Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe?

wop Biljka zada253780909

Biljke žada su izdržljive i dugovječne miljenice vrtlara diljem svijeta. Iako uspijevaju s pravom vrstom zanemarivanja, smeđe lišće je uobičajeno i ima mnogo mogućih uzroka. Pogledajmo zašto lišće vaše biljke žada postaje smeđe, kako joj vratiti zdravlje i kako izbjeći buduće probleme.

Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe? Iako neugledno, smeđe nije uvijek ozbiljna prijetnja. Najčešći razlozi su opekline od sunca i problemi s zalijevanjem, uključujući edem i opekotine od kapljica vode na lišću. Drugi mogući uzroci su prekomjerna gnojidba, ekstremne temperature, štetnici, bolesti ili čak samo prirodno starenje.

Pregled biljke žada

Biljka žada ( Crassula ovata ) je južnoafrički sukulent otporan na sušu, koji voli sunce, koji je nastao na stjenovitim brežuljcima u suhoj klimi sa sporadičnim padalinama. Voli biti ostavljen tiho neometano na sunčanom mjestu uz minimalno zalijevanje, hranjenje ili gužvu.

Voštani, mesnati listovi i masne drvenaste stabljike biljke žad učinkovito pohranjuju vodu: podnose se s nedostatkom vlage puno bolje nego s vlažnim uvjetima. Smeđe mrlje na lišću često signaliziraju stres; u većini slučajeva, ispravljanje temeljnog problema brzo rješava problem.

Nemojte biti zabrinuti oko uklanjanja ozbiljno oštećenih listova. Energiju biljke bolje je usmjeriti na uzgoj novih.

Jedan dio održavanja koji koristi biljci je povremeno brisanje ili pranje lišća. To otvara pore na lišću, propušta sunce i pomaže obeshrabriti štetnike. Budite nježni pri rukovanju biljkom žada: listovi joj se lako lome.

Savitljivi žad dobro reagira na rezidbu i lako se razmnožava – moglo bi vam olakšati um da počnete uzgajati mladice iz lišća problematične biljke.

Napomena: Biljka žada je otrovna za kućne ljubimce.

wop Biljka zada6780233

10 uzroka smeđeg lišća biljke žada

Opekline od sunca

Biljke žada vole obilje izravne svjetlosti, ali njihovo lišće može dovesti do smeđeg lišća biljke žada ili uzrokovati spržene smeđe mrlje od pretjerano intenzivnih zraka.

To se lako može dogoditi ako premjestite sobnu biljku na sunčevu svjetlost, a da je prije toga ne aklimatizirate. Potrebno je oko dva tjedna da sobna biljka od žada postane otporna na sunce na otvorenom. Rubovi listova se prilagođavaju tako što na jakom svjetlu pocrvene.

Jako izgorjelo lišće treba ukloniti, ali vrijedi zadržati blago opečeno lišće na biljci. Iako se djelomično oštećeni listovi neće nužno popraviti sami, oni i dalje proizvode energiju za rast novog lišća.

Sobna biljka koja se drži unutra nije vjerojatno da će izgorjeti na suncu. Žadovi vole barem četiri sata izravnog sunca kroz prozor svaki dan: gotovo im je nemoguće dobiti previše svjetla u zatvorenom prostoru.

wop npkscmncsj

Problemi zalijevanja

Većina problema s biljkom žada je uzrokovana prekomjernim zalijevanjem . Preplavljeni primjerak koji sjedi u vlažnom tlu je opasnost od truleži korijena .

Manje teška tegoba povezana s vodom je edem. Kada korijenje apsorbira više vode nego što lišće može lako pohraniti, višak može proizvesti male mrlje natopljene vodom na lišću. Ove izbočine mogu postati plutaste i smeđe. Čak i stabljike mogu biti zahvaćene.

Edem neće ubiti vašu biljku: to je više vapaj za pomoć i upozorenje da biljka dobiva previše vode. Uvjeti kao što su hladna atmosfera ili visoka vlažnost mogu doprinijeti problemu.

Rješenje je smanjiti zalijevanje. Povećana cirkulacija zraka može pomoći, ali nemojte dodatno opterećivati ​​biljku visokom toplinom ili naglom promjenom na intenzivnije svjetlo.

Kako biste izbjegli probleme, evo savjeta za pravilno zalijevanje:

  • Pustite da se gornji sloj zemlje od 3-5cm osuši prije ponovnog zalijevanja. Možete reći kada je vašoj biljci potrebno više vode ako osjetite njezino lišće. Čvrsti, glatki list dobro je hidratiziran… naborat će se i postati mekani kada bude spreman za još vode.
  • Tlo bi trebalo <em>vrlo</em> dobro drenirati. Ako nije, dodajte perlit, plovućku ili drugi grubi dodatak za veću prozračnost. Tlo za kaktuse pomiješano s ovim amandmanima za otvaranje tla djeluje lijepo.
  • Morat ćete malo dodatno poraditi ako tlo vaše biljke žada sadrži treset. Suhi treset odbija vodu i treba mu dodatno vrijeme da se ponovno navlaži.

Potapanje posude na nekoliko minuta (dok ne prestanu mjehurići) jedna je od metoda za rehidraciju osušenog tresetnog tla. Alternativno, posudu možete staviti u pladanj s vodom kako bi se uvukao u tlo; ovo traje oko sat vremena. Pustite da se tlo nakon toga potpuno ocijedi.

  • Neglazirana posuda poput posude od terakote omogućuje bolje isparavanje. Posuda također treba imati odgovarajuću drenažu, bilo kroz jednu veliku ili nekoliko manjih rupa.
  • Smanjite zalijevanje po hladnom vremenu i preko zime.

Visoka vlažnost

Za razliku od mnogih sobnih biljaka, biljka žada zapravo preferira suho okruženje tipičnog doma. Zapravo, visoka vlažnost može inhibirati isparavanje tla i neizravno pridonijeti gljivičnim problemima i smeđenju .

Prekomjerna vlažnost također može potaknuti crnu plijesan na lišću. Bijeli ili sivkasti premaz na tlu je još jedan oblik plijesni. Iako površinska plijesan sama po sebi nije osobito štetna, ona signalizira okruženje s više vlage nego što je dobro za vašu biljku žada.

Obrišite ili isperite kalup i nakon toga osušite biljku. Povećana ventilacija i razina svjetlosti pomažu spriječiti daljnji rast plijesni… ako je potrebno, možete posegnuti za sprejom protiv gljivica.

Vodene soli

Voda iz slavine s visokom koncentracijom soli ili minerala može uzrokovati smeđe mrlje na lišću. Te anorganske tvari apsorbira korijenski sustav i zaostaje nakon transpiracije. Ove mineralne naslage mogu stvoriti bezopasne bijele mrlje na lišću, ali višak može uzrokovati smeđe mrlje od kemijskih opeklina.

Da biste to riješili, koristite samo filtriranu ili na drugi način pročišćenu vodu na biljci ako je vaša voda iz slavine jako mineralizirana.

Prirodni uzroci

Zrelo lišće povremeno posmeđe i odumre bez vidljivog razloga. Budući da su donji listovi obično najstariji, oni se najviše opadaju.

Iako je manji gubitak lišća prirodan, obratite pozornost na povećanje osipanja. Biljka koja se bori ponekad štedi energiju tako što ispušta staro lišće kako bi se usredotočila na novi rast.

Provjerite okoliš i svoju rutinu njege, ali nemojte činiti nagle promjene. Prije svega, nemojte refleksno pretjerivati ​​u nadi da ćete preokrenuti trend.

wop bnkglcanhgcah

Operina kapljicama

Kapi vode ostavljene na lišću mogu djelovati kao povećalo na intenzivnoj izravnoj sunčevoj svjetlosti, cvrčaći nježnu kožicu lista ispod nje. To se može dogoditi brzo prije nego što kapljice uspiju ispariti.

Ova vrsta oštećenja lišća izgleda gore nego što zapravo jest, ali nije teško izbjeći problem. Možete zalijevati podnožje biljke kako bi lišće ostalo suho, ili jednostavno uklonite ili zaštitite biljku od vrućeg sunca.

Ako noćne temperature nisu previše hladne, možete zalijevati i predvečer i ostaviti da se lišće osuši preko noći.

Temperaturni ekstremi

Biljke žada preferiraju dnevni raspon od 18°C do 24°C s hladnijim temperaturama od 10°C do 13°C noću.

Iako su tolerantne na toplinu, ove biljke nisu otporne na mraz i pat će ako temperature padnu ispod 4°C. Mlade biljke žada sa zelenijim listovima i stabljikama nešto su nježnije od starijih biljaka s drvenim deblima.

Brze fluktuacije su nepoželjne; biljka ne voli ni vruće ni hladne propuhe. Bilo koja od ovih okolnosti koja uzrokuje stres može dovesti do smeđeg lišća biljke žada.

Problemi s gnojivom

Biljke žada evoluirale su da žive u siromašnom tlu, tako da im ne treba puno gnojidbe – nekoliko puta godišnje je općenito dovoljno. Blago organsko gnojivo je najsigurnija opcija.

Previše gnojiva može spaliti lišće. Oštećenja se obično vide na vrhovima, ali teško predoziranje može šokirati biljku i uzrokovati smeđe boje. Ostaci gnojiva također se mogu nakupiti i otroviti tlo.

Ako sumnjate na predoziranje, isperite posudu propuštanjem čiste vode kroz tlo. Pustite da se višak dobro ocijedi. Ispiranje je dobra praksa svaki put kada zalijevate.

Štetočine

Štetočine mogu biti uzrok da lišće biljke žada postane smeđe ili žuto . Njegove drvenaste stabljike i voštani listovi pomažu obeshrabriti štetnike, ali biljka nije imuna na zaraze. Njihovi najčešći napadači su brašnare, ljuspice i paukove grinje.

Smeđe mrlje na lišću mogu zapravo biti smeđe boje. Ovi mali kukci bez nogu izgledaju poput malih kvržica: teško ih je razaznati jer se čine kao dio biljke. Pokušajte obrisati sumnjivo mjesto izopropilnim (trljajućim) alkoholom i vidjeti hoće li se skinuti. Male kolonije se mogu ukloniti utapkanjem alkoholom.

Temeljito pokrijte lišće i stabljike laganim hortikulturnim uljem ili uljem neema ako imate potpunu zarazu. Učinkovita je otopina od pet dijelova vode i jednog dijela alkohola s mlazom blagog sapuna.

Ovi nježni pesticidi djeluju na kontakt, stoga provjerite je li biljka potpuno prekrivena. Nastavite dok zaraza ne nestane.

Na isti se način mogu tretirati paukove grinje, ljuspice i brašnare na bazi lišća.

Oprez: Izbjegavajte korištenje oštrih sapuna ili pesticida s piretrinima na biljkama žada.

Najgori uobičajeni štetnik je strašljiva korijenska brašnara. Pojavljuju se kao sitne pamučne mrlje na korijenu biljke i mogu se brzo širiti zbirkom biljaka. Možete pokušati eliminirati korijenske brašnaste stjenice ekstremnim sredstvima kao što je natapanje tla u diazanon , ali najbolje rješenje je sigurno odbaciti biljku.

wop gckahnamha

Bolest

Zdrava biljka žada odolijeva većini bolesti. Osim truleži korijena, njena najopasnija česta bolest je bakterijska meka trulež; obje bolesti mogu nastati ako su uvjeti previše vlažni.

Pepelnica je manje štetna, ali ipak može uzrokovati štetu. Predstavlja se kao bijela izmaglica gljivica koja prekriva lišće poput praha brašna i uspijeva u toplim, vlažnim uvjetima. Obično nije smrtonosna, ali može stvoriti smeđa, plutasta područja na lišću.

Jedan učinkovit domaći tretman za pepelnicu je prskanje mješavinom koja uključuje žlicu sode bikarbone s ½ čajne žličice blagog sapuna za pranje posuđa u galonu vode.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: