Otkrijte tajnu uzgoja ukusnijih rajčica – naučite kako potaknuti cvatnju!

1682614044 Luften Sie das Geheimnis um kostlichere Tomaten anzubauen – Erfahren

Ako želite povećati cvatnju rajčice, onda ste došli na pravo mjesto. Uzgoj bujne i zdrave rajčice može biti težak posao ako ne znate što radite. Od odabira prave sorte rajčice za vaše podneblje, do razumijevanja kako štetočine utječu na proizvodnju cvijeća i plodova, do savjeta za berbu maksimalnih prinosa; Ovaj vodič sadrži sve odgovore koji su vam potrebni kada je u pitanju povećanje cvatnje rajčice. Pa počnimo!

Zašto moje biljke rajčice ne cvjetaju?

Previše dušika

Rajčice su proždrljivi i potrebna im je hranjiva prehrana koja se sastoji od dušika, fosfora, kalija i niza mikronutrijenata. Za poticanje cvatnje potrebno im je manje dušika, a više fosfora. Ako su vaše biljke rajčice previše zelene i ne cvjetaju, možda ćete htjeti orezati dio lišća i izdanaka (ali ne na određenim biljkama). To omogućuje biljci da usmjeri svoju energiju na stvaranje pupova umjesto na hranjenje lišća.

okolišni stresori

Stresovi iz okoliša poput ekstremnih temperatura, suše i pretjeranog vjetra također mogu biti krivci za to što vaše biljke rajčice ne cvjetaju.

Rajčice su podrijetlom iz suptropske Srednje Amerike i zahtijevaju raspon temperature od 18 do 24°C da bi proizvele plodove. Visoke temperature mogu smanjiti proizvodnju pupoljaka, dok ih niske temperature mogu u potpunosti odgoditi. Sušni uvjeti mogu spriječiti stvaranje cvjetova i usporiti rast biljaka. Vjetar također može oštetiti nježno cvijeće prije nego što ima priliku procvjetati. Ako su vaše rajčice u vrećama za uzgoj, možete ih premjestiti na sjenovito mjesto tijekom dnevne vrućine. Ostale opcije uključuju natezanje cerade preko glave ili pomicanje kišobrana kako biste napravili hlad. Nakon što temperature počnu padati, vaše bi rajčice trebale ponovno početi cvjetati

izlaganje

Biljke rajčice trebaju puno sunčeve svjetlosti da proizvedu zdrave pupoljke. Dakle, ako je uzgajate u zatvorenom ili u sjenovitim područjima, to bi mogao biti korijen vašeg problema s necvjetanjem.

Rajčicama je potrebno najmanje šest do osam sati sunčeve svjetlosti svaki dan da bi rasle i donijele plodove. Ako sunčeva svjetlost nije dovoljna, može doći do problema u proizvodnji, kao što su: B. nema cvijeća ili cvijeća bez ploda.

Kako razmnožiti cvijeće na biljkama rajčice?

Ako planirate uzgajati rajčice u svom kraju, najbolje je odabrati sorte koje će tamo dobro uspijevati. Odlučite se za indeterminantne rajčice jer su to dugocvatuće biljke koje će rađati nekoliko mjeseci.

Uzgajajte ih u dobro dreniranom tlu i redovito zalijevajte kako biste smanjili stres na biljke i potaknuli cvjetanje.

Biljke rajčice trebaju dosta prostora među sobom kako bi osigurale dobru cirkulaciju zraka. Osim toga, preporuča se koristiti kolce ili kaveze kako ne bi srasli jedan u drugi. Kada birate mjesto za svoje biljke rajčice, svakako odaberite područje koje ima puno sunčeve svjetlosti tijekom dana i koje nije blokirano zgradama ili drvećem.

Sveučilište Missouri preporučuje korištenje gnojiva s niskim udjelom dušika, ali s visokim udjelom fosfora i kalija za pojačano cvjetanje rajčica – potražite ono s omjerom NPK 5-10-10 uz dodatak minerala u tragovima.

Redovito provjeravajte ima li na lišću venuća, mrlja ili oštećenja; Ako primijetite simptome bolesti, morate ih odmah liječiti kako biste spriječili širenje infekcije.

Tehnike rezidbe i treniranja bitne su kada se radi o poticanju dobrog cvjetanja biljaka rajčice. Obrezivanje potiče cirkulaciju zraka, održava lišće suhim i smanjuje rizik od gljivičnih bolesti koje mogu spriječiti cvjetanje. Uklanjanje viška lišća također izlaže više pupova svjetlu, povećavajući vjerojatnost oprašivanja i posljedično boljeg prinosa nakon žetve.

Otkrijte tajnu uzgoja ukusnijih rajčica - saznajte

Kako uzgojiti više rajčica nakon što biljke procvjetaju

Što se tiče povećanja proizvodnje voća nakon što biljke procvjetaju, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Ručno oprašivanje je jedan od najučinkovitijih načina da osigurate da vaše biljke rajčice dobiju pelud koji im je potreban za plod.

Možete upotrijebiti električnu četkicu za zube ili malu četkicu s mekim vlaknima i nježno dodirnuti ili umočiti svaki cvijet da pomaknete pelud.

To će osigurati da vaše rajčice budu adekvatno oprašene čak i kada prijenos vjetrom nije moguć zbog visokih temperatura.

Drugi način da se poveća oprašivanje cvjetova rajčice je posaditi cvijeće u blizini kako bi se privukle pčele.

Pčele igraju važnu ulogu u širenju peluda između cvjetova. Dakle, ako ih imate u blizini, povećat ćete svoje šanse da dobijete više ploda iz svojih biljaka rajčice.

Konačno, možete odrezati mrtve ili umiruće listove i stabljike na samoj biljci, jer bi to moglo blokirati dio njezinog rasta i potencijala produktivnosti.

Rezidba također potiče cirkulaciju zraka, što omogućuje bolju fotosintezu i sveukupno zdraviji rast biljaka – sve bitne komponente kada je u pitanju proizvodnja više plodova od cvjetnica poput rajčica!

10 najboljih povrća za uzgoj u kontejnerima.webp

Često postavljana pitanja o povećanju cvjetanja rajčice

Što uzrokuje cvjetanje rajčice?

Cvatnju rajčice izaziva kombinacija čimbenika okoliša. Temperatura, incidencija svjetlosti i plodnost tla igraju važnu ulogu. Više temperature potiču stvaranje pupoljaka, dok ga niže temperature mogu usporiti. Adekvatna sunčeva svjetlost također je neophodna za cvjetanje rajčica jer im je potrebno 8-10 sati izravnog sunca dnevno. Konačno, tlo bogato hranjivim tvarima s dobrom drenažom pomaže biljkama da apsorbiraju dovoljno hranjivih tvari za zdrav rast i proizvodnju pupoljaka. Koje gnojivo potiče rajčice da procvjetaju?

Gnojiva s visokim udjelom fosfora i kalija najbolja su za rajčice kako bi im pomogla da procvjetaju. Idealno je gnojivo poput 5-10-10. Važno je slijediti upute na pakiranju kada nanosite bilo koju vrstu gnojiva jer prekomjerno hranjenje može naštetiti vašim biljkama. Osim toga, dodavanjem komposta ili gnojiva u tlo osigurat ćete dodatne hranjive tvari i pomoći da vaš vrt bude zdrav Zašto moje rajčice ne cvjetaju?

Rajčicama je za cvjetanje potrebna određena količina sunčeve svjetlosti i topline. Ako vam rajčice ne cvjetaju, to može biti zbog premalo sunčeve svjetlosti ili nižih temperatura. Pobrinite se da biljke imaju najmanje 6-8 sati izravnog sunca svaki dan i da noćne temperature ostanu iznad 50 stupnjeva Fahrenheita. Također se pobrinite da je tlo dobro drenirano i gnojeno organskim gnojivom svakih nekoliko tjedana za optimalan rast.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Posude za sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Uzgoj bilja u posudama (jednostavni način)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sukulenti

Njega Ceropegie woodii

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Engleska lavanda: njega Lavande Angustifolie

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtlarenje

6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt