Halcyon Hosta: Klasične plavo-zelene hoste za sjenu ili mrlje od sunca

Halcyon Hosta Klasicne plavo zelene hoste za sjenu ili mrlje od sunca874537897853410

Tražite sanjivu, ali klasičnu biljku lišća koja će vašem vrtu dodati malo dubine? Halcyon Hosta svakako vrijedi pogledati!

Halcyon Hosta je višegodišnja biljka otporna na sjenu poznata po svojim prekrasnim tamnoplavim lišćem u obliku srca. Halcyon hoste su plave biljke srednje veličine i nemaju šarenilo na lišću. Ovu ukrasnu biljku koja nije potrebna za održavanje lako je pronaći, jednostavno je posaditi i ima vrlo male potrebe za održavanjem. Halcyon Hosta se često koristi za uzgoj novih sorti hosta zbog velikih atributa koje biljka ima.

U ovom članku ćemo proći kroz neke od različitih aspekata ljupke Halcyon Hoste, uključujući kako izgleda i kako se brinuti o njoj.

Halcyon Hosta: Osnove

Halcyon Hosta ima plavkasto lišće u obliku srca. Međutim, ponekad mogu biti i uski i kopljasti (osobito kad su biljke mlade). Listovi su glatki, ravni i imaju prilično gustu teksturu s voštanim premazom.

Biljke Halcyon Hosta su srednje veličine za hoste. Obično narastu do visine od oko 50cm i mogu se širiti bilo gdje između 75-85cm. Mogu narasti da budu prilično velike i imaju gusto lišće. Halcyon ponekad ne raste tako brzo kao druge vrste Hosta, a trebat će mu nekoliko godina da potpuno sazrije i postigne svoj puni oblik.

Na njoj se nalaze cvjetovi koji cvjetaju i tijekom dijela ljeta. To je cjevasti oblik koji također raste na nekim drugim vrstama hosta i pojavljuje se kao zvonast cvijet. Narastu do oko 40cm visine od baze biljke. Oni će poslati nešto što se zove pješčane biljke izravno iz krošnje biljke ispod tla i uglavnom će izroniti skupljene u sredini. Cvjetni pupoljci će se pojaviti duž toga i trajat će samo jedan dan nakon što se otvore.

Ti će se pješčari i mali cvjetovi pojaviti negdje u kasno ljeto i cvat će u razdoblju od oko 3 tjedna, rijetko kada cijeli mjesec. Obično će se dogoditi od svibnja do kraja kolovoza, ovisno o vašoj lokalnoj klimi.

Hoste su lisnate ukrasne biljke koje potječu iz istočne Azije, a poznate su i po nazivu “trukčevi ljiljani”. Ove biljke su postale prilično popularne biljke za vrtove i uređenje okoliša zbog prekrasnih oblika listova, kontrastnih boja i lišća otpornog na sjenu. Hoste (uključujući Halcyon) također šalju nježne cvjetnice s malim grozdovima cvjetova.

Kako posaditi Halcyon Hoste

Odaberite mjesto za sadnju u djelomičnoj sjeni, ako je moguće. Halcyon Hosta može dobro rasti u punoj sjeni, ali im je potrebno malo svjetla za fotosintezu. Oni također preferiraju bogato tlo koje je dobro drenirano.

Ova biljka najbolje uspijeva kada se sadi na mjestu gdje je djelomična hladovina, jer će previše izlaganja suncu isušiti lišće i na kraju naškoditi biljci. Ako odlučite posaditi ovu hostu ispod drveća, morat ćete je više zalijevati kako biste nadoknadili ono što bi korijenje drveća moglo uzeti.

Hoste najbolje rastu na blago kiselom plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima koje je vlažno (ne suho), ali koje lako odvodi višak vode. Obično je poželjno pješčano ilovasto tlo obogaćeno organskim kompostom. Hoste najbolje rastu na zaštićenim mjestima, gdje su veliki listovi zaštićeni od jake sunčeve svjetlosti, jakog vjetra i potencijalno štetnih oborina poput tuče.

Kada sadite više od jedne Halcyon Hoste, svaku pojedinačnu biljku treba postaviti na udaljenosti od oko 70cm. To je idealan razmak. pH tla trebao bi biti neutralan – između 6,5 i 7,5 – ali Halcyon Hosta može biti u redu na malo višim; možda biste željeli pronaći nešto što možete staviti na svoje tlo kako biste snizili pH tamo ako je viši.

Halcyon Hosta Klasicne plavo zelene hoste za sjenu ili mrlje od sunca874537897853412

Briga za Halcyon Hostu u vrtu

Halcyon Hosta doista ne treba gotovo nikakvu njegu nakon što se uspostavi i počne sazrijevati. Ove biljke su same po sebi vrlo pouzdane.

Halcyon Hostu ćete morati zalijevati redovito, barem jednom tjedno, ili možda čak i više ako živite u mjestu s puno vrućine. Dobro pravilo za zalijevanje hosta je da im dajete oko 25 mm vode svaki tjedan. Ako hoste taj tjedan dobiju ovoliko kiše, vjerojatno ih ne treba zalijevati, ali svaki nedostatak treba nadoknaditi dodatnim zalijevanjem. Pokušajte ne zalijevati lišće Hoste, već umjesto toga nanesite vodu izravno na tlo iznad korijena (navodnjavanje kapanjem djeluje vrlo dobro za hoste). Hoste je najbolje raditi rano ujutro (večernje zalijevanje može potaknuti oštećenje puževa i puževa tijekom noći)

Osjetljiva je i na hladnoću, pa će pokleknuti na prvom jakom ubijajućem mrazu i neće se vratiti dok proljeće prilično ne zagrije tlo. Listovi hosta su donekle tolerantni na mraz i mogu preživjeti slabe mrazeve do oko -2°C.

Biljke hosta Halcyon neće trebati puno gnojiva, ali možda bi bilo dobro da ih prihranite ako je vaše tlo loše ili ako primijetite da hosta ne raste onako kako bi trebala. Halcyon Hosta je prilično otporna na puževe, ali pripazite da se puževi i puževi pojavljuju oko njih jer mogu oštetiti lišće. Također je sklon hranjenju jelena. 

Ako se dobije dovoljno svjetla i odgovarajući omjer sjene, sjajna plava boja lišća ostat će veći dio ljeta i protezati se do kasno u njoj. Nakon završetka sezone cvatnje odrežite cvjetne stabljike. I svako lišće koje je promijenjeno u boji treba se podrezati ili odrezati do zemlje. U jesen uklonite otpalo i mrtvo lišće kako bi tlo bilo čisto i spremno za proljeće. Pročitajte više o tome kada smanjiti biljke hosta .

Kada razmnožavate biljku dijeljenjem, učinite to u kasno ljeto ili rano proljeće. To možete učiniti tako da iskopate biljku i pažljivo je podijelite lopatom ili škarama. Razmnožavanje na ovaj način omogućuje da se nove stabljike granaju i rastu pod zemljom iz matične biljke neko vrijeme, a zatim iskoče kako bi napravile novu. Te se biljke tada lako mogu odrezati i spremne su za presađivanje negdje drugdje. Razmnožavanje dijeljenjem poboljšava šanse za uspjeh u ovom procesu.

Halcyon Hosta Klasicne plavo zelene hoste za sjenu ili mrlje od sunca874537897853411

Razlozi za uzgoj Halcyon Hoste

  • Biljke su vrlo niske za održavanje
  • Ne koštaju puno, a obično su ispod 20 dolara
  • Gusto lišće istiskuje mnogo vrtnog korova
  • Cvjetovi privlače korisne oprašivače
  • Žive dugo (Halcyon Hosta može živjeti 30 godina ili više )
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja