Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)

wop Krunica538932

Vene li vaša krunica ili jednostavno ne uspijeva? Pa, ne brinite, jer će ovaj članak objasniti kako prepoznati zašto se vaša biljka muči i naučiti vas jednostavnim, praktičnim koracima za njegu vaše biljke krunice (Senecio rowleyanus) i vraćanje zdravlja.

Zašto vam biljka krunice vene?

Najčešći uzroci su:

Ako vaša biljka krunice vene ili propada, sve što trebate učiniti je pregledati svoju biljku kako biste utvrdili koji od gore navedenih problema uzrokuje problem. Nakon što identificirate uzrok, možete poduzeti praktične korake da spasite biljku.

Pogledajmo redom svaki uzrok kako bismo vam pomogli da svoju biljku krunice vratite u savršeno zdravlje.

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje može biti veliki problem i glavni je razlog za odumiranje biljaka krunice. Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati trulež korijena, kašaste listove (kuglice) i kašaste stabljike koje uzrokuju slabljenje i odumiranje biljke.

Ako voda sjedne na korijenje ili je tlo previše vlažno, vaša će biljka početi izgledati kašasto na krošnji i ovaj će se problem početi širiti. Na kraju će se proširiti, što će dovesti do smrti cijele biljke.

Kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje, morate paziti da pravilno zalijevate biljku, kako bi biljka dobila dovoljno vode da zadovolji svoje potrebe, ali ne toliko da oslabi ili ubije biljku.

Najbolji način da zalijete svoju biljku krunice je pričekati dok se male kuglice ne počnu skupljati i lagano skupljati. Dobro zalijevana biljka krunice imat će lijepe, punašne zelene kuglice jer tu biljka pohranjuje vodu, a debele kuglice vam govore da je biljka puna vlage. Kako se biljka suši i gubi sadržaj vlage, male zelene kuglice ili listovi počet će se smežurati.

Kada vidite prve znakove da se ovo lišće počinje smežurati, vrijeme je da zalijete biljku. Dajte biljci duboko i temeljito zalijevanje, dopuštajući da sva suvišna voda iscuri. Zatim nemojte ponovno zalijevati biljku sve dok lišće ne počne smežurati i tlo se ne počne sušiti. Morat ćete pažljivo promatrati biljku kako je ne biste zalivali ovom metodom zalijevanja.

Izbjegavajte zalijevanje krunice prema rasporedu, jer će to s vremenom dovesti do prekomjernog ili premalo zalijevanja. Postoji toliko mnogo varijabli koje utječu na količinu vode koja će vaša biljka trebati, uključujući veličinu biljke, veličinu posude, vrstu zemlje, brzinu rasta, temperaturu, ventilaciju, razinu osvjetljenja itd.

Mnogo je bolje naučiti promatrati svoju biljku i prepoznati znakove da je treba zalijevati, umjesto da se oslanjate na jednostavan raspored. Ako se teško sjetite zalijevati svoje biljke, trebali biste postaviti raspored za provjeru biljaka. Obično obilazim svoje sobne biljke jednom ili dvaput tjedno, zalijevam samo one kojima je to potrebno i uzimam u obzir one koje bi uskoro mogle trebati zalijevati.

Wop Biljka krunice75348

Prekomjerno zalijevanje često predstavlja žuto lišće

Žuto lišće često je znak da je vaša biljka previše zalijevana, a može biti i znak truleži korijena. Trulež korijena može uzrokovati značajnu štetu biljci prije nego što shvatite što se dogodilo. Često je prvi znak oštećenja kada lišće počne gubiti zelenu nijansu.

Oštećeno korijenje onemogućuje biljci da dobije svu potrebnu hranu iz tla, a lišće ne može fotosintetizirati i počinje žutjeti.

Da biste riješili problem, morat ćete osigurati da imate pravu vrstu tla oko korijena i da ne zalijevate svoju biljku. Ako cijela biljka nije požutjela, još uvijek se može spasiti. Čak i ako biljka izgleda šiljasto i žuto, vrijedno je truda pokušati je spasiti.

Ostavite biljku da se dobro osuši prije nego što je ponovno zalijete. Alternativno, možete vrlo pažljivo zamijeniti tlo za suše tlo s umiješanim više perlita kako biste povećali drenažu.

Materijal posude je bitan

Još jedan aspekt zalijevanja je osigurati da je vaša biljka u pravoj posudi. Plastične posude će zadržati dosta vlage, dok će se posuda od terakote brže sušiti. Ako imate problema s prekomjernim zalijevanjem, možda ćete se htjeti prebaciti na posudu od terakote kako biste omogućili da se tlo brže osuši.

Bez obzira na materijal od kojeg je posuda napravljena, pobrinite se da na dnu postoje dobre rupe za drenažu kako bi sva suvišna voda iscurila kako ne bi sjedila u podnožju korijena i prouzročila njihovo truljenje.

Nedovoljno zalijevnje

Još jedan razlog za umiranje biljke krunice je nedostatak vode. To može uzrokovati da se lišće osuši, smežura i postane smeđe. Na kraju će se cijela biljka smežurati i umrijeti ako ne dobije dovoljno vlage.

Možete spriječiti nedovoljno zalijevanje tako da svoju krunicu temeljito popijete kad god se tlo osuši ili kad lišće izgleda kao da počinje smežurati. Nemojte čekati da se potpuno smežuraju i posmeđe da biste ga popili.

Ako kuglice i stabljike počnu postati ljubičaste i smeđe, predugo ste čekali da zalijete biljku. Dajte mu dugo, polako piti vode, i nadamo se da će moći ponovno ozeleniti. Pazite da pažljivo promatrate i dovoljno često zalijevate svoju biljku. Imajte na umu da je nedovoljno zalijevanje svakako bolje od prekomjernog zalijevanja. Ove biljke mogu podnijeti malo zanemarivanja.

Wop Biljka krunice763337

Previše svjetla

Biljke krunice zasigurno vole jarko, neizravno svjetlo. Ali lako mogu dobiti previše svjetla ako su na izravnom suncu, što dovodi do opečenih, ožiljaka ili spaljenih listova. To se može dogoditi vani, posebno na jakom ljetnom suncu, ili čak u zatvorenom prostoru ako vaša biljka raste na sunčanom prozoru. 

Ako primijetite da vaša biljka izgleda spaljeno ili ima tragove opeklina, trebali biste je odmah premjestiti na sjenovitije mjesto. Ako svoju biljku uzgajate vani, možda biste trebali razmisliti o tome da je objesite na drvo ili trijem koji joj omogućuje da dobije malo jutarnjeg sunca, ali zasjeni biljku prije nego što je udari jako popodnevno sunce.

Ako svoju krunicu uzgajate u zatvorenom prostoru, provjerite je li popodnevno svjetlo koje dolazi kroz prozor prejako ili je preblizu vrućem staklu vašeg prozora. Ako jest, pomaknite ga s izravne sunčeve linije. Vjerojatno će biti točno u prostoru pored vašeg prozora, ali ne izravno ispred prozora.

Možda ćete ga trebati premjestiti preko sobe ili čak na drugu stranu kuće tako da prima jarku neizravnu svjetlost, a da ne izgori.

Nema dovoljno svjetla

Biljke krunice trebaju jarko, neizravno svjetlo da bi uspjele. Razmislite o tome da svoj postavite blizu sunčanog prozora, ali izvan izravne sunčeve svjetlosti. Ako nemate dovoljno svjetla u svom domu, možete premjestiti svoju biljku krunice ispod fluorescentnog svjetla ili je staviti pod svjetlo kako biste joj dali poticaj.

Znat ćete da krunica ne prima dovoljno svjetla ako postane dugonoga ili ako se biljka čini kao da jednostavno ne izgleda puno kao što bi trebala. Premjestite ga na svjetlije mjesto, bliže prozoru ili ispod svjetla za uzgoj kako bi rasla i izgledala punije.

Wop Biljka krunice642467

Teška tla

Teška tla je još jedan čest uzrok problema za biljke krunice. Teško tlo je zapravo svaka vrsta tla koja je gusta, grudasta i zadržava previše vlage.  

U idealnom slučaju, biljke krunice trebaju laganu, dobro drenirajuću, kaktus i sočnu zemlju u posudi s dobrim drenažnim rupama. To će omogućiti biljci da upije vodu, ali joj također daje priliku da voda iscuri prije nego što ošteti korijenje ili biljku.

Tlo koje je preteško spriječit će biljku da ima dobru drenažu daleko od svog korijena. Ostat će mokar čak i između zalijevanja i neće dopustiti da voda lako ocuri.

Često ćete otkriti da kada biljku donesete kući iz rasadnika ili dućana s biljkama, ona će biti u općoj vrsti tla koja se koristi za sve biljke, bez obzira na vrstu biljke. Ovo će tlo vjerojatno biti preteško i zadržavati previše vlage za biljku krunice pa bi je trebali promijeniti kada je donesete kući.

Ako ne promijenite tlo i pokušate uzgajati svoju biljku na preteškom tlu, prozračivanje tla će se značajno smanjiti. Kada se to dogodi, korijenje će početi trunuti i možda neće biti otkriveno dok ne bude prekasno za spašavanje biljke.

U idealnom slučaju, vaša krunica trebala bi biti zasađena u kvalitetno i sočno tlo. Ili pomiješajte vlastitu zemlju s tresetnom mahovinom, perlitom i krupnim pijeskom ili kupite komercijalnu mješavinu kaktusa i sočne zemlje koja je prozračna i lako se ocijedi.

Ako kupite vrećicu zemlje u trgovini, trebala bi biti lagana kada je podignete. Teška torba znači da je to teža vrsta tla za lončanice i vjerojatno nije dobro za vašu biljku krunice.

Ako tlo koje kupite ne drenira dovoljno dobro, možda ćete morati dodati još malo perlita ili vermikulita kako biste ga posvijetlili i potaknuli dobru drenažu. To će pomoći zaštiti vaše biljke od vlažnog tla, kašastih stabljika i truleži korijena.

Problemi sa zalivanjem

Korištenje krive posude također može dovesti do venuća biljaka krunice. Budući da ove biljke mogu uzgajati duge loze, često se sade u lagane, viseće posude kako bi im omogućile slobodan rast.

Međutim, plastične posude mogu uzrokovati da tlo zadrži previše vlage, što uzrokuje truljenje korijena. Prilikom sadnje odlučite se za neglaziranu glinenu posudu kako biste pomogli da se tlo brže osuši i osigurajte da na dnu ima rupa za drenažu.

Još jedan problem koji se može pojaviti s vašom biljkom krunice je stavljanje previše dolje u posudu. To će ometati protok zraka koji je potreban biljci oko svoje krune. Koristite dovoljno dobro drenirajuće zemlje u svojoj posudi tako da kruna biljke bude gotovo u ravnini s vrhom posude. To bi trebalo ostaviti dovoljno mjesta za zalijevanje biljke, ali i omogućiti biljci da ima dovoljno zraka kako bi se tlo moglo temeljito osušiti između zalijevanja.

Wop Biljka krunice654247

Štetočine  

Štetočine su još jedan razlog zašto vaša biljka krunice možda neće uspjeti, pa čak i umrijeti. Manje zaraze mogu oslabiti biljku, dok je teške zaraze mogu ubiti. Probleme s kukcima možete identificirati redovitim pregledom vaših biljaka na kukce. Osim toga, ako vidite ljepljive, žuto ili opadajuće lišće, svakako trebate pažljivo provjeriti svoju biljku na neželjene štetočine.

Ljepljivo lišće može se pojaviti čak i kada biljka izgleda zdravo, međutim, to često ukazuje na zarazu kukcima. Ljepljivost je ostatak koji kukci ostavljaju nakon što su isisali sok iz vaše sobne biljke. Ti insekti mogu biti brašnaste bube, lisne uši, bijela mušica ili ljuska.

Da biste se riješili insekata, možete pokušati poprskati biljku mješavinom vode i sapuna i ostaviti da se osuši. Možda ćete moći nježno isprati insekte ravnomjernom, ali ne tvrdom mlazom vode.

Bijeli talog na biljkama također je pokazatelj zaraze kukcima. Opet, morat ćete koristiti sapunicu za uklanjanje insekata. Možda ćete ih morati liječiti više puta.

Vlažnost

Niska vlaga nije problem za biljke krunice. Zapravo, ove biljke će se dobro snaći u prosječnoj vlažnosti u domu, koja je obično ispod 40%. Međutim, visoka vlažnost može uzrokovati da tlo zadrži previše vlage.

Ako se to dogodi, biljka će imati problema jer tlo ostaje mokro nakon zalijevanja. Možda ćete morati dodati više perlita u tlo kako biste povećali drenažu i presadite biljku u posudu od terakote ili slično napravljenu posudu.

Bez obzira na to, nećete morati poduzeti nikakve mjere za povećanje vlažnosti zraka oko vaše biljke – nikakvi pladnjevi sa šljunkom, zamagljivanje ili grupiranje biljaka nisu potrebni da bi biljka krunice.

Toplina

Ako se osjećate ugodno u svom domu, vjerojatno je i vaša krunica. To znači da će krunica, i većina sobnih biljaka, dobro rasti na prosječnim kućnim temperaturama. Imajte na umu da ove biljke ne vole previše vruće, ali ne uspijevaju ni na hladnom propuhu.

Držite ih dalje od hladnih vrata i klima-uređaja. Nastojte držati ih na postojanoj temperaturi oko 21-27°C ljeti i samo malo hladnije zimi.

Otpadaju li listovi ili kuglice vaše biljke krunice? Vjerojatno je uhvaćen na propuhu. Od hladnog zraka lišće će vam opasti, poput svake tropske sobne biljke. Ako je to slučaj, premjestite krunicu na toplije mjesto, dalje od vrata, prozora i propuha.

Gnojivo

Biljku krunice jednostavno nije teško gnojiti, tako da nećete morati često gnojiti. Zapravo, tipično gnojivo može biti prejako za vašu krunicu i može spaliti korijenje biljke, što će dovesti do odumiranja vaše biljke krunice. Za najbolje rezultate, pokušajte hraniti svoju biljku u proljeće s malom količinom odljevaka od crva ili razvodnjenim sočnim gnojivom.

Ako djelujete brzo i slijedite ove jednostavne, praktične korake, trebali biste moći spasiti svoju biljku krunice. Ako ste poduzeli korake, a ona se još uvijek ne oporavlja, jedina prilika da spasite svoju biljku mogla bi biti da odsiječete nekoliko stabljika i razmnožite ih.

Uklonite kratak dio stabljike s nekoliko listova i stavite odrezani kraj u vodu. Za nekoliko tjedana imat ćete korijenje na vašoj biljci krunice i možete je presaditi u dobro drenirano sočno tlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako saditi biljke u zatvorenom prostoru

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)