Kako se brinete za mahovinu? Objašnjeni su svi rastući zahtjevi

1682600838 Wie pflegt man Moos Alle wachsenden Anforderungen erklart

Proširite vijest!

Mahovina je prirodan način da poboljšate izgled vašeg vrta. Savršeno se uklapaju u sjenovitu vrtnu sadnju. Ali često se o mahovini ne brine pravilno. Stoga je važno znati neke od najboljih postupaka za brigu o mahovini.

Rast mahovine ovisi o četiri zahtjeva, tj. o tlu, sjeni, vlazi i vlažnosti. U biti, ako se želite brinuti za mahovinu, morate voditi računa o ovim čimbenicima. Mahovina treba uravnoteženu vodu, vlagu i odgovarajuće svjetlosne uvjete kako bi bolje preživjela.

Ako tražite detaljan vodič o tome kako se najbolje brinuti za mahovinu, onda je ovaj članak za vas. Nastavite čitati cijeli članak kako biste pomogli svojoj mahovini da dulje uspijeva.

što je mahovina

Mahovina je vrsta biljke koja raste na tlu i nalazi se u mnogim okruženjima. To su biljke koje ne cvjetaju i pripadaju biljnom carstvu Bryophyta. Zanimljivo je da mahovine nemaju korijenje. Imaju samo stabljike i lišće.

“Mahovine su vrlo važne jer daju hranu drugim organizmima”, kaže dr. David Larkum sa Sveučilišta u Nottinghamu. “Oni također igraju ulogu u održavanju tla vlažnim.”

Širi se slanjem stolona ili stolona za stvaranje novih biljaka. Općenito se nalazi u vlažnim područjima, npr. B. na sjenovitoj strani drveća te na kamenju i balvanima. Mahovina se može uzgajati u zatvorenom prostoru u posudama ili na otvorenom u vrtovima i travnjacima.

Mahovina je biljka koja zahtijeva malo održavanja i malo zalijevanja. Prekrivaju gole dijelove zemlje kako bi stvorili travnjak prirodnog izgleda. Kao rezultat, svakom vrtnom prostoru dodaju atraktivan prirodan izgled.

Hranjive tvari dobivaju iz tla i vode oko sebe. Budući da je mahovina autotrofna, hranu proizvodi fotosintezom.

vrste mahovina

Postoji više od 1000 vrsta mahovina. Međutim, većina vrtlara je upoznata s tresetnom mahovinom i tresetnom mahovinom.

Sphagnum mahovina je najčešća vrsta mahovine koja se koristi u vrtu. Dolaze u raznim varijantama, uključujući borovnice, crvene i zelene. Nježne je teksture i svijetlo smeđe boje.

Poznata je i kao močvarna mahovina jer uspijeva na vlažnijim mjestima i izvrsna je na stupovima od mahovine za kućne biljke.

Tresetna mahovina još je jedna popularna vrsta mahovine. Obično se prodaje u vrećama i idealan je za upotrebu u kontejnerima. Ova vrsta mahovine je tamno sivo-smeđe boje i čvrste teksture. Često se koristi kao materijal za malčiranje.

Zapravo, tresetna mahovina je sloj raspadajuće, vodom zasićene mahovine treseta koja je potonula ispod površine.

 • Obična dlakasta mahovina.
 • žlica mahovine.
 • Poskočna mahovina travnjaka.
 • vrijesak zvijezda mahovina.
 • mliječni zub mahovina.
 • Jastučasta mahovina.
 • mahovina raspoloženja.

Kako se treba brinuti za mahovinu?

Kako se brinuti za mahovinu Objašnjeni svi zahtjevi za uzgoj

Prednosti mahovine nikome nisu skrivene. To je popularna biljka kojom se može obložiti staza, ispuniti pukotine u zidu ili čak prekriti cijeli vrt, na primjer.

Mahovina također pomaže apsorbirati vlagu i spriječiti eroziju tla. Stoga je u takvim situacijama važno brinuti se za mahovinu što je moguće bolje.

Mnogo različitih postupaka za njegu mahovine može održati vaš najbolji izgled.

Mahovina se često smatra jednom od najlakših biljaka za njegu jer ne zahtijeva tlo, ali ipak postoji mnogo stvari koje biste trebali znati o brizi za svoju mahovinu.

Sastavili smo nekoliko savjeta koje možete slijediti kada se brinete za svoju mahovinu kako biste uživali u neograničenim blagodatima u svom vrtu.

 • Mahovinu je potrebno redovito zalijevati i gnojiti organskim gnojivom poput kompostnog čaja ili riblje emulzije svakih nekoliko tjedana. Potrebno ju je često zalijevati, ali ne previše.
 • Upotreba mahovine kao akcentne biljke ne bi se trebala zalijevati više od jednom tjedno jer će prebrzo rasti i postati invazivna ako joj se da previše vode.
 • Mahovina najbolje uspijeva u zasjeni od sunca i dosta vlage.
 • Mjesto igra važnu ulogu u njezi mahovine. Neki uvjeti za najbolje mjesto za mahovinu su dobra cirkulacija zraka, visoka vlažnost i umjereno svjetlo.
 • Nikada ne smijete koristiti vodu iz slavine ili prokuhanu vodu. Za zalijevanje mahovine poželjna je filtrirana voda. To je zato što voda iz slavine sadrži klor i postoji mogućnost da će mahovina postati smeđa.
 • Jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti je osigurati da se mahovina ne osuši i ne bude previše izložena suncu. Mahovina treba vlagu i sjenu da bi uspijevala i rasla.
 • Kako biste se mogli bolje brinuti za mahovine, postoje određeni alati pomoću kojih možete olakšati njegu mahovina. Neki od najboljih alata navedeni su u nastavku:

Potrebni alati za njegu mahovine

 • Klješta: Koriste se za postavljanje mahovine i uklanjanje mrtvih mrlja mahovine.
 • Boce s raspršivačem: koriste se za zalijevanje mahovine i povećanje vlažnosti.
 • Škare: Navikla je odrezati suvo lišće i pospremati šiblje.

uvjeti rasta mahovine

Mahovine su sitne biljke koje žive na vlažnim mjestima. Nemaju korijenje ni lišće, već tvore prostirke od nitastih stabljika koje se nazivaju rizoidi.

Zahtjevi za uzgoj mahovine su:

 • Vlažnost.
 • Vlažnost.
 • Sunčeva svjetlost.
 • Niske temperature.
 • Visoka vlažnost zraka.
 • Gusto zbijena kisela tla s pH između 5,0 i 5,5.

Vlažnost:

Mahovine imaju velike šuplje stanice koje im omogućuju da upijaju vodu i drže je poput spužve. Bez izvora vode u blizini, mahovine ne mogu obavljati svoje dnevne funkcije poput biljaka.

Mahovine mogu preživjeti samo u vodi jer, za razliku od drugih biljaka, nemaju krvožilni sustav. Dakle, mahovine ne mogu transportirati vodu i minerale do svojih različitih dijelova, već se oslanjaju na osmozu koja omogućuje transport od stanice do stanice, pa bi za njih bilo korisno da budu u vlažnim područjima.

Također im je potrebna voda jer njihove muške reproduktivne stanice mogu preživjeti samo plivajući u kapljicama vode i bez ovog transportnog sustava neće se moći razmnožavati i prenositi vrstu dalje.

Temperatura:

Idealna temperatura za mahovinu je između 60 i 85 stupnjeva Fahrenheita. Ako temperatura padne ispod 50 stupnjeva Fahrenheita (10 stupnjeva Celzija), mahovina neće preživjeti.

Iako mahovina može podnijeti velike temperaturne promjene, ne može dugo preživjeti u niskoj vlažnosti.

Kada je vlažnost oko mahovine niska, ona nastoji isisati vlagu iz tla putem isparavanja.

Ovo ostavlja područje suhim i na kraju guši mahovinu jer se oslanja na tu vlagu za svoj opstanak.

1682600837 371 Kako se brinuti za mahovinu Objašnjeni svi zahtjevi za uzgoj

Rasvjeta:

Neizravna sunčeva svjetlost i slabo osvjetljenje idealni su za rast mahovine.

Idealni uvjeti osvjetljenja za mahovinu su neizravna sunčeva svjetlost i slabo osvjetljenje. Razlog zbog kojeg mahovina dobro raste u ovim uvjetima je taj što se prilagodila životu u mračnim okruženjima i koristi fotosintezu za stvaranje energije.

Mahovina, kao i svaka druga biljna vrsta, koristi svjetlost za stvaranje energije putem fotosinteze. Svjetlost je dobra stvar, ali ako mahovina dobije previše izravne sunčeve svjetlosti, izgorjet će i umrijeti.

Sunčeva svjetlost prenosi se toplinom zračenja, a ta toplina može brzo isušiti vlagu koja je mahovini potrebna za rast.

Međutim, mahovine koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru s umjetnom rasvjetom bolje se snalaze s neizravnim svjetlom jer svjetlo ne prenosi puno topline na mahovinu i okolinu.

kretanje zraka:

Kruženje zraka vrlo je važno za mahovine jer im je potrebno puno kisika.

Ako se mahovina drži u zatvorenom prostoru, kao na pr B. u zatvorenom prostoru, tada bi protok zraka trebao slobodno cirkulirati oko mahovine. To će spriječiti rast plijesni i plijesni. Plijesan i plijesan mogu uništiti mahovinu i uzrokovati njezino truljenje.

Također je potrebna cirkulacija zraka kako bi se omogućilo kruženje hranjivih tvari i prijenos na mahovinu dok se zrak izmjenjuje iz njihove okoline.

vrsta tla:

Kiselo tlo je savršeno za uzgoj mahovine jer pomaže mahovini da lako apsorbira hranjive tvari. Ali neutralna tla također su pogodna za uzgoj mahovine.

U kiselom tlu pH je ispod 7,0 i mahovina lakše upija hranjive tvari. U neutralnom tlu, pH je oko 6,5-7,0.

Obje vrste tla su pogodne za uzgoj mahovine, ali mahovina ipak preferira kiselo tlo nego neutralno.

S druge strane, mahovinama zapravo nije potrebno tlo da bi rasle. Kao što ste možda primijetili, mahovina može rasti gotovo posvuda ako su uvjeti pravi.

Sve dok ima dovoljno vlage, sjene i malo sunčeve svjetlosti, mahovine mogu rasti na bilo čemu.

Ono što smo također otkrili jest da je medij koji zadržava minimalnu količinu vlage, tek toliko da ostane vlažan, idealan za rast mahovine.

Kako se brinuti za mahovinu u zatvorenom prostoru?

Uzgoj i njegovanje mahovine u zatvorenom prostoru puno je bezbrižniji i najbolji način za postizanje zelenila u vašem domu.

To je zato što, kada se drže u zatvorenom prostoru, mahovine zahtijevaju malo sunčeve svjetlosti i vlage. I naravno, nisu potrebna nikakva gnojiva.

Iako briga o mahovini u zatvorenom prostoru može biti manje zamoran zadatak od brige o mahovini na otvorenom, još uvijek postoje neke najbolje prakse koje trebate slijediti kako biste im pomogli da napreduju i napreduju u zatvorenom prostoru.

U nastavku smo naveli neke od njih koji vam mogu pomoći da svoju mahovinu održite zdravom u zatvorenom prostoru.

 • Zamagljite površinu dva puta tjedno kako biste je održali vlažnom.
 • Uvijek trebate ostaviti malo prostora na vrhu posude za izmjenu zraka.
 • Važno je osigurati da posuda s mahovinom ima dovoljno svjetla.
 • Trebaju imati dva ili tri prozora kroz koje svjetlost prolazi najmanje dva sata.
 • Ako nemate takvo postrojenje kao što je gore opisano, idealno bi bilo da posudu s mahovinom držite na svjetlu nekoliko sati tjedno.
 • Alternativno, možete imati i fluorescentnu svjetiljku. Možete ga staviti iznad posude i mahovina će dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti da se sama održi.

Ako trebamo sažeti koncept njege mahovine u zatvorenom prostoru, zapamtite da vam je potrebna vlaga i dobro osvijetljena posuda s visokom vlagom.

Osim toga, obrezivanje također može biti metoda za poticanje zdravog rasta mahovine u zatvorenom prostoru. Odgovarajuće svjetlo, vlažnost i temperatura omogućuju mahovini da godinama dobro raste u zatvorenom prostoru.

Hoće li mahovina preživjeti bez sunčeve svjetlosti?

Mahovine su općenito povezane s takvim tamnim područjima i u sjeni. Tipično pitanje koje se postavlja jest je li potrebna sunčeva svjetlost za rast mahovine.

Odgovor na ovo pitanje je da, mahovina treba sunčevu svjetlost da bi rasla i razmnožavala se. Mahovina treba sunčevu svjetlost za stvaranje energije. Mahovine su autotrofne biljke. Oni proizvode hranu procesom koji se naziva fotosinteza.

Fotosinteza se ne može odvijati bez sunčeve svjetlosti. Stoga je sunčeva svjetlost presudna za mahovinu u takvom scenariju. Bez sunčeve svjetlosti mahovina ne može stvarati energiju i stoga neće preživjeti.

Sunčeva svjetlost također je neophodna za sobnu mahovinu. Važno je mahovini dati dovoljno svjetla kako bi mogla rasti i imati duži životni vijek.

Ali ni previše svjetla ili sunca nije dobro. Može imati štetan učinak na mahovinu. Jedan učinak je isušivanje osjetljivih niti mahovine.

Mora postojati uravnotežena izloženost mahovine. Različite mahovine imaju različite zahtjeve za sunčevom svjetlošću.

Na primjer, žličasta mahovina može dobro funkcionirati na djelomičnom suncu. S druge strane, Entodon mahovina dobro preživljava na odličnoj sunčevoj svjetlosti.

Ima vrlo podnošljiva svojstva izlaganja sunčevoj svjetlosti. Zbog toga je preferirani izbor za uzgoj vrtlara.

Nekim mahovinama također je potrebno posebno sunčano vrijeme. Dok je nekima potrebno samo 2 sata sunčeve svjetlosti, drugima je možda draže 8-9 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Stoga, to u potpunosti ovisi o zahtjevima određene mahovine. Stoga morate uložiti svoje vrijeme prije nego što planirate uzgajati mahovinu u svom vrtu.

Ukratko, mahovini je za rast potrebna sunčeva svjetlost. Koliko mu je potrebno ovisi o vrsti mahovine i njenim specifičnim zahtjevima.

1682600837 970 Kako se brinuti za mahovinu Objašnjeni svi zahtjevi za uzgoj

Raste li mahovina bez zemlje?

Da, mahovina raste bez zemlje. Mahovina je nevaskularna biljka. Imaju rizoidnu višestaničnu strukturu za sidrenje koja se prvenstveno koristi za penjanje i hrvanje na stjenovitim površinama.

Zbog ovih svojstava mahovine nepotrebno je imati tlo kao uvjet za rast mahovine.

Mahovina može rasti na bilo kojem tlu. Ali može dobro rasti i bez zemlje. Postoje dva razloga zašto mahovina može preživjeti i napredovati bez tla.

konstrukcija za sidrenje

Mahovina koristi svoje strukture za sidrenje tijekom rasta. Te se strukture nazivaju rizoidi (slično tankom korijenju). Mahovine apsorbiraju hranjive tvari i vodu kroz proces fotosinteze.

Ukorjenjivanje mahovine u tlu nije potrebno. Budući da mahovina nema korijenje, može se brzo osušiti. Stoga se obično nalaze u vlažnim područjima. Ne treba im tlo da bi preživjeli.

Nevaskularne biljke

Postoje dvije vrste biljaka, nevaskularne i vaskularne biljke. Mahovine se kategoriziraju u nevaskularne biljke. Nevaskularne biljke nije potrebno saditi u tlo.

To su biljke koje ne cvjetaju i nemaju tkiva. Zbog ovih svojstava mahovina ne mora rasti bez zemlje.

Stoga se može reći da je uzgoj i briga o mahovini jednostavan. Ali jedino na što treba paziti kod mahovine su pravi uvjeti koji pogoduju boljem rastu.

Mahovina je biljka koju je vrlo lako njegovati. Potrebno mu je dovoljno vode i vlage. Može se uzgajati u kontejnerima i lako se razmnožava. Mahovina ne treba puno svjetla ni gnojiva, već visoku vlažnost.

Što može uzrokovati umiranje mahovine?

Mahovina je vrsta biljke koja raste u vlažnim, sjenovitim područjima. Često se nalazi na tlu ili na kamenju. Mahovina može biti siva, žuta, zelena, smeđa ili plava. Mahovina raste u raznim oblicima i veličinama.

Postoji nekoliko razloga zašto mahovina može umrijeti. Neki od njih navedeni su u nastavku:

 • Korištenje gnojiva i izbjeljivača u velikim količinama
 • Previše izlaganja suncu
 • Izloženo previše vjetra
 • Loša drenaža
 • Posađeno u području sa slabom drenažom
 • nedostatak odgovarajuće vlage (vode)
 • Gaženje od strane životinja ili ljudi
 • Nema dovoljno cirkulacije zraka
 • Insekti se hrane mahovinom

Prednosti mahovine u vrtu

Kao što je već spomenuto, mahovina se može koristiti na mnogo načina. Evo nekoliko prednosti uzgoja mahovine u vašem vrtu:

kontrola erozije

Mahovina i druga prizemna vegetacija mogu skupiti tlo i formirati biokoru.

Biokore su debele samo nekoliko milimetara, ali stabiliziraju površinu tla i štite ga od erozije kišom i vjetrom.

Tlo je vrlo vrijedan resurs jer sadrži sve potrebne sastojke koji su biljkama potrebni za rast i proizvodnju zdravih proizvoda, a da ne spominjemo gnojivo koje je primijenjeno na površine tla.

Pokrivači tla kao što je mahovina mogu učinkovito smanjiti erozivne učinke koje prirodni elementi poput kiše i vjetra mogu imati na tlo.

Zadržava vlažnost tla

Mahovina je u stanju zaštititi tlo od topline sunca, kao i od vjetra, koji aktivno uklanja vlagu i iz biljaka i iz tla.

Kao pokrivač tla, mahovina može spriječiti gubitak vlage iz tla, što bi rezultiralo slabijim zalijevanjem zbog brzog isušivanja tla.

Blagotvorni učinci mahovine kao pokrivača tla su zadržavanje vlage u tlu, što pomaže i biljkama i mahovini da rastu na površini tla, kao i smanjenje učestalosti zalijevanja i količine vode potrebne za održavanje vrtnih usjeva.

Sprječava pojavu korova

Zauzimanjem prostora na površini zemlje. Sloj mahovine sprječava rast neželjenog korova.

Korovi mogu biljkama “ukrasti” hranjive tvari iz tla, koristeći ih za vlastiti rast. Mahovina zahtijeva malu količinu hranjivih tvari i ograničava početak rasta korova.

Sprječava nametnike

Mahovina može spriječiti štetnike koji vole tlo kao što su komarci. Komarci obično polažu jaja u prvih nekoliko centimetara tla. Sloj mahovine ili barijera sprječava komarce i druge štetnike koji žive u tlu da se nasele u tlu i oštete vrtne i kućne biljke.

Estetika – dobro izgleda

 • Za izradu atraktivnih obruba možete koristiti mahovinu
 • Mahovina se može koristiti za ukrašavanje kamenih zidova, ograda, pločnika, terasa itd.
 • Mahovina se može koristiti za ukrašavanje lonaca, žardinjera i visećih košara
 • Mahovina se može ugraditi u dizajn krajolika

Ako odlučite dodati mahovinu u svoj vrt, imajte na umu da ona mora biti vlažna. Možete posaditi mahovinu u posudu ako želite. Međutim, ako sadite mahovinu na otvorenom, ne zaboravite da joj treba više sunčeve svjetlosti nego sobnim biljkama.

Kako uzgajati mahovinu na otvorenom

Ako želite početi uzgajati mahovinu u zatvorenom prostoru, evo što trebate znati:

Najprije pronađite mjesto gdje mahovina može dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti. Sjenovito mjesto najbolje funkcionira. Ako je moguće, odaberite mjesto blizu prozora s neizravnom sunčevom svjetlošću.

Drugo, pripremite mješavinu za saksije koja uključuje treset, perlit, vermikulit, pijesak i kompost. Pazite da smjesa nije previše mokra. U smjesu dodajte mahovinu.

Treće, stavite lonac na toplo, sjenovito ili čak tamno mjesto. Idealna temperatura je između 60°F i 85°F. Održavajte mahovinu vlažnom. Svakodnevno zamagljujte mahovinu.

Četvrto, pričekajte da mahovina proklija. Zatim ga presadite na otvoreno. Kada presađujete mahovinu na otvorenom, provjerite sadrži li mješavina tla određenu razinu vlage prije dodavanja mahovine.

Također provjerite je li mahovina smještena na sjenovitom mjestu koje neće biti izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti dulje vrijeme.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako se brinuti za Aeschynanthus Radicans

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako uzgajati Weigelu Midnight Wine?