Njega anturija (Anthurium clarinervium) – potpuni vodić

wop Anturij643592162 1

Anturij ima očaravajuća vena uzorak na velikim, debelim, antilop-teksturom listova, što ga čini stajati u bilo kojoj kolekciji. Nije biljka za početnike, ali nije ni previše temperamentna ako su zadovoljene osnovne potrebe – a biljka je vrijedna dodatne pažnje. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi anturija kako bi ova jedinstvena aroida uspjela.

Svijetlo, neizravno svjetlo, vlažnost zraka od najmanje 50% i zdepasto, dobro drenirajuće tlo koje ostaje vlažno, ali nikada ne postaje vlažno, bitni su aspekti njege anturija. Temperature od 20ºC do 27ºC, dobra cirkulacija zraka i lagana gnojidba svakih 4-6 tjedana tijekom vegetacije također će osigurati da vaša biljka napreduje.

Pregled anturija

Anturij, je meksička trajnica koja uspijeva u stjenovitim krajolicima s hladovinom vapnenca. Biljka se često pogrešno naziva epifitskiom, ali to ne raste na drveću i ispravno nazvano lithophyte ili epipetric.

Biljka je cijenjena zbog svog velikog lišća u obliku srca koje ima upečatljive blijedozelene, zlatne ili srebrne koncentrične vene na tamnozelenoj pozadini. Donja strana lista je jednolično svijetlozelena.

Anthurium clarinervium ostaje kompaktan u odnosu na veličinu svog lišća. Kada su u posudi, dosežu otprilike dva metra visine i tri metra široke s listovima dugim oko 20-25cm. Njihovo debelo korijenje prilagođeno je pružanju potpore u tankom tlu zabijenom između kamenja.

Još jedna značajka fenomenalnog lišća je gusta krutost nalik kartonu s kožnim ( korijastim ) osjećajem i nejasnom teksturom antilopa.

Sažetak njege anturija

Znanstveno imeAnthurium clarinervium
Uobičajeno imeAnturij
PodrijetloMeksiko, raste na izdancima vapnenca između rijeka Río Grijalva i Río de la Venta, sjeverno od Ocozocoautla de Espinosa, Chiapas. Također se nalazi u provinciji Colón u Panami.
Zahtjevi za svjetloSrednje do jako, neizravno svjetlo. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost gdje je to moguće.
ZalijevanjeTemeljito zalijte čim se gornjih 3-5cm tla osuši. Preferira da tlo ostane lagano vlažno.
TloNeophodno je rastresito, dobro prozračeno tlo . Unaprijed pripremljena mješavina orhideja će dobro doći. Mješavina 1/3 tresetne mahovine ili kokosovog vlakna, 1/3 mješavine orhideja i 1/3 perlita je odlična opcija.
Temperatura20ºC do 27ºC. Netolerantno na temperature ispod 13°C.
GnojivoGnojite svakih 4-6 tjedana kroz vegetaciju uravnoteženim pripravkom.
VlažnostPotrebna je visoka vlažnost od najmanje 50%, a poželjne su razine veće od ove.
CvjetanjeProizvodi tipičan Anthurium spadix s neimpresivnim, sitnim sezonskim cvjetovima koji su blijedozeleni s promjenjivim ljubičastim nijansama. 
ObrezivanjePotrebno je minimalno obrezivanje, osim uklanjanja mrtvih ili oštećenih listova.
RazmnožavanjeNajbolje se razmnožava dijeljenjem, ali moguće je razmnožavati i reznicama stabljike ili uzgajati iz sjemena.
Ponovno zalijevanjeU prosjeku svake 2-3 godine. Potrebno je malo TLC-a nakon presađivanja.
Bolesti i štetočinePrilično otporan na štetočine i bolesti. Mealybugs predstavljaju najznačajniji rizik od štetočina. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje kako biste spriječili većinu bolesti.
ToksičnostBlago otrovan za ljude i kućne ljubimce ako se proguta.
wop Anturij678053306

Zahtjevi za svjetlošću anturija

Anthurium clarinervium ponekad se preporučuje za manje svjetla, ali oni zapravo trebaju medij za svijetle indirektne osvjetljenje rasti dobro i izbjeći dugonoga.

Lišće se peče na izravnom suncu, ali inače će biljka dobro funkcionirati u zatvorenom prostoru na gotovo svakoj svijetloj točki koju im možete dati. Cilj je filtrirana, difuzna sunčeva svjetlost.

 • Istočna ekspozicija je općenito idealna. Podnose nježno rano sunce i cijene duge sate jakog neizravnog svjetla koji slijede.
 • Svijetla sjeverna ekspozicija može funkcionirati, ali budite spremni povećati lumen ako primijetite dugotrajnost ili spor rast.
 • Prozori okrenuti prema zapadu rade dobro sve dok biljka nije izložena intenzivnom kasnopopodnevnom suncu. Ovisno o vašoj geografskoj širini, možda ćete morati povući biljku oko pola metra od prozora, postaviti prozirne zavjese ili im pružiti drugu zaštitu.
 • Južna ekspozicija može biti previše intenzivna da bi anturij sjedio blizu prozora, ali svjetlost brzo slabi u zatvorenom prostoru. Pomicanje biljke 50-100cm unatrag obično će napraviti potrebnu razliku.

Imajte na umu da vaš Anthurium clarinervium usporava svoj rast zimi i treba mu manje svjetla.

Zalijevanje

Anturij se nikako ne smije dopustiti da se potpuno osuši, ali ne podnose ni mokro tlo. Bolje je pogriješiti na strani premalo vlage u tlu nego previše. Prirodni kameni supstrat biljke ne zadržava vodu: nikada ih ne ostavljajte stajati u lokvi.

Pričekajte dok se gornji centimetar ili dva tla ne osuši prije ponovnog zalijevanja. Ako je kvaliteta tla ispravna, to će značiti zalijevanje otprilike jednom tjedno, ali nemojte se pridržavati planirane rutine: pratite tlo.

Temeljito natapanje tla svaki put kada zalijevate osigurava zasićenje cijele korijenove i ispire preostale toksine. Davanje manjih i češćih količina održat će gornji dio tla previše vlažnim – i potaknuti komarce – dok potencijalno ne zalijete korijenovu grudu.

Obavezno ispraznite cachepot nakon što se tlo završi s cijeđenjem. Bez lokvi! Pravilno navodnjavanje najvažniji je aspekt njege Anthurium clarinervium kako bi se ispravno postiglo.

Faktori učestalosti zalijevanja

Tjedno zalijevanje je opći standard, ali postoji nekoliko uvjeta koji utječu na učestalost:

 • Vlažnost – Tlo se brže suši pri niskoj vlažnosti i zalijevanje postaje još kritičnije.
 • Temperatura – Morat ćete zalijevati češće po toplom vremenu kada biljka raste i isparavanje tla je visoko.
 • Materijal posude – Tlo u neglaziranoj posudi od terakote brže se suši. Plastična posuda najdulje zadržava vodu, a možete ići u drugu krajnost s mrežastom košarom koja maksimizira kontakt korijena sa zrakom.
 • Sezona – Pustite da se tlo još malo osuši tijekom hladnih mjeseci.

Još jedno važno pitanje za vaš Anthurium clarinervium je kvaliteta njegove vode; mogu se boriti s tvrdom, visoko mineraliziranom vodom. Vole kišnicu, ali destilirana ili druga pročišćena voda je također dobra. Ako dobivate slabiji rast s običnom vodom iz slavine, nadogradnja izvora mogla bi napraviti veliku razliku.

Zahtjevi tla anturija

Odabir ispravnog tla bitan je dio njege anturija. Korijenje želi stalan pristup kisiku bez isušivanja i sklono je truljenju ako smjesa ostane previše vlažna. Labava, zrnasta mješavina je bolja od finijeg gradijenta: medij bi trebao biti dovoljno otvoren da korijenje diše čak i nakon dobrog namakanja.

Maloprodajna zemlja za saksije ne daje vam dovoljno strukture iz vrećice. Najbliže prikladno prethodno pripremljeno tlo je mješavina zemlje za orhideje , ali biljka također voli neke organske tvari i materijale koji zadržavaju vodu. Najbolje je napraviti sami.

Biljka preferira blago kiseli raspon između oko 5,5 pH do 6,5 pH, što znači da je općenito sigurno dodati organske dodatke poput treseta ili kore… iako oni imaju tendenciju zakiseljavanja medija tijekom propadanja.

Kvalitetna maloprodajna mješavina zemlje dobra je osnova za rad, ali trebali biste dodati dodatne izmjene kako biste poboljšali prozračivanje i drenažu. Evo nekih elemenata koje možete koristiti:

 • Sphagnum mahovina dugih vlakana (rezana)
 • Kokosov kokos
 • perlit
 • Plavac
 • Kora orhideje ili drvna sječka
 • Kvalitetna plijesan za lišće ili kompost
 • Šljunak
 • Drveni ugljen (ugljen za akvarij dobro funkcionira)
 • Grubi pijesak
 • Zdrobljena stijena lave

Evo nekoliko recepata:

 • Dodajte jednu trećinu tresetne mahovine ili kokosovog oraha, mješavine orhideja i perlita.
 • Započnite s kvalitetnom zemljom za saksije kao pola mješavine, s po četvrtinom tresetne mahovine i medija za orhideje koje sadrže koru ili drvnu sječku, šljunak i eventualno drveni ugljen. Dodajte oko 10% perlita.
 • Kako bi oponašali prirodno stanište biljke, neki uzgajivači započinju s podlogom od šljunka, lave ili plovućca i dodaju organske elemente kao što su zemlja za saksije, treset i/ili mješavina za orhideje.
 • Neki uzgajivači koriste ravnu tresetnu mahovinu, ali postoji nekoliko upozorenja. Može biti teško rehidrirati treset ako se previše osuši, ali stalno vlažan treset može privući komarce. Također ćete morati obratiti veću pozornost na prehranu.

Proporcije očne jabučice: nisu potrebne točne mjere. U bilo koji recept možete dodati malu količinu komposta. Sastojke temeljito promiješajte.

wop hoji5443b3buj3ii

Potrebna je visoka vlažnost

Visoka vlažnost je još jedan ključni aspekt njege anturija. Botanički je misterij zašto toliko tropskih tropskih kišnih šuma s parom ima veću toleranciju na nisku vlažnost od ovog konkretnog stanovnika stijena; ali, ako ne možete osigurati vlažnost iznad 50%.

60% vlažnosti je općenito u redu. Možete ići više, ali to može značiti plijesan na zidovima. (Biljka bi to ipak voljela.) Mali primjerak može se dobro snaći u terariju.

Kako se suočiti s izazovom vlažnosti

Vaš anturij, na pravom tlu, lako će se održavati u području s visokom vlagom. Ako vaš dom ima prosječnu vlažnost – kao i većina nas – postoji nekoliko načina da je povećate .

Grupirajte biljke – stavljanje biljaka zajedno pomaže da se njihova vlažnost nekoliko bodova poveća. Samo ih nemojte gužvati previše.

Voda pločice – Voda napunjene posude postavljene u blizini svoje biljke također naletjeti lokalne vlažnost malom postotku. Kako biste uštedjeli prostor, stavite kamenčiće u pladanj i smjestite posudu s biljkom na nju iznad vodene linije.

Sobni ovlaživač zraka – Najbolje što možemo reći o korištenju ovlaživača zraka je da radi. Čak i ako živite u sušnoj klimi, sigurno možete stvoriti pravo okruženje za svoj Clarinervium. Nedostatak je trošak i stalno punjenje, praćenje i održavanje.

Tople temperature

Anturij treba tople temperature, ali to je lako u zatvorenom prostoru. Najbolje rade od oko 20ºC do 27ºC. Više vole topli kraj raspona tijekom dana i lagano zahlađenje noću.

Izbjegavajte ekstremne i brze fluktuacije temperature. Kako temperature porastu iznad 32°C počet ćete vidjeti izblijedjelo, suho lišće.

Kako gnojiti anturij

Divlje vrste anturija ostvaruju svoje lijepo postojanje na tankom tlu u stjenovitim stijenama: nisu teški hranitelji. Gnojite štedljivo kako biste izbjegli stres za biljku.

Hranite ih od ranog proljeća do rane jeseni prije nego što nastupi hladno vrijeme.

Prikladna je uravnotežena formula kao što je omjer NPK od 20-20-20. Ovo gnojivo radije koristim za mnoge moje sobne biljke. Možete koristiti sintetičko ili organsko gnojivo; Sintetičke mješavine su isplativije i omogućuju precizniju primjenu, ali je manje vjerojatno da će organske tvari uzrokovati opekline korijena i imaju nuspojavu hranjenja mikrobnog ekosustava tla.

Popularan režim je da se svakih četiri do šest tjedana tijekom vegetacije hrani s pola ili četvrtinom razrijeđene preporučene količine gnojiva.

Podsjetnik: zaostalo gnojivo se može nakupiti i postupno otrovati tlo, stoga je dobra ideja isprati tlo tako što ćete pustiti dodatnu vodu da iscuri pri svakom zalijevanju. Ako je to nezgodno, temeljito isperite svaka dva ili tri mjeseca.

wop bhjo3l4j354c7n34mn7co43

Manje cvijeće… Ali lijepe bobice

Mnogi anturiji imaju lijepe, sjajne cvjetove , ali Anthurium clarinervium nije jedan od njih. Proizvodi tipični Anthurium spadix s malim sezonskim cvjetovima koji su blijedozeleni s promjenjivim ljubičastim nijansama. 

Bobice su zanimljivije. Nije zajamčeno da će se pojaviti nakon svakog cvatnje, ali ako se cvijet opraši, mogu proizvesti grozdove bobica – i traju dugo. Bobicama može trebati više od godinu dana da sazriju.

Ako imate samo jednu biljku, proizvodnja bobica je problematična jer se muški pelud ne razvija u isto vrijeme kada i ženski jajnici. To je prirodan način izbjegavanja samooprašivanja, ali možete ga zaobići tako što ćete imati više od jedne biljke ili čuvati muški pelud dok cvijet ne bude spreman.

Vaša biljka obično mora biti stara dvije ili tri godine prije nego što može dati bobice. Mnogi uzgajivači otkinu male cvjetove i preskoče cijeli posao.

Presađivanje

Vaš će Anthurium clarinervium biti spreman za presađivanje kada korijenje napuni posudu i počne kružiti oko posude . Svake dvije ili tri godine tipično je za zreli primjerak.

Napomena: podrijetlo biljke u stijenama može postati očito kada pokušate izvaditi posudu iz glinene posude: korijenje se čvrsto drži uz strane. 

Evo osnovnih pravila presađivanja:

 • Budite nježni s korijenjem.
 • Prethodno zalijte. Dobro hidratiziran korijenski sustav otporniji je i lakši za rad.
 • Koristite zemlju sličnu trenutnoj mješavini biljke.
 • Postavite korijensku kuglu na istoj razini kao prije. Zakopavanje krune uzrokovat će truljenje biljke.
 • Nakon sadnje zalijevajte da se tlo slegne. Dodajte još mješavine da popunite udubljena mjesta.
 • Presađenu biljku stavite na prigušeno svjetlo na nekoliko dana dok se oporavlja.
 • Nemojte gnojiti dva ili tri mjeseca ili dok ne vidite novi rast.

Prirodno je da biljka uvene i izgleda loše nekoliko dana nakon presađivanja. Budite strpljivi i ne pokušavajte ga pojačati dodatnim zalijevanjem ili drugom bukom.

Kako razmnožiti anturij

Postoje tri osnovna načina razmnožavanja vašeg Anthurium clarinerviuma .

 • Sjemenke
 • Podjela
 • Reznice stabljike

Možete uzgajati nove biljke iz domaćeg sjemena, ali ćete morati voditi računa o oprašivanju i čekati godinu dana da bobica sazrije. Podjela je najlakša; reznice stabljike su moguće, ali malo zeznute.

Podjelu i reznice najbolje je obaviti u proljeće kako bi im se pružila puna sezona rasta. Omogućite novoj biljci ili sadnicama iste uvjete kao i odrasloj biljci: visoku vlažnost, toplinu i srednje do jako neizravno svjetlo. Dobra cirkulacija zraka je vrlo korisna.

Sjemenke

Razmnožavanje sjemenom nije jako učinkovito i sadnice sporo rastu, ali je lako kada se dogodi.

Bobice se razvijaju nakon oprašivanja, a zapravo je samo pitanje pustiti da se stranice kalendara okreću dok bobice polako sazrijevaju – tamnozelene bobice postaju narančaste kako sazrijevaju. Kad budu spremni, sami će pasti. Jednostavno otvorite bobicu i izvadite sjemenku… i posadite je!

Za sjeme koristite finije tlo od zrnaste mješavine matične biljke. Održavajte ih malo vlažnima i dajte sadnicama istu svjetlost i visoku vlažnost koju dajete roditelju. Da biste stvorili vlažno okruženje, možete staviti staklenu posudu preko sjemena.

Podjela

Presađivanje je obično najbolje i najprikladnije vrijeme za podjelu. Nježno razmaknite biljku i odvojite manje stabljike ili skupove stabljika, pazeći da svaki ima korijenje i barem jedan list.

Podijeljeni dio posadite u istu vrstu mješavine kao i matična biljka. Zalijevajte da se tlo slegne oko korijena.

Reznice stabljike

Uzgajati novu biljku iz reznice teže je nego iz podjela ili sjemena jer su sklone truljenju, pa će vam trebati malo marljivosti. Evo koraka:

 1. Uzmite rez od 10-15 s vrha novog rasta koji već ima zračno korijenje.
 2. Dobro je posjekotinu poprašiti cimetom ili drugim fungicidom kako biste izbjegli infekciju. Također razmislite o napudravanju kraja s hormonom za korijenje.
 3. Posadite na istom gustom tlu u kojem živi matična biljka. Ako je potrebno, privežite reznicu za oslonac tako da stoji uspravno.
 4. Dajte rezanju svjež zrak i dobro svjetlo. Budite strpljivi: reznica često vene i treba vremena – do nekoliko tjedana – prije nego što počne rasti.

Ako imate stariju stabljiku, također je možete izrezati na dijelove i dijelove zakopati vodoravno. Provjerite ima li svaki dio barem jedan list i nekoliko korijena.

wop ohzgzbvjkecp3b7ipuo33jn73o43i

Savjeti za njegu anturija

 • Anthurium clarinervium moraju prilagoditi novom okruženju, u kojem vremenu se može jenjava, pa čak i izgubiti nekoliko listova.
 • Nemojte gnojiti biljku koja se oporavlja od preseljenja ili nedavnog presađivanja. Pričekajte dok ne počne puštati novi rast.
 • Žuto ili bezbojno lišće obično znači ili prekomjerno zalijevanje ili previše svjetla.
 • Nakon zalijevanja možete primijetiti da s lišća kaplje voda. Ovaj prirodni proces nije znak problema – ali možda biste željeli zaštititi pod.
 • Sobni Clarinerviumi dobro reagiraju na ljeto na otvorenom u svijetloj hladovini, ali im pružaju zaštitu: lako ih može oštetiti vjetar. Visoki i/ili dugonogi primjerci imaju tendenciju lomljenja na tjemenu. Dajte im potporu bambusovim štapićima ili drugim prikladnim kolcem.
 • Zapamtite da je svježi, pokretni zrak važan za njegu Anthurium clarinervium … ali izbjegavajte vrući ili hladni propuh.

Toksičnost

Ako se proguta, anturij je blago otrovan za ljude, a još opasniji za kućne ljubimce. Sadrži kristale kalcijevog oksalata koji izazivaju iritaciju usta i probavnog trakta.

Znakovi trovanja uključuju slinjenje, slab apetit i znakove oralne boli. Ozbiljniji simptomi su povraćanje i, rijetko, oticanje gornjeg dišnog sustava i naknadno otežano disanje.

Bolja vijest je da su ozbiljne ozljede vrlo rijetke. Ove toksične kvalitete također znače da je anturij otporan na zečeve i jelene.

Sorte

Anthurium Clarinervium je jedna od neformalno nazvanih biljaka Esqueleto, podskup roda anturija od 1000 vrsta. Izraz na španjolskom znači “kostur” i odnosi se na svijetle, oštre žilice nalik rebrnom košu na lišću.

Drugi naziv koji se ponekad koristi je Anthurium clarinervium matuda . Postoji samo jedna sorta Clarinerviuma, ali ima mnogo hibrida: neke pojedinačne biljke imaju nešto drugačije uzorke listova ili boje vena.

Jedna vrsta Esqueleto koja se obično miješa s Clarinerviumom je Crystallinum . Uzorak mu je svjetliji i manje zaobljen, a listovi su tanji i veći od Clarinerviuma.

Štetočine i bolesti

Anthurium clarinervium zahtijeva visoku vlažnost i pažljivo zalijevanje, ali je prilično čvrsta biljka protiv zaraza i bolesti. Većina infekcija povezana je s visokom vlagom u okolišu.

Ako ipak dobijete štetnike, koristite nježne tretmane koji ne oštećuju lišće. Poprskajte prednju i stražnju stranu listova i peteljki, te ih nakon dvadeset minuta isperite mlakom vodom.

Jedna štetočina koja bi mogla zahtijevati malo više marljivosti za iskorjenjivanje je ljuska. Tretman sapunom može djelovati, ali može biti brže prskanje insekata izopropilnim (trljajućim) alkoholom.

Najbolji način za borbu protiv bolesti je da ne pretjerate s zalivanjem i pazite da se voda ne zadržava na lišću.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega pothosa – kako uzgajati Scindapsus Pictus

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti talog kave za gnojenje sobnih biljaka?

Sukulenti Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati aloe veru