvrsno vrijeme za izravnavanje ili na drugi način promjenu visine dijelova travnjaka. Možete čak i posaditi nekoliko lukovica šafrana u tlo dok ste već kod toga!

Zimski savjeti za njegu travnjaka

Hladniji mjeseci općenito su vrijeme za malo održavanja za većinu travnjaka. S obzirom na to, postoji nekoliko savjeta za zimu koji stvarno mogu pomoći u zdravlju vašeg travnjaka. Ovdje je članak o tome što učiniti jer trava prestaje aktivno rasti u kasnu jesen.

“Kako se temperature stvarno počnu hladiti, rast trave će se gotovo zaustaviti u većem dijelu Sjeverne Amerike… U regijama u kojima se rast usporava, najvažniji čimbenik kojeg treba zapamtiti je kositi travu nisko, na oko dva inča. Duga trava spuštena ledom i snijegom recept je za nevolje sljedećeg proljeća.”

Drveće poput hrasta i graba ne gubi lišće do sredine zime. Ovo lišće će se morati ukloniti, ali samo kada to ima smisla učiniti. Izbjegavajte nepotrebno hodanje po travnjaku kada su temperature ispod nule ili je trava mrazna. Pričekajte topli dan da izađete vani i pokupite lišće.

Zima je izvrsno vrijeme za čišćenje i servis vaše kosilice. Rezervirajte svoju kosilicu u lokalnoj trgovini za godišnje održavanje kako bi radila na najbolji mogući način.

Na kraju napravite plan zimskog čišćenja snijega. Uzmite u obzir nekoliko visokih kočića za označavanje na rubu travnjaka kao vodiča. Također je dobro razmisliti o mjestu za gomilanje viška snijega. Izbjegavajte stvarno velike hrpe snijega na travnjaku jer može potrajati dugo da se otopi u proljeće (što znači da trava možda neće uspjeti).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Privlače li sobne biljke bube? (prevencija i liječenje)

Kreativni projekti sa sobnim biljkama Ručni rad i ukrasi

Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

7 savjeta za dulje trajanje božićne zvijezde

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)