Kada smanjiti božure

Božuri najbolje cvjetaju u svibnju i lipnju. Ali trebaju li vrtlari odrezati biljke božura ubrzo nakon što procvjetaju ili pričekati do jeseni?

Božure odrežite u jesen u vrijeme prvog jesenskog mraza. Istrošeni cvjetovi se uglavnom obrezuju u lipnju nakon što procvjetaju, ali listovi biljke trebaju ostati stajati do sredine jeseni kako bi biljka mogla proizvesti cvjetne pupove sljedeće godine . Skratite biljke božura kada se prognozira prvi mraz ili ubrzo nakon što su stabljike ubijene smrzavanjem, često u listopadu ili studenom.

Više pitanja o tome kako, kada i zašto smanjiti božure ? Čitajte dalje da biste naučili kako i kada to učiniti.

Kada obrezati božure

Najbolje vrijeme za rezanje božura je sredina kasna jesen. Odrežite cijelu biljku božura sredinom jeseni, otprilike u vrijeme prvog mraza. To je često sredinom listopada, otprilike u vrijeme kada opada prekrasno crveno, žuto jesenje lišće. U blažoj klimi i toplijim godinama, stabljike božura mogu ostati stajati do studenog.

Kako smanjiti božure u jesen

Odrežite božure tako što ćete svaku stabljiku podrezati ispod lišća. Uklonite svaku stabljiku gotovo do zemlje. Ostavite nekoliko centimetara stabljike koja strši gore i pričvršćena za korijenje kako bi se biljka mogla naći u proljeće. Ovo održavanje jednom godišnje ponekad se naziva “teško obrezivanje” umjesto “rezanjem” trajnice.

Odrezati stabljike božura najlakše je s parom ručnih škara za orezivanje . 

Možda ćete moći vidjeti nekoliko ružičastih “oči” na liniji tla (mali pupoljci na vrhu korijenske krune) koje će niknuti sljedećeg proljeća. Ovo je dobar znak! Ovi mali pupoljci su početak cvijeća sljedeće godine.

Oči” na kruni korijena u jesen znači da je lišće biljke naporno radilo na stvaranju energije za rast korijena. Promatranje pupova koji vire iz tla također znači da korijenje nije zasađeno duboko (što može spriječiti cvjetanje).

Zašto ne rezati božure odmah nakon što procvjetaju

Nemojte rezati božure natrag na zemlju u proljeće ili ljeto. Biljka treba imati svoje lišće za proces fotosinteze. Ostavljanje lišća na biljci tijekom cijele vegetacijske sezone pomaže biljci da stvori puno energije pomoću fotosinteze. Biljka koristi ovu energiju za rast korijenskog sustava, kao i za uzgoj cvjetnih pupova za sljedeće godine .

Božuri ne miruju nakon što procvjetaju u proljeće. Listovi su zauzeti proizvodnjom energije za hranjenje korijena biljkeKorijenje biljke raste, izvlači hranjive tvari i vodu iz tla, a također “postavlja” “oči” cvjetnog pupoljka koje će izbiti sljedeće proljeće. Neka biljka maksimizira svoj potencijal rasta ostavljajući lišće na biljkama božura do kraja vegetacije.

Zašto rezati božure u jesen

Postoji nekoliko razloga za rezanje božura u jesen , u rasponu od onih koji brinu o zdravlju do estetskih. I da se ne zanemari, među vrtlarima je uobičajena želja da se vrt stavi u krevet za zimu. Ima nešto zadovoljavajuće u tome da se osjećate kao da se brinete o cvjetnim gredicama i spremate ih za dugi zimski san.

Glavni razlog za rezanje božura u jesen je uklanjanje lišća koje bi moglo biti oboljelo kako bi biljka bila boljeg zdravlja sljedeće godine. Lišće božura može postati žrtva svih vrsta bolesti, uključujući razne gljivice, plijesni, plijesni i mrlje. Uklanjanje i uništavanje zaraženog lišća olakšava opterećenje kontaminacije.

Estetski gledano, lišće božura pruža malo ili nimalo zimskog interesa . Nema zanimljivih lijepih sjemenskih glavica za promatranje ili trajne strukture drvenastih grana. Vrtni božuri imaju tendenciju da na kraju vegetacije postanu mršavi nered od mrtvog lišća. Vjerojatno će puževima biti privlačniji kao stanište nego kao vizualna karakteristika zimskog vrta.

Iz praktične perspektive, obrezivanje božura sredinom kasne jeseni pruža posljednju priliku za plijevljenje kako bi se smanjio pritisak korova sljedeće godine na gredici. Čini se da među stabljikama božura uvijek postoji nekoliko zaostalih korova koje je najbolje ukloniti prije nego što prezime.

Posljednji uobičajeni razlog za smanjenje lišća božura u jesen je taj što može biti prilično smetati u rano proljeće. U klimama sklonim ledu i snijegu (gdje uspijeva većina božura), rano proljeće često donosi dnevne cikluse smrzavanja i odmrzavanja. Mokro, sluzavo lišće božura može se preko noći smrznuti oko “oči” , a zatim se tijekom dana otopiti u lokvici. To može izazvati stres za biljku.

Rezanje lišća božura u jesen umjesto u proljeće znači da ćete izbjeći ljigav ožujski nered od prezimljenih listova . Manja je vjerojatnost da će cvjetni pupoljci izdržati ponavljane cikluse zamrzavanja-odmrzavanja koji uključuju omotavanje u komad leda .

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje hoye požuti? (Jednostavna rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Rezidba i orezivanje

6 savjeta za obrezivanje azaleja