Koliko često zalijevati ljiljan mira koji se uzgaja u zatvorenom prostoru

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579810

Pitate se koliko često zalijevati ljiljan? I ja sam bila kad je stigla moja nova sobna biljka. Evo što sam pronašao o prirodnim uvjetima vlažnosti tla mirnih ljiljana i kako ponovno stvoriti njihovo omiljeno stanište u svom domu.

Ljiljane mira cijelo vrijeme treba držati u blago vlažnoj zemlji. Ove biljke uvijek trebaju imati pristup svježoj, čistoj vodi. Neki vrtlari u zatvorenom prostoru zalijevaju ljiljan svaki drugi dan, dok oni u posebno sušnoj klimi možda trebaju zalijevati svakodnevno. Biljke u vlažnim domovima možda ćete morati zalijevati samo jednom ili dvaput tjedno. Ljiljani mira ne trebaju niti žele da im se sva zemlja osuši između zalijevanja. Prstima provjerite tlo ili upotrijebite mjerač vlage za praćenje vlage.

Čitajte dalje kako biste saznali više o učestalosti zalijevanja vašeg ljiljana mira i o tome kako održavati razinu vlage u tlu prikladnom za zdravlje biljaka.

Kako zalijevati ljiljan mira u zatvorenom prostoru

Općenito, zalijevajte svoju biljku ljiljana mira svaka dva dana. U suhoj klimi, možda će trebati svakodnevno zalijevanje. U vlažnoj klimi bilo bi u redu zalijevati se samo jednom ili dvaput tjedno. Svakodnevno provjeravajte vlažnost tla prstima dok se ne naviknete na uzorak vlažnosti tla vaše sobne biljke ljiljana u saksiji. Također možete koristiti mjerač vlage za provjeru vlažnosti tla.

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579816

Ljiljani mira najbolje rastu u ravnomjerno vlažnom poroznom tlu gdje korijenje ima odgovarajući pristup i vlazi i svježem kisiku. Vlažno tlo je dobro, ali mokro tlo je loše. Kada ponovno sadite svoj miroljubivi ljiljan, općenito se preporučuje mješavina tla od pola mješavine za saksije i pola mješavine za orhideje. Ljiljani mira zapravo mogu rasti u ribnjaku sve dok voda teče dovoljno da korijenima biljke pruži svježi kisik.

Ove biljke su prilično izdržljive i mogu podnijeti isušivanje tla povremeno (iako im se to ne sviđa). Možete čak imati i žive biljke ljiljana mira zapakirane i otpremljene diljem zemlje.

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579815 1

Čime zalijevati ljiljan mira

Ljiljan mira mogu se u nekim općinama zalijevati izravno vodom iz slavine. Malo su osjetljivi na klor, pa oni u područjima s visoko kloriranom vodom iz slavine možda neće htjeti zalijevati izravno iz slavine.

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579814

U vodi topivo biljno gnojivo za ljiljane mira

Vodotopivo biljno gnojivo može se redovito dodavati vašoj rutini zalijevanja. Dodajte razrijeđenu količinu visokokvalitetnog organskog gnojiva u vodu svaka 2 tjedna tijekom toplijih mjeseci.

Povećanje razine vode u okolnom zraku/unutarnjoj vlažnosti za vaš ljiljan mira

Ljiljani mira u prirodi žive u toplom, vlažnom okruženju pod krošnjama tropske prašume. Ovo je okruženje gotovo konstantne vlage u većini mjeseci u godini. Možete oponašati prirodnu vlažnost prašume s ovlaživačem zraka, zamagljivanjem ili tuširanjem biljke i/ili postavljanjem biljke na posudu s vodom i šljunkom.

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579813

Vlažnost tla u prirodnom staništu ljiljana mira

Vlažnost tla u prirodnom staništu gdje divlje biljke ljiljana mira općenito je prilično visoka. Ljiljani mira rastu u blizini obala potoka i ribnjaka. Iako su ponekad ta područja zasjenjena, također su sklona umjereno jakom svjetlu. Ovo okruženje pod krošnjama tropske prašume je toplo i vlažno.

Treba li ljiljanu mira puno vode?

Biljke ljiljana mira vole vodu! Sretan, zdrav mirni ljiljan ima visoku vlažnost zraka i stalnu vlažnost tla. Ove sobne biljke uspijevaju kada imaju dosljedan i pouzdan pristup čistoj, svježoj vodi.

Ljiljani mira navikli su na vlažno, toplo okruženje prašume. Prilagodili su se da prežive sušnu sezonu, ali su također kao kod kuće u stalno vlažnom okruženju, sve dok je svježi kisik dostupan korijenju. Gniloba korijena u mirnim ljiljanima nije posljedica prekomjernog zalijevanja samo po sebi, već zbog nedostatka dostupnog kisika za korijenje. Za sobne biljke ljiljana upotrijebite brzo drenirajuću zemlju (ne bogat kompost za lonce).

Koliko cesto zalijevati biljke ljiljana koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru3450354579812

Treba li se ljiljan mira osušiti između zalijevanja?

Suprotno uvriježenom mišljenju, mirni ljiljani se ne moraju “sušiti” između zalijevanja. Nekoliko mjeseci pada kiša u njihovom prirodnom okruženju, a neke biljke rastu dok su polu-potopljene u blago tekućoj vodi. Biljke ljiljana mira ne moraju se sušiti između zalijevanja.

Ono što je biljkama ljiljana mira potrebno je da njihovo korijenje ima dosljedan pristup i zraku i vodi. To se postiže korištenjem mješavine tla koja se relativno brzo ocijedi. Mnogi vrtlari koriste mješavinu pola mješavine za lončanice s polovicom tla za orhideje. To stvara porozni medij za uzgoj koji se brzo drenira, ostavljajući matricu tla koja je vlažna, ali također ima zračne džepove.

Dodatni razlog za izbjegavanje osušivanja tla između zalijevanja je taj što je mješavina za posude sklona isušivanju i može postati “korica” ako se pusti da se osuši. Kora ograničava protok zraka, a time i mogućnost pristupa korijenju svježem kisiku. Isušivanje tla za lončanice također čini početno vlaženje tla pomalo teškim jer voda ponekad može samo preći preko korice tla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: