Koje je biljke lako uzgajati zimi?

1682644630 Welche Pflanzen lassen sich im Winter leicht anbauen

Pripremite se već danas za uživanje u vrtu iz snova ove zime! Ostavite po strani zabrinutost da će vaši usjevi biti oštećeni ili uništeni tijekom uzgoja ovih biljaka. Umjesto toga, ovo će povrće dobro uspijevati kada dođe zima!

Koje je biljke lako uzgajati zimi?

Kelj

Postoji toliko mnogo izvrsnih sorti kelja, a mi ih uvijek imamo u izobilju u našem hladnom vrtu.

Zelena salata

Na popisu “zelenog lišća”, salata je nedvojbeno najmanje otporna biljka, ali obično može izdržati lagani mraz. Sorte salate uzgojene su da budu otpornije na hladnoću od ostalih, baš kao i druge biljke na ovom popisu.

Mrkve

Okus je daleko bolji od onoga što možete nabaviti u trgovini ako ih uzgajate u hladnim mjesecima i konzumirate iz svog vrta ubrzo nakon berbe. Uzgajajte stare sorte mrkve i mrkve različitih nijansi poput narančaste, crvene, ljubičaste i žute.

Špinat

Špinat je povrće hladnog vremena koje nevjerojatno brzo raste. Čak se i sjemenke špinata mogu posijati u žardinjeru pokraj kuhinjskih vrata. Najprije provjerite ima li lonac pristojan drenažni otvor na dnu i napunite ga kvalitetnom mješavinom za lonce.

Brokula i Cvjetača

Koje je biljke lako uzgajati zimi

Ovo su izvrsne biljke za uzgoj u hladnijim klimatskim uvjetima. Razmotrite više od zelene brokule i bijele cvjetače. Ljubičasta do narančasta samo su neke od mnogih boja koje cvjetača može imati. Dostupna je i ljubičasta brokula. Međutim, izbjegavajte brati previše lišća jer to smanjuje sposobnost biljke da troši energiju na razvoj pupova.

Cikla i rotkvica

Cikla i rotkvica s razlogom su tipične biljke za vrtove i poljoprivredne tržnice. Fantastičan su izbor za nasljedne sadnje jer brzo rastu i lako ih je njegovati. Neki sojevi mogu proizvesti žetvu za samo 30 do 45 dana.

Luk

Luk je još jedna kultura koja uspješno preživljava zimu ako se odlučite za prezimljujuće sorte. Njezin se rast ponovno aktivira produljenjem dana u kasnu zimu kako bi se pripremila za kasnu proljetnu žetvu. Zasadite sadnice u svoj vrt do kraja kolovoza. Ako postane prehladno, prekrijte ih plutajućim pokrivačima ili malčem od slame (-23 C).

Koju biljku je najlakše uzgajati zimi?

Uz već navedene biljke, sljedeće su biljke koje je najlakše uzgajati zimi.

Kupus

Kupus je omiljen u zimskom povrtnjaku jer je i estetski ugodan i pouzdana kuhinjska opcija. Mogu se staviti u posude za prekrasan zimski prikaz i dolaze u raznim oblicima i veličinama, kao i oni koji se uzgajaju samo za ukrasnu vrijednost.

Poriluk

Poriluk se također široko uzgaja, a razvijeni su i otporni kultivari poput Below-Zero zbog njihove dobre otpornosti na hladnoću. Sadite ih u rano proljeće i jesen kada je vrijeme hladnije. Stavite poriluk 15cm jedan od drugog u tlo bogato hranjivim tvarima koje je dobro drenirano i ima puno sunčeve svjetlosti. Kompost im pomaže u rastu dodavanjem u tlo.

Koje biljke dobro rastu zimi?

Neke od bujnih zelenila koje možete proizvesti u svom stakleniku uključuju razne vrste kelja, špinata, zelene salate, radiča, pa čak i divljeg pilićara!

Također možete posaditi sjeme za zimsko povrće poput kelja, blitve, graška, rotkvica, mrkve i luka. Osim toga, potražite presađene prokulice, brokulu i drugo hladno sezonsko povrće poput cvjetače. Sadnja začinskog bilja dostupna je i zimi u vrtnim centrima.

1682644629 360 Koje je biljke lako uzgajati zimi

Koje biljke najbrže rastu zimi?

Povrće koje se brzo razvija može se ubrati za nekoliko tjedana. Ovdje je popis povrća koji će vam pomoći da započnete uspješnu žetvu.

  • Začinsko bilje: Većina začinskog bilja može se ubrati odmah nakon sadnje presadnica. Sadite češnjevku, vlasac, kopar, peršin i drugo zimsko bilje u svim klimatskim područjima. Metvica, majčina dušica i ružmarin preživljavaju zimu.
  • Grašak: Grašak najbolje raste u hladnim klimama. Budući da se penju, prije sadnje stavite rešetku kako biste potaknuli njihov rast. Tekuća hrana obogaćena kalijem za povećanje proizvodnje cvjetova i mahuna 9 do 11 tjedana prije žetve. Kako biste povećali proizvodnju, berite mahune svaki dan.
  • Rukola: to je zelena salata paprenog okusa, koja brzo raste i hladi se. Spremna je za berbu 30 do 40 dana nakon sjetve.
  • Špinat: Svježi špinat bit će dostupan za otprilike 4-6 tjedana ako uzgajate usjev koji se lako uzgaja u hladnoj sezoni i često ga zalijevate.
  • Patuljasti grah: Odaberite mladi patuljasti grah za veći prinos i poticanje cvatnje. Berba presadnica traje 4-6 tjedana.
  • Zelena salata: berba za nekoliko tjedana. Berite mlađe lišće kako biste poboljšali okus i potaknuli rast lišća.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati monsteru (5 osnovnih savjeta)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)