Domaće biljke za ptice: 10 favorita za pernate prijatelje

Domace biljke za ptice 24 sjevernoamericka favorita za pernate prijatelje9835454398710

Biljke su ključni izvor hrane za ptice. Prirodne biljke uzgajaju sjemenke i bobice za ptice, kao i privlače insekte bogate proteinima. Mnoge biljke također su vitalne za materijale za izgradnju gnijezda i cjelokupno stanište ptica.

1. Suncokret

Suncokret ( Helianthus ) je porijeklom iz Sjeverne Amerike i omiljen je pticama u dvorištu. Postoji mnogo autohtonih sorti koje su savršene za privlačenje ptica u vaše dvorište. Osobito veliki kljunovi, zebe, šojke i crvendaći će hrliti na suncokrete i suncokretove sjemenke koje proizvode. Ostavite stabljike stajati u jesen kako bi osigurali izvor hrane za ptice u hladnijim mjesecima.

2. Jagoda

Biljke jagoda su ukusna biljka koja pokriva tlo za ptice koje dolaze. Ptice vole bobice i kukce koje biljke privlače. Naše ptice obično idu na male šumske jagode , ostavljajući veće ukusne sorte za nas!

3. Hibiskus

Domaće vrste hibiskusa, kao što je uvijek popularni Hibiscus moscheutos , proizvode velike cvjetove koje ptice mogu uočiti s druge strane bloka. Ove biljke dugo cvjetaju od sredine srpnja do mraza. Otporne biljke hibiskusa su porijeklom iz istočne Sjeverne Amerike.

4. Šišarka

Šišarka ( Echinacea ) je još jedna autohtona biljka iz obitelji tratinčica koju ptice rado posjećuju. Općenito ljubičasto ili ružičasto, ovi višegodišnji cvjetovi privlače ptice i tjeraju ih da se vraćaju u vaše dvorište po sjemenke dok latice blijede.

5. Hortenzija

Domaće hortenzije, kao što su popularne vrste Annabelle i Incrediball , daju velike, dugotrajne cvjetove koji mame lokalne ptice. Iako ovi grmovi ne rađaju bobičasto voće, često su dom mnoštvu ukusnih poslastica od insekata koje ptice vole.

Domace biljke za ptice 24 sjevernoamericka favorita za pernate prijatelje9835454398714

6. Planinski jasen

Planinski jasen ( Sorbus ) poznat je po svojim crveno-narančastim grozdovima bobica koje traju na granama tijekom cijele zime poput božićnih ukrasa prirode. Ptice poput crvendaća, plavih ptica i voska vole grickati ove bobice, kao i proljetne i ljetne gusjenice koje koriste ova stabla za stanište. 

7. Vrba

Vrste vrba koje potječu iz Sjeverne Amerike privlače ptice u rano proljeće. Mekane mace koje se pojavljuju prije nego što stablo nestane žarište su za ptice selice koje se vraćaju. Cvjetni pupoljci također su izvor hrane za kardinale i zebe. Potražite autohtone vrste kao što su pacifička vrba ( Salix lucida ), maca vrba ( Salix discolor ) ili obalna obična vrba ( Salix caroliniana )

Domace biljke za ptice 24 sjevernoamericka favorita za pernate prijatelje9835454398713

8. Borovnica

Grmovi borovnice autohtone su biljke koje pružaju mnoštvo prilika za lokalne ptice. Proljetni cvjetovi donose insekte oprašivače, grmovi su stanište gusjenicama, a same bobice su ukusna ljetna poslastica.

9. Dren

Stabla i grmlje drena omiljeno su stanište gusjenica – ptičje poslastice. Ni svijetle jesenske bobice nisu loše! Potražite vrste poput cvjetnog drijena ( Cornus florida ) ili pacifičkog drijena ( Cornus nuttallii ).

10. Smreka

Drveće smreke i druge zimzelene četinjača porijeklom iz Sjeverne Amerike izvrsno su stanište za male ptice poput pilićica, a mogu ugostiti i veće ptice u svojim gornjim krošnjama. Zimzelene biljke su također izvrsne biljke za ptice-magneti kao što su borovnice, borovnice i jagode. Upotrijebite autohtonu zimzelenu vrstu da usidrite čitavu parcelu raznih autohtonih biljaka za ptice u vašem području.

Domace biljke za ptice 24 sjevernoamericka favorita za pernate prijatelje9835454398711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega rhipsalisa – kako uzgajati rhipsalis

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Aloe vera postaje crvena?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena