Tlo za tegle ili Vrtno tlo: osnove, razlike i prednosti vrtnih tla

I zemlja za tegle i vrtna zemlja imaju svoje mjesto u vrtu. Prilikom odabira između tla za lončanice i tla za vrt, glavni čimbenik koji treba uzeti u obzir je gdje će se tlo koristiti. Dakle, kada koristite zemlju za tegle u odnosu na vrtnu zemlju?

Proizvedeno tlo za tegle koristi se u biljkama koje se uzgajaju u posudama, dok se prirodna vrtna zemlja iz prirode koristi za veće vanjske vrtne gredice. Biljke u posudama trebaju malo dodatne pomoći u uvjetima tla kao što je drenaža, a tlo za tegle dizajnirano je upravo za te ograničene uvjete.

Tlo za tegle uopće nije nužno bolje od vrtnog tla (ili obrnuto). Njihove razlike postaju važne kada razmislite o tome kako koristiti svaki medij za uzgoj. Čitajte dalje kako biste saznali o razlikama u tlu za lončanice u odnosu na vrtno tlo i kako najbolje koristiti svaku vrstu medija za uzgoj.

Glavne razlike između vrtnog tla i tla za tegle

Vrtna zemlja je najbolja za sadnju u zemlju. Tlo za tegle najbolje je za sadnju u posude. Vrtno tlo je prirodna zemlja, bogata hranjivim tvarima koje su preostale od biljaka i životinja stotinama ili čak tisućama godina. Tlo za tegle je mješavina sastojaka koja se kupuje u trgovini spojenih u komercijalnom proizvodnom pogonu.

Vrtna zemlja i zemlja za tegle izrađeni su od potpuno različitih materijala. Tlo za tegle općenito je mješavina tresetne mahovine, perlita, kompostirane biljne tvari i drugih sastojaka ( sve o sastojcima tla za tegle pročitajte ovdje ). Vrtno tlo sastoji se od čitavog niza sićušnih stijena, raspadnutih biljnih i životinjskih tvari te živih organizama.

Iako su zemlja za tegle i vrtna zemlja medij za uzgoj, oni imaju mnogo razlika. Općenito, ima smisla koristiti vrtnu zemlju za vanjske vrtne gredice i sačuvati tlo za posude za kontejnerske biljke. Ovdje su glavne razlike između tla za tegle i vrtnog tla:

Vrtna zemlja se kopa iz zemlje dok se zemlja za tegle sastavlja u proizvodnom pogonu

Vrtna zemlja se može iskopati iz okućnice. Ako imate dvorište, imate pristup vrtnom tlu. Vrtna zemlja općenito je nešto što možete pronaći na otvorenom ili kupiti na veliko lokalno.

Zemlju za tegle morate kupiti u vrtnom centru, rasadniku ili velikoj trgovini. Tlo za tegle je uvijek proizvedeni komercijalni proizvod koji može uključivati ​​sastojke s cijelog kontinenta.

Materijalni sastav vrtnog tla vs. Mješavina za zalivanje

Vrtno tlo je sastavljeno od istrošenih minerala (sićušnih stijena), raspadnutih biljnih i životinjskih tvari i čitavog niza živih organizama koji su se prirodno spojili u komadić zemlje. Tlo u vrtu može biti vrlo varijabilno od mjesta do mjesta.

Tlo za tegle je formulirano od tresetne mahovine, perlita, kompostirane piljevine i drugih proizvedenih sastojaka koji su transportirani kamionom na jedno mjesto, prerađeni u konzistentan proizvod i pakirani u vrećice mješavine za tegle.

Postoji vrlo malo preklapanja u stvarnim materijalima koji čine vrtno tlo u odnosu na mješavinu za tegle. Pročitajte etiketu da biste znali što dobivate. 

Prazan prostor za korijenje, zrak i drenažu u vrtnom tlu vs. Zemlja za tegle

Rupe između čestica tla jednako su važne kao i samo tlo. Prazan prostor između sitnih čestica ispunjen je zrakom i vodom, koji su oboje ključni za zdravlje korijena biljke.

Vrtno tlo prirodno ima prazninu između čestica. Tlo koje je previše zbijeno neće lako rasti biljke jer korijenje nema dovoljno zraka i vode. Biljke bolje rastu na lijepom labavom vrtnom tlu koje je ostavljeno relativno neometano. 

Tlo za tegle općenito drži mnogo više zraka i vode od vrtnog tla. Tlo za tegle posebno je formulirano da zadrži zrak i vodu koji su biljkama u zatvorenim posudama potrebni za razvoj.

Težina i gustoća: vrtno tlo vs. Mješavina za zalivanje

Vrtno tlo je teško i gusto. Nadamo se da je bogat organskom tvari koja zadržava puno vode, tako da će dugo ostati vlažna. Vrtno tlo je, međutim, sklono zbijanju. Tlo za tegle zadržava vodu, ali također omogućuje da se voda lako ocijedi.

Tlo za tegle je lagano i pahuljasto. Spremnici sa zemljom za tegle sušit će se brže od vrtnih gredica u zemlji, ali je manja vjerojatnost da će se s vremenom zbiti. Vrećica dobre mješavine za tegle bit će puno lakša od vrećice vrtne zemlje iste veličine. Puno je zraka u vrećici zemlje za tegle! Smjesa za tegle koja je natopljena vodom će, međutim, početi postati teška.

Hranjive tvari u vrtnom tlu vs. Zemlja za tegle

Obična stara vanjska vrtna zemlja općenito sadrži više hranjivih tvari od tla za tegle. Nadamo se da je puna trule biljne tvari bogate hranjivim tvarima. Također je vjerojatnije da će se vrtna tla prirodno napuniti novim hranjivim tvarima jer se organska tvar razgrađuje i postaje biodostupna.

Hranjive tvari su ograničeni resurs u tlu za tegle. Nedostatak hranjivih tvari može biti značajan nedostatak tla za tegle u odnosu na vrtno tlo. Mrkve koje uzgajam u zemlji uvijek su ukusnije od onih uzgojenih u tlu za tegle. Ali, rastu ravno u tlu za tegle! Postoji mnogo sjajnih načina za dodavanje hranjivih tvari poput dušika u tlo .

Pakiranje za zemlju za tegle vs. Vrtno tlo

Zemlja za tegle se gotovo uvijek prodaje u plastičnim vrećicama. Male vrećice sa zemljom za tegle često imaju zatvarače koji se mogu ponovno zatvoriti i koji su izvrsni za pohranu zemlje za tegle. Veće vrećice često su izrađene od tanje plastike i nisu tako dobre za pohranu. Velike količine zemlje za tegle prodaju se u balama zapakirane u plastičnu foliju.

Vrtna zemlja je više rasuti proizvod. Vrtna zemlja može se kupiti u istim vrećama velikih veličina kao i zemlja za tegle, ali je jednostavno preteška za prodaju u velikim balama. Također je previše jeftin da bi se prodavao u malim pakiranjima koja se mogu ponovno zatvoriti. No, vrtna zemlja se može kupiti u kamionu…. plastična folija nije potrebna!

Samo svakako istražite stvarni sastav tla, bilo čitanjem pakiranja ili istraživanjem od čega je tlo koje kupujete zapravo napravljeno.

Živi organizmi u vrtnom tlu vs. Zemlja za tegle

Vrtno tlo je puno živih organizama. Vanjsko tlo u zemlji dom je bakterija, gljivica, glista, buba i drugih živih bića. Mreža tla i hrane ključni je dio zdravlja tla na otvorenom. Život u tlu treba rado poticati na otvorenom.

Nova vreća s visokokvalitetnom zemljom za tegle je “sterilna” i u njoj nema živih organizama. Većina ljudi ne želi dovoditi jezive puzave u svoje domove na vrtnom tlu, tako da je beživotnost tla za lončanice velika prednost za unutarnje vrtlarstvo. Uz to, neke mješavine za zalivanje namjerno dodaju korisne mikorizne gljive.

Sadržaj sjemena: vrtno tlo u odnosu na tlo za tegle

Vrtna zemlja općenito sadrži mnogo sjemenki, od kojih su neke održive i mogu klijati. To znači korov. Tlo za tegle treba biti sterilno i potpuno bez sjemena korova. Korištenje tla za lončanice znači manje korova.

Tehnike zalijevanja: zemlja za tegle vs. Vrtno tlo

Tlo za tegle je toliko lagano da ga je najbolje zalijevati lagano kantom za zalijevanje. Manja je vjerojatnost da će vrtna zemlja letjeti posvuda od tla za lončanice, pa se također može zalijevati crijevom ili gornjom prskalicom. Oba se mogu učinkovito zalijevati DIY vodovima za kapanje.

Razmatranja troškova za tlo za tegle vs. Vrtno tlo

Zemlja za tegle je skuplja od vrtne zemlje. To je zato što tlo za tegle mora biti obrađeno od mješavine različitih sastojaka. Vrtna zemlja se može samo iskopati i prodati uz malo miješanja. Vrećica zemlje za tegle može koštati 5 do 25 dolara, ovisno o marki, kvaliteti itd.

Vrtna zemlja možda nije mnogo jeftinija od zemlje za lončanice, ali ima prednost sniženja na veliko. Jar vrtnog tla obično je oko 40-50 dolara. Dakle, možete napuniti krevet za kamionet vrtnom zemljom za pedeset dolara, ili možete kupiti tri vreće zemlje za tegle za pedeset dolara. Ako trebate puno volumena, cijena će biti veliki faktor!

Kontaminacija tla za tegle vs. Vrtno tlo

I tlo za tegle i vrtno tlo mogu se kontaminirati. Vjerojatnije je da će tlo za tegle sadržavati namjerno dodane kemikalije koje nisu sigurne za organsko vrtlarstvo. Vrtno tlo prepušteno je na milost i nemilost okolišu i može biti kontaminirano raznim zagađivačima.

Uvijek postavljajte pitanja kako biste došli do korijena odakle zapravo dolazi vaše tlo. Jesu li ga održivo rudarili neki koje poznajete odmah niz cestu? Ili je uglavnom napravljen od kompostiranog kravljeg izmeta iz divovskog hranilišta udaljenog tisuću milja? Vrijedi postaviti pitanje.

Raspon parametara: vrtno tlo vs. Mješavina za zalivanje

Vrtno tlo ima vrlo širok raspon karakteristika kao što su pH, sadržaj soli, pa čak i metali. Visokokvalitetno tlo za tegle mnogo je strože kontrolirano. Mješavina za zalivanje je formulirana tako da ima specifične karakteristike za specifične primjene. Iako svaka serija ne može biti potpuno ista, treba postojati prilično uska varijabilnost u pristojnom tlu za tegle.

Kada koristiti zemlju za teglu u svom vrtu

Biljke u kontejnerima imaju različite potrebe nego što bi ista biljka imala u prirodnom okruženju. Zemlju za tegle treba koristiti u svim aplikacijama u vrtu u zatvorenom prostoru, pa čak i za biljke u lončanicama na otvorenom. Tlo za tegle ne sadrži teške minerale tla (male kamenice) ili žive organizme koji bi mogli smetati u zatvorenom prostoru.

Kontejnerske biljke koje koriste zemlju za tegle lakše će se kretati nego da se koristi vrtna zemlja. Tlo za tegle također je izvrsno u zadržavanju zraka i vode za biljke koje imaju ograničen pristup tlu jer su u loncu (umjesto u zemlji). Ako biljka dobiva pristup samo ograničenoj količini tla, to bi moglo biti i pravo tlo za posao.

Koristite zemlju za tegle u žardinjerima, visećim košarama, prozorskim kutijama i drugim posudama. Tlo za tegle pomaže da se posude ocijede i da ne postanu preteške. Budući da dobro dreniraju, biljke u loncima lako propuštaju zrak u tlo. Važnost zraka za korijenje biljaka ne može se podcijeniti – ono mora disati! Zapamtite da korijenje biljaka treba i zrak i vodu . Nemojte zalijevati biljku ili dopustite da previše ožedni.

Tlo za tegle je posebno dobro za sadnice bebi biljaka, sobne biljke i egzotične biljke. Postoje tone mješavina, od kojih su mnoge formulirane za posebne svrhe. Možete kupiti zemlju za tegle za kaktuse, zemlju za tegle za orhideje, sočnu zemlju za tegle, tlo za tegle za početak sjemena, pa čak i zemlju za tegle za uzgoj organskog povrća. Neće sve biljke rasti u svim vrstama prirodnog tla, pa ponekad morate kupiti određenu vrstu tla (osobito za neautohtone biljke).

Tlo za tegle također treba koristiti kada su biljke najosjetljivije na bolesti. Sterilna mješavina za lončanice pravi je izbor za uzgoj sjemena u presadnice, budući da bebe biljke zaista ne trebaju nikakve probleme od bakterija ili drugih gada. Proces klijanja je dovoljno težak! To je kao da operete ruke prije rukovanja bebom.

Zemlja za tegle izvrsna je za stanove i sve primjene gdje vam ne treba puno zemlje. Lako je kupiti u malim količinama. Čak i ako je skuplje od vrtne zemlje, možda će biti dostupnije u malim količinama. Odaberite visokokvalitetno tlo za tegle koje sadrži perlit umjesto lijepo upakirane vrećice kompostirane piljevine.

Kada koristiti prirodnu vrtnu zemlju umjesto mješavine za tegle

Uzdignute gredice savršen su primjer kada korištenje vrtnog tla ima smisla. Vrtna zemlja može se kupiti u rasutom stanju po mnogo jeftinijoj jediničnoj cijeni od mješavine za tegle. Vrtna zemlja može se miješati s drugim sastojcima za promicanje zdravog rasta biljaka. Neki od najboljih vrtova s ​​podignutim gredicama su lijepi i visoki od tla – što znači da su lakši za korištenje (ali zahtijevaju dosta zemlje!).

Za naše podignute gredice koristili smo prikolicu punu kupljene vrtne zemlje s certifikatom OMRI-a pomiješane s puno domaćeg komposta i nekoliko ogromnih vrećica perlita. Perlit se može kupiti zasebno i umiješati u tlo kako bi bilo manje gusto i zadržavalo više zraka. Može biti malo muka miješanje vlastite mješavine tla za podignute gredice, ali isplati se.

Vrtna zemlja je savršena za izravnavanje travnjaka ili popunjavanje niskih mjesta na stazama. Trava može dobro rasti u njemu i nećete imati male komadiće bijelog perlita koji plutaju na vrhu vašeg travnjaka. 

Kada koristite vrtnu zemlju, laboratorijski test tla može vam reći dosta o tome s čime radite. Test tla će vas obavijestiti o pH vašeg tla kao io nedostatku hranjivih tvari. Ove informacije vam omogućuju da s povjerenjem odaberete ispravna gnojiva.

Mogu li koristiti vrtnu zemlju u kontejnerskom vrtu?

Možete koristiti vrtnu zemlju u kontejnerskom vrtu. Ali biste li trebali? Vjerojatno ne, ako umjesto toga imate pristup visokokvalitetnoj mješavini za zalivanje. Tlo za tegle općenito je mnogo bolja opcija za kontejnerski vrt

Gusta, teška priroda vrtnog tla čini ga manje nego savršenim za biljke u lončanicama. Vrtna zemlja ne drenira tako slobodno kao zemlja za tegle. Biljke u loncima u vrtnom tlu možda neće dobiti dovoljno zraka do svog korijena. Nema sretnih malih glista koji pomažu ekosustavu tla unutar zatvorene kontejnerske biljke. Lonci će biti super teški za pomicanje, a tlo će s vremenom biti sklono zbijanju. 

Što ako imate divovske vanjske žardinjere za koje bi trebalo PUNO previše zemlje za tegle. Ovo je nezgodno, ali postoje neke opcije.

Punjenje cijelog lonca zemljom za tegle moglo bi biti pretjerano skupo. Možete napraviti vlastitu nesterilnu mješavinu tla miješanjem vrtne zemlje s perlitom i kompostom. Možete staviti neke prazne posude u prljavštinu samo da zauzmu nešto volumena (pazite na napuhane sadilice). Ili možete jednostavno napuniti stvar vrtnom zemljom i nadati se da je nikada nećete morati pomicati. A ako ga morate premjestiti…. morat ćete ga isprazniti s punom lopatom ili transportirati teškim strojevima.

Dakle, da, možete koristiti vrtnu zemlju u kontejnerskom vrtu, ali odaberite mješavinu za tegle ako je cijena razumna. Ako koristite vrtno tlo u kontejnerskom vrtu, odlučite ga koristiti u vanjskim spremnicima, a ne u zatvorenim. Razbijte vrtnu zemlju prije nego što je stavite u posude i dodajte malo perlita i komposta ako je dostupno. Uzgajajte domaće biljke umjesto egzotičnih tropskih biljaka sa specifičnim zahtjevima tla. Pazite na korov i bolesti koje se prenose iz tla.

Hoće li biljka u kontejneru rasti ako je lonac pun vrtne zemlje? Vjerojatno. Bi li bilo sretnije da je lonac pun mješavine? Vjerojatno.

Mogu li staviti zemlju za teglu u vrtnu gredicu

Zasigurno možete staviti zemlju za teglu u vrtnu gredicu. Sadnice biljaka općenito se klijaju u sterilnom tlu za lončanice, a zatim se sade u vrt kada postanu manje osjetljive na teške uvjete. Dodatna zemlja za tegle može se umiješati u vrtnu zemlju. Može pomoći pri posvjetljavanju vrtnog tla i puno je bolja opcija od izbacivanja. Stavio sam svoju dodatnu zemlju za teglu u kompost. Ovo mi je uvijek išlo na ruku i zadovoljan sam rezultatima. 

Jedini put kada ne koristim staru zemlju za tegle u vrtu je ako postoji problem s bolešću. Ne bih se ustručavao samo baciti staru zemlju za tegle u smeće. Može proći vrući proces kompostiranja prije ponovne upotrebe… nije smeće. Vaša općina možda ima program vrućeg kompostiranja dvorišnog otpada. Sumnjivo tlo za tegle također se može koristiti samo kao volumen u stražnjem kutu da se popuni nisko tlo ili jednostavno sjediti neko vrijeme i razmisliti o tome što je učinjeno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Prirodni načini za suzbijanje vrtnih nametnika

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)