Kada saditi lukovice ljiljana: sezonsko vrijeme i savjeti

Kada saditi lukovice ljiljana sezonsko vrijeme i savjeti 44444444463

Pitate se kada posaditi lukovice ljiljana? Postoje dva dobra doba godine za sadnju ovih cvjetnih lukovica u zemlju na otvorenom.

Lukovice ljiljana treba saditi u rano proljeće ili u jesen. Lukovice ljiljana mogu se saditi u vrt u rano proljeće čim se tlo odmrzne i može se raditi. Lukovice ljiljana koje se prodaju u jesen uglavnom šalju tvrtke koje se bave proizvodnjom lukovica u pravo vrijeme za sadnju u lokalnom području. Jesen zasađene lukovice sade se u listopadu ili studenom u većini klimatskih područja.

Čitajte dalje da biste saznali sve o tome kada posaditi lukovice ljiljana.

Najbolje vrijeme za sadnju ljiljana

Najbolje vrijeme za sadnju ljiljana je rana jesen. To omogućuje biljkama da propuste najtoplije dane ljeta, ali ipak puste korijenje prije nego što se tlo smrzne za zimu. Ljiljani se mogu saditi i u rano proljeće, a često su u rasadniku dostupni samo u proljeće kao lončanice. Dopustite im da se aklimatiziraju na prohladnu ranu proljetnu zimu prije nego što ih posadite na otvorenom. Većina biljaka ljiljana može podnijeti kasni proljetni mraz na otvorenom uz minimalnu štetu.

Posadite lukovice ljiljana čim ih dobijete. Ako ih ne možete odmah posaditi, stavite ih na hladno suho mjesto s dobrom cirkulacijom zraka.

Odabir ljiljana za vaš vrt

Postoji zadivljujući broj različitih ljiljana koje možete izabrati. Uobičajene sorte lako je pronaći u proljeće u vrtnim centrima, dok se specijaliteti uglavnom naručuju putem interneta (i mogu se isporučiti samo u jesen). Postoje razne vrste boja, veličina, visina, pa čak i neke s prugama i pjegicama.

Kada saditi lukovice ljiljana sezonsko vrijeme i savjeti 44444444464

Gdje posaditi ljiljane

Odaberite mjesto za sadnju na punom suncu s dobro dreniranim tlom. Ljiljani najbolje cvjetaju na punom suncu, gdje njihovi listovi mogu upiti maksimalnu količinu zraka kako bi pomogli biljci da napreduje. Međutim, korijenje voli biti hladno ako je moguće, tako da sadnja ljiljana blizu jedan drugome ili između drugih trajnica može zasjeniti korijenje biljke dok je lišće još na dnevnom svjetlu.

Biljke ljiljana ne rastu dobro u preplavljenom tlu. Izbjegavajte sadnju ljiljana na području gdje voda ima tendenciju nakupljanja nakon kiše. Umjesto toga potražite dobro drenirano pješčano ilovasto tlo. Također možete izgraditi podignutu cvjetnu gredicu s dobro drenirajućom zemljom kako biste potaknuli drenažu dalje od korijena biljke.

Kako posaditi ljiljane

Evo osnovnih koraka za sadnju ljiljana:

 1. Provjerite je li tlo unutar posude vlažno. Ako je suho, odmah zalijte biljku ljiljana.
 2. Iskopajte duplo širu rupu od lonca za biljke, ali ne dublju od zemlje u loncu. Cilj je iskopati široku, plitku rupu.
 3. Lagano izvucite masu zemlje/korijena ljiljana iz posude za biljke. Volim olabaviti veliko korijenje koje izgleda “zarobljeno” u posudi za biljke kako bi znali da je vrijeme da potraže novo tlo.
 4. Stavite biljku u središte rupe za sadnju.
 5. Provjerite je li razina tla oko stabljike biljke na istoj nadmorskoj visini kao i razina tla oko rupe.
 6. Nježno napunite jamu za sadnju zemljom koja je izašla iz nje kada je rupa iskopana.
 7. Temeljito zalijte područje nakon sadnje radi vlažnosti tla i naseljavanja.

Briga za ljiljane nakon sadnje

Nakon sadnje nanesite tanak sloj organskog malča na površinu tla oko biljke. Volim koristiti domaći kompost jer ima lijepu tamnu boju i ujednačen izgled. Zeleno lišće biljaka ljiljana doista “iskače” u krajoliku s kontrastnom nijansom malča.

Malč će pomoći zadržati korov oko biljke ljiljana, ali ćete vjerojatno još uvijek morati ručno iščupati korov kako bi područje bilo bez konkurencije za novu biljku. Uz plijevljenje, biljku redovito zalijevajte prvih godinu-dvije kako biste pomogli da se korijenski sustav dobro učvrsti u tlu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: