Uvijanje lišća biljaka: uzroci i jednostavna rješenja

1682587036 Curling von Pflanzenblattern Die Ursachen und einfache Losungen

Proširite vijest!

Jeste li znali da su savijanje i uvijanje lišća obrambeni mehanizmi biljke protiv stresa iz okoliša? Ali zašto se lišće uopće savija i savija?

Uvijanje i boranje lišća biljke simptom je fiziološkog poremećaja, a više od jednog poremećaja može uzrokovati ovo uvijanje i boranje. Ovisi o raznolikosti biljaka, prirodi strukture, mjestu i potrebnoj količini svjetla. Uvijanje lišća biljke ne može se zanemariti jer to može biti početak bolesti uvijanja lišća.

Mnogo je razloga zašto se listovi biljaka savijaju ili savijaju. Uvijanje i naboranje lišća dva su najčešća znaka problema s biljkom.

Idealan je za održavanje tla vlažnim onoliko koliko je potrebno svakoj biljci, budući da mnoge biljke trebaju puno vode, a mnoge biljke ne trebaju puno. Ovisi o raznim faktorima.?

U ovom ćemo članku raspravljati o razlozima koji stoje iza uvijanja i savijanja listova biljaka i kako riješiti ovaj problem.

Zašto se lišće biljke uvija?

Kada imate različite biljke u svom vrtu, uvijek želite vidjeti kako se hrane i ostaju zdrave. Jer prekrasni listovi biljke jednostavno su predivni za gledati, zar ne?

Budući da biljke osiguravaju filtraciju zraka, važno je održavati njihove dijelove, lišće, zdravima. Ali zašto se lišće uvija?

Većinu vremena razlog za uvijanje lišća mogu biti štetočine, nedostatak ili višak vode, loš raspored vode, nepravilno postavljanje, nedostatak osnovnih hranjivih tvari itd.

Proći ćemo kroz njih jednu po jednu.

nedostatak hranjivih tvari:

Možda znate, a možda i ne, da dušik igra važnu ulogu u zdravlju biljke budući da pomaže lišću s klorofilom (pigmentom zelene boje), a također i fotosintezom.

Jednostavno rečeno, dušik je bitan nutrijent za zdravlje lišća, a nedostatak dušika dovodi do nekoliko problema za lišće.

Zbog nedostatka dušika, sačuvani dušik u starom ili osnovnom lišću koristi se za zadovoljenje potreba novog lišća.?

To stvara prazninu u starom lišću, a ono se počinje uvijati.

Ako vidite da se to događa, ako vidite da list vaše biljke postaje žut, a zatim smeđi, dani su joj sada odbrojani. Ali možete to spriječiti.

Vidite, dok se biljka priprema za plod, trebat će joj puno dušika, a možete pogoditi zašto.

Trebali biste svojoj biljci dati dodatke aminokiselina jer je aminokiselina odgovorna za protein koji će joj pomoći da apsorbira više dušika koji joj je potreban.

štetnici:

Trebali biste provjeriti žive li štetnici u jezgri vaše biljke ili ne. Ako je tako, pokušajte ih se što prije riješiti jer su ovi štetnici obično sisaši i upijaju hranjive tvari iznutra, zbog čega se listovi biljke savijaju.

Insekt poznat kao bijela mušica prilično je teško uočiti na površini lišća biljke. Često se nalaze na dnu lišća i uklanjaju vlagu iz lišća.

Da biste ih se riješili, prvo morate prskati insekticidima. Ako to nije moguće, možete koristiti i vodu sa sapunom. Ponavljajte ovaj postupak dok se ne uklone svi štetnici.

Mnogi ljudi koriste razne zamke koje hvataju insekte nakon što sjednu na njih. To rade iz dva razloga: jedan je da uhvate i eliminiraju štetočine, a drugi je da vide broj uhvaćenih štetočina. Ako je broj visok, možda postoji problem s instalacijom.

Uvijanje lišća biljaka Uzroci i jednostavna rješenja

stres biljke:

Istina je da biljke vole dodir topline s vremena na vrijeme, ali kao što uvijek kažem, “Višak bilo čega je loš? Zapitajte se ne treba li vam toplina, definitivno da, ali puno? NE! Gdje je klima uređaj?

Isto se događa s biljkama i listovima biljaka. Previše topline prisiljava lišće na stroge mjere štednje vode zbog brzog isparavanja.

Dakle, ako kažete ne brinite da svoju biljku zalijevam svaki dan, možda griješite jer je stopa upijanja i isparavanja vode više-manje ista. To znači da lišće biljke neće imati koristi od vašeg redovitog zalijevanja.

Trebali biste promijeniti položaj svoje biljke kako bi mogla preživjeti vrućinu. Sjedalo dalje od prozora moglo bi biti dobar izbor.

Ako ni to ne riješi problem, maknite biljku dalje od prozora i stavite je u najtopliji dio prostorije. Ne zaboravite im dati dovoljno prostora.

Nemojte pokušavati staviti biljku ispred ventilatora ili klima uređaja kako biste ublažili toplinski stres. Ventilatori i prejaki vjetar mogu nenamjerno oštetiti biljku.

pretjerano zalijevanje:

Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, a to može biti razlog za uvijanje lišća. Zbog toga se kaže da biljku treba zalijevati kada treba, a ne kada želite.

Nakon zalijevanja ostavite da se površina zemlje potpuno osuši i ne zaboravite napraviti rupe za drenažu na dnu lonca za biljke jer je opasno ostaviti zemlju dugo natopljenu.

Pod vodom:

Možete zamisliti kakav će problem uzrokovati podlijevanje lišća biljke jer biljke trebaju vodene hranjive tvari za rast. Nedostatak vode znači da nema dovoljno hranjivih tvari.

To je kao da vadite dušu iz lišća biljke, uzrokujući da se lišće savija. Izbjegnite ovaj problem tako da osigurate odgovarajuću količinu vode, ali ne previše.

Uvjeti osvjetljenja:

Mnoge biljke vole puno sunčeve svjetlosti, neke ne, posebno biljke s tropskom klimom koje vole neizravnu sunčevu svjetlost. Izlaganje izravnoj i prekomjernoj sunčevoj svjetlosti dovodi do brze i pojačane fotosinteze.

To uzrokuje da se stari listovi biljke savijaju, a novi listovi imaju smeđe vrhove, što je znak nezdravosti.

Vrste zakrivljenosti lista:

Postoje dvije vrste uvijanja lišća, uvijanje prema gore i prema dolje.

  • Kovrče prema gore: uzrokovane nedostatkom ili viškom vode, štetočinama ili svjetlosnim uvjetima.
  • Curl down: uzrokovano previše vode, najezdom štetočina ili nedostatkom dušika.
  • Prema unutra: To može biti zbog nove proizvodnje lišća ili suše.

Kako savijati i savijati lišće?

Uvijeni listovi biljaka mogu se popraviti različitim metodama. Ove se metode razlikuju od problema do problema. Zasebno smo razgovarali o svim mogućim problemima i njihovim rješenjima.

Ne pokušavajte fizički spljoštiti lišće.

Bilo koja sila primijenjena na listove uzrokovat će njihovo trganje, što je u većini slučajeva popravljivo.

Pročitajte naš post o otrgnutim listovima biljaka i kako se nositi s takvim incidentima.

Koje su biljke poznate po uvijanju lišća?

Nedostatak esencijalnih hranjivih tvari može uzrokovati uvijanje lišća biljke prema gore ili dolje. Breskve ili nektarine su među biljkama koje pate od problema s kovrčavošću.

Uz nekoliko iznimaka, gotovo svi drugi listovi biljaka čine isto.

Većina sobnih biljaka u vrtu osjetljiva je na bolesti kovrča.

Jedan takav sloj koji pokazuje više kovrčavih navika je biljka calathea.

Mlado i svježe proizvedeno lišće kalateje izaći će u “kovrčavom obliku” što može izgledati kao da nešto nije u redu s lišćem, ali to je zapravo način na koji lišće nastaje.

Biljka hosta je rod biljaka poznatih kao hosta koje također imaju naboran izgled i lisnate su biljke otporne na sjenu.

Također je poznato da biljke banane proizvode naborano lišće kao mlade mladice.

Osim toga, sočno lišće se uvija zbog nedostatka vode. Nedovoljno zalijevanje i drugi povezani problemi s korijenjem kao što je truljenje korijena i sindrom vezanosti korijena također mogu ograničiti opskrbu biljke kisikom sukulenta, što zauzvrat utječe na brzinu disanja i količinu vode u lišću.

1682587035 95 Uvijanje lišća biljaka Uzroci i jednostavna rješenja

Zašto se listovi kalateje (biljke molitve) uvijaju ili savijaju?

Osim stvaranja mladog lišća koje se uvija kad iznikne, najčešći razlog uvijanja lišća kalateje je to što je biljka bila izložena uvjetima suše i izazvala je reakciju.

Kako bi uštedjela energiju, dehidrirana biljka savija svoje lišće i ono izgleda “naborano” ili “uvijeno”.

Curl up smanjuje efektivnu površinu koja je bila izložena suncu, vrućini ili jakom vjetru. To rezultira manjim gubitkom vode isparavanjem.

Kako biste smanjili ili sveli na najmanju moguću mjeru uvijanje lišća Clatheas, tlo treba održavati vlažnim. Jedna od učinkovitih metoda održavanja tla vlažnim je navodnjavanje tla, koje omogućava da voda dopre do cijele mase tla.

Možete li fizički izgladiti kovrčavo lišće?

Možete to učiniti, ali to neće biti važno jer problem s kovrčanjem ne dolazi izvana, već iznutra. Čak i kad biste fizički izravnali kovrče, vratilo bi se na kovrčanje.

Ako na silu listove spljoštite, rastrgat će se, ali se neće ispraviti. Moglo bi se samo razmišljati o spljoštenju lišća biljke čineći ih zdravijima iznutra pružajući im sve potrepštine.

Mlado uvijeno lišće na kraju se ispravi kako list sazrijeva, ali uvijanje lišća kod zrelog lišća općenito je znak promjene okolišnih uvjeta.

Prepoznavanjem uzročnih čimbenika koji stoje iza uvijanja lišća, možete učinkovito preokrenuti uvijanje lišća i vratiti lišće u zdravo stanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Savjeti za uspješan uzgoj ruža za početnike

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zalijevanje biljaka u platnenim posudama: Evo kako

Sukulenti Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke

Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Uzdignuti vrt za početnike