Sadnja krastavaca u vreće za uzgoj (Vodič za početnike)

1682613915 Gurken in Growbags pflanzen Leitfaden fur Anfanger

Hrskavi, sočni krastavci, tko ih ne voli jesti?! Ipak, u usporedbi s drugim povrćem, krastavci zauzimaju puno prostora u vašem vrtu. Za uzgoj većine sorti krastavaca potrebno vam je najmanje 3 stope razmaka po biljci. To čini uzgoj manje praktičnom opcijom za ljude koji imaju mali povrtnjak.

No, ako nemate mjesta, a ipak inzistirate na uzgoju ove hrskave poslastice u svom vrtu ili stanu, najbolje ih je uzgajati u platnenim vrećicama. Oni su upravo ono što zvuče – platnena torba za uzgoj vaših usjeva!

U ovom članku ne samo da objašnjavamo kako uzgojiti svježe krastavce pomoću vrećice za uzgoj, već i neke dodatne savjete za spektakularno iskustvo uzgoja krastavaca.

Odaberite mjesto za svoju torbu

Za razliku od otvorenog sustava uzgoja, vreće za uzgoj ne zahtijevaju teške strojeve. Ali postoje neka razmatranja koja morate imati na umu ako želite uspješno iskustvo uzgoja krastavaca.

Ako ih uzgajate u više od jedne vrećice, nemojte ih stavljati u kvadrat jer će ih biti teže dodavati i održavati. Umjesto toga, stavite ih u red. Najbolje je staviti torbu na mjesto gdje će biti razbacane sjene. Sunce mora pasti na vaše cuke, a da nije dovoljno jako da spali lišće. Idealno je negdje ispod sjenica ili voćaka.

Oploditi

Nemojte se zatrpati raznolikošću gnojiva na tržištu. Uvijek tražite nešto organsko. Neka su gnojiva izvrsna za povrće, stoga uvijek tražite te vrste.

Preporučujemo da za svoje krastavce nabavite gnojivo s fosforom i kalijem. Uvijek je dobra ideja pročitati pakiranje i vidjeti sadrži li gnojivo ono što vam je potrebno za rast vaših krastavaca.

Također, želite tlo koje ima dovoljno vlage, ali nije previše vlažno. Growbags imaju tendenciju da se suše brže zbog svoje prozračne tkanine. U vrućim danima zalijevajte krastavce navečer kada temperatura počne padati.

Sadnja krastavaca u vrećama za uzgoj Priručnik za početnike

pripreme vrećica

Iako svaka klima i sorta krastavaca ima svoje jedinstvene uvjete, postoje neka opća pravila kada je u pitanju uzgoj krastavaca u vrećama.

Odabir veličine vaše vrećice ovisit će o broju sjemenki koje ćete u nju saditi, ali za početak će vam obično trebati vrećica od 1 do 5 galona. Ako je zemlja već u vašoj vreći, pokušajte je protresti kako biste je olabavili. Ali kad stavite zemlju u vreću, rahlite je prstima.

Nemojte previše napuniti svoju vreću zemljom — ostavite četiri prsta širine bez zemlje. To će spriječiti prelijevanje vode i ispadanje zemlje. Sada je vrijeme da posadite svoje sjeme!

Koliko sjemenki krastavaca trebate uzgojiti u vrećici?

Ako imate vrećicu za uzgoj od 1 galona, ​​jedno sjeme će poslužiti. Ali ako se radi o vrećici od pet galona, ​​preporučujemo da posadite 2-3 sjemenke. Ostavite otprilike širinu dlana između svakog para sjemenki kako bi mogle zdravo rasti. Ako u vrećicu stavite više sjemenki nego što biste trebali, krastavci neće dosegnuti svoj maksimalni potencijal.

Posadite sjeme

Dodajte svoje gnojivo ovisno o veličini vrećice za uzgoj i broju zasađenih sjemenki. Upotrijebite pola čajne žličice gnojiva za svaki galon veličine vrećice. Budući da niske temperature nisu najbolje za krastavce, tlo treba imati najmanje 22°C. Također želite tlo koje je vlažno i blago kiselo (6,5-7,0 pH).

Prstima iskopajte malu rupu u tlu, stavite sjeme u tu rupu i prekrijte je zemljom.

Za veće biljke krastavaca, provjerite je li prostor koji kopate dovoljno velik da korijenje prodre u tlo. Ako u vašoj vrećici raste više od jedne sjemenke, pazite da ih ne prepunite i svakako ostavite dobar razmak između njih.

sezonska njega

Pobrinite se da torbu držite na mjestu gdje sunce može doprijeti do nje. Kako bi rasli i bili zdravi, trebali biste svaki tjedan zalijevati svoje krastavce s 1 do 2 inča vode.

Uobičajena pogreška zbog koje ljudi pretjerano zalijevaju svoje biljke jest pustiti da voda dotakne samo vrh tla, što je obično dio tla koji se najbrže suši. Zato stavite prst u zemlju da provjerite koliko su vaše biljke stvarno suhe.

Zemlja u sredini vaše vreće govori trebate li krastavce zalijevati ili ne. Probušite malu rupu na jednoj strani torbe sigurno će vam pomoći! Ako krastavce uzgajate u velikoj vreći, za brže rezultate nemojte bušiti rupe na vrhu i posijati sjeme. Umjesto toga, napravite 10 rezova – svaki 5 cm dug – sa strane.

Zatim stavite svoje sjeme u zemlju i nježno pritisnite. Tako će sadnice biti vidljive za gotovo tjedan dana! Redovito provjeravajte svoju vrećicu – svaki dan ako je moguće – i pobrinite se da prostor oko vrećice za uzgoj bude prazan dok vaši krastavci rastu. Možete čak postaviti potporu za svoju biljku kako biste spriječili da dodiruje tlo.

Sklopiva rešetka za krastavce GROWNEER 34 x 48 inča

žetva

Veličine krastavaca razlikuju se ovisno o sorti koju uzgajate. Idealno doba dana za berbu krastavaca je rano jutro kada se vinova loza ohladi i postane vlažna. Riješite se krastavaca s trulim krajevima ili onih koji ne rastu kako treba. To omogućuje biljci da usmjeri svoj rast i hranjive tvari na one zdravije.

Što se tiče onih dobrih, samo ih odrežite za peteljku, ¼ inča iznad svakog krastavca, i sakupite svoje zelene dobrote u kutiju ili košaru!

Dvije različite metode uzgoja krastavaca u vrećama za uzgoj

Sada kada znate kako saditi krastavce u vreće za uzgoj, postoje različite metode za postavljanje i korištenje vaših vreća za uzgoj.

konvencionalna metoda

Ovom metodom jednostavno stavite vreću za uzgoj krastavaca izravno na tlo ili čak na paletu. Da, zauzima prostor na podu, ali isplati se ako ikada poželite premjestiti torbu!

metoda ljuljanja

Najbolja stvar kod vješanja vaše torbe je slobodan prostor koji dobijete na podu. Ova metoda je jednostavna – samo pronađite sunčano mjesto gdje torbu možete objesiti na nešto dovoljno čvrsto da izdrži njenu težinu. Također, provjerite je li područje ispod vaše torbe dopušteno smočiti.

Najbolje vrijeme za uzgoj krastavaca

Naravno, odabir najboljeg vremena ovisi o tome gdje živite. Ali u pravilu krastavci mogu rasti u gotovo svim godišnjim dobima, a biljkama je potrebno 50-80 dana da proizvedu.

Hladni dani nisu baš najbolji za uzgoj krastavaca, stoga iskoristite ove ljetne mjesece dok još traju!

Možda će vas također zanimati… Ne sadite krastavce i rajčice zajedno: Evo zašto

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako uzgajati kalateju lancifoliu

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati tikvice

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega djevojačke paprati: Kako uzgajati Adiantum

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

15 neobičnih sobnih biljaka za koje nećete vjerovati da postoje

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Vodič za njegu i uzgoj grosso lavande