Tlo je tvrdo za kopanje? Uzroci i rješenja

Proširite vijest!

Može biti vrlo frustrirajuće kada pokušavate raditi sa zemljom koju je jako teško kopati. Međutim, postoje razlozi zašto i jednostavna rješenja koja možete koristiti za popravljanje tvrdih podova.

Tlo može biti teško kopati ako postane previše suho. Najteže se kopaju tla s visokim sadržajem gline. Tvrdo tlo može se lako iskopati pomoću strojeva kao što je motokultivator; Međutim, sadnja pokrovnih usjeva i korištenje sredstava za poboljšanje tla mogu spriječiti da tlo bude teško kopati.

Osim toga, zbijeno tlo uzrokuje spor rast biljaka i često ugiba jer nema dovoljno zračnog prostora za širenje korijena i dolazak vode i hranjivih tvari.

Ovaj članak objašnjava zašto je tlo teško kopati i što možete učiniti kako biste olakšali rad čak i s najtvrdokornijim tlom.

Pokušajte koristiti motokultivator umjesto ručnog alata.

Kako biste prorahlili tlo motokultivatorom, prvo pripremite područje na kojem planirate raditi uklanjanjem korova i ostataka.

Dodajte malo vode ako je potrebno kako bi tlo postalo podatnije.

Rotomotokultivator koristi dvije ili tri rotirajuće oštrice za razbijanje zbijenog tla. Oštrice režu gornji sloj tla i rahle ga radi lakšeg uklanjanja.

Ljuljajte frezu naprijed-natrag kako biste olabavili zbijenu prljavštinu i radite naprijed-natrag dok se tlo ne razbije na male obradive komade.

Koristite vrtnu vilicu

Vrtna vilica može lako obraditi tvrdo tlo jer oštar šiljak prodire u tlo kada se primijeni sila.

Najbolji način korištenja vrtne vilice je da je gurnete u zemlju pod kutom tako da šiljci prodru duboko. To vam omogućuje da rahlite tlo bez podizanja ili pomicanja.

Lagano povucite vilicu prema gore dok je nastavljate gurati prema dolje. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta kako biste razrahlili tlo.

Kiša omekšava tlo

Možete iskoristiti priliku za uklanjanje stvrdnutog gornjeg sloja tla nakon kiše jer je rastresitiji i s njim je lakše raditi.

Kiša dodaje vlagu tlu, uzrokujući bubrenje i rahljenje čestica tla. To olakšava lomljenje zemlje prilikom kopanja, što znači da možete kopati brže i dublje nego inače.

To je osobito istinito kada se kopa u glinenom tlu. Glineno tlo vrlo je ljepljivo i s njim je teško raditi jer se lako veže.

Kad kiša padne na glineno tlo, ono se lakše raspada, što olakšava kopanje.

Učinci tvrdog tla

Tvrdo tlo je čest problem; Ako ne znate koju vrstu poda imate, mogli biste činiti skupe pogreške.

Spriječiti pravilan rast biljaka

Zapravo, tvrdo tlo može spriječiti biljke da napreduju čak i ako mogu preživjeti. Voda se skuplja oko zone korijena, uzrokujući trulež i bolesti.

Biljke se bore da apsorbiraju hranjive tvari i vodu. A budući da korijenje nema dovoljno prostora za širenje, biljke su sklone venuti i umrijeti.

poplava

Drugi razoran učinak su poplave, koje mogu uništiti usjeve tijekom razdoblja jake kiše.

Razlog poplava je taloženje vode na tlu i skupljanje jer je površinski napon tla veći od napetosti vode koja se na njega nanosi.

Ostali uzročni čimbenici su sastav tla, zbijenost, suša i sposobnost odvodnje.

Razlika u silama vezivanja uzrokuje da se voda skuplja na površini neko vrijeme prije nego što je tlo potpuno upije.

Kako omekšati tvrdo tlo

kompost na tlu

Omekšajte zemlju vodom

Ako živite u području sklonom suši, vjerojatno ste već upoznati s ovim konceptom. Ali jeste li znali da vodu možete koristiti za poboljšanje kvalitete tla?

Postoji mnogo načina za omekšavanje tla. Jedna od najlakših metoda je da pošpricate vodu preko gredica u vrtu i zatim pričekate da tlo postane dovoljno mekano da počnete kopati.

Ova metoda dobro funkcionira za male vrtove gdje ne morate premještati velike količine zemlje.

Dodajte pokrivač tla za zadržavanje vlage

Pokrivač tla poput vinove loze koja hoda po tlu i malčiranja može zaštititi površinu tla od oštrog, sunčanog vremena koje može uzrokovati da tlo postane tvrdo kao kamen.

Osim što štiti tlo, kada se pravilno koristi, malč može zadržati vlagu koja izlazi iz tla isparavanjem jer djeluje kao izolacija na tlu.

Malčiranje ne mora biti skupo jer se bilo koji organski materijal poput lišća, sječke, sijena ili pokošene mrtve trave može koristiti za pokrivanje tla za koje se zna da s vremenom očvrsne.

Kada ste spremni za kopanje u zemlju, možete jednostavno ukloniti sloj malča ili pokrivača tla i početi kopati.

Biljke koje rastu u tvrdom tlu

Korijenje i njihov rast mogu prodrijeti u tlo, što olakšava obradu. Međutim, nemaju sve biljke tako rigorozan korijenski sustav.

Biljke koje su takvi korijenski sustavi:

 • Nestrpljiv.
 • Lantana.
 • neven.
 • šišarka.
 • Joe Pye trava.
 • Virginia bluebells.
 • pčelinji melem.
 • penstemon

Zbog čega je tlo teško kopati

Kad se tlo previše osuši, postaje jako teško kopati. To se odnosi na tla s visokim udjelom gline, čija se obradivost znatno smanjuje ako su uvjeti presuhi.

Tlo može postati previše suho.

Ako se tlo ostavi da se neko vrijeme suši, površinska napetost se povećava i onemogućuje apsorpciju vode.

Kad god su biljke u posudama izložene određenim uvjetima, tlo se može prilično brzo osušiti.

Takvi uvjeti su –

 • Previše sunčeve svjetlosti – Biljka je izložena previše izravnoj sunčevoj svjetlosti, koja zagrijava površinu tla i isušuje vlagu u tom području.
 • Veliki protok zraka – pri jakim vjetrovima, brzina isparavanja se povećava, uzrokujući brzo sušenje površine tla.
 • Visoka vlažnost – Kako se vlažnost oko biljke u saksiji povećava, tako raste i stopa isparavanja. To izravno utječe na tlo jer voda iz njega isparava, uzrokujući njegovo sušenje.

To će spriječiti da tlo postane tvrdo

Tlo teško za kopanje Objašnjeni uzroci i rješenja

Najlakši način da popravite zbijeno tlo je da posipate nešto organskog materijala po tom području. To pomaže rahliti tlo i omogućuje prodiranje kisika u tlo.

Možete koristiti kompost, usitnjeno lišće, drvnu sječku, slamu ili pijesak. Miješanje organske tvari u tlo je još jedna mogućnost. Međutim, miješanje previše organske tvari u tlo može uzrokovati da se tlo pomakne na drugu stranu i postane rahlo.

Ako ne želite iskopavati zemlju i zamijeniti je, možete pokušati ručno razbiti zbijenu zemlju.

Jednostavno pomiješajte organsku tvar u humak visok oko 3 do 6 inča i zatim utisnite u tlo.

Ponovite ovaj postupak svakih nekoliko mjeseci kako bi tlo ostalo rahlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: