Organsko gnojivo za travnjak: Vodič za prirodnu hranu za travnjak

Organsko gnojivo za travnjak Vodic za vlasnike kuce za prirodnu hranu za travnjak5346989783598710

Pronalaženje pravog organskog gnojiva za travnjak ključno je za uzgoj bujnog, zelenog travnjaka od travnjaka. Evo svega o tome što ulazi u najbolja organska gnojiva za travnjak i kako učinkovito koristiti te prehrambene proizvode za travnjake.

Evo kako izvući maksimum iz organskog gnojiva za travnjak za svoju travnatu travu:

 1. Odaberite gnojivo za travnjak bogato dušikom i niskim sadržajem fosfora koje je održivo i sigurno za organsku upotrebu .
 2. Nanesite organsko gnojivo za travnjak u proljeće učinkovitim raspršivačem ili raspršivačem (ne onim koji bi mogao doći s gnojivom).
 3. Dopunite primjenu gnojiva s komplementarnim postupcima kao što su prozračivanje jezgre tla i prihrana organskom tvari.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o odabiru i korištenju organskog gnojiva za travnjak u vašem domu.

Osnove organskog gnojiva za travnjak

Organsko gnojivo daje vašoj travi poticaj hranjivim tvarimaPrirodna gnojiva za travnjak dostupni su na internetu iu lokalnim vrtnim centrima.

Visokokvalitetna organska gnojiva za travnjak formulirana su tako da nježno osiguravaju hranjive tvari potrebne travi. Hranjivi dušik je možda najvažnija hranjiva tvar za travnjake, a također je i hranjiva tvar u kojoj travnjaku vjerojatno nedostaje. Organska gnojiva daju dušik za travnjak s niskom količinom rizika kako za vaš travnjak tako i za širi okoliš.

Organska gnojiva su prirodni pandan konvencionalnim gnojivima. Sintetička gnojiva se proizvode u kemijskim proizvodnim pogonima i smatraju se “brzim rješenjem” za ozelenjivanje travnjaka. Organska gnojiva općenito sadrže mješavinu hranjivih tvari prirodnog izvora (umjesto sintetičkih kemikalija). Organski proizvodi usredotočuju se na dugoročno zdravlje travnjaka osiguravajući postojano oslobađanje biljnih hranjivih tvari.

Organska gnojiva su sigurna za stvorenja iz mreže hrane u tlu (poput glista), koja su kritična za zdravlje travnjaka. Organsko gnojivo u kombinaciji s prirodnim praksama njege travnjaka pomoći će stvoriti uspješan travnjak koji nije potreban za održavanje.

Na zdravom tlu bez sintetičkih kemikalija raste robustan travnjak koji izgleda sjajno i zahtijeva minimalno održavanje. Travnjak je dugoročno održiv (i vjerojatno ćete tijekom godina uštedjeti novac na proizvodima za njegu travnjaka).

Kada trava prestaje rasti Sve o sezonskom mirovanju travnjaka898753479810

Od čega se izrađuju organska gnojiva za travnjake?

Organska gnojiva za travnjake izrađena su od sastojaka dobivenih iz prirodnih izvora poput biljaka, stoke ili ribe. Dušik u organskom gnojivu za travnjak općenito se dobiva iz brašna od perja peradi. Mnoga gnojiva također sadrže morske alge za kalij. Nekoliko gnojiva sadrži malo fosfora dobivenog iz koštanog brašna stoke.

Trava na travnjaku troši dušik u velikim količinama. Neophodan je za proizvodnju energije u zelenom lišću biljaka. Mnogi travnjaci također imaju tlo koje je donekle nedovoljno u količinama dušika koje travi treba. Zbog potrebe za više dušika, organska gnojiva za travnjak uglavnom se usredotočuju na osiguravanje dodanog dušika travi.

Kako djeluju organska gnojiva za travnjake?

Dušik u gnojivu može biti brzo ili sporo otpuštajući. Dušici koji se brzo oslobađaju odmah su dostupnibiljke travnjaka. Polagani oblici hranjive tvari moraju se konzumirati i razgraditi od strane korisnih organizama u tlu prije nego što ih može apsorbirati korijenje travnjaka.

Organska gnojiva za travnjake sadrže malu količinu dušika s brzim otpuštanjem, ali općenito sadrže veći postotak sporootpuštajućeg dušika. Dušik koji se brzo oslobađa mora se pažljivo nanositi u malim količinama ili zapravo može “spaliti” travnjak. Oblici dušika koji se sporo otpuštaju omogućuju primjenu gnojiva za travu s visokim sadržajem dušika bez spaljivanja travnjaka.

Organska tvar je ključni dio za omogućavanje sporog otpuštanja dušika dostupnim biljkama travnjaka. Budući da je organsko gnojivo za travnjak dobiveno od biorazgradivog materijala, ono dodaje organsku tvar u tlu. Organska tvar u tlu travnjaka izvor je hrane za korisne mikroorganizme koji pretvaraju hranjive tvari u oblik koji može apsorbirati korijenje biljaka. Travnjak neće reagirati na primjenu gnojiva sa sporim oslobađanjem bez preobrazbenog učinka mikroorganizama u tlu.

Većina organskih gnojiva dizajnirana je za proljetnu primjenu. Ova gnojiva općenito imaju prilično visoku količinu dušika za organska gnojiva. Vjerojatnije je da će se ljetna i jesenska gnojiva usredotočiti na dodavanje velike količine organske tvari u tlo kako bi se poboljšala struktura tla i podržali zdravi mikrobi.

Što tražiti u kvalitetnim organskim gnojivima za travnjake

Pri odabiru organskog gnojiva za travnjak obratite pozornost na sljedeće značajke:

 1. bogate dušikom
 2. malo fosfora
 3. održivog izvora
 4. siguran za organsku upotrebu

To je rijetko gnojivo koje zadovoljava sve četiri gore navedene karakteristike, ali postoji nekoliko dostupnih. Razmislite koje su vam značajke najvažnije. To će olakšati odabir prirodnih gnojiva navedenih u sljedećem odjeljku!

Organsko gnojivo za travnjak Vodic za vlasnike kuce za prirodnu hranu za travnjak5346989783598711

Najbolja organska gnojiva za travnjake

Dakle, koje je najbolje organsko gnojivo za travnjak? Iako postoji mnogo raznolikosti u formulama za organsku travu, zasigurno postoje neki pobjednici. Dobra hrana za travnjak također se može koristiti na drugim lisnatim zelenim biljkama i krajobraznim zimzelenim biljkama.

Kako primijeniti organsko gnojivo za travnjak

Primjena gnojiva za travnjak je proces u nekoliko koraka. Sjajan prvi korak je ispitivanje tla u odgovarajućem laboratoriju. Kada saznate kojih hranjivih tvari nedostaje, bit će vam puno lakše odabrati savršeno organsko gnojivo za vaš jedinstveni travnjak i dvorište.

Prije primjene gnojiva razmotrite sljedeće pripremne korake:

 • Pokositi travnjak
 • Počupati korov
 • Uklonite slamu
 • Jezgra prozračiti

Ovi koraci pomoći će vam da povećate vrijednost vašeg organskog gnojiva za travnjak.

Testiranje tla prije nanošenja prirodne hrane za travnjak

Test tla će odrediti količinu organske tvari koja se trenutno nalazi u vašem tlu. Zaliha svježe organske tvari u obliku organskog gnojiva za travnjak održat će populaciju mikroba visokom i zdravom. Organska gnojiva moraju imati mikrobnu aktivnost potrebnu za oslobađanje hranjivih tvari u tlo.

Ispitajte tlo vašeg travnjaka u lokalnom laboratoriju. Nazovite svoj lokalni ured (ili pitajte u rasadniku) za preporuke ako niste sigurni koji laboratoriji rade testove tla hranjivim tvarima i organskim tvarima. Poslat ćete nekoliko šalica svoje zemlje u laboratorij, a zatim dobiti rezultate analize tla.

Primjena organskog gnojiva za travnjak na travu

Većina organskih gnojiva za travnjake prodaje se u granuliranom ili tekućem obliku. Granulirana gnojiva se primjenjuju kapalnim ili rasipačem. Tekući koncentrati se nanose raspršivačem.

Granularne formule općenito je lakše izmjeriti i ravnomjerno rasporediti od tekućih formula. Općenito je dobra ideja investirati u namjenski raspršivač ili prskalicu, a ne koristiti onu koja dolazi s gnojivom. Priložene prskalice za tekuće gnojivo posebno su dosadne, pa se VRLO isplati nabaviti vlastitu prskalicu ( ova Chapin prskalica na Amazonu radi puno bolje od priloženih prskalica ).

Raspršivači koji se nalaze na vrhu boca s tekućim gnojivom mogu biti malo mučni za korištenje. Ako morate koristiti isporučeni raspršivač, svakako prvo dobro protresite. Koristite tekućinu kadato jesvježe prije nego što se razviju komadi. Pročitajte i slijedite detalje te obavijestite proizvođača ako upute nisu jasne! Uobičajene pritužbe su problemi s pričvršćivanjem boce na crijevo ili s ravnomjernim ispuštanjem proizvoda iz raspršivača u mlaz vode.

Gnojivo nanesite prema uputama proizvođača. Većina preporučuje rešetkasti uzorak primjene (pazite da malo preklapate prolaze). Temeljito zalijte travu nakon primjene granuliranog gnojiva. Najbolje je održavati travu vlažnom (ali ne zasićenom) nekoliko dana nakon primjene gnojiva.

Kada nanositi organsko gnojivo na travnjak

Kada trebam primijeniti organsko gnojivo na svoj travnjak? Organsko gnojivo treba nanositi na travnjak u rano proljeće. Većina organskih gnojiva također se može ponovno primijeniti svakih nekoliko mjeseci tijekom vegetacije za ukupno četiri primjene gnojiva.

Gnojivo za travnjak najbolje je nanositi kada nije prevruće, ali ni užasno kišno. Lijepo je imati nekoliko suhih dana nakon nanošenja. 

Tek zasijane travnjake ne treba gnojiti. Dajte im šest tjedana da proklijaju i niknu prije nanošenja organskog gnojiva na nove travnjake.

Pokušajte koristiti novoproizvedenu prirodnu hranu za travnjak. Općenito ga je najbolje upotrijebiti unutar 2 godine od datuma proizvodnje. Slijedite upute na pakiranju proizvoda koji odaberete.

Uzgoj trave s psima u blizini Savjeti o travnjaku za roditelje kucnih ljubimaca8998735498715

Dodatna njega travnjaka nakon gnojenja

Dopunite primjenu gnojiva s besplatnim praksama njege travnjaka kao što su prozračivanje jezgre tla i prihranjivanje organskom tvari. Prozračivanje jezgre dodaje korisne zračne šupljine u strukturu tla. Prihranjivanje organskom tvari obogaćuje tlo.

I prozračivanje jezgre i prihranjivanje organskom tvari zadaci su njege travnjaka koji podržavaju floru tla. Ovi mikroorganizmi travnjačkog tla razgrađuju organsku tvar u hranjive tvari koje može koristiti travnjak. Prozračivanje i prihranjivanje mogu se obaviti bilo kada tijekom vegetacije, ali čini se da je jesen izvrsno vrijeme za te poslove. Volim koristiti organsko gnojivo u proljeće, a zatim slijediti prihranu kompostom u jesen.

Prednosti dodavanja organske tvari (poput komposta)

 • Povećava sposobnost tla da zadrži hranjive tvari za biljke travnate trave
 • Povećava sposobnost tla da zadrži pravu količinu vode i zraka za korijenje biljaka
 • Potiče stvorenja u mreži tla i hrane, kao što su gliste
 • Podržava korisne mikrobe i gljivice poput mikorize 
 • Uravnotežite pH tla travnjaka

Organska tvar u tlu stvara kvalitetniju travnatu travu. Obavezno koristite dobar organski kompost. Volim domaći kompost, ali sam također imao dobar uspjeh s kupovnim rasutim kompostom u potpunosti napravljenim od kompostiranih biljaka. Kompostirani stajski gnoj također je djelovao.

Također je vrijeme da se uhvatite u koštac sa spoznajom da nije razumno očekivati ​​savršen travnjak bez korova bez značajnog ulaganja vremena. Travnjak koji je ovisan o sintetičkim kemijskim gnojivima neće izgledati sjajno nakon što se baci na hladnoću na proizvedene kemikalije. Neće ni izgledati sjajno nakon sezone rasta organske njege travnjaka. Imajte strpljenja! Trava će istisnuti korov jer s vremenom postaje zdravija.

Kosite travnjak na visinu od oko 3″ tijekom vegetacije. Pokušajte kositi dovoljno često tako da kosilica nikada ne odsiječe više od 1/3 visine vlati trave. Koristite kosilicu za malčiranje koja vraća male pokošene trave u tlo. Kada zalijevate travnjak, zalijevajte ga duboko (postavite posudu na travnjak ispod prskalicečekili iskopati malo travnjaka da vidite koliko je voda prodrla).

Organsko gnojivo za travnjak vs. Konvencionalno sintetičko gnojivo

Organsko gnojivo za travnjak je prirodni pandan sintetičkom gnojivu za travu. I jedno i drugo vam može dati zeleni travnjak. Ali je li organsko gnojivo za travnjak bolje od konvencionalnog sintetičkog gnojiva? Koristim organski, ali ima puno rasprava o tome što je “bolje”!

Sintetičko gnojivo će ozeleniti travnjak za nekoliko dana, dok je za organska gnojiva potrebno više vremena. Dugoročno, međutim, travnjak gnojen organskim gnojivom vjerojatno će doživjeti bolje cjelokupno zdravlje tla, a potencijalno će i izgledati bolje.

Sintetička gnojiva se uglavnom proizvode u kemijskim tvornicama od naftnih sirovina. Ova su gnojiva općenito jeftinija i brže djeluju od organskih. Sintetička gnojiva često imaju visoke omjere NPK, zbog čega se kupci osjećaju kao da dobivaju više novca za svoj novac. Oni, međutim, mogu naštetiti zdravlju tla vašeg travnjaka, pa čak i zagaditi okoliš. 

Organska gnojiva mogu koštati više u trgovini, ali često zahtijevaju manje primjene od sintetičkih gnojiva jer traju dulje. Trošak se može uravnotežiti tijekom vremena. Vrijednosti postotka NPK organskog gnojiva mogu biti niže od sintetičkog, ali to nije nužno loše. Iako nije brzo rješenje, organska gnojiva najbolji su izbor za dugotrajan zdrav travnjak.

Za razliku od konvencionalnih gnojiva, koja isporučuju tešku, trenutnu dozu sintetičkog dušika (kao i fosfora i kalija) za vaš travnjak, organska gnojiva pružaju lakšu ishranu hranjivih tvari koje se sporije oslobađaju.

Organska gnojiva imaju niži postotak sadržaja dušika koji se brzo oslobađa od sintetičkih gnojiva. To može biti dobro ili loše, ovisno o vašem mišljenju.

Kako pripremiti tlo za busenje koraci koje treba poduzeti prije postavljanja busena za sjajan travnjak34598779834579814

Prednosti organskog gnojiva za travnjake

 • Mnogi zapravo imaju veći postotak sporo otpuštajućeg dušika od sintetičkog
 • Prekomjerna gnojidba je mnogo manje vjerojatna nego kod sintetičke
 • Manje rizično za vaš travnjak i cjelokupni ekosustav
 • Uključuje mikronutrijente uz NPK
 • Općenito označeno kao sigurno za djecu i kućne ljubimce
 • Često sadrži korisne mikrobe i gljivice poput mikorize 

Dodatno čitanje: Pogledajte ovaj članak sa Stanforda o prednostima organskih gnojiva u odnosu na sintetička gnojiva.

Prekomjerna gnojidba organskim gnojivom

Možete li pretjerano gnojiti svoj travnjak organskim gnojivom? Organsko gnojivo za travnjak može se prekomjerno primijeniti kao što se prekomjerna gnojidba može dogoditi sa sintetičkim proizvodima. Kemijske hranjive tvari su kemikalije, bilo da su dobivene iz naftnih sirovina ili iz samljevenog perja peradi. Ipak, zdravstveni rizici za vaš travnjak i okolni ekosustav manji su s organskim gnojivima zbog nižeg sadržaja hranjivih tvari i oblika hranjivih tvari koje se sporo otpuštaju.

Posljedice prekomjerne primjene općenito su gore za sintetička gnojiva nego za organska gnojiva. Prekomjerna primjena sintetičkog travnjaka može dovesti do izgorjelih mrlja trave i eutrofikacije obližnjih vodotokova. Prekomjerna primjena organskog gnojiva rijetko izgara i mnogo je manje vjerojatno da će zagaditi podzemne i površinske vode u lokalnom okolišu. Vjerojatnije je da će posljedice prekomjerne primjene organskog gnojiva biti ograničene na cijenu viška gnojiva.

Postoji li sigurno gnojivo za travnjak?

Postoji li sigurno gnojivo za travnjak? Iako su općenito sigurnije od sintetičkih opcija, čak i organska gnojiva imaju inherentne opasnosti. UVIJEK slijedite upute proizvođača kako biste bili sigurni da koristite proizvod gnojiva za travnjak koji ste odabrali.

Mnoga gnojiva uključuju upozorenja poput ovih primjera:

 • Izbjegavati kontakt s kožom, očimaiodjeća.
 • Nemojte udisati niti gutati.
 • Čuvati dalje od topline, izvan dohvata djece.
 • Nemojte kontaminirati vodu, hranu ili hranu za životinje skladištenjem ili odlaganjem.
 • Nemojte ponovno koristiti spremnik. 

Neka gnojiva imaju posebne upute za nošenje maske za prašinu, respiratora i/ili nitrilnih rukavica tijekom rukovanja. Pročitajte i slijedite upute na bilo kojem proizvodu koji kupite. Ako ih ne možete pročitati na pakiranju, posjetite web-mjesto proizvođača kako biste potražili sigurnosne podatke za proizvod.

Također, imajte na umu da čak i organska gnojiva mogu potencijalno dodati velike količine hranjivih tvari u slivove i dovesti do eutrofikacije vodenih putova. Evo nekoliko uobičajenih primjera smjernica za odgovornu primjenu gnojiva za travnjak:

 • Nanesite samo na travnjak koji aktivno raste.
 • Nemojte dopustiti da višak gnojiva ili otjecanje vode uđe u oborinske odvode ili drenažne kanale.
 • Ne primjenjivati ​​ako je predviđena jaka kiša.
 • Sve gnojivo koje završi na stazama, prilazima i nogostupima pomesti natrag na travnjak kako ne bi ušlo u sustave oborinskih voda.
 • Provjerite s lokalnim vlastima, jer neke regije imaju posebne propise za primjenu gnojiva za travnjak (čak i organskih gnojiva). To uključuje zabranjene datume primjene i zabranjene hranjive tvari (često fosfor).

Koristite samo ono što je potrebno vašem travnjaku. Prije gnojenja travnjaka napravite test tla !

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti talog kave za gnojenje sobnih biljaka?

Hidroponija Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako hidroponski uzgajati rajčice

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Njega i gnojidba bugenvilije

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljeno korijenje biljke: činjenice i što biste trebali učiniti