Savjeti za vrt bez puževa

8 Tipps fur einen schneckenfreien Garten

Puževi su najgora noćna mora vrtlara. Ovi mali štetnici mogu izazvati pustoš u vašem vrtu, ostavljajući sluzave tragove i uništavajući biljke. Puževe puževe može biti teško kontrolirati nakon što napadnu vaš vrtni krevet i čini se da vole vlažno okruženje. Važno je poduzeti mjere na vrijeme kako ove ili sljedeće godine ne biste imali problema s puževima! Srećom, postoji mnogo prirodnih načina da zadržite puževe podalje od svog vrta bez upotrebe pesticida ili štetnih kemikalija – evo kako:

Sadite biljke otporne na puževe

Biljke otporne na puževe mogu se pronaći u većini rasadnika. Možda želite posaditi uobičajene biljke: lavandu, rutu, majčinu dušicu, mažuran, origano i stolisnik. Svaka mirisna biljka je okretište za ove sluzave štetočine. Također ne vole biljke koje su mutne ili dlakave.

Prirodni predatori puževa

Puževi su popularna hrana za mnoge životinje. Žabe ih vole, kao i ptice i drugi kukci poput kornjaša.

Naravno, puževe možete kontrolirati tako da izgradite “klupu za stjenice” za velike površine ili “brlog za stjenice” za manje površine. Postupak je isti u oba slučaja. Trbuh stjenice možete izgraditi zakopavanjem plitke posude s drvenim materijalom i vodom u zemlju. Također možete urezati brazdu za istu svrhu. Šarene ogrlice od cvijeća, lišća, štapova, autohtonih trava, saonica i autohtonih biljaka učinit će trik u ovom području i dovesti kukce pravo k vama.

Posipajte mljevene ljuske jaja

Sačuvajte zdrobljene ljuske jaja i razbacajte ih po dvorištu. To će pomoći odvratiti puževe i puževe od povratka iz vašeg vrta po drugu porciju! Međutim, za velike površine trebat će vam puno ljuski jaja i potrebno ih je malo zgnječiti kako bi bile male i oštre. Zgnječite ih prstima ili ih nekoliko sekundi miješajte u multipraktiku da ih isjeckate.

8 savjeta za vrt bez puževa

Pokušajte s dijatomejskom zemljom

Za ubijanje puževa koristila se dijatomejska zemlja. Dijatomejska zemlja je vrlo oštar prah koji reže kožu puževa. Ali dijatomejska zemlja se smoči i onda ne radi. Nakon svake kiše ili otapanja, tko ima vremena vratiti ga oko biljaka?

Napravite domaći repelent za puževe

Jeste li znali da možete napraviti vlastito domaće sredstvo protiv puževa koristeći uobičajene kuhinjske sastojke?

 1. Prokuhajte ocat u loncu pet minuta i dodajte malo ljutih papričica. Neka smjesa kuha dok se ne smanji na 1 šalicu tekućine.
 2. Ulijte otopinu u staru šalicu za kavu ili staklenku, pustite da se ohladi i stavite ove domaće repelente protiv puževa na svoje biljke svaki dan tijekom kišnog vremena.

Okružite područje bakrenim trakama

Možete upotrijebiti bakrenu traku oko perimetra svog vrta kako biste spriječili puževe. Kad naiđu na bakar koji reagira s njihovom sluzi, šokiraju se. Na ovaj način ne morate prskati ili dirati mamac za puževe i morate koristiti samo malu količinu bakra.

Kako puževi ne bi ušli u vaš podignuti ležaj, napravite bakrenu ogrlicu tako što ćete pričvrstiti ili zakucati traku bakrene trake oko gornjeg ruba. Ovo vrijedi i za kontejnere. Zalijepite traku samo unutar ruba na vrh lonca.

Dodajte šljunak ili pijesak

Stavite sloj šljunka ili pijeska na tlo na područjima gdje postoji veća vjerojatnost da će se naći puževi. Možete nacrtati krug oko određenih biljaka, vrtnih gredica ili cijele vrtne površine. To će pomoći jer puževi ne mogu prijeći te prepreke.

Postavite bezalkoholno pivo

Povremeno postavljajte lonce napunjene pivom u svoj vrt kako biste organski ubili puževe koji vrebaju. Najbolje djeluje bezalkoholno pivo. Puževi su privučeni kvascem i puze prema njemu, padaju, utapaju se u njemu i ugibaju. Međutim, to može postati grubo vrlo brzo, zahtijevajući od vas da često praznite šalice ili zdjelice.

1682659753 77 8 savjeta za vrt bez puževa

Što sprječava puževe u vaš vrt?

Ako ste ikada imali posla s ovim ljigavim stvorenjima, znate da mogu biti muka u vašem dvorištu. Ove štetnike privlače vlažni uvjeti i vole se gostiti lišćem vaših biljaka. Rano djelovanje je ključno ako ne želite imati problema s puževima ove ili sljedeće godine! Srećom, možete spriječiti puževe da uđu u vaš vrt prirodnim putem bez upotrebe opasnih kemikalija ili pesticida. Evo nekoliko stvari koje ih mogu spriječiti u vašem dvorištu.

Prirodni predatori

Svi bismo trebali biti oprezni pri uvođenju novih vrsta u ekosustav osim ako su prirodne i već bi bile prisutne jer su invazivne vrste neugodne. Ipak, u svoj vrt možete privući lokalne predatore gladne puževa. Na primjer, možete postaviti kupku za ptice jer ptice vole puževe.

Voli li još netko puževe? Da spomenemo samo neke, tu su kokoši, patke, daždevnjaci, žabe, žabe krastače, zmije, tritoni, kornjače, rovke, bogomoljke, ježevi, zemaljske kornjaše, nematode, kornjače i krijesnice.

Zamka za puževe od pive

Ovo je brutalno i rezultirat će smrću puža, ali ako ste u očajnoj situaciji, pokušajte. U otvorenu posudu koja je izdubljena tako da je rub paralelan s tlom, ulijte oko centimetar piva. Puževi brzo propadnu kad urone u ovaj mali rezervoar za pivo. Provjerite zamku svako jutro i po potrebi je ispraznite.

Pijesak

Ako vam smeta osjećaj pijeska na nogama, razmislite kako bi se puž osjećao da mu mali komadići pijeska probuše tijelo. Pospite ga oko biljaka u proljeće kako bi tlo zadržalo vlagu.

Začinsko bilje kao što je sljedeće izvrstan je izbor za sadnju koja će odvratiti ove štetnike:

 • ružmarin
 • metvica
 • kadulja
 • Parsi
 • lavanda
 • Majčina dušica puzava

Razbijene ljuske jaja

1682659753 989 8 savjeta za vrt bez puževa

Pohranite razbijene ljuske jaja i zatim ih razbacajte po svom vrtu. Time se smanjuje vjerojatnost da se puževi i puževi vrate u vaš vrt po daljnju pomoć. Tlo također ima koristi od razgradnje ljuske jaja.

Međutim, za veće površine trebat će vam puno ljuski jajeta, malo zgnječenih kako bi bile male i oštre. Za usitnjavanje zgnječite ih vršcima prstiju ili kratko usitnite u sjeckalici.

Bakrene ograde

Bez obzira na magiju, bakrena cijev, munja ili ljepljiva traka predstavljaju odličnu prepreku za sprječavanje puževa. Možete ga postaviti oko pojedinačnih biljaka ili cijelih gredica; Provjerite jesu li svi puževi prethodno bili zatvoreni unutar ograđenog prostora.

Što puževi najviše mrze?

Ispostavilo se da postoji nekoliko stvari koje puževi stvarno ne vole. Jedna je sol. Puževi izbjegavaju sol jer isušuje. Možete koristiti sol da napravite barijeru oko kuće ili dvorišta koja će spriječiti puževe. Još jedna stvar koju puževi mrze je vruće vrijeme. Preferiraju hladna, vlažna okruženja i uginut će po vrućem vremenu. Uostalom, puževi mrze svjetlost. Oni su noćna bića koja izlaze noću da se hrane.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega kalateje zebrine – Kako održati svoju kalateju

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Stablo lavande: Vodič za vrtlare

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate