Njega biljaka u terariju: savršene biljke i riješeni problemi

Terariji su opet u trendu: internetske galerije pune su privlačnih prirodnih krajolika iza stakla. Mnogi terariji su zapečaćeni, sparni pejzaži džungle, ali otvoreni su terariji također popularni i još jednostavniji za održavanje. U ovom članku objasnit ćemo sve što trebate znati o njezi otvorenog terarija i pomoći vam da popravite i izbjegnete uobičajene zamke.

Sažetak njege biljke u terariju Terariji zahtijevaju pažljivo zalijevanje i praćenje razine vlage u sustavu. Rutinsko održavanje uključuje obrezivanje, uklanjanje krhotina, ponovnu sadnju i održavanje stakla i unutrašnjosti čistima. Po potrebi se vrši povremena gnojidba i tretiranje štetnika.

Što je terarij?

Riječ “terarij” može podsjetiti na zatvorenu posudu s biljkama koje vole vlagu , ali nepokriveni terariji su još jedna sjajna opcija.

Obje verzije sadrže umjetničke mini krajolike srodnih biljaka. Otvoreni terariji su za svakoga tko želi prirodnu zelenu površinu, ali nema vremena za opsežno održavanje.

Otvoreni terariji su najbolji za biljke koje ne zahtijevaju vlagu. Zastakljeni prostor potiče svijetle, sušne uvjete, pa je zbirka sukulenata najčešći i praktičniji izbor biljaka.

Biljke za terarij

U terarij može smjestiti male, izdržljive sobne biljke, ali je povoljniji kao okruženje za kaktuse i druge sukulente : oni se iznimno dobro snalaze u ovom malom pustinjskom okruženju.

Ne samo da su kolekcije sukulenta jedinstvene, biljke rastu sporo, jednostavne su za održavanje i prirodno izgledaju sjajno zajedno. Otvoreni terariji izvrstan su način za prikaz nevjerojatnog asortimana oblika, veličina, uzoraka kralježnice i boja ovih neobičnih biljaka.

Bez obzira za koju se vrstu odlučite, odaberite biljke sličnih preferencija. Mnogo je lakše održavati biljke zdravim kada uspijevaju na istim zahtjevima. Budite svjesni i njihovih ciklusa mirovanja .

Zahtjev za navodnjavanjem je najvažnija želja koju treba uskladiti, ali također uzmite u obzir svjetlo koje preferirate vaš odabir. Ako želite uzgajati sukulente, imajte na umu da nije svaki primjerak obožavatelj sunca koji se želi peći na vrućini. Odaberite biljke koje odgovaraju uvjetima vašeg terarija.

Čvrsti sukulenti s masnim listovima koji spremaju vodu obično su dobri kandidati za podnošenje vrućine i suše života u terariju. Općenito, tamnije biljke obično podnose manje svjetla od ostalih sukulenata.

Previše je prikladnih sukulenata za popis, ali evo nekoliko popularnih kandidata koji se lako održavaju:

Sukulenti za terarij na izravnom svjetlu

Echeveria – Ovaj srednjeamerički sukulent niskog rasta ima listove u obliku rozete u obliku cvijeta. Ne smetaju im uski prostori. Echeverie daju cvijet na peteljkama kasno u sezoni. Ponekad se zove “Kokoš i pilići”, ali još jednom provjerite prije kupnje: naziv se može odnositi na druge biljke.

Sedum – Ova raznolika obitelj toliko je otporna da se obično naziva “kamenska kultura”. Obično najbrže rastu na punom suncu, ali mogu tolerirati manje. To je prijateljska početnička biljka.

Faucaria tigrina – Opisni naziv odgovara: na rubu sparenih trokutastih listova raste oštar niz bodlji. To je sukulent niskog rasta koji neće brzo prerasti svoju posudu. Vole toplinu i, ako im daju jako svjetlo, mogu cvjetati u jesen. Postoji mnogo hibrida koje možete izabrati.

Agava – Ovaj vrlo raznolik sukulent daje volumen i teksturu sceni. Obično sporo rastu, otporne su i vole sunce. Iako su mnoge agave krajobrazne biljke, postoje prekrasne mini sorte koje mogu dugo živjeti u terariju prije nego što ih prerastu. Jedna cijenjena patuljasta sorta je victoriae reginae.

Mammillaria – Ovi cilindrični ili loptasti sukulenti su minijature klasičnog bodičastog kaktusa. Obitelj ima mnogo kompaktnih sorti savršenih za otvoreni terarij. Potrebno im je puno svjetla i rijetka količina vode. Preko zime usporavaju, a u proljeće cvjetaju.

Kalanchoe – slobodno cvjetajuća obitelj biljaka s puno raznolikosti, manji primjerci ove popularne sobne biljke dobro se snalaze u otvorenom terariju. Većina će s vremenom prerasti prostor, ali ne rastu brzo u zatvorenom prostoru i vašem će mini pejzažu dodati mjesece veselog interesa i boja.

Aloe – Postoji preko 400 vrsta Aloe i nevjerojatan broj hibrida, uključujući malene minijature koje uspijevaju u otvorenim terarijima. Oni cijene puno sunca, ali ne i žarke zrake.

Lithops – Ova biljka je jedinstvena i ostaje dovoljno malo da može trajno boraviti u terariju. Ovi fascinantni sukulenti imaju nesretnu reputaciju da se za njih teško brinuti, ali to je uglavnom zato što im treba malo vode i lako trunu. Dobro se snalaze s puno izravnog sunca. Zalijevanje pet puta godišnje općenito je dovoljno; nikad ne zalijevajte zimi.

Sukulenti za terarij na neizravnom svjetlu

Haworthia – Velika obitelj malih, ekscentričnih sukulenata. Potrebno im je malo više vode od mnogih sukulenata, ali neće tolerirati vlažne uvjete i potrebno im je pažljivo zalijevanje. Ne vole ni izravno sunce i općenito sporo rastu. Jedan od najboljih izbora je voljena zebra (Haworthia fasciata).

Sansevieria – Ova manja rođakinja uvijek popularne i izdržljive Zmijske biljke lako se brine za nju i dostiže visinu od 15cm. Njegovo raznobojno lišće u obliku traka čini lijep kontrast s čvršćim sukulentima. Prihvaća niz jakog neizravnog svjetla, ali gubi neke pruge u slabim uvjetima. Raste prilično sporo; vodu štedljivo.

Rebutia – Postoji bezbroj varijanti ove popularne obitelji u obliku gumba ili bačva. Lako se uzgajaju i lako cvjetaju, puštajući ljetno cvijeće koje može biti veće od same biljke. Rebutije vole hladne noćne temperature. Preferiraju jako svjetlo, ali će tolerirati manje.

Biljka žada– Većina biljki žada će na kraju prerasti terarij, ali rastu sporo i dobro reagiraju na orezivanje. Iz tog razloga prave odlične bonsai biljke. Jade preferiraju jako neizravno svjetlo, ali mogu podnijeti širok raspon. 

Anacampseros Rufescens – Ovi izdržljivi sukulenti imaju mesnate listove sa zelenim središtima i pastelno ružičastim ili ljubičastim rubovima. Sporo rastu i to najviše do 10cm. Vole rijetko zalijevanje i neizravno svjetlo dovoljno jako da izvuče svoje boje.

Parodia – Rod Parodia uključuje mnoge male kaktuse koji se lako uzgajaju i koji odgovaraju otvorenom terariju. Njihove su bodlje često neobične i upadljive. Ne vole intenzivnu sunčevu svjetlost i obično žele malo više vode od ostalih sukulenata. Dvije dobre sorte su Parodia haselbergii i leninghausii.

Održavanje biljke u terariju

Svjetlost

Pravilna svjetlost ključna je za održavanje zdravlja sukulenata. Čak i oni koji preferiraju samo neizravno svjetlo žele ga puno.

Prozori okrenuti prema sjeveru obično ne pružaju dovoljno sunca: južne ekspozicije koje nude duge svijetle sate su puno bolje. Prozori okrenuti prema istoku i zapadu mogu odgovarati sukulentima slabijeg osvjetljenja.

Čak i ako držite sukulente koji toleriraju izravno sunce , obratite pozornost na unutarnju temperaturu terarija. Mini-sukulenti su obično nježniji od zrelih biljaka, a čak i ljubitelji topline mogu izgorjeti ako su im listovi na vrelom staklu.

Obratite pažnju na to kako se položaj sunca mijenja s godišnjim dobima; prikladno mjesto može postati presvijetlo ili sjenovito. Pripazite na dugotrajnost ili gubitak boje što ukazuje na nedovoljnu svjetlost.

Okrenite terarij za četvrtinu svaka dva tjedna kako biljke ne bi postale nagnute.

Pažljivo zalijevajte

Zalijevanje sukulenata je jednostavno u smislu da je rijetko, ali vrijeme zahtijeva pažljivo promatranje. Previše vlage može uzrokovati smrtonosnu trulež… ali sasušene biljke prestaju rasti i smežuraju se.

Još jedna komplikacija s mnogim estetski ugodnim terarijskim posudama je to što nema rupa za drenažu. Nažalost, donji sloj šljunka nije zamjena.

Popularna metoda temeljitog natapanja suhe zemlje djeluje samo ako imate drenažu. Bez otvora za bijeg, donji dijelovi tla mogu ostati vlažni – i ništa ne ubija čvrsti sukulent brže od vlažnog korijena.

Evo savjeta za pravilno zalijevanje:

 • Odaberite primjerke koji dijele zahtjeve za zalijevanjem. Mnogi sukulenti vole da se tlo potpuno osuši između zalijevanja – ali ne svi.
 • Umjesto zalijevanja po rasporedu, provjerite tlo.
 • Umjerenost je ključna za zalijevanje terarija: razmišljajte o žličicama, a ne šalicama.
 • Zalijevajte bazu biljke i izbjegavajte smočenje tijela. Mnogi uzgajivači umjesto posude za zalijevanje koriste kapaljku za oči ili bocu s raspršivačem s grubom mlazom.
 • Zalijevajte manje (ili nikako) tijekom sezone mirovanja.

Neke potrebe

Obrezivanje, presađivanje i uklanjanje otpada dio su redovite njege i održavanja otvorenog terarija, ali posao je obično jednostavan jer većina sukulenata ne raste brzo.

Obrežite ili premjestite biljke koje dodiruju staklo ili ometaju prostor ili rasvjetu druge biljke. Prekomjerni rast vam se može prišuljati: pomaže da imate cjelokupni plan krajolika. Odmah uklonite mrtvo lišće i druge ostatke kako biste spriječili propadanje i eliminirali skrivene prostore za štetnike.

Biljke rastu različitom brzinom, stoga nemojte očekivati ​​da ćete sve orezati odjednom. Redovito provjeravajte krajolik kako biste mogli što prije napraviti prilagodbe.

Presađivanje je još jedan dio njege otvorenog terarija. Neki sukulenti će klonuti ili umrijeti; offseti mogu preplaviti scenu. Ne ustručavajte se osloboditi izraslu biljku ili niknuti u nove prostore.

Gnojidba biljaka u terariju

Malim terarij sukulentima nije potrebno mnogo gnojiva. Imajte na umu da ne želite poticati brzi rast.

Jedini put kada vaše biljke u terariju trebaju dodatnu prehranu je kada su bile u istom tlu mnogo mjeseci ili je medij neplodan. Neki uzgajivači predlažu lagano hranjenje jednom ili dvaput godišnje, ali upotrijebite svoju prosudbu.

Kada hranite, razrijedite gnojivo do 1/4 jačine i primijenite uz uobičajeno zalijevanje. Organska gnojiva su nježna i mogu poboljšati zdravlje tla, ali također mogu privući insekte.

Čišćenje terarija

Redovito poprašite listove papirnatim ručnikom ili maramicom. Uklonite kamenje prekriveno krhotinama i ostalo kamenje kako biste ih isprali. Pustite ih da se osuše na zraku prije zamjene.

Održavajte staklo čistim kako bi svjetlost sijala bez prepreka. Komercijalne kemikalije su dobre za van, ali obrišite unutrašnjost destiliranom vodom. Zamotajte štapić za jelo ili drugi alat papirnatim ručnikom kako biste ga očistili u uskim pukotinama i ispod lišća.

Otvoreni problemi njege i prevencije terarija

Pravilno izgrađen i održavan terarij obično je bez problema, ali problemi se uvijek mogu pojaviti. Evo uobičajenih problema s njegom biljaka u terariju:

Žuti listovi na biljkama

Pretjerano zalijevanje glavni je krivac za probleme s sukulentima. Čak su i neuništive vrste iznenađujuće osjetljive na previše vode. Njihovo prirodno stanište je suho, pa nemaju previše zaštite od patogena propadanja koji uspijevaju u vlažnom tlu.

Ako vidite žute površine na biljci, pažljivo provjerite tlo. Zabodite prstom ili drvenim štapićem sve do dna terarija. Ako je tlo vlažno, pustite da se dobro osuši prije ponovnog zalijevanja. Povećana cirkulacija zraka ubrzat će isparavanje.

Provjerite ima li napuhanog lišća i stabljika te uklonite biljke koje pokazuju znakove truleži. Bolest se brzo širi. Ako želite pokušati spasiti primjerak, učinite to izvan terarija.

Uklonite umiruću ili raspadajuću vegetaciju i nemojte ponovno zalijevati dok se sva područja raspadanja ne osuše.

Ako niste previše zalijevali, razmotrite sljedeće mogućnosti:

Vlažnost – To obično nije problem s njegom otvorenog terarija jer je zrak u većini domova prilično suh, ali vlažnost bi mogla biti problem u izrazito tropskom području ili ako imate ovlaživač zraka – ili veliku skupinu biljaka. Ako je tako, pobrinite se da posuda ima dobro osvijetljenost i svedite zalijevanje na minimum.

Nedostatak ishrane – iako sićušni sukulenti nisu teški hranitelji, loše ili iscrpljeno tlo može uzrokovati zaostajanje u razvoju ili žutilo. Prvo provjerite druge mogućnosti i razmislite o korištenju kompleta za ispitivanje tla za postavljanje dijagnoze. Ako se odlučite za gnojidbu, razrijedite na 1/4 jačine.

Hrskavi, suhi dijelovi biljke

Moguće je nedovoljno zalijevati sukulent. Obično ćete vidjeti znakove upozorenja o smežuranju, ali dugo sušno razdoblje definitivno može uzrokovati požutjelo ili smeđe lišće i stabljike. Simptomi mogu površinski nalikovati na prekomjerno zalijevanje, stoga provjerite tlo – morat će biti prilično suho da biste zaključili da je problem nedovoljno zalijevanje.

Pregrijavanje je još jedan uzrok isušivanja. Prozirno staklo terarija omogućuje prodiranje sunčeve svjetlosti, ali također stvara toplinu: zato je sunčani prozor tako topao. Ovo povećanje temperature može spržiti vaše biljke. Provjerite uvjete tijekom dnevne vrućine.

Bolesti i štetočine

Većina sukulentnih bolesti uzrokovana je vlažnim uvjetima. Korijenova trulež je najčešća i smrtonosna. Ostaviti da se tlo pravilno osuši između zalijevanja najbolja je preventiva i jedan od najvažnijih čimbenika dobre njege otvorenog terarija. Neki uzgajivači miješaju cimet u tlu kao lagani prirodni fungicid.

Sukulenti mogu biti osjetljivi na paukove grinje : mali paukovi vole vruće i suhe stvari. Znakovi su sitne mreže i obojene mrlje na lišću. Infestacija može uzrokovati da cijeli list požuti i odumre.

Mealybugs su također česte. Pojavljuju se kao pamučne mrlje ispod lišća ili u zglobovima listova; uzrokuju zakržljanje ili deformirano novo lišće. Brzo se šire.

Jednostavan tretman je prskanje ili tapkanje štetočina sa 70% izopropil alkoholom. Uklonite terarij s intenzivne svjetlosti na dan ili tako nakon tretmana kako biste izbjegli opekline. Ovo također radi i za ljusku i bjelku.

Insekticidni sapun je još jedan učinkovit, blagi tretman. Pazite da premažite donje strane listova. Jedna aplikacija to neće učiniti: ponovno se prijavite dok ne nestanu.

Savjeti za sadnju

 • Kada dodajete biljke u svoj terarij, odaberite mješavinu velikih i malih primjeraka za prirodno zanimljiv prizor.
 • Odaberite zdrave, čvrste sukulente bez ureza ili mrlja. Izbjegavajte dugonoge biljke.
 • Stavite nove uzorke u karantenu nekoliko tjedana prije nego što ih dodate u postavu. Teže je liječiti štetnike i bolesti nakon što su dio ekosustava terarija.
 • Dobro isperite biljke prije sadnje. Ovaj korak smanjuje mogućnost dolaska štetnika.
 • Koristite sterilnu zemlju kako biste izbjegli unošenje štetnika i spora plijesni u svoju botaničku kreaciju. Razmislite o pečenju tla kako biste bili sigurni.
 • Nemojte sve čvrsto postavljati u konačni dizajn. Dajte biljkama prostora za rast.
 • Preporuča se filtrirana ili destilirana voda ako vašem terariju nedostaje drenaža. Soli i zaostale kemikalije ostaju u tlu nakon što voda ispari, gdje se tijekom vremena mogu nakupiti i otrovati korijenje.
 • Sterilizirajte alat prije rezidbe i provjerite je li oštrica oštra. Oštećeno lišće ili stabljike izazivaju propadanje.
 • Pokušajte rano uhvatiti probleme i liječiti štetnike na prvi pogled. Najbolje je ukloniti napadnute biljke.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja pahira ima žuto lišće? (Pachira aquatica)

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bundeve

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka pauk vene? (I kako to popraviti)

Voćnjak i uzgoj voća

Najbolje voće za uzgajanje

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)