Koliko dugo traju bundeve? Evo što možete očekivati

Koliko dugo traju bundeve Evo sto mozete ocekivati5485439810

Bundeve su klasični jesenski sezonski dekor. Lijepe su na prednjem trijemu, uz prednju šetnicu ili čak u središnjem dijelu jeseni. Ali koliko dugo traju bundeve?

Cijele bundeve općenito traju oko 2-3 mjeseca u hladnim/suhim uvjetima, iako postoje vrste naslijeđa koje mogu trajati i do godinu dana u skladištu! Na sobnoj temperaturi većina bundeva će trajati samo oko mjesec dana.

Tikve koje su izrezbarene imaju puno kraći rok trajanja.

Postoji nekoliko razmatranja koja se odnose na duljinu trajanja bundeve. Čitajte dalje kako biste saznali sve o njihovom životnom vijeku nakon žetve i načinima kako ih zadržati dulje!

Sezona berbe bundeve

Berba bundeve obično se događa krajem rujna do početka listopada . Bundeve se uzgajaju samo tijekom toplijih mjeseci, a beru se prije prvog mraza. Većina uzgajivača unose svoje bundeve prije nego što vanjske temperature preko noći padnu ispod 5°C.

Vanjska kora bundeve će se na trsu početi stvrdnjavati, osobito tijekom tople jeseni. Bundeva se ponekad drži na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana kako bi se koža dodatno stvrdnula. Taj se proces naziva “liječenje”. Nakon stvrdnjavanja, bundeva se može staviti u hladno i suho skladište ili koristiti kao dekor u sezonskoj jesenskoj izložbi. Osušene bundeve traju mnogo dulje u skladištenju od bundeva čija se kora ne smije osušiti.

Koliko dugo traju bundeve Evo sto mozete ocekivati5485439817

Odaberite zdrave, neoštećene pojedinačne bundeve

Prvo što treba uzeti u obzir u životnom vijeku nakon berbe je odabrati najzdravije pojedinačne bundeve . Zdrave bundeve čuvat će se mnogo, puno dulje od bolesnog ili oštećenog voća.

Za najdulji životni vijek, birajte bundeve koje su potpuno odrasle/zrele, čvrste, bez bolesti, neoštećene i bez modrica . Lopsided bundeve su normalne/fine, ali ne očekujte dug život od bundeve s mekim mrljama ili mrljama.

Posebno pazite da ne oštetite bundeve dok rukujete njima. Ako je berete sami iz svog vrta ili s bučevine, ostavite oko 8cm stabljike na bundevi. Trebat ćete nositi rukavice ako dodirnete stabljiku/lozu bundeve (bodljikava je). Očistite svu prljavštinu s bundeve pomoću rukavica.

Izbjegavajte držanje bundeve za stabljiku . Oštećene bundeve imaju mnogo kraći rok trajanja od netaknutih bundeva koje još imaju peteljke. Ako transportirate bundevu (auto, kamion, kolica) nježno je pričvrstite kako se ne bi kotrljala tijekom transporta.

Koliko dugo traju bundeve Evo sto mozete ocekivati5485439816

Izliječite koru bundeve za najduži životni vijek

Za najdulji vijek trajanja, bundeve se ponekad “liječe” za skladištenje . Stvrdnjavanje je kada se bundeve drže na toploj temperaturi 10-20 dana kako bi kora zarasla i dodatno stvrdnula. Iako stvrdnjavanje nije strogo potrebno, može produžiti rok trajanja voća (osobito za malo nezrele bundeve).

Ubrane bundeve stavljaju se na toplo, suho, prozračno mjesto kako bi se njihova kora/koža stvrdnula. Bundeva se najbolje stvrdnjava na 25°-30°C, ali niže temperature će uspjeti sve dok postoji malo topline, dobra cirkulacija zraka i malo vlage. Nakon što se stvrdne, vanjska kora bundeve trebala bi biti dovoljno tvrda da je vaš nokat ne može lako udubiti ili probušiti.

Koliko dugo traju bundeve Evo sto mozete ocekivati5485439814

Čuvajte na hladnom i suhom mjestu

Čuvajte bundeve na hladnom, suhom i prozračnom mjestu . Izbjegavajte vruća i vlažna mjesta za skladištenje, kao i previše vlažne i hladne podrume i podrume. Vlaga i ustajali zrak uzrokuju ubrzano propadanje, kao i izlaganje visokim temperaturama i vrlo niskim temperaturama.

Bundeva ostavljena na sobnoj temperaturi izdržat će 1-3 mjeseca, ovisno o vrsti bundeve i vlažnosti u prostoriji. Bundeve traju dulje kada se skladišni prostor drži na hladnoj (ali ne hladnoj) temperaturi. Za najdugotrajnije bundeve, pohranite ih u zatvorenom prostoru gdje temperatura stalno ostaje između 10°-13°C.

Bundeve se ne smiju čuvati na temperaturama ispod 7,5°C, jer te niske temperature mogu uzrokovati omekšavanje (što dovodi do truljenja). Ne čuvajte cijele bundeve u hladnjaku. Cijele ili izrezbarene bundeve koje su se slučajno smrznule počet će trunuti čim se odmrznu.

Pohranite bundeve na suhu drvenu dasku kako biste ih držali od poda. Također se mogu pohraniti na šperploču, valoviti karton, slamu ili prozračnu prostirku. Bundeve također treba čuvati podalje od jabuka/krušaka, jer mogu uzrokovati ranu trulež bundeve. Plodovi drveća općenito se ionako bolje čuvaju na nižim temperaturama nego bundeve.

Redovito provjeravajte pohranjene bundeve

Često provjeravajte bundeve na mekane točke ili druge znakove truljenja. Potražite plijesan, plijesan i budite u potrazi za jezivim puzavcima. Uklonite sve bundeve koje pokazuju znakove propadanja kako biste zaštitili one koje su ostale u skladištu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Najbolje kulinarske biljke za uzgoj

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj

Egzotične sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Jedinstvene i prekrasne sobne biljke za koje možda niste čuli