Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto

Proširite vijest!

Za razmnožavanje biljke može se koristiti list ili dio lista. Međutim, uklanjanje samo dijela lista s biljke također može pružiti neke prednosti

Odrasli listovi režu se na pola kako bi se smanjila površina bez uklanjanja cijelog lista. Kao rezultat toga, postoji veća šansa da svjetlost dopre do svih dijelova biljke, a također se radi kako bi se smanjila transpiracija. Ponekad pomaže smotati list i staviti plastičnu vrećicu oko njega kako bi se smanjila efektivna površina lista.

Prepolovljavanje lišća potiče bolji rast biljke smanjujući gubitak vlage i dopuštajući više sunčeve svjetlosti ostatku biljke. Ovaj članak objašnjava prednosti i na što treba paziti kada uklanjate dio plahte.

Prednosti rezanja lišća na pola:

Ako se tek počinjete brinuti o svojim biljkama, prepolovljavanje listova dobra je aktivnost iz raznih razloga. Neke od tih pogodnosti uključuju:

Smanjuje znojenje ili gubitak vode:

Kao što znamo, stopa transpiracije je vrlo visoka u usporedbi s potrošnjom vode biljaka za fotosintezu. Stoga je bolje smanjiti gubitak vode u atmosferu bez smanjenja prinosa.

Učinjene su mnoge izmjene kako bi se smanjio gubitak vode kroz lišće. Među njima, rezanje listova biljaka na pola jednostavno je nevjerojatno. Biljke s prepolovljenim lišćem isparavanjem gube samo upola manje vode od biljaka s punim lišćem.

Uspješno obrezivanje može se postići smanjenjem količine znojenja. U međuvremenu, reznice nemaju korijenje. Ponekad se reznice poprskaju raspršivanjem ili se na umetne posude stavi plastična vrećica. Stoga oni s polovičnim listovima nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na one s punim listovima.

transpiracija

Poticanje pupanja – (rast novog lišća)

Može se činiti apsurdnim da rezanje lišća potiče pupanje biljaka, ali je vrlo korisno u održavanju snažnih biljaka. Mnoga mala područja na površini lista sadrže hormone rasta. Kada prepolovimo lišće, ti se hormoni rasta aktiviraju kako bi obnovili tkivo lišća i stimulirali novi rast lišća.

Potiče rast korijena

Kao što je gore spomenuto, rezanje lišća potiče oslobađanje mnogih hormona rasta, uključujući auksin. Auksin, prirodni hormon, stimulira pokretanje korijena u biljkama. Potiče rast već postojećih korijena, kao i inicijaciju bočnog korijena, a također i stvaranje adventivnog korijenja. Cjelokupni razvoj korijena potiče se transportom korijena duž debla do korijena.

Što se događa kada prepolovite lišće?

Anatomija lista

Orezivanjem lišća pokušava se smanjiti površina lišća kako biljka ne bi izgubila previše vode, a zadržala nešto zelenila kako bi se fotosinteza održala na niskoj razini. Djelomična defolijacija, koja uključuje rezanje listova napola, stimulira pupanje dopuštajući više svjetla i zraka do grana.

Također je učinkovito sredstvo za upravljanje protokom energije ili distribucijom energije u objektima.

Šteti li biljci odsijecanje lišća?

Rezanje lišća neće naštetiti vašoj biljci. Budući da biljke sadrže meristeme, kad god odrežemo lišće na jednoj biljci, samo nekoliko njih ponovno izraste na nekim drugim mjestima jer se meristematske stanice mogu diferencirati u tkivo lista.

Ako je biljka u fazi embrija i primarni listovi su odsječeni, postoji mogućnost da će biljka uginuti.

Osim toga, prepolovljavanje listova na jakim granama prisiljava biljku da usmjerava energiju na slabije grane. Pomaže nam ograničiti količinu hrane ili energije koju biljka može proizvesti.

bakterijska infekcija

Kada se list reže ili uklanja, unutarnji dijelovi lista, koji sadrže biljne stanice i njihovu krvožilnu strukturu, bivaju izloženi. Time je biljka izložena gljivicama i bolestima koje se lako mogu ukorijeniti i zahvatiti cijelu biljku.

Jednostavno rješenje je nježno utrljati cimet u prahu na otvorenu ranu kako biste spriječili bakterije da se uhvate.

Cimet je prirodni fungicid s antifungalnim i dezinfekcijskim spojevima koji mogu zaštititi otvorene rane na biljkama.

Kada treba rezati lišće?

Želite li znati kada rezati lišće u pravo vrijeme? Tu smo za vas.

Prepolovljenje lišća bilo bi učinkovito za zrelo lišće. Pokušajte pričekati dok se listovi potpuno ne razviju. Izbjegavajte rezanje novih i nezrelih listova. To je zato što veći listovi osiguravaju veću površinu za gubitak vode transpiracijom.

Kako bi se učinkovitije smanjio gubitak vode, bolje je odabrati veće i zrelije listove, jer se smanjenjem površine lista smanjuje gubitak vode, što je bolje za rast biljaka.

Lišće se također može podrezati kako bi se uklonili smeđi dijelovi i dijelovi koji su bili izloženi bolestima. Time se smanjuje mogućnost širenja bolesti na druga područja biljke.

Također uklanja loše dijelove lista i vraća ljepotu biljci. To bi bilo povezano s čistim rezom koji oponaša prirodnu zakrivljenost oštrice.

Zašto ljudi režu lišće s biljaka?

Jeste li se ikada zapitali zašto vrtlari režu lišće s biljaka? Kako bi bilo da znate koje su prednosti podrezivanja lišća za biljke? Kladim se da niste znali da se radi o osiguravanju zdravlja vaše biljke.

Klon:

Razmnožavanje biljaka reznicama je klasičan oblik kloniranja. Jedna od glavnih prednosti rezidbe je da su proizvedeni potomci zapravo klonovi svojih roditeljskih biljaka.

Kloniranje biljaka je jednostavna metoda koja pomaže replicirati naše biljke. Jedna od najjednostavnijih metoda kloniranja je rezanje.

  • Prvo se odreže grana matične biljke
  • S njega se uklanjaju donji listovi
  • Deblo se sadi u vlažni kompost

Za poticanje razvoja novih korijena koriste se biljni hormoni. Kako bi reznica ostala vlažna i topla, obično se zamota u plastičnu vrećicu.

Smanjite gubitak vode:

Obrezivanje se također radi kako bi se smanjio gubitak vode evapotranspiracijom. Na površini lišća nalaze se stotine puči kroz koje voda isparava u zrak.

Vodu iz tla uzima vaskularni sustav koji počinje od korijena. Glavna svrha rezidbe je ograničiti gubitak vode znojenjem.

Što se događa kada se s biljke uklone svi listovi?

1682612039 556 Prepolovite listove Treba li to učiniti Evo zašto

Je li dobro ukloniti sve listove s biljke? Ne nije. List ima važnu ulogu u životnom ciklusu biljke. List je glavno skladište i distributer hrane i energije u biljci. Ako se s biljke uklone svi listovi, fotosinteza prestaje. Bez fotosinteze, biljka gladuje.

Listovi su glavni solarni kolektori biljke. Oni hvataju svjetlosnu energiju i zatim je pretvaraju u kemijsku energiju. Uklanjanje svih listova s ​​biljke izuzetno otežava njezinu fotosintezu.

Kritični sustavi biljke – njezine stabljike, cvjetovi i korijenje – ne bi proizvodili hranu za sebe jer ovise o fotosintezi. Izgubio bi svoj primarni izvor hrane.

Osim toga, kada se lišće biljke ukloni, stabljika mora više raditi. Treba prenositi vodu i hranjive tvari kako bi ostatak biljke održao živim i zdravim – što dovodi do stresa i teške traume.

Ako je tlo biljke dovoljno plodno i dajete pravu količinu vode, velike su šanse da će nastaviti rasti i ponovno dobiti svoje lišće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: