Kada orezati stablo javora: potpuni vodič

Kada orezati stabla javora Vodic za kucevlasnike98754398710

Pitate se kada orezati stabla javora? I ja sam bio. Evo što sam otkrio tijekom posljednjih nekoliko godina učenja od stručnjaka i brige o vlastitim stablima javora.

Grane na stablu javora koje su mrtve, umiruće, oštećene ili bolesne treba ukloniti (što prije) u bilo koje doba godine. Obrezivanje stabla javora za stvaranje lijepog oblika i strukture najbolje je obaviti u kasnu zimu/rano proljeće kada stablo miruje i kada je okvir grane vidljiv. Moguća je i kasnija rezidba u proljeće i ljeto, ali u jesen treba izbjegavati rezidbu zdravih grana.

Mnogo toga treba naučiti o tome kada orezati stabla javora. Čitajte dalje da biste saznali kada i zašto orezati stabla javora u svom dvorištu.

Kada orezati stabla javora: što orezati u bilo koje doba godine

Stabla javora mogu se orezati u bilo koje doba godine ako je fokus na granama koje su mrtve, umiruće, oštećene ili bolesne . Ove grane treba ukloniti sa stabla čim je to moguće. Također uklonite sve grane koje predstavljaju opasnost po sigurnost, kao što su grane na putu ili druge opasne situacije.

Orezivanje tijekom kasne zime ili ranog proljeća

Većina stručnjaka savjetuje da je obrezivanje stabala javora najbolje obaviti tijekom kasne zime ili ranog proljeća . Stabla su za to vrijeme u mirovanju i manja je vjerojatnost da će im se oštetiti rezovi. Stablo također nema lišće tijekom ove sezone, što čini strukturni okvir stabla vidljivim oku. Ako možete odabrati samo jedno godišnje doba kada ćete orezati stabla javora, odaberite razdoblje nakon što prođu najniže temperature zime, ali prije ranog proljetnog cvjetanja.

Rano proljeće je vrijeme kada se mnoga stabla javora toče kako bi se prikupio sok za javorov sirup. Sok ima tendenciju krvariti iz rezidbenih rezova kako su temperature topli, ali to nije nužno loša stvar za stablo. Osim javorovog sirupa, sok je također koristan kao izvor hrane za neka stvorenja u divljini.

Orezivanje tijekom kasnog proljeća

U pravilu, obrezivanje tijekom kasnog proljeća treba obaviti nakon što stablo procvjeta. Ovo je radno vrijeme za vrtne štetočine i bolesti, a obrezivanje tijekom kasnog proljeća može ostaviti posjekotine ranjivim na bolesti i zarazu insekata. Ipak, rezidba u ovo doba godine može biti korisna sve dok je svrha vaše rezidbe samo u sigurnosne i estetske svrhe.

Također je važno biti svjestan da orezivanje više od 15% vašeg stabla javora godišnje može donijeti više štete nego koristi vašoj biljci. Štoviše, preporučljivo je obrezivanje malo po malo svake godine, a ne puno rezidbe u jednom potezu.

Izbjegavajte obrezivanje stabala javora u jesen

Kada orezati stabla javora Vodic za kucevlasnike98754398711

Obrezivanje tijekom jeseni može uzrokovati više štete nego koristi vašem stablu javora. Obrezivanje tijekom jeseni se ne preporučuje osim ako su grane vašeg stabla javora mrtve, oštećene, bolesne ili umiru. Izbjegavanje jesenske rezidbe možda je najvažnija smjernica koju treba zapamtiti dok učite kada treba orezati stabla javora.

Primarni razlog zašto je rezidba u ovo doba godine najgora jest taj što potiče rast biljaka upravo u trenutku kada bi vaše stablo javora trebalo razmišljati o mirovanju tijekom zime. Ovo je vrijeme kada bi stablo trebalo prestati s aktivnostima i pripremiti se za niske temperature, a ne pustiti nježne nove izrasline koje lako može oštetiti hladnoća. Pustite stablo da se odmori i orezujte ga nakon što prođu najhladnije zimske temperature.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah